eMBe Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 14 minut temu, S!N! napisał: nie tylko dla mnie zdecydowana większość kolumn gra miernie i jazgocze Dla kogo jeszcze? Jakie kolumny? Z jakim wzmacniaczem/amplitunerem? W Jakim pomieszczeniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 13 minut temu, S!N! napisał: Fakt jest faktem Ty masz jakiś z tym problem, że pewnie uznajesz jedynie smęty za muzykę i nic więcej, więc o czym tu rozmawiać, rozwiń trochę repertuar, doucz się w dziedzinie muzyki i sobie zdefiniuj czym ona tak naprawdę jest. To,że sobie tam rzępolisz na gitarce nie czyni Ci wyznacznikiem czegokolwiek. Smety? Wez TY rozwin repertuar muzyczny... Ja jestem bardzo douczony, slucham niemal wszystkiego, pomijajac DnB i Techno. A Ty jestes wyznacznikiem czego ? Ze siadasz na subwooferach zeby Cie troche pomizialo bo tylko to Cie kreci ? Prosze Cie, Rzuacasz w moja strone takie argumenty, a sam nic nie potrafisz i widocznie sie na niczym za bardzo nie znasz. Zalosne to jest 13 minut temu, S!N! napisał: Oświecę Cię, nie tylko ja mam z tym problem i nie tylko dla mnie zdecydowana większość kolumn gra miernie i jazgocze i nie ma nic wspólnego z naturalnością. Nie zgadzam sie z 2. punktem, po prostu masz mocno ograniczony repertuar muzyczny. 13 minut temu, S!N! napisał: Ale bzdura, Ty wiesz jak każdy muzyk sobie wyobraża dźwięk przez system stereo, wiesz najlepiej xd Jedynie co możesz wiedzieć to jak Ty go widzisz i osoby z Twojego otoczenia i z tymi co masz styczność, chapeau bas jak masz takie zdolności i wypowiadasz się za wszystkich muzyków oraz producentów,faceplant do kwadratu. No jako muzyk i przebywajac z muyzkami roznych gatunkow mniej wiecej wiem czego oczekuje muzyk od realizacja. Jest cos takiego jak teroia muzyki, to ze Ty sie z nia nie zgadzasz, to nei znaczy ze ona jest bledna. Szkoda mi dyskusji dalszej, masz swoje klapki na oczach i twierdzisz ewidentnie ze kazdy, kto ma inne odczucia od Ciebie to jest albo audioswirem, albo idiota ze przeplaca i w ogole to ma uposledzony sluch :) Zycze powodzenia, kup sobie moze takiego boomboxa z JBL w markecie, to chyba Ci sie spodoba bo fajnie bas dudni 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 31 minut temu, S!N! napisał: Oświecę Cię, nie tylko ja mam z tym problem i nie tylko dla mnie zdecydowana większość kolumn gra miernie i jazgocze i nie ma nic wspólnego z naturalnością. Co oznacza "naturalność" w przypadku muzyki techno? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 2 minuty temu, Lumberjax napisał: Ja jestem bardzo douczony, slucham niemal wszystkiego, pomijajac DnB i Techno To chyba jednak nie bardzo skoro twierdzisz, iż muzyka nie jest muzyką, trochę słabizna jak na kogoś kto jednak głębiej obcuje z instrumentami no chyba, że taki muzyk. 2 minuty temu, Lumberjax napisał: A Ty jestes wyznacznikiem czego ? Ze siadasz na subwooferach zeby Cie troche pomizialo bo tylko to Cie kreci ? Nie mam takiego tupetu jak Ty, żeby pisać o sobie, że jestem wyznacznikiem i wypowiadać się za wszystkich muzyków, producentów i też nie wiem skąd ten pomysł o subie , a niby jesteś taki inteligetny, a trochę jednak zmyślasz. Oj na wielu rzeczach i dziedzinach się nie znam to akurat fakt i dementuje kolejną bzdurę bo akurat mój repertuar jest bardzo szeroki i to, iż wypowiadam się o gamie jednego gatunku, gdzie kolumny sobie z nim nie radzą to nie znaczy, że obcuje tylko z nim. Proszę nie wymyślać teorii, że kogoś nazwałem idiotą lub że przepłaca lub że ma upośledzony słuch, nigdzie nie użyłem takich zwrotów, nie za bardzo przepadam bajdurzeniem, a z tego co widzę to chyba je lubisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 6 minut temu, S!N! napisał: To chyba jednak nie bardzo skoro twierdzisz, iż muzyka nie jest muzyką, trochę słabizna jak na kogoś kto jednak głębiej obcuje z instrumentami no chyba, że taki muzyk. Akurat Techno wolę na żywo, DnB męczy, poza tym nie ma gatunku którego bym nie słuchał, przynajmniej od czasu do czasu. Więc nie rozumiem Twojej wypowiedzi zupełnie. 