tomasz1w Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Aprox napisał: Taki mały off-topic ...czy ja dobrze widzę że masz postawionego kwiatka na paczce ??? 😱🤯 Po pierwsze Dynie nie są podłączone. Po drugie monstera stała wcześniej tam, gdzie lewa Carina a stać gdzieś musi, dopóki nie sprzedam Dyniek. Po trzecie kwiatek stoi w osłonce (nie doniczce otworem w dnie). Na osłonkę jest naciągnięta miękka juta. Czy to jakaś profanacja;)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 11 minut temu, tomasz1w napisał: Po pierwsze Dynie nie są podłączone. Po drugie monstera stała wcześniej tam, gdzie lewa Carina a stać gdzieś musi, dopóki nie sprzedam Dyniek. Po trzecie kwiatek stoi w osłonce (nie doniczce otworem w dnie). Na osłonkę jest naciągnięta miękka juta. Czy to jakaś profanacja;)? Profanacja 🤔 ...zwał jak zwał - dla mnie sprzęt to oczko w głowie - sam wokół niego odkurzam, sam go przecieram z kurzu specjalną ściereczką a o położeniu na paczkach czy też na którymś z klamotów czegokolwiek nie ma mowy 😱 ...nawet gdyby to miała być chusteczka z jedwabiu 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 9 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 A kto bogatemu zabroni?;) Pozwólmy ludziom robić kwietniki z czego tam sobie chcą, nic nam do tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 4 minuty temu, Sylwester Wojajczyk napisał: A kto bogatemu zabroni?;) Pozwólmy ludziom robić kwietniki z czego tam sobie chcą, nic nam do tego. Z drugiej strony masz rację ...zawsze paczka będzie dla kwiatka piękniejszą podstawką od standardowej podstawki czy też kwietnika 😁🤘 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 Zostawmy już te kwietniki i spróbujmy pomóc koledze Sylwestrowi, bo temat trochę zboczył, w czym mam i swój udział... 2 godziny temu, lpomis napisał: Zapuść może jakiś plik pokroju: https://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k I zobacz czy w ogóle coś z głośników się wydobywa. No właśnie, proste a genialne:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrZ Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 6 godzin temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Najczęściej w niewielkich pomieszczeniach bas tworzy problem raczej z powodu nadmiaru - dudni i przytłacza średnicę. A u mnie gdzieś ginie:( Może trzeba będzie wrócić do subwoofera tym bardziej, że z lokalizacją suba będzie łatwiej. Ostatecznie może stać nawet pod stołem:) A może posłuchaj F502, bas refleks w podłogę - na odsłuchach mocno mnie zaskoczyły, aczkolwiek ja nie lubię zbyt dużo basów. Ewentualnie opticony 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 Trochę inne brzmienie. Opticony warto porównać z Silver 500. Fyne F 502 są łagodniejsze. Gdzie autor idzie na odsłuch i kiedy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 11 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 Autor kupił tymczasem Elaci Carina (o czym napisał wyżej) i słucha ich tymczasem w celu wyrobienia opinii, czy jest z zakupu zadowolony;) Problemu basu nie rozwiązałem i chyba bez subwoofera się nie obejdzie, ale granie Elaców trafia generalnie w mój gust. Baaardzo ładne wysokie tony (podkreślę, że to MOJA opinia), nie agresywne, ale dosyć detaliczne. Bas oczywiście mocniej zaznaczony, niż we wszystkich moich dotychczasowych monitorach, ale jak pisałem mam duży problem z akustyką i raczej basu nie jestem w stanie opisać rzetelnie. Średnica na początku wydawała się być nieco sucha, ale wydaje się wypełniać coraz więcej z czasem. Sceny mega szerokiej nie tworzą, raczej między kolumnami się mieści, ale nie przeszkadza mi to jakoś (chyba mi przeszło już zachwycanie się psami za oknem). Generalnie bardzo kulturalne, wyważone brzmienie, które fajnie wpisuję się w mój gust (także estetyczny). Z przesłuchanych kolumn mocno konkurowały z Elacami Diamondy 30-ki, ale przegrały zbyt dużą posturą;) Po Waszych poradach skupiłem się w efekcie na tych dwóch modelach, bo Monitor Audio i Focale miałem okazję poznać wcześniej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 14 minut temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Autor kupił tymczasem Elaci Carina (o czym napisał wyżej) i słucha ich tymczasem w celu wyrobienia opinii Bardzo słuszna uwaga;) 14 minut temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Problemu basu nie rozwiązałem i chyba bez subwoofera się nie obejdzie Rel byłby OK gdyby nie ta "jarmarczność", ten white gloss i logo wytłoczone gdzie się tylko da. Kto tam to u nich ogarnia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 Zawsze zamiast RELa można iść w SVSy Też zamknięte, a jednocześnie mają mniejsze logo i nie muszą być lakierowane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrZ Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 5 godzin temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Autor kupił tymczasem Elaci Carina (o czym napisał wyżej) i słucha ich tymczasem w celu wyrobienia opinii, czy jest z zakupu zadowolony;) Problemu basu nie rozwiązałem i chyba bez subwoofera się nie obejdzie, ale granie Elaców trafia generalnie w mój gust. Baaardzo ładne wysokie tony (podkreślę, że to MOJA opinia), nie agresywne, ale dosyć detaliczne. Bas oczywiście mocniej zaznaczony, niż we wszystkich moich dotychczasowych monitorach, ale jak pisałem mam duży problem z akustyką i raczej basu nie jestem w stanie opisać rzetelnie. Średnica na początku wydawała się być nieco sucha, ale wydaje się wypełniać coraz więcej z czasem. Sceny mega szerokiej nie tworzą, raczej między kolumnami się mieści, ale nie przeszkadza mi to jakoś (chyba mi przeszło już zachwycanie się psami za oknem). Generalnie bardzo kulturalne, wyważone brzmienie, które fajnie wpisuję się w mój gust (także estetyczny). Z przesłuchanych kolumn mocno konkurowały z Elacami Diamondy 30-ki, ale przegrały zbyt dużą posturą;) Po Waszych poradach skupiłem się w efekcie na tych dwóch modelach, bo Monitor Audio i Focale miałem okazję poznać wcześniej. Tak na mój rozum, jeśli zależy Ci na mocniejszym basie to musisz popatrzeć w totalnie inny rodzaj kolumn. Przede wszystkim w większy głośnik basowy, albo przynajmniej dwa, a do tego średni i wysoki. Elaci są fajne, ale bardzo smukłe ze stosunkowo małymi głośnikami. Dorzucenie subwoofera to kolejny mebel. Popatrzyłbym więc na totalnie inne, albo na zamówienie. Albo pozostanie pójście na kompromis - coś za coś. Okaże się, że wstawisz Altusy i będzie gitara Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz. Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) Dnia 9.04.2023 o 13:58, Sylwester Wojajczyk napisał: Zrobiłem pomiary w DL i niestety nie widzę poprawy w basie w stosunku do monitorów:( Pytanie do kolegów, którzy ogarniają temat akustyki: czy da się zrobić coś z tak dużym spadkiem na niskich tonach? Wygląda na to, że niezależnie od kolumn, które wstawię do pokoju, to bas i tak idzie sobie do sąsiada:( Ewidentnie spadek wygląda na odcięcie niskich tonów na którymś etapie ścieżki sygnału. Bardzo podobnie to wygląda do charakterystyki w moim Buchardzie i150, gdy omyłkowo włączyłem konfigurację pod subwoofer. Sprawdź dokładnie wszystko w swoim Arcamie, jeśli Ci się nie uda znaleźć przyczyny, wypożycz dowolny wzmacniacz, w którym nie ma DSP i oceń różnicę. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez grzegorz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Grzegorz. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź, ale też pomyślałem po obejrzeniu pomiarów, że to wygląda jak odcięcie na wzmacniaczu. Tylko nigdzie w menu nie znalazłem takiej opcji, Arcam nie ma wyjścia sub out, więc raczej to chyba nie wina sprzętowa. Przed Arcamem miałem inne wzmacniacze (Atoll in200, CA cx80, DENON 1510 i parę jeszcze innych) i niedobór basu był od zawsze, tyle że nie robiłem wtedy pomiarów i niedobór basu uznawałem za cechę monitorów, na których grałem. Ale faktycznie muszę sprawdzić na innym wzmacniaczu, a gdyby ktoś znał Arcama lepiej i podpowiedział, czy czasem faktycznie nie ma gdzieś opcji odcięcia niskich tonów, to będę wdzięczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz. Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 5 godzin temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Grzegorz. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź, ale też pomyślałem po obejrzeniu pomiarów, że to wygląda jak odcięcie na wzmacniaczu. Tylko nigdzie w menu nie znalazłem takiej opcji, Arcam nie ma wyjścia sub out, więc raczej to chyba nie wina sprzętowa. Przed Arcamem miałem inne wzmacniacze (Atoll in200, CA cx80, DENON 1510 i parę jeszcze innych) i niedobór basu był od zawsze, tyle że nie robiłem wtedy pomiarów i niedobór basu uznawałem za cechę monitorów, na których grałem. Ale faktycznie muszę sprawdzić na innym wzmacniaczu, a gdyby ktoś znał Arcama lepiej i podpowiedział, czy czasem faktycznie nie ma gdzieś opcji odcięcia niskich tonów, to będę wdzięczny. Obawiam się, że problem równie dobrze może być programowy, dlatego może spróbuj zresetować ustawienia wzmacniacza. Ewentualnie podłącz dowolne źródło do jednego z wejść analogowych (CD, PVR, STB) i skorzystaj z opcji Analogue Direct- opcja Direct na pilocie, taki odsłuch również wiele wyjaśni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Słucham właśnie CD na przemian z wejścia analogowego w opcji Direct na przemian z wejściem cyfrowym i w kwestii zejścia basu niestety jest porównywalnie, czyli bez szału. Pojawia się lekkie wzbudzanie basu wyższego (troszkę dudni), ale niski bas nadal nieobecny. A przy okazji okazało się, że dźwięk po analogu brzmi całkiem nieźle:) Zafascynowany korekcją DL nawet nie testowałem dotąd wejść analogowych i opcji Direct, a słucha się tego całkiem fajnie - przestrzeń jakby większa, więcej powietrza i ciepła. A wracając do tematu basu - miałem jakiś czas temu subwoofer svs 1000, który niewątpliwie poprawił mi bas w duecie z ówczesnymi monitorami (chyba Heco Celan Revolution). Ale musiałem mu bardzo mocno podkręcać wzmocnienie (około 3/4 skali). Uznałem, że albo ten svs słaby, albo sygnał z wyjścia pre out jest tak kiepski:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Dnia 9.04.2023 o 13:58, Sylwester Wojajczyk napisał: Pytanie do kolegów, którzy ogarniają temat akustyki: czy da się zrobić coś z tak dużym spadkiem na niskich tonach? Wygląda na to, że niezależnie od kolumn, które wstawię do pokoju, to bas i tak idzie sobie do sąsiada:( Wg mnie to nie jest wina pomieszczenia. Obstawiam awarię sprzętową. Nie może bas w postaci fal akustycznych całkowicie zniknąć. Mody pomieszczenia to nie tylko węzły ale i strzałki czyli poza ubytkami powinny być piki, które korespondują z geometrią pomieszczenia. Awarię mikrofonu można wykluczyć puszczając z Tidala tony testowe z płyty https://tidal.com/browse/album/29581889 i sprawdzając spektogram zwwykłym telefonem z andkiem. Ja korzystam z aplikacji Spectroid. Wystarczy zapodać 30, 40 czy 50Hz i obserwować spektrum na wyświetlaczu. Można też sparować telefon po BT lub przewodem RCA ze wzmakiem, puścić sygnał testowy po analogu i sprawdzić czy to nie wina streamera czy daka. Warto dokładnie to sprawdzić bo roszady kolumnami mogą być bezowocne i bezcelowe jeżeli sprawa braku basu jest pogrzebana na innym odcinku. Pozdrawiam. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Jak napisałem w poprzednim poście za radą Grzegorza puściłem sygnał z CD po analogu w trybie Direct i zmian nie odnotowałem, więc raczej dac i streamer odpada. Kolumnami przestaję żonglować - chciałem po latach odsłuchów monitorów przejść na podłogówki, co uczyniłem w zeszłym tygodniu. A basu brakowało mi od zawsze również przy innych wzmacniaczach, o czym też pisałem powyżej. Pożyczę jakiś inny wzmacniacz i sprawdzę, jak zagrają kolumny. Zastanawiam się też nad powrotem do wsparcia subwooferem, tylko pożyczę go najpierw i zrobię pomiar z subem. Kraft (jeżeli czytasz) - czy pozostałeś przy konfiguracji z subwooferem? Czy dobrze pamiętam, że wybrałeś bowers'a? 27 minut temu, MariuszZ napisał: Awarię mikrofonu można wykluczyć puszczając z Tidala tony testowe z płyty https://tidal.com/browse/album/29581889 i sprawdzając spektogram zwwykłym telefonem z andkiem. Ja korzystam z aplikacji Spectroid. Wystarczy zapodać 30, 40 czy 50Hz i obserwować spektrum na wyświetlaczu. Sprawdziłem przed chwilą i niestety do 100 Hz jest doopa:( ponieważ jest trochę zbyt późno na głośne słuchanie, to zweryfikuję jeszcze raz jutro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz. Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) 26 minut temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Jak napisałem w poprzednim poście za radą Grzegorza puściłem sygnał z CD po analogu w trybie Direct i zmian nie odnotowałem, więc raczej dac i streamer odpada. Kolumnami przestaję żonglować - chciałem po latach odsłuchów monitorów przejść na podłogówki, co uczyniłem w zeszłym tygodniu. A basu brakowało mi od zawsze również przy innych wzmacniaczach, o czym też pisałem powyżej. Pożyczę jakiś inny wzmacniacz i sprawdzę, jak zagrają kolumny. Zastanawiam się też nad powrotem do wsparcia subwooferem, tylko pożyczę go najpierw i zrobię pomiar z subem. Kraft (jeżeli czytasz) - czy pozostałeś przy konfiguracji z subwooferem? Czy dobrze pamiętam, że wybrałeś bowers'a? Pomiędzy określeniem "basu brakowało mi od zawsze" a absolutnym brakiem basu poniżej 100 Hz zgodnie z przedstawionym wykresem musi być jak napisał powyżej Mariusz tylko jedna możliwość - gdzieś jest inny problem. Dlatego sprawdziłbym (jak pisałem powyżej) wzmocnienie poprzez jego wymianę, ale również kolumny - może coś nie tak ze zworkami w Carinach. Poza tym możesz, aby wykluczyć całkowicie problem z pomieszczeniem, przenieść się ze sprzętem do drugiego pokoju, może nawet sąsiada i tam jeszcze wszystko sprawdzić. I jeszcze jedno - czy podłączałeś do Arcama słuchawki? Jak tam wygląda sytuacja z basem? BTW: skąd jesteś? Edytowano 12 kwietnia 2023 przez grzegorz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 W słuchawkach bas wydaje się być ok, ale trudno porównać bas z kolumn do słuchawek. Kolumn bym raczej nie winił, bo Arcama mam nieco ponad pół roku i na poprzednich kolumnach (monitorach) również na pomiarach bas opadał w podobnym zakresie. Przeniosę chyba faktycznie sprzęt do sypialni i zmierzę tam zejście na basie. A jestem z Sieradza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 30 minut temu, Sylwester Wojajczyk napisał: Sprawdziłem przed chwilą i niestety do 100 Hz jest doopa:( Weź telefon ze Spectroidem i podejdź do kolumny. Zapodaj 40Hz. Pomierz mikrofonem z małej odległości ok. 1m. Znacznie ograniczysz w ten sposób wpływ pomieszczenia. Jeżeli bas na spektrogramie z 1m się pojawi tzn. że na tych kilku metrach gdzie go nie ma pomieszczenie go "zjada". Jeżeli nie będzie go również blisko tzn. szukaj awarii sprzętowej lub programowej. Pozdrawiam. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 No i co jak z tym basem w sypialni? Ja też mam Arcama i miałem problemy z basem ,ale to była wina akustyki i zmiana ustawienia sprzętu to rozwiązała.Pisałem o tym na 1 stronie twojego tematu w po9ście z 6 kwietnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 13 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Do soboty muszę wytrzymać z testami z braku czasu. Ja już z ustawieniem nic więcej nie zrobię i mimo przemeblowań niewiele się zmienia. Zrobię pomiary w innym pomieszczeniu i pomyślę wtedy, co dalej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 16 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 (edytowany) Powracam do tematu po weekendowych zmaganiach z basem. Nie ukrywam, że jestem głupszy, niż byłem;) Po pierwsze przestawiłem sprzęt do sypialni i pomiar wyszedł jak na pierwszym poniżej wykresie. Czyli ta sama dooopa. Następnie powróciłem ze sprzętem do salonu i dołączyłem do zestawu subwoofer Polk Audio HT10. Zamierzałem wspierając się pomiarami w DL dostroić subwoofer do kolumn. Jakież było moje zdziwienie, gdy na pomiarach niski bas nie poprawił się prawie w ogóle:( Rozumiem, że Polk nie ma rekordowego zejścia, ale podkręciłem go w desperacji prawie na maksa, szklanki wpadały w wibracje, a na wykresie wynik jak na drugim screenie. Fizycznie bas z subwoofera jest wyczuwalny i słyszalny. Nie mam pojęcia, co o tym myśleć? Edytowano 16 kwietnia 2023 przez Sylwester Wojajczyk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 Sprawdziłeś Spectroidem puszczając tony testowe z linkowanej płyty czy czasem nie jest uwalony mikrofon do pomiarów lub nie ma jakiegoś "buga" w oprogramowaniu wzmaka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester Wojajczyk Napisano 16 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 A podpowiesz, jak interpretować wyniki pomiarów Spectroidem? Puszczam sygnał testowy , otrzymuję wynik w decybelach i co z nim uczynić? Czy dobrze rozumiem, że poziom dźwięku dla różnych częstotliwości powinien być zbliżony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts