KaroX Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Mam takie pytanie. Zakupiłem nowe kolumny elac bs 403 w wykończeniu czarny fortepian. Wczoraj otworzyłem je i zauważyłem pewne mankamenty. Nie wiem czy tak powinno być? Może też wyolbrzymiam. Proszę o pomoc. 1. Opakowanie. W domu, gdy dokładnie przyjrzałem się kartonowi zauważyłem, ze taśma elac w 2 miejscach (krawędziach) u góry przecięta jest. Na górze kartonu na łączeniu 2 skrzydeł była cała, lecz słabo trzymała i z łatwością można było ja oderwać i nakleić z powrotem. Pod spodem kartonu taśma trzyma bardzo mocno i nie można jej oderwać. 2. Po otwarciu kartonu wszystko wydawało się w porządku. Kolumny ładnie zapakowane w worek foliowy, a następnie z bibuły. Po ich rozpakowania czuć bardzo mocny zapach pianki do czyszczenia tworzyw. Sam korzystam z takich i ma ona bardzo charakterystyczny, intensywny zapach. Identyczny jak ten, który pojawił się po rozpakowaniu. 3. Kolumny dokładnie obejrzałem: - podstawka jednej kolumny jest zakurzona (zdjęcie 1). Dziwne, ze z fabryki tak wyszło. - nigdy nie miałem kolumn w czerni fortepianowej. Czy takie mikro rysy (zdjęcia 2, 3, 4) widoczne w mocnym świetle są normalne dla produktu z fabryki? - zawieszenie głośnika ma taka dziwną skazę (zdjęcia 5 i 6). - na zdjęciu 7 obwódka przy głośniku wysokotonowym wygląda jakby był problem z lakierem (pewnie ślad po paście polerskiej). Jakie są Wasze opinie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 (edytowany) Zapewne kupiłeś kolumny powystawowe a zapłaciłeś jak za towar nowy ja bym reklamował. Te ryski wyglądają jak by ktoś polerował te kolumny. Edytowano 27 listopada 2023 przez RLC2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Towar z ekspozycji albo po zwrocie. Na pewno po jakiś tam przejściach. Reklamuj. Oddaj albo żądaj obniżki ceny. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Dzięki za opinie. Sklep pisze, że towar nówka. Mam nadzieję, że nie będzie walk o wymianę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Jeśli kupiłeś na odległość możesz zwrócić , jeśli czytają to forum to mogą Ci obniżyć kwotę zwrotu stwierdzając , że sam popsułeś , polerowałeś itp. Pewnie ktoś zwrócił , uczciwi wrzucają w outlet , inni sprzedają jako nowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Kupiłem stacjonarnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 @KaroX moze zapytaj firmę Elac, czy tak to powinno wyglądać nowe po wyjeciu z pudełka🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Można wiedzieć jaka cena? Bo standardowo promocyjna była ostatnio 6999zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Tak zrobię. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Czarne 6700 z tego co pamietam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 1 minutę temu, KaroX napisał: Tak zrobię. Dzięki. Jesli to możliwe podziel sie ich odpowiedzią Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Ok. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 (edytowany) Ja swoje orzechowe kupiłem 30.10 i była to według Pana z oddziału który wysyłał paczkę ostatnia fabrycznie zapakowana para w tym kolorze w Polsce. Taśma trzymała mocno, skurzone ani porysowane nie były. Nie było też żadnego obcego zapachu. Edit: sprawdziłem na szybko i przy orzechowych jest informacja w koszyku, że produkt może pochodzić z ekspozycji, przy czarnych tego nie ma. Edytowano 27 listopada 2023 przez McKarmi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Dla mnie to skandal to co wyjąłeś z pudełka, jak sprzedawca może utrzymywać że to nówki??? To wygląda na dość mocno wyeksploatowane kolumny, nie ma takiej opcji żeby to wyjechało z fabryki w takim stanie. Podziel się jaki to sklep, ludzie powinni wiedzieć żeby na nich uważać czy wręcz omijać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Można wiedzieć jaka cena? Bo standardowo promocyjna była ostatnio 