Artur Brol Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 9 godzin temu, PKej napisał: Jak to gra? Bardzo przyjemnie, melodyjnie, nic nie męczy, można godzinami słuchać. Nawet przy cichym odsłuchu jest wypełnienie. Przy tych twoich kolumnach, z takimi głośnikami, 2 x 20 powinno to dac, tak zakładam, jeszcze lepszy efekt. To jest to, co słyszę z zestawu Gato DIA 250s i Pylon Diamond 25 Moc tej zabawki to 2 x 250 watt i 2 x 500 watt ( 8 i 4 oHm) Niski pobór energii bo to klasa D. Moim zdaniem warto spróbować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 10 godzin temu, PKej napisał: Albo brzmi tak jak lubie, albo nie. Tu na forum zazwyczaj usłyszysz, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo (kuriozum), albo że kwieciste opisy prawisz 👍😃 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Wcześniej usłyszy że wszystkie kable graja tak samo 😁 Wzmacniacze się różnią, jak bardzo, to juz od wzmacniacza zalezy. Trzeba posłuchać by się dowiedzieć. Raczej powinienem powiedziec porównać, bo tylko wtedy mozna ta ewentualna roznice w dźwięku usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 @PKejdo cichego słuchania u mnie się sprawdził Arcam - G klasa więc na starcie zaczyna od A klasy, a volume jest na enkoderze więc idzie idealnie równo. Czysto, klarownie, z kopytem. Oczywiście zaraz się ktoś odezwie o loudness i krzywych izofonicznych, ale u mnie się to zupełnie nie sprawdziło - jak wzmacniacz przy cichym gra płasko, bez dynamiki i życia, to żaden loudness i krzywe mu nie pomogą. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKej Napisano 22 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2023 Czytalem wlasnie ostatnio o tej klasie G, bede musial posluchac. Ta nowa seria Arcama wyglada calkiem fajnie, te poprzednie nie bardzo mi sie z wygladu podobaly. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 1 godzinę temu, PKej napisał: Czytalem wlasnie ostatnio o tej klasie G, bede musial posluchac. Ta nowa seria Arcama wyglada calkiem fajnie, te poprzednie nie bardzo mi sie z wygladu podobaly. Hybrydy jeszcze super się sprawdzają do cichego słuchania. Kilka sprawdziłem i faktycznie bardzo pełne gęste granie od najniższych głośności. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Podasz modele? Te ktore sprawdziles. Tak z ciekawosci pytam. Nigdy za wiele informacji. Pomagaja czasem w wyborze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKej Napisano 22 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2023 To prawda. Mialem kiedys Vincenta SV 237 mk i bardzo fajnie gral, jednak strasznie szumial nawet po wymianie lamp na nowe. Moze gdyby nie czulosc moich glosnikow to pewnie by zostal bo u kolegi na zestawach o mniejszej czulosci nie bylo tego slychac. 17 godzin temu, zbynio napisał: Witam, chciałem zapytać o te kolumny które masz,ja też posiadam as 1100,od czerwca jest u mnie,gra z monitor audio silver 500,mam zamiar je zmienić na coś co by ładnie się zgrało z Yamahą, oprócz tych loganow miałeś do niej jakieś inne? Tak, mialem Monitor Audio Gold 200 a pozniej 300. Tez bardzo fajnie to gralo, jednak na Gold 200 brakowalo troche niskich czestotliwosci. Pisze o serii Gold tej poprzedniej a nie obecnej. W Loganach dzieki glosnikowi wysokotonowemu AMT gora jest jeszcze lepsza, jest gladsza, bardziej rozdzielcza i dokladniejsza. 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Tu na forum zazwyczaj usłyszysz, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo (kuriozum), albo że kwieciste opisy prawisz 👍😃 Pewnie tak, ale nie mam zamiaru sie tym przejmowac 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 5 godzin temu, marcinmarcin napisał: Tu na forum zazwyczaj usłyszysz, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo (kuriozum), albo że kwieciste opisy prawisz 👍😃 Marcin, nie zauważyłem żeby poza Jarkiem Kraftem ktoś forsował tutaj teorię o tym, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Co do drugiej części zdania. Kiedyś sam chciałem należeć do osób, które słyszą te wszystkie niuanse po zmianie każdego elementu w systemie audio i do tego potrafią to pięknie opisać. Niestety, może jestem głuchy a może za mało wrażliwy ale nie czuję tego w ten sposób. Słyszę zmiany, ale nie są to dla mnie jakieś skoki milowe. Nie odbieram jednak prawa innym do słyszenia i czucia tego, czego ja sam nie słyszę. Byłbym jednak ostrożny w narzucaniu komuś swojej wizji audio (i świata generalnie), bo każdy z nas odbiera bodźce zewnętrzne inaczej, i zapewne inaczej ukształtowana jest nasza wrażliwość na różne rzeczy, w tym audio. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Marcin, nie zauważyłem żeby poza Jarkiem Kraftem ktoś forsował tutaj teorię o tym, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Tak, ale pelno tej teorii wszędzie 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. Nawzajem Edytowano 22 października 2023 przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 6 godzin temu, Artur Brol napisał: Podasz modele? Te ktore sprawdziles. Tak z ciekawosci pytam. Nigdy za wiele informacji. Pomagaja czasem w wyborze. Unison Research Unico 90,Vincent 237mk2 i copland csa 150 I każdy dawał już bardzo dobry dźwięk od niskich rejestrów. ale faktycznie mi też Vincent najmocniej szumiał z nich wszystkich. Reszta praktycznie niesłyszalne z miejsca odsłuchu. Wszystkie testowane na Elac Vela 408 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Dzięki za info. Ten Copland i Unico 90, całkiem ciekawie wygladaja. Trochę kosztowne jako nowe. Może kiedyś z drugiej ręki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 16 minut temu, Alden1224 napisał: Unison Research Unico 90,Vincent 237mk2 i copland csa 150 I każdy dawał już bardzo dobry dźwięk od niskich rejestrów. ale faktycznie mi też Vincent najmocniej szumiał z nich wszystkich. Reszta praktycznie niesłyszalne z miejsca odsłuchu. Wszystkie testowane na Elac Vela 408 Vele 408 lubią mocne i wydajne tranzystory bynajmniej z tym grało to nam zawsze najlepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Skoro Caspian odpadł, to może faktycznie warto będzie sprawdzić Elicita MK5 lub Audiolaba 9000A? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKej Napisano 23 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2023 9 godzin temu, Q21 napisał: Skoro Caspian odpadł, to może faktycznie warto będzie sprawdzić Elicita MK5 lub Audiolaba 9000A? Z pewnoscia bedzie to musialo byc cos z precyzyjna regulacja glosnosci przy niskich poziomach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 5 godzin temu, PKej napisał: Z pewnoscia bedzie to musialo byc cos z precyzyjna regulacja glosnosci przy niskich poziomach. No to raczej nic na alpsie 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: No to raczej nic na alpsie 😉. Dlaczego nie ? W mojej 1200 jest potencjometr Alps i działa to bardzo dobrze. Podejrzewam, że i w poprzedniku czyli Yamaszce 1100 taki jest. A sądząc z wywodu autora wątku, który gra na 1100, działa tam bez zarzutu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Sporo wzmacniaczy ma zawyżoną czułość - efekt taki że na 9 godzinie już jest max volume, a potencjometr pracuje od bardzo niskich zakresów gdzie siłą rzeczy jest niedokładny... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 (edytowany) 21 minut temu, marcinmarcin napisał: Sporo wzmacniaczy ma zawyżoną czułość Zawyżoną to ma mało, ale sporo ma standardową, czyli 0,2 V. Wiele nowych ma za to obniżoną czułość (0.4- 1.0 V) i te powinny dawać większy margines błędu na sterowanie głośnością (o ile mają klasyczny potencjometr). Edytowano 23 października 2023 przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Jest to bardziej wygodne dla wielu użytkowników. Lepiej jak gałka głośności przybiera nawet później, ze względu chociażby na dzieci, które potrafią w niespodziewanym momencie zrobić "ostro w prawo" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Witam, a jak wygląda sytuacja z awariami w Roksan Caspian M2 ? W internecie panuję opinia że psują się dość często. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKej Napisano 23 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2023 3 godziny temu, terracan1929 napisał: Dlaczego nie ? W mojej 1200 jest potencjometr Alps i działa to bardzo dobrze. Podejrzewam, że i w poprzedniku czyli Yamaszce 1100 taki jest. A sądząc z wywodu autora wątku, który gra na 1100, działa tam bez zarzutu. W 1100 jest Alps i pewnie w 1200 tez, ale sluzy on tylko do sterowania drabinka rezystorowa dzieki ktorej oba kanaly pracuja idealnie rowno od najnizszych poziomow glosnosci. 1 godzinę temu, Carmion napisał: Witam, a jak wygląda sytuacja z awariami w Roksan Caspian M2 ? W internecie panuję opinia że psują się dość często. Ciekawe. Mozesz podac zrodlo tych informacji? Moze chlopaki z branzy sie wypowiedza? 2 godziny temu, Kraft napisał: Zawyżoną to ma mało, ale sporo ma standardową, czyli 0,2 V. Wiele nowych ma za to obniżoną czułość (0.4- 1.0 V) i te powinny dawać większy margines błędu na sterowanie głośnością (o ile mają klasyczny potencjometr). W tych ze standardowa czuloscia mozna ratowac sie attenuatorem, nie jest drogi i spelnia swoja funkcje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 11 minut temu, PKej napisał: Ciekawe. Mozesz podac zrodlo tych informacji? Moze chlopaki z branzy sie wypowiedza? Na reduktor szumu był w top 5 najgorszych wzmacniaczy. Co prawda pierwsza wersja. Ale też widziałem używki na aukcjach po "remoncie" także się zastanawiam jak to z nimi jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKej Napisano 23 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2023 36 minut temu, Carmion napisał: Na reduktor szumu był w top 5 najgorszych wzmacniaczy. Co prawda pierwsza wersja. Ale też widziałem używki na aukcjach po "remoncie" także się zastanawiam jak to z nimi jest. Widzialem ten odcinek, ale myslalem ze kolejne wersje sa pozbawione tych wad. No ciekawe. Chyba dobrze ze mi nie podszedl brzmieniowo bo bym sie wladowal w problemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Dnia 22.10.2023 o 19:38, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Vele 408 lubią mocne i wydajne tranzystory bynajmniej z tym grało to nam zawsze najlepiej Macie jakieś sprawdzone konfiguracje ? Ja niedługo wybieram się na odsłuch 409 i jestem ciekaw jak duża jest różnica względem 408 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts