Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie - jest to mój pierwszy post - do tej pory sporo czytałem i postanowiłem coś w końcu zrobić aby poprawić jakość dźwięku w moim saloniku (16m2)

Do tej pory korzystałem z bardzo leciwego KD Onkyo tx ds555 ,który to amplituner zaczyna już niedomagać , na dodatek do tej pory korzystałem z kolumienek otrzymanych dawno temu w prezencie Sony SS-RXD8 - był to dobór czysto przypadkowy (mam na myśli zestawienie )  -

w końcu postanowiłem co zmienić chociaż budżet jest raczej mizerny , Ale po przeczytaniu wielu wątków poświęconych budowaniu i konfiguracji audio w domu w których to wypowiadają sie fachowcy i osoby kompetentne w przeciwieństwie do mnie postanowiłem zasięgnąć Waszej rady i opinii czy w ogóle idę w dobrym kierunku

Posiadam fajny gramofon  -  słucham dosyć sporo muzyki z winyli, troche z odtwarzacza CD oraz z PC poprzez zewnętrzną kartę Behringer u-phoria 404 oraz streamuję z Nvidii shield podłączonej do telewizora kablem HDMI (spotify,) - korzystamy też z tej opcji oglądając tv (upc) oraz filmy (hbo go i prime) , czasami dzieci grają przez Nvidię w gry Czas pedzany przed sprzętem to ok 40% muzyka (głównie Ja) a reszta to tv lub gry

Plan mam taki

Chciałbym zbudować dwa systemy - stereo i KD, ponieważ fundusze nie pozwolą na kompletną realizację całego planu postanowiłem podzielić to na dwie części

1 część którą chciałbym zrealizować teraz to stereo - z urządzeń które posiadam to wzmacniacz stereo Arcam Delta 290,chciałbym do niego podłączyć gramofon, PC (poprzez zewnętrzną kartę) odtwarzacz CD oraz TV do którego podłączona jest przez port HDMI Nvidia Shield - TV chciałem podłączyć do Arcama za pomocą kabla optycznego poprzez konwerter DAC FiiO D03K Taishan i dalej 2xRCA pozostałe urządzenia ( Gramofon, CD, PC ) poprzez kable 2xRCA - I tutaj pada dla mnie bardzo trudne pytanie jakie do tego co wymyśliłem dobrać kolumny podstawkowe (z racji odsłuchu max 3metry) - zastanawiałem się nad KEF Q350 lub Polk Audio RTi3 - kolumienki te w późniejszym okresie będą również wykorzystywane do KD

W związku z tym które z w/w kolumn zagrały by dobrze z Arcamem Delta 290? (muzyka to ogólnie pojęty rock głównie starszy(progresywny) ale i jazz, pop, funky) - chciałem również wykorzystać do połączenia tych kolumn ze wzmacniaczem kable głośnikowe Melodika Purple Rain MDC2250 2 x 2,5 o których to na tym forum krążą bardzo dobre opinie i cena jest jeszcze do zaakceptowania czy jednak inne kable??

Czy szanowne grono mogłoby doradzić czy dobrze kombinuję i jakie by ewent kolumny wybrać - czy któreś z  powyższych w ogóle się nadają??

W dalszej części planuję zakupić  używane KD 5.1 (używane, które służyło by tylko do oglądania filmów z odtwarzacza Blu-ray lub z TV i podłączonej do niego Nvidia (Kodi czy hbo go ,gier) - i wtedy myślałem o takim KD które mógłbym połączyć kablem HDMI z telewizorem i zastosować przełącznik Beresford TC-7220 MKII i w ten sposób móc korzystać z frontów ze stereo - a resztę głośników (centralny,,surroundy i sub dokupić później jak bedą finanse i wykorzystać do KD

czy zatem mój plan jest sensowny, czy połączenie tego wszystkiego będzie prawidłowe i jakie dobrać głośniki

Przepraszam że się tak rozpisałem i trochę chaosu w tym poście

Bardzo dziękuję i byłbym bardzo wdzięczny  za porady i opinie osób które jak zauważyłem mają bardzo dużą wiedze i doświadczenie w przeciwieństwie do mnie

Pozdrawiam

Krzysiek

Edytowano przez Krzysztof Kretkowski
Napisano

Cześć, KEF Q350 to zdecydowanie jedna z ciekawszych opcji w swoim budżecie, z Arcamem mogą się na pewno polubić. Z tej linii jest też bardzo przyzwoity centralny Q250C, a Q150 dobrze sprawdzą się jako surroundy. Warto też spojrzeć na Monitor Audio Bronze 100 z naszego outletu. Jak duże masz pomieszczenie? Odległość odsłuchu to nie wszystko i o ile w kinie możesz spokojnie wstawić podstawki, tak do muzyki w większym pomieszczeniu poszedłbym jednak w kolumny podłogowe. Chyba że będziesz wykorzystywał potem subwoofer (najlepiej w obudowie zamkniętej) do muzyki. Zachęcam też do obejrzenia naszego filmu z kolumnami podstawkowymi do 2500 PLN, a także do wizyty w naszym salonie celem odsłuchów :) Na pewno znajdziemy fajną opcję. 

Napisano

Bardzo dziękuje za odpowiedź - tak jak napisałem wcześniej nasz salon to 16m2  w kwadracie czyli 4x4m , ustawienie pokoju jest klasyczne - czyli pod jedną ścianą jest sofa a po przeciwnej TV -Po bokach są kolumienki - pokój jest mały i trochę obstawiony meblami , trudno będzie o jakieś większe manewry z kolumnami wiec stąd myślałem o Polk Audio RTi3 - ale nie za bardzo wiedziałem czy będą dobrze współpracować z Arcamem , Co do kolumn KEF Q350 -to właśnie myślałem o nich właśnie po obejrzeniu waszego filmu i też biorę je poważnie pod uwagę z tym że chyba mają większe wymagania co do ustawienia ( mogę kolumny postawić maksymalnie 20 cm od ściany - odległość od sofy i pozycji odsłuchu do głośnika to 3metry - chętnie bym posłuchał tych kolumn z moim arcamem tylko że mieszkam dosyć daleko w Koszalinie :( i zmuszony jestem trochę strzelać na ślepo - ponieważ nikt z mojego otoczenia nie posiada takiego wzmacniacza jak mój :( - w ogóle w Koszalinie jest problem z odsłuchami i wyborem -Czy przy zastosowaniu tych kolumn będzie konieczny subwoofer? - ponieważ Arcam nie ma dedykowanego wyjścia na Sub

1856933-f6afba54-arcam-delta-290-integrated-amplifierkopia.jpg.e25e28be7ce56be6d0ed0b3756826cdf.jpg

A takie pytanie -czy ten cały pomysł który wymyśliłem ma sens? - Czy dobrze myślę w sensie całej koncepcji i sposobie połączeń ?, Czy kable  Melodika Purple Rain MDC2250 2 x 2,5 będą wystarczające aby uzyskać a nie stracić na brzmieniu z tego połączenia - Arcam Delta 280 i KEF Q350? i w końcu czy dobrze myślę w kwestii podłączenia ( gramofon oczywiście gniazda phono , AV to TV optyczny kabel z DAC Fiio , CD,do gniazd CD i PC do AUX??

Co do KD -nie zależy mi na opcjach sieciowych bo to wszystko mam z Nvidii i wystarczy mi 5.1 ponieważ i tak już nie ma miejsca na dodatkowe głośniki .Sprzęt może być używany - zależy mi na tym aby filmy oglądało się na przyzwoitym poziomie dźwiękowym - w którą stronę się rozglądać ? (Onkyo, Denon a może jeszcze coś innego??

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i sorry za mnogość pytań ale jestem na początku swojej drogi audio i pomimo spędzenia sporej ilości czasu na tym forum ciągle mam wiele wątpliwości i świadomość braku wiedzy

Napisano (edytowany)

Z całym szacunkiem, ale ja bym postawił wyłącznie na system 2.1 (kolumny stereo plus subwoofer) i nie rozdrabniał się na dwa systemy 2.0 i 5.1 na 16m2. Zawęzisz Twój budżet na mniej sprzętu, czyli będziesz w stanie kupić wyższej jakości komponenty całego systemu i jednocześnie nie zagracisz pokoju. A finalny efekt i Twoje wrażenia będą dużo lepsze IMHO.

Jesteś z UK?

Edytowano przez tomasz1w
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Krzysztof Kretkowski napisał:

Czy przy zastosowaniu tych kolumn będzie konieczny subwoofer? - ponieważ Arcam nie ma dedykowanego wyjścia na Sub

można subwoofer podłączyć do gniazd PREAMP-OUT, druga opcja są subwoofery które można podłączyć bezpośrednio kablami głośnikowymi.

Co do kina / stereo musisz sam zdecydować czy zależy Ci na kinie, bo jak sam piszesz z jednej strony nie chcesz "zagracać" małego pokoju, z drugiej znam ludzi którzy mają kino w mniej niż 16m² i da się to ogarnąć. Co do samego połączenia stereo/KD widzę że w tym Arcam-ie jest też wejście bezpośrednio na końcówkę mocy. Nie wiem jak w tym sprzęcie można przełączać tryb pracy wzmacniacz zintegrowany/końcówka mocy, ale być może pozwoliłoby to na połączenie ewentualnego amplitunera bezpośrednio z końcówką mocy Arcam-a i wtedy nie potrzebujesz przełącznika Beresford, bo Arcam z kinem będzie pracował jako końcówka dla kanałów przednich, a do słuchania CD, gramofonu jako "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo. Warunek 1 - trzeba rozkminić jak przełączać tryb pracy tego Arcam-a i warunek 2 jeżeli zdecydujesz się na amplituner to musiałby mieć wyjścia PRE przynajmniej dla kanałów frontowych L i R. Ja w taki właśnie sposób mam połączone kino (Marantz SR5013) i stereo (Audiolab 8300A), z tym że w moim wzmacniaczu tryb można przełączać z pilota, albo pokrętłem na froncie więc jest dość proste rozwiązanie, a "domyślnie" uruchamia się w trybie końcówki mocy przy starcie amplitunera przez połączenie trigger, no ale trochę odbiegam od tematu. Twój Arcam taką funkcjonalnością nie dysponuje, ale jeżeli przełączanie jest w miarę proste - łatwo dostępne to zamiast przełączać "hebel" w Bersfordzie przełączysz go w Arcami-e.

Faktycznie dobrze by było gdybyś najpierw uruchomił Arcam-a z fajnymi głośnikami (no tutaj musisz jednak najlepiej odsłuchać) w stereo i podłączył wszystkie sprzęty (metoda którą opisałeś wydaje się możliwa do realizacji), efekt na pewno będzie pozytywny. Jeżeli będziesz chciał jednak rozbudować system do 5.1 (albo nawet Atmos 5.1.x) to amplituner i dodatkowe głośniki zawsze możesz dokupić.

Edytowano przez tomek72
Napisano

Wielkie dzięki za dotychczasowe opinie i podpowiedzi - dużo dla mnie znaczą i są bardzo pomocne

- w tym wzmacniaczu wewnątrz jest przełącznik  który rozłącza końcówkę mocy z przedwzmacniaczem. 

- większość elementów systemu mam oprócz głośników frontowych do zastosowania w systemie stereo i późniejszym ewentualnym KD

- KD ma być tylko dodatkiem do lepszego komfortu dżwiękowego oglądania filmów - miejsce na niewielkie głośniki surround przy sofie jest jak i na centralny pod tv - kolumny podstawkowe frontowe planuję postawić na standach więc pod jednym znalazłoby się miejsce na sub - nie zależy mi na jakimś super wypasionym ,sieciowym,  itd. - tylko raczej na dobrym jakościowo brzmieniu 5.1 -skłaniam się ku sprzętowi używanemu który fajnie zagada z kolumnami frontowymi czyli KEF Q350 lub Polk Audio RTi3 

- trochę mnie martwi iż rozumiem z dotychczasowych wypowiedzi iż do systemu stereo czyli dla mnie podstawowego będzie potrzebny sub - czy to oznacza że kolumny KEF Q350 w połączeniu z Arcamem będą miały za bało niskich tonów? basu?

-jaka jest minimalna odległość od ściany dla tych kolumn czy te 20 cm wystarczą?

Dzięki za podpowiedzi odpowiedzi

Aaa zapomniałem - nie jestem z UK :) chociaż sporo podróżuję  

Napisano

Co do odległości, to nie ma tu sztywnych ram. Może poza dosunięciem kolumny idealnie do ściany, nie znam sytuacji, w której to by zadziałało dobrze poza konstrukcjami on-wall ;) Za dużo zmiennych niestety. KEFom zazwyczaj tyle jednak w pełni starcza :) 

Napisano
1 godzinę temu, Krzysztof Kretkowski napisał:

A jak sytuacja z basem w KEF - czy na prawdę będzie do nich potrzebny sub żeby fajnie wszystko zagrało?

U mnie grały te kolumny w ok 13-14 metrach. Basu mi nie brakowało. Myślę, że i w 16 m² powinny sobie poradzić. 

Jesli chodzi o łączenie KD ze stereo. Masz 2 drogi. Wzmacniacz z wejściem main in/by pass/direct in (różnie zwą to producenci) i amplituner z wyjściem pre out na fronty, bądź dzielnik typu beresford. Sam beresford jest dość wygodny i prosty w obsłudze. Problem jest tylko jego dość wysoka cena i znikoma dostępność na rynku wtórnym. 

17 godzin temu, tomasz1w napisał:

Z całym szacunkiem, ale ja bym postawił wyłącznie na system 2.1 (kolumny stereo plus subwoofer) i nie rozdrabniał się na dwa systemy 2.0 i 5.1 na 16m2. Zawęzisz Twój budżet na mniej sprzętu, czyli będziesz w stanie kupić wyższej jakości komponenty całego systemu i jednocześnie nie zagracisz pokoju. A finalny efekt i Twoje wrażenia będą dużo lepsze IMHO.

Jesteś z UK?

Ja uważam, że nawet sam centralny i fronty plus sub przy filmach, dają dużo lepszy efekt niż system stereo. Mam, porównywałem i będę bronił swojego zdania 🙂

Napisano
7 godzin temu, Krzysztof Kretkowski napisał:

- w tym wzmacniaczu wewnątrz jest przełącznik  który rozłącza końcówkę mocy z przedwzmacniaczem.

no to w tym układzie wygodne i łatwo dostępne to nie jest, wygodniejszy w użytkowaniu będzie Beresford jeżeli zdecydujesz się na "hybrydę" stereo/kino, albo jak wyżej kupienie wzmacniacza w którym będzie wejście jak u Ciebie na końcówkę mocy, ale przełączanie trybu końcówka/wzmacniacz będzie łatwo dostępne (domyślam się, że ta opcja raczej Cię nie interesuje).

Co do obaw o niskie tony - cóż jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest odsłuch i to najlepiej w Twoich warunkach, nikt z nas jednoznacznie nie odpowie czy z kolumn A czy B wypadnie u Ciebie lepiej, nawet jak ktoś miał je u siebie może okazać się, że akustyka w Twoim pomieszczeniu zagra zupełnie inaczej. Nawet odsłuch w salonie nie do końca Ci odpowie, ale może nakierować - przynajmniej już Ty będziesz słuchał. Zawsze w takim wypadku możesz wypożyczyć za kaucją i sprawdzić. Co do subwoofera powiem tak, do stereo na razie bym nie kupował, jeżeli okaże się że to co dają głośniki jest dla Ciebie za mało możesz dokupić. Jeżeli chodzi o kino bezwzględnie tak, bez sub-a się nie obejdzie, no ale to jak wcześniej było napisane zależy na co się zdecydujesz. Natomiast inną kwestią będzie napędzanie tego sub-a gdyby okazało się że w stereo brakuje Ci niskich, a do tego chciałbyś dołożyć kino, to o ile w stereo możesz wykorzystać sub który podłączysz "kablami głośnikowymi" lub pre wzmacniacza stereo, o tyle w kinie powinien on dostać sygnał z pre subwoofera z amplitunera - to on będzie wysyłał sygnał kanału LFE dla kina. Może to wymagać kolejnego przełącznika "kabelków", jeżeli w stereo wystarczą głośniki to nie ma problemu, sub pracuje tylko z kinem.

Napisano

Panowie - baardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady - wszystkie są dla mnie bardzo cenne .Utwierdziłem się w przekonaniu że idę dobrą drogą - że pomysł z podłączeniem i ogólna koncepcja jest do zrealizowania i ma sens

Dlatego też postanowiłem w pierwszej kolejności zaryzykować i zakupić KEFy (dzięki waszym dobrym opiniom) i zobaczyć jak to wszystko zagra.( chociaż nie powiem ,nie wiem czemu bardzo mnie kusiły te Polk Audio RTi3 chociaż żadnych z nich nie słyszałem)

Zastanawiam się w kwestii kabli czy kable głośnikowe Melodika Purple Rain MDC2250 2 x 2,5 będą dobre do tych głośników ,czy są jakieś ewentualnie inne kable w zbliżonych cenach godnych polecenia do tego zestawu.

Na pewno będę miał jeszcze sporo pytań - ale wierze że dzięki Wam na pewno uzyskam dobre i cenne porady

Napisano

Miałem druty z melodiki, trochę tną górne pasmo. Do jasnych systemów okej. Ja bym nie kupował. A zostawił te co masz obecnie. Dopiero po około 100-200 godzinach grania kolumn, zastanowił się w którą stronę zmienić dźwięk. I wtedy myślał o przewodach. Lub nie kupować wcale.

Pozdrawiam 

Napisano

@Krzysztof Kretkowski dokładnie jak koledzy wyżej piszą, na razie zostaw te kable co masz, najważniejsze żeby były z czystej miedzi (OFC). Jeżeli jednak chcesz zmienić obecne kable to moim zdaniem w swojej cenie Melodika nie jest zła (pomijam co wnosi lub nie wnosi w brzmieniu), ale w zasadzie każdy kabel z czystej miedzi OFC wystarczy, co do przekroju 2,5mm w zupełności powinno wystarczyć. Co do brzmienia to jak już będziesz na etapie w którym uznasz, że możesz coś poprawić przez zmianę przewodów to na forum mamy taki dział i najlepiej tam podejmować temat. Niestety, ale temat grających przewodów jest powiedzmy dla niektórych drażniący, ociera się o wiarę, voodoo i jak tam jeszcze zwał, jedni słyszą różnice inni nie, ale to już indywidualna sprawa.

Napisano
Dnia 16.10.2023 o 18:10, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Tak jak pisaliśmy wcześniej, wygrzej, posłuchaj a następnie dobieraj kable. Jak będzie Ci brakowało dociążenia i basu to na pewno Audioquest z naszej oferty rozwiąże te problemy :)

Czy aby nie przesadzacie 😉 nie żebym twierdził że kable nic nie wnoszą ... ale 😂 można dojść do wniosku że są najbardziej wpływowym elementem zestawu.

Napisano (edytowany)
Dnia 15.10.2023 o 09:06, tomek72 napisał:

dokładnie jak koledzy wyżej piszą, na razie zostaw te kable co masz, najważniejsze żeby były z czystej miedzi (OFC).

Dlaczego to jest najważniejsze?

Kable srebrzone są be?

A srebrne to już tylko na śmietnik?

To są stereotypy, przynajmniej w pewnym zakresie. To tak, jakby napisać, że tranzystor ma chłodne brzmienie, bo to tranzystor. A lampa dobrze nie zagra "elektrycznego" koncertu, bo to lampa.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
44 minuty temu, tomasz1w napisał:

Kable srebrzone są be?

A srebrne to już tylko na śmietnik?

wątpię żeby kolega @Krzysztof Kretkowski dysponował kablami srebrzonymi czy srebrnymi skoro zastanawia się nad Melodika Purple, chodziło o to żeby unikać przewodów z platerowanego aluminium (CCA), które wizualnie wyglądają jak miedź. Kable srebrzone też są z OFC, a kable ze srebra to zupełnie inna półka cenowa.

Napisano (edytowany)
6 minut temu, tomek72 napisał:

wątpię żeby kolega @Krzysztof Kretkowski dysponował kablami srebrzonymi czy srebrnymi skoro zastanawia się nad Melodika Purple, chodziło o to żeby unikać przewodów z platerowanego aluminium (CCA), które wizualnie wyglądają jak miedź. Kable srebrzone też są z OFC, a kable ze srebra to zupełnie inna półka cenowa.

W takim razie zwracam honor, intencja zrozumiana.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
Dnia 12.10.2023 o 15:36, Krzysztof Kretkowski napisał:

Beresford TC-7220 MKII

Wrzuć sobie do obserwowanych AUKCJĘ. Taniej, wewnętrznie chyba lepiej zrobione i przede wszystkim ma stany zero pomiędzy wzmacniaczami i kolumnami. Rozmawiałem z gościem - on to produkuje i ma w stałej ofercie.

Z kolumn, jakbyś mógł przeznaczyć na nie 5k PLN za parę, to wziąłbym na przesłuchanie Opera Prima 2015. Tu nawet sub nie będzie Ci potrzebny od razu bo bardzo przyjemnie sobie z basem radzą.