6999zł 6600 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 10 minut temu, Luk Pl napisał: Dla mnie to skandal to co wyjąłeś z pudełka, jak sprzedawca może utrzymywać że to nówki??? To wygląda na dość mocno wyeksploatowane kolumny, nie ma takiej opcji żeby to wyjechało z fabryki w takim stanie. Podziel się jaki to sklep, ludzie powinni wiedzieć żeby na nich uważać czy wręcz omijać. To nie są nowe kolumny, mnie zastanawia skąd tyle kurzu na podstawie kolumn, patrz 1sze zdjęcie. Poza tym na powłoce lakieru widać mnóstwo kolistych mikrorys, pewno od czyszczenia i przecierania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 (edytowany) Jestem po rozmowie ze sprzedawca. Wymieni mi na inna parę. Tym razem wezmę białe. Mają być nówki, nieotwierane. Tym razem dokladnie obejrzę karton. Bardzo dziękuję za odzew i pomoc. Poinformuję jak sprawa zakończy się. Edytowano 27 listopada 2023 przez KaroX 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 17 minut temu, KaroX napisał: Jestem po rozmowie ze sprzedawca. Wymieni mi na inna parę. Tym razem wezmę białe. Mają być nówki, nieotwierane. Czyli sprzedawca dokładnie wiedział że coś jest na rzeczy, na to wychodzi że sytuacja będzie załatwiona pozytywnie. Trzymam kciuki ✊ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 48 minut temu, DiBatonio napisał: To nie są nowe kolumny To nie ulega wątpliwości. Do tego stopnia, że oczywistym jest to, że sprzedawca z pełną świadomością i premedytacja sprzedał te kolumny jako nowe. 47 minut temu, KaroX napisał: Jestem po rozmowie ze sprzedawca. Wymieni mi na inna parę. Łaski nie robi, ale dobrze, że nie szedł w zaparte i zdecydował się wymienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 1 godzinę temu, KaroX napisał: 6600 zł. Czyli standard bez ekstra rabatu. Więc już na pewno powinny być nowki, a ewidentnie jest ex-demo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Napisz co to za sklep. Mój kolega w Toruniu miał identyczną sytuację: Sprzedano mu "nowe" kolumny, a po otwarciu okazało się że widać ślady użytkowania i kurz na lakierze. Po tym jak kolega wrócił do sklepu, sprzedawca twierdził, że to nawet lepiej że ma używane bo są już wygrzane . Po walce sprzedawca dał mu jakiś rabat. Niesmak jednak pozostał. Ten Twój przypadek wygląda na próbę oszustwa. Liczą na to że część klientów machnie ręką i nic z tym nie zrobi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 42 minuty temu, KaroX napisał: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Dziwna sprawa że Top hifi, tak aktywne tu na forum w promowaniu i polecaniu swojego asortymentu, nagle zapadło się pod ziemię. Praktyka starannego pakowania podniszczonych używek i sprzedawania jako nowe wymagałaby słowa komentarza, a przede wszystkim deklaracji, że takie sytuacje nie będą miały więcej miejsca. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaroX Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 (edytowany) Wedlug sprzedawcy są to nowe, zapakowane fabrycznie. Ślady po polerce ponoć są naturalne. Zastrzeżenia budzi pozostałość pasty poleskiej. Nie wiem jak to wyglada w dzień (mikro rysy), gdyż jak przychodzę z roboty to juz ciemno. Zacząłem narzekać i sprzedawca zgodził się ściągnąć białe. Czarne bardziej podobaja sie mi, lecz boje sie ze następne mogą być podobne. Białych ponoć tez więcej zostało. Dziękuje za wsparcie. Na razie pozostaje czekanie. Mam nadzieje, ze zakończenie będzie dla mnie satysfakcjonujące. Edytowano 27 listopada 2023 przez KaroX Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Tja, szczególnie to uszkodzone górne zawieszenie świadczy o „nowości” … Być może u tego sprzedawcy faktycznie ślady po polerce są „naturalne” . Jakoś u siebie takich „naturalnych” śladów nie stwierdziłem, powierzchnia jest idealnie gładka, pozbawiona jakichkolwiek „mikrorysek” 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts