Skocz do zawartości

Poszukiwany pięknie wyglądający i tak samo grający vintage CD player

Recommended Posts

Napisano
23 minuty temu, Rega napisał:

@Artur Brol zobacz ten. Po przeliczeniu ok 1200 zł bez wysyłki. 

https://www.dba.dk/cd-afspiller-rega-jupiter/id-1105462236/

Napewno dobry ale, jakoś serce nie zaczęło mocniej bić.

Widziałem jego mlodszego i tańszego brata. Całkiem porządnie zrobione pudełko i pewnie też dobrze brzmi - klapka trochę Star Trek przypomina.

I gwarancja dorzywotnia!! Chyba że to inna firma - już sam nie pamietam.

Co mi się podoba to np. ten

image.png.d0edb3ee383f5b304768e9d30cbb8755.png

I kilka innych jeszcze. Choć ostatnio sledze Accuphase, ale to już chyba wyżej wspomniałem 🤔

Napisano
6 minut temu, Bebop napisał:

Streaming jest fajny!

A kiedyś to się nagrywało na kasetę z radia - kanał lewy szszszszs / kanał prawy szszsz  

Pamiętacie? 

Nie inaczej, rodzina w pokoju, radio on i słuchało się pana albo pani co zapowiadają. Record on i szło na kasatech które dziadek z Niemiec przywiózł . Albo wcześniej na szpulowym od ojca.

Teraz niestety ani dziadka ani ojca już nie ma. Zresztą od około 3 tygodni - w moim przypadku - jestem najstarszy na tej gałęzi rodzinnej. 

Ale wracając do audio. Było zajebie... I nikt nam tego nie odbierze. 

Oglądałem filmy na VHS, DVD, BLURAY i teraz 4K.

Słuchaliśmy muzyki z taśm szpulowych, kaset magnetofonowych i  płyt cd. To chyba był idealny moment by się urodzić.

Sorki trochę się rozpisałem.

Napisano
1 minutę temu, Artur Brol napisał:

To chyba był idealny moment by się urodzić.

Sorki trochę się rozpisałem.

Wcale nie :)

Ja już kiedyś gdzieś pisałem, nie przepadam za brzmieniem nowoczesnych kolumn HiFi. Takie brzmienie mnie przytłacza i jest zbyt szorstkie dla mnie.  Przyznaję, że nie słuchałem wiele z nich i nie jestem ekspertem. Jednak moje zdanie jest niezmienne. Czy to wynika z faktu bycia boomerem, z przyzwyczajeń albo smak mam inny? 

Napisano
47 minut temu, Bebop napisał:

Chodź Aśka pojedziemy do piwniczki Romana najpierw ;)

Tylko dajcie znać choć godzinę wczesniej, żebym mógł barek uzupełnić i czerwony dywan rozłożyć. 

Napisano

@AmarokOczywiście. Tylko nie wszyscy na raz bo moja piwnica nie należy do wielkich pomieszczeń i mogłoby być zbyt duże zagęszczenie😉. Optymalna ilość osób to dwie-trzy. I nie chodzi tu o wydolność barku. Tego się nie obawiam.

Napisano

Mnie chodzilo o ten czas w którym ja się urodziłem i dorastałem.

Zero telefonów,  komputerów, konsol do gier, tabletów i laptopów.

Był las, plac zabaw, w lato basen i muzyka nagrana z radia.

Wypady w późniejszym czasie po znaczki pocztowe i tam takie smaczki, których młodsze pokolenia nigdy nie poznają.

Aaaa te czasy 🥲

Ktos się orientuję co to za model Yamahy z drewniana, górną częścią obudowy? Zdjęcie na pierwszej stronie tematu jest.

Wyglada na ładowanego od góry.

Ładny jest.

Napisano

To były czasy. Teraz to czasów nie ma. A na serio, wtedy to wszystko wymagało większej aktywności. Fizycznej i psychicznej. Człowiek musiał się postarać o coś. A teraz to płacę i mam. 

Napisano
49 minut temu, Bebop napisał:

na kasetę z radia - kanał lewy szszszszs / kanał prawy szszsz  

Pamiętacie? 

Jeśli ktoś miał radio stereo. Ja dostąpiłem tego zaszczytu w wieku 17 lat. Wcześniej mono.

Napisano
11 minut temu, Bebop napisał:

Zapłaciłeś już?

Nie, jeszcze nie. 

17 minut temu, Bebop napisał:

Kiedy delivery?

Nie mam pojęcia 🙉 Ostatnio w weekend miał testować koaksjalny przetwornik SB Acoustics, a wcześniej woofery. Tylko tyle wiem...