Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 minut temu, ProjectPi napisał:

Jako ze gniazdka obok siebie to i wzajemnie polaczone w scianie

Nie byłoby sensu przepinania z listwy do ściany gdzie gniazdka są obok siebie w kontekście pętli. Chodziło mi o konkretny przypadek z rysunku (3m + 3m +3m). Tylko tak można wydłużyć ścieżkę PE i jej opór. Oczywiście istnieje ryzyko innych problemów o których nie ma sensu tu się rozpisywać.

Proponuję kończyć z pętlami lub założyć nowy watek jeżeli kogoś interesuje.

Pozdrawiam.

dodatkowy przewód PE (Medium)2.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

A nie da się kupić sprzętu, który nie będzie miał problemów z pętlą masy? Może tak prościej?

Problemy z petlami to czesciej kwestia okablowanie i dziwnych decyzji uzytkownikow, niz urzadzen samych w sobie, pomijajac te z gruntu "zle zaprojektowane". Sprokurowac petle dla dwoch prawidlowo dzialajacyh urzadzen jest generalnie latwo.

Napisano

Problemy o których piszecie występowały w lata 50, 60 i wcześnie, po przyjęciu międzynarodowych norm i przy współczesnej technologi nie powinny występować jak projekt jest poprawny. Prowadzi to do jednego wniosku i oceny producentów.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Producenci raczej nie odpowiadaja za to, ze dwa uziemione produkty zostaly dodatkowo polaczone przewodem ze wspolna masa.

może faktycznie niektórzy przedobrzają pod wpływem reklam, albo czytają bez znajomości zagadnienia i wyciągają błędne wnioski.

Pozdr.

6 minut temu, MariuszZ napisał:

Chodziło mi o konkretny przypadek z rysunku (3m + 3m +3m).

Mariusz, testowałem taki układ z ciekawości, i nic się nie zmieniło żadnej pętli czy innych zakłóceń.

Napisano

A ja mam wrazenie, ze problem jest powszechny, poprzez wielosc punktow uziemien - patrz wymiany zasilaczy na "lepsze", ekranowane skretki, niechec do toslinkow i podobna niechec do polaczen zbalansowanych. W efekcie jest pudrowanie trupa dziwnymi zabiegami.

9 minut temu, MariuszZ napisał:

Nie byłoby sensu przepinania z listwy do ściany gdzie gniazdka są obok siebie w kontekście pętli. Chodziło mi o konkretny przypadek z rysunku (3m + 3m +3m). Tylko tak można wydłużyć ścieżkę PE i jej opór. Oczywiście istnieje ryzyko innych problemów o których nie ma sensu tu się rozpisywać.

Pozdrawiam.

Ok, jak dla mnie to troche bez sensu, bo ewentualne roznice potencjalow, i to raczej nie to, co z reguly wystepuje, gdy ktos zamiast przez listwe laczy bezposrednio z gniazdem w scianie. Ale mniejsza juz z tym.

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, ProjectPi napisał:

A ja mam wrazenie, ze problem jest powszechny, poprzez wielosc punktow uziemien

Mało który wzmacniacz produkowany obecnie  wymaga uziemień,  wymagają takich zabiegów,niektóre gramofony które są wpinane pod specjalny pin uziemiający w amp. lub pre-amp, jeżeli jest wymagane.

Edytowano przez Karol64208
Napisano

Czasami problemów sonicznych zakłóceń nie dostrzegamy przy odsłuchach dopóki ktoś nam o nich nie wspomni. Miałem słyszalne problemy z bzyczacym trafo Audiolaba. Zwróciłem uwagę dopiero po przeczytaniu o problemach na jakimś anglojęzycznym forum. W skali od 1 do 10 jak mocno rozpraszało uwagę przy słuchaniu oceniłbym na 2.

Miałem w SET przydźwięk na kolumnach o efektywności ok. 89dB/1W/1m i skalowałbym na 1. Poradziłem sobie i nie mam już tego dodatku.

Miałem hiss na lampowym PP, który znikał po odwróceniu wtyczki od zasilania wzmacniacza w gniazdku. Hiss był dość słyszalny między utworami. Szacowałbym na 3 w mojej 10 stopniowej skali ;) 

Ciekawy jestem jak to wygląda u Was?

Napisano
Przed chwilą, MariuszZ napisał:

Czasami problemów sonicznych zakłóceń nie dostrzegamy przy odsłuchach dopóki ktoś nam o nich nie wspomni. Miałem słyszalne problemy z bzyczacym trafo Audiolaba.

zgoda, ale jak piszesz to wina danego projektu.

Od samego początku mojej przygody z audio na to zwracałem uwagę.

W moim zestawie poziom szumów przy odsłuchu 20W/kanał słyszalność szumów jest na poziomie 25mdB mierzony z odległości 10cm, przy zero sygn. wejściowego. Problem zawsze jest  szum  z otoczenia😙.

Napisano
4 minuty temu, MariuszZ napisał:

Ciekawy jestem jak to wygląda u Was?

Mam sporo urzadzen w dwoch pomieszczeniach, dotatkowo z subsystemami polaczonymi  miedzy soba usb extenderem po skretce. Ale ja, o zgrozo, mierze, a ze jestem wrazliwy nawet na artefakty przy 50 nV, to petle nie sa czyms, co mogloby mi umknac.

Gdy petla staje sie czyms tymczasowo nieuniknionyn, wtedy u mnie do gry wkracza np. izolator usb.

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Pozdrawiam.

Przypomina mi sie jak "superaudiofile" promowali jak najkrótsze zasilajace ;)

Napisano

Nie podoba mi się selekcjonowanie hobbystów audio jakiego się dopuszczasz (superaudiofile).

Skończ z tą haniebną praktyką. Traktuj wszystkich tak jak siebie postrzegasz w tym hobby czyli normalnie. 

Grzecznie proszę.

Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Przypomina mi sie jak "superaudiofile" promowali jak najkrótsze zasilajace

Znasz takich?

Bo z tego co wiem, to krąży opinia, że wręcz odwrotnie, zresztą wielu producentów trzyma się takich właśnie długości, jak 1,80m, czy 2m.

Ciekawe, co?

A teraz widzę, że też promowałeś 2m , sorry nie przewinąłem strony i mi umknęło. 

Teraz widzę 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Nie podoba mi się selekcjonowanie hobbystów audio jakiego się dopuszczasz (superaudiofile).

Skończ z tą haniebną praktyką. Traktuj wszystkich tak jak siebie postrzegasz w tym hobby czyli normalnie. 

Grzecznie proszę.

Pozdrawiam.

Ok.

Napisano
Dnia 7.01.2024 o 23:38, DiBatonio napisał:

Wielokrotnie pisałem jaką metodę powinno się obrać w takich odsłuchach, ale zawsze komuś się to nie podobało i do tego podważał zasadność takiego podejścia swoimi "mądrościami", czyli zaszczekają mnie i tym razem, jeśli znów o tym napiszę. 

Niech każdy robi jak chce, z czasem z wielokrotnego doświadczenia w takich odsłuchach samo przyjdzie i będziesz miał inną wrażliwość na co naprawdę zwracać uwagę, żeby wyłapać różnice. 

Pzdr

Odnalazłem dzisiaj na forum kolegi metodę ,nieco pracochłonna ,ale czego się nie robi dla nauki 😀 . Chcę ją wprowadzić do kolejnej serii odsłuchów po ostatniej wpadce 😃 . Pytanie , jakie się pojawia ,to czy użyć do odsłuchu znanych sobie nagrań, czy raczej wręcz przeciwnie ? No i jeśli znanych ,to z trójcy , którą ostatnio testowałem Maanam wydaje mi się najbardziej odpowiedni , najbardziej selektywny. Czy to właściwy kierunek ?

Napisano
Dnia 12.01.2024 o 23:25, MariuszZ napisał:

Grzecznie proszę.

Pozdrawiam.

Już zmieniam nawyk w nazewnictwie ;)

• 2 months later...
Napisano

hej,

Najlepszym sposobem na przeprowadzenie testów różnych przewodów głośnikowych jest przede wszystkim słuchanie. Warto zacząć od różnych rodzajów muzyki, aby sprawdzić, jak dany przewód radzi sobie z różnymi gatunkami. Możesz też eksperymentować z różnymi poziomami głośności, aby ocenić, czy dany przewód zachowuje się stabilnie w różnych warunkach.  

😊