Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wielkimi krokami zbliża się "corny piuntek" 😇 AD 2023.

Uknułem sprytny plan (jak pewnie 99% forumowiczów) wykorzystania okazji i uszczuplenia swego portfela. Tym razem rozchodzi się o kable głośnikowe.

Dla przypomnienia system wygląda tak:

Budżet? 2000-3000 zł. (wystarczą mi 2x2m)

Oczekiwania? Detaliczność, lekkość, szybkość i .... takie lekkie ukierunkowanie na średnicę i górę pasma.

Przeciwwskazania? Dociążenie i ekspozycja na niskie.

Pomożecie?

Napisano (edytowany)
37 minut temu, Rokownik napisał:

Oczekiwania? Detaliczność, lekkość, szybkość i .... takie lekkie ukierunkowanie na średnicę i górę pasma.

Rozumiem, że mówisz o gotowcach z wtykami. Trochę poniżej postawionej przez Ciebie dolnej granicy dostaniesz np. Tellurium Q Silver II (cena wyjściowa 2388 za 2 x 2m czyli do kupienia spokojnie poniżej 2k). Popularna marka, więc wypożyczysz bez problemu. Sam mam je podpięte w tej chwili. Brzmienie lekkie, otwarte, szczegółowe, ale bez wyostrzeń. Mnie się podoba. Fajnie się zgrywają z kolumnami Dynaudio Contour 20i, które niedawno wypożyczyłem. :)

Trochę powyżej budżetu (około 3.5k po rabacie) masz np. Albedo Geo MKII. Bardzo szczegółowe i dynamiczne, ale uwaga: zmiany w tym kierunku zwykle odbywają się kosztem lekkiego osuszenia barwy. Ja w pierwszej chwili byłem zachwycony tymi kablami, a potem je oddałem, bo jednak wolę nieco bardziej soczysty dźwięk, nawet kosztem mniejszej precyzji. W razie czego w AVCorp możesz wypożyczyć komplet demo 2 x 2.5m. Kable sprzedawane pod hasłem: "dynamika z zachowaniem harmonicznych". Ładne, prawda? ;)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Rozumiem, że mówisz o gotowcach z wtykami.

Tak jest.!!

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Tellurium Q Silver II (cena wyjściowa 2388 za 2 x 2m czyli do kupienia spokojnie poniżej 2k). 

Albedo Geo MKII.

Zapisane.👍

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Oj, zabawa w zaplatanie warkoczy to nie dla mnie. Eksperymenty też nie bardzo.

1 godzinę temu, misiekx napisał:

Proponowałbym coś z oferty Chord. 

A konkretnie? 😎

Napisano

Proponuję sprawdzić

1) QED Signature Genesis Silver Spiral

2) Dali SC RM230ST

Obydwa powinny dać efekt, jakiego oczekujesz. Dali mogą być nieco bardziej wyczynowe na górze, z tego co pamiętam, a bas mieć trochę więcej wykopu. Wszystko zależy, czego dany system potrzebuje.

Propozycją kompletnie spoza założonego budżetu byłby AudioQuest Robin Hood Zero.

Napisano
3 minuty temu, misiekx napisał:

Odyssey 2 które miałem i powinny być tym, czego szukasz 

Khem, khem.....te to ja właśnie mam.....

5 minut temu, Guzeppe napisał:

Proponuję sprawdzić

1) QED Signature Genesis Silver Spiral

2) Dali SC RM230ST

Obydwa powinny dać efekt, jakiego oczekujesz. Dali mogą być nieco bardziej wyczynowe na górze, z tego co pamiętam, a bas mieć trochę więcej wykopu. Wszystko zależy, czego dany system potrzebuje.

Propozycją kompletnie spoza założonego budżetu byłby AudioQuest Robin Hood Zero.

System potrzebuje zwiewności, lekkości i odciążenia dołu.

Te ostanie fajne, ale cenka.....🙄

Napisano
47 minut temu, Rokownik napisał:

Oj, zabawa w zaplatanie warkoczy to nie dla mnie. Eksperymenty też nie bardzo.

No jak nie ten to zostaje tylko

https://audiotop.pl/pl/p/Kabel-glosnikowy-Nordost-Valhalla-2-4m/9817?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=508c0c0d-5d88-d904-cc29-f5efb057305e#

;) 

33 minuty temu, Rokownik napisał:

System potrzebuje zwiewności, lekkości i odciążenia dołu.

Najskuteczniejszą metodą jest wypożyczanie. 

Gwarantuje , że zupełnie inaczej będziesz odbierał kabel zaraz po zakupie a zupełnie inaczej po trzech miesiącach. Nie będę Cię przekonywał. Ale większą zmianę uzyskasz jak się pochylisz do przodu podczas odsłuchu / zmienisz sweet spot / niż kablem. Polecam taki eksperyment , większości osób taki darmowy myk podnosi system o dwie klasy wyżej :) 

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Ziom.....nie bardzo wiem, czym sobie zasłużyłem na Twoją złośliwość, naprawdę....🤷‍♀️

4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Najskuteczniejszą metodą jest wypożyczanie.

Mam tą świadomość, niestety najbliższym nam (i mnie i Tobie) sklep w Pabianicach nie jest moim "przyjacielem".

