Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, gienas napisał:

A kiedy pytasz o spalanie to nie pytaj ;)

Jak każdy SUV/Crossover z uturbioną benzyną 2 litry lubi wypić, ale w trasie da się jechać oszczędnie (mowa raczej o krajówkach i mniejszych lokalnych drogach, niż o autostradzie).

Mój rekord z Ateci 2.0TSI 190KM:

image.png.e5d97d1051ab868a0333b24e5bad9dd7.png

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, gienas napisał:

A konkretnie?

Silnik jak silnik :)  kiedy dbasz  o oleje i filtry to Ci posłuży :) .

A kiedy pytasz o spalanie to nie pytaj ;)

Tak ogólnie pytam. Czy są częste usterki różnego typu. Spalanie nieistotne. Przy takiej mocy wiadomo, że trochę spali.

Edytowano przez Adi777
Napisano

A co do spalania - nie zapomijacie że Cupra to napęd 4WD :) .

Niemniej Cupra to żwawe autko, sam mam Leona 2,0 TFSI 140kW z DSG z 2019 roku ( ~110kkm ) i oleju nie bierze, z tym że ja wymieniam oleje i filtry co 10 tyś km lub corocznie.

Olej bierze moze dlatego, jak czytam pytania na forum  Seata 5F i Cupry :)  :

- gość się pyta czy uruchamiają silnik po spuszczeniu płynu chłodzącego aby pozbyć się resztek płynu z bloku...  Kiedy napisałem że tak się nie robi, to pojechali po mnie :D  że przykro czytać :D było...

A wzystko przez to że kiedyś w instrukcji nowego auta napisane było jak wyregulować luz na zaworach. A dziś w instrukcji pisze żeby nie pić płynu z akumulatora.

Napisano
5 godzin temu, gienas napisał:

Niemniej Cupra to żwawe autko, sam mam Leona 2,0 TFSI 140kW z DSG z 2019 roku ( ~110kkm ) i oleju nie bierze, z tym że ja wymieniam oleje i filtry co 10 tyś km lub corocznie.

Znalazłem ładnie wyglądający model również z 2019 roku, niecałe 70 tysięcy km przebiegu, tylko wersję 290 konną.

Napisano
Dnia 25.09.2024 o 22:03, Adi777 napisał:

Znalazłem ładnie wyglądający model również z 2019 roku, niecałe 70 tysięcy km przebiegu, tylko wersję 290 konną.

Sprawdź, jeśli możesz, historię serwisową.

Głównie interwały :) jeśli olej wymieniany po 10~15 tysiącach to ok, do tego przy ~ 60 tysiącach km Seat zaleca wymianę oleju w skrzyni DSG.

Napisano
2 godziny temu, gienas napisał:

Sprawdź, jeśli możesz, historię serwisową.

Głównie interwały :) jeśli olej wymieniany po 10~15 tysiącach to ok, do tego przy ~ 60 tysiącach km Seat zaleca wymianę oleju w skrzyni DSG.

Dzięki, sprawdzę. Za tydzień mam jazdę testową. To nie będzie auto dla mnie, ale jestem bardzo ciekawy.

Napisano
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Dzięki, sprawdzę. Za tydzień mam jazdę testową. To nie będzie auto dla mnie, ale jestem bardzo ciekawy.

Dwa dni temu byłem właśnie w Seacie ojciec auto kupował, ale kurde jednak ta niemiecka twardość trochę nie dla mnie. Pisałem Witkowi rozwaliło mnie jakie jest g... teraz płacisz za auto 100-120 tys i w wersji bez dopłaty masz jeden kolor.... Masakra jakaś to w oknach ja mam z 10 oklein do wyboru w cenie standard a kogo tam kolor okien interesuje ;). Kwestie wyposażeni tak samo w podstawie rzeczy które kilka lat temu było dość typów dziś są za dopłatami jak kamera cofania czy nawigacja wbudowana.

Napisano
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

byłem właśnie w Seacie ojciec auto kupował, ale kurde jednak ta niemiecka twardość

Weź pod uwagę że Cupra to sportowe autko i nie moze być miękkie...

Moje taczki też mniętkie nie są :D ale na łukach trzyma się drogi jak przyszyty. Mam niby DCC ale cosik nie czuję różnicy.

Napisano

Chodziło mi o Altece i kwestie że jak trzpniesz drzwiami to dźwięk przypomina usta sprzed 20 lat, materiały, są średnie fotele itd. no surowe, prowadzenie inna kwestia. Ojciec nie szukał auta do wyścigów nocnych ;).  Ale ogólnie dno i tyle odnośnie zakupu nowego auta i pytanie czy gratis wycieraczki gumowe czy materiałowe jpd....

Napisano (edytowany)
Dnia 28.09.2024 o 18:35, Wing0 napisał:

teraz płacisz za auto 100-120 tys i w wersji bez dopłaty masz jeden kolor....

Jak płacisz 300 tysięcy to też tak jest. No czasami są dwa kolory 😉

Dnia 28.09.2024 o 18:35, Wing0 napisał:

Kwestie wyposażeni tak samo w podstawie rzeczy które kilka lat temu było dość typów dziś są za dopłatami jak kamera cofania czy nawigacja wbudowana.

A to już kwestia marki i nie tylko (np. promocje okolicznościowe na nowy/schodzący model). Obecne kupowałem 5 lat temu i kamera i nawigacja była w standardzie. Nowe (zamówione) też kamera i nawigacja w standardzie. Gdyby ktoś szukał czarnego sedana (było gdzies zdjęcie w tym wątku) to zapraszam na PW 😉

Edytowano przez PanKlor