Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry 

Chciałbym, żebyście się podzielili sprzętem jaki mieliście i grał najgorzej z wszystkich do tej pory. Może ku przestrodze zakupowej dla innych.

Ja miałem takie kolumny firmy jamo model s626. Słuchałem też 606, 628, 608 w zasadzie to samo granie. 

Produkt.

Zaletą subiektywną jest wygląd.

Wady to cała reszta.

Kolumna trójdrożna bas reflex. Wycofane średnie tony, wysokie trzeszczą i szeleszczą, bas totalnie nie kontrolowany, dudniacy. 

Screenshot_20230713-164115_Chrome.jpg

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Najgorsze kolumny jakie miałem to KEF Calinda. Jestem fanem starszych kolumn i chciałem posłuchać u siebie.  Calinda jazgocze na górze i zero środka. Trochę lepiej było przy głośniejszym słuchaniu ale wtedy bas przykrywał wszystko. Mam je ciągle w piwnicy bo nie wiem co z nimi zrobić. 

Napisano (edytowany)

Kiedyś zakładałem podobny wątek o wzmacniaczach. Teraz na pewno dopisałbym jeszcze kilka :)

https://forum.audio.com.pl/topic/84524-z-cyklu-wzmacniacze-których-nie-lubię-vol1/

Jeśli chodzi o współczesne kolumny to jednym z większych rozczarowań były dla mnie System Audio Legend 5.2 (wersja pasywna).

Na forumowych zlotach kilka razy fatalnie zagrały koszmarnie drogie podłogowe Focale z serii Kanta/Sopra.

Edytowano przez lpomis
Napisano
4 minuty temu, lpomis napisał:

Kiedyś zakładałem podobny wątek o wzmacniaczach. Teraz na pewno dopisałbym jeszcze kilka :)

https://forum.audio.com.pl/topic/84524-z-cyklu-wzmacniacze-których-nie-lubię-vol1/

Jeśli chodzi o współczesne kolumny to jednym z większych rozczarowań były dla mnie System Audio Legend 5.2 (wersja pasywna).

Na forumowych zlotach kilka razy fatalnie zagrały koszmarnie drogie podłogowe Focale z serii Kanta/Sopra.

Kanta o sopra znam to brzmienie.  Też mi się nie podoba. Nie brzmią przekonująco jeżeli chodzi o dźwięk prawdziwych instrumentów. 

Napisano
10 minut temu, kaczadupa napisał:

To dla ściemy... Właśnie u mnie gra :)

Mnie jeszcze nie zachwycił żaden Najjjmmm, a słyszałem kilka łącznie z tymi dzielonymi ze swoim zasilaniem.

Tutaj wolałbym właśnie Hegla, ale tego co macałem i słuchałem H90, H190 już nie.

Napisano
Przed chwilą, kaczadupa napisał:

Nie znam, pewnie jakiś klon Hegla czyli wykastrowanie muzyki z emocji.

Znasz znasz😁

Ja np słyszałem więcej emocji w H90 u siebie niż w Naim, które grają na jedno kopyto w pewnym zakresie.

Miałem zawsze takie wrażenie.

Klucha, rozmycie, miękkie granie, dużymi plamami...w jednym miejscu tylko byłem w stanie zaakceptować, na dzielonym z fajnymi kolumnami i niewąskim okablowaniem.

Ale i tak tylko w jazzowych składach i jazzowych standardach do kotleta.

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Znasz znasz😁

Podobno Naim zaczyna się od nap 250/nac282 i wyżej a tych nie będzie mi dane bo ceny już hi endowe...

Tak czy inaczej podtrzymuję zdanie, że kastrat emocji w muzyce to Hegel. 

Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

Podobno Naim zaczyna się od nap 250/nac282 i wyżej a tych nie będzie mi dane bo ceny już hi endowe...

Tak czy inaczej podtrzymuję zdanie, że kastrat emocji w muzyce to Hegel. 

Może u Ciebie tak.

Poza tym neutralność często przeszkadza tym, którzy lubią podbarwienia i koloryt.

W sumie to nic złego, dla każdego coś milego🙂

Napisano
1 minutę temu, lpomis napisał:

Oj tak! Też słuchałem monitorów i podłogówek z tej serii. Porażka na całej linii.

Prawda! 

W porównaniu z bardzo uniwersalnym, starym modelem Keilidh, nie tani wcale Majik to porażka. 

Napisano
5 minut temu, stach_s napisał:

Prawda! 

W porównaniu z bardzo uniwersalnym, starym modelem Keilidh, nie tani wcale Majik to porażka. 

Nie powiem żebym chciał mieć tę satysfakcję widząc, że nie jestem odosobniony w moich odczuciach - ale mam 😉.
I to jest właśnie tak, że później po takim doświadczeniu ma się już swoje skojarzenia i uprzedzenia co do marki. No ale ceny tych kolumn ja nie zrozumiem.