Chciałbym móc wypożyczyć i bez tego pewnie nie kupię, ale jak to dograć? Tego jeszcze nie wiem.

6 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie będę Cię przekonywał. Ale większą zmianę uzyskasz jak się pochylisz do przodu podczas odsłuchu / zmienisz sweet spot / niż kablem. Polecam taki eksperyment , większości osób taki darmowy myk podnosi system o dwie klasy wyżej :) 

Przyjmijmy, że doświadczenia z jazdy kolumnami i pozycjami przy odsłuchach mam już sobą. Ok?😃

Napisano
3 godziny temu, Rokownik napisał:

Chciałbym móc wypożyczyć i bez tego pewnie nie kupię, ale jak to dograć? Tego jeszcze nie wiem.

Nie rozumiem w czym problem. Większość salonów wypożyczy Ci wysyłkowo (za kaucją). :)

Napisano
8 godzin temu, Rafał S napisał:

Albedo Geo MKII. Bardzo szczegółowe i dynamiczne, ale uwaga: zmiany w tym kierunku zwykle odbywają się kosztem lekkiego osuszenia barwy.

W Monolithach tego nie ma (osuszenia), nie miałem Geo, więc trudno mi się do niego odnieść.  

Napisano

@Rokownik w Pabianicach kable skręca niejaki Mateusz. Solid Core. Za „płotem” zatem. 

Przepraszam jeśli to nie ważne, ale chłop niezwykle uprzejmy, życzliwy, taki no ciepły i bardzo mnie się fajnie z nim współpracowało. No on mnie kable dosyłał a ja mu pieniądze przelewałem. Szanowny pan Wojciech Pacuła dużo mu dobrej reklamy zrobił. 

Napisano
55 minut temu, Rafał S napisał:

Nie rozumiem w czym problem. Większość salonów wypożyczy Ci wysyłkowo (za kaucją). :)

Ano w tym, że nie mam z tym doświadczenia.😜

12 minut temu, AudioTube napisał:

@Rokownik w Pabianicach kable skręca niejaki Mateusz. Solid Core. Za „płotem” zatem.

No jest jeszcze Struss, Bazodrut, Lucarto....i nie wiem kto jeszcze.... nazwy części znam.

4 godziny temu, Artur Brol napisał:

Melodika .

Well.... a konkretnie?😇

PS. Nie zrozumcie mnie źle, ale nie wydam na kable 10 kPLN, szczególnie z jakieś polskiej, małej, manufaktury, której właściciel ma misję, zero doświadczenia i wiedzy. Wolałbym uznanych producentów mający w swoich portfolio szereg kabli i jakieś doświadczenie.

Napisano

McIntosh to amerykańska firma więc lubi amerykańskie kable, ja używam PAD Genesis....i myślę że jest jak należy. Oczywiście, najlepiej wypożyczyć i sprawdzić u siebie w domu, na swoim systemie i na własnym słuchu.

Napisano
10 minut temu, Rokownik napisał:

szczególnie z jakieś polskiej, małej, manufaktury, której właściciel ma misję, zero doświadczenia i wiedzy. Wolałbym uznanych producentów mający w swoich portfolio szereg kabli i jakieś doświadczenie.

Taka szczególną polską manufakturą, która najwięcej sprzedaje poza granicami jest Albedo z Bydgoszczy.

Pan Grzegorz nie wypuszcza z ręki produktu, którego sam nie odsłucha, warto z gościem sobie pogadać na AVS w Warszawie.

1 minutę temu, Amarok napisał:

McIntosh to amerykańska firma więc lubi amerykańskie kable, ja używam PAD Genesis....i myślę że jest jak należy. Oczywiście, najlepiej wypożyczyć i sprawdzić u siebie w domu, na swoim systemie i na własnym słuchu.

To jest jakiś kierunek, Transparenty i inne  też Amerykanskie, ceny również.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Rokownik napisał:

No jest jeszcze Struss, Bazodrut, Lucarto..

Mam alergie na niektóre z nich 😁

Zagadaj z dystrybutorami marki McIntosh z czym łączą tę elektronikę. 

Masz zacny zestaw nie spie.....l tego jakimś purpurowym gównem za 20zł za metr.

Naprawdę na polskim rynku w salonach audio masz duży wybór,  pożycz posłuchaj, pytaj o kable ekspozycyjne, nie nowe.

Takie niech pożyczą.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
9 minut temu, DiBatonio napisał:

Taka szczególną polską manufakturą, która najwięcej sprzedaje poza granicami jest Albedo z Bydgoszczy.

Pan Grzegorz nie wypuszcza z ręki produktu, którego sam nie odsłucha, 

Pana Grzegorza miałem okazję spotkać...👍.

Napisano
13 godzin temu, AudioTube napisał:

@Bogusław 66 zechciałbyś pomóc naszemu koledze?

Kto jak kto, ale Ty Bogusław posiadasz doświadczenie, by wyjść na przeciw potrzebom kolegi. 

Przeczytałem pierwszy wpis i już wiem ze chodzi głośnikowe druty, niestety budżet nie pozwala na szaleństwa, mało tego ... nie pozwala nawet na coś klasy średniej. pozostaje wiec budżetówka i modlitwa do boga by się wpasowały pod resztę zestawu.

O de mine? podstawowy Acrolink