6 minut temu, S!N! napisał: Nie mam takiego tupetu jak Ty, żeby pisać o sobie, że jestem wyznacznikiem i wypowiadać się za wszystkich muzyków, producentów i też nie wiem skąd ten pomysł o subie , a niby jesteś taki inteligetny, a trochę jednak zmyślasz. Oj na wielu rzeczach i dziedzinach się nie znam to akurat fakt i dementuje kolejną bzdurę bo akurat mój repertuar jest bardzo szeroki i to, iż wypowiadam się o gamie jednego gatunku, gdzie kolumny sobie z nim nie radzą to nie znaczy, że obcuje tylko z nim. Nigdzie nie twierdziłem że jestem wyznacznikiem, bronie zdania wielu osób na tym forum których Ty nazywasz Audioświrusami (jak kilka postow temu). 6 minut temu, S!N! napisał: Proszę nie wymyślać teorii, że kogoś nazwałem idiotą lub że przepłaca lub że ma upośledzony słuch, nigdzie nie użyłem takich zwrotów, nie za bardzo przepadam bajdurzeniem, a z tego co widzę to chyba je lubisz. A własńie że określasz Audiofilów słowem "Audioświrusy" bo słyszą rzeczy, ktorych Ty ewidentnie nie doswiadczasz, nie ma w tym nic zlego, ale przestan moze okreslac innych slowem "świrusy", też jak to ogolnie zrobiles a nie wytypowales konkretnej osoby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października @KraftTo samo co w gatunkach w których gustujesz, muzyka elektroniczna, rap, rmb, dnb i cała gama pochodnych potrafi powstać na żywych instrumentach @LumberjaxNo jak nie rozumiesz to trudno, ale nie wmawiaj mi kłamstw których nie napisałem ,dodatkowo to, że Twoim zdaniem czegoś nie słyszę co jest kolejną bzdurą to nie znaczy, że dla mnie to brzmi dobrze. 2 godziny temu, Lumberjax napisał: słucham przez Airpodsy Pro muzykę, Tak z ciekawości która generacja 1 czy 2? Spotkałeś się z takową sygnaturą na kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października (edytowany) 18 minut temu, S!N! napisał: muzyka elektroniczna (...) potrafi powstać na żywych instrumentach Nie wiem czemu, ale powątpiewam;). Edytowano 16 października przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października @Kraft no to już nie mój problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 53 minuty temu, Lumberjax napisał: Szkoda mi dyskusji dalszej, masz swoje klapki na oczach i twierdzisz ewidentnie ze kazdy, kto ma inne odczucia od Ciebie to jest albo audioswirem, albo idiota ze przeplaca i w ogole to ma uposledzony sluch 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 2 godziny temu, S!N! napisał: Tak z ciekawości która generacja 1 czy 2? Spotkałeś się z takową sygnaturą na kolumnach? 1. generacje, swoją drogą straszne badziewie, już 2 razy były wymieniane przez szeleszczący dzwiek, 3. raz juz nie wymienia, wiec "zyje" z tym na razie. Graja ladnie, zdecydowanie lepiej niz kablowki Appla, ale to tez nic trudnego, aczkolwiek bez emocji z troche podbitym basem i troche za "ciepla" sygnatura dzwieku jak dla mnie. Podobnie na pierwszych odsluchach graly Pylon Diamond na zmaku NAIM, nie ze bylo cos zle w tym dzwieku, ale nie zrobilo na mnie wiekszego wrazenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października @Lumberjax 2 generacja gra już inaczej i trochę poprawili, mi bardzo siadła sygnatura kablówek, ale tych pierwszych, które były wcześniej dołączane w gratisie z iPhonem i z nim jakoś przyjemnie słuchało się muzyki, a który dokładnie naim?Osobiście czaiłem się na supernaita 3 i chciałem wypożyczyć tylko kurde cena dość duza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 23 minuty temu, S!N! napisał: @Lumberjax 2 generacja gra już inaczej i trochę poprawili, mi bardzo siadła sygnatura kablówek, ale tych pierwszych, które były wcześniej dołączane w gratisie z iPhonem i z nim jakoś przyjemnie słuchało się muzyki, a który dokładnie naim?Osobiście czaiłem się na supernaita 3 i chciałem wypożyczyć tylko kurde cena dość duza. Chetnie bym wyprobowal 2. generacji, niestety ciezko jest je wyprobowac - wrecz niemozliwe chyba Pylony sluchalem wpierw na CA Evo 75, potem na Naim Uniti Nova. Focale sluchalem jeszcze na NAIM Supernait, i chyba po prostu ogolnie NAIM mi dzwiekowo nie siada, nie ze gra zle, ale nie gra jak na cene, ktora wywoluja za NAIMa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Nie ma bata żeby sie dogadac w tym temacie ja bede stał murem za S!N! mimo że słuchamy innej muzyki calkowicie wiem o co mu chodzi.Ma racje co do brzmienia wiekszości kolumn.Monitor audio itp litosci jak to moze sie podobac nie wiem 🤦 Tez chodze na koncerty metalowe, kolega jeden gra na gitarze inny na perkusji nie trzeba byc muzykiem zeby wiedziec jak graja instrumenty. Suchotniki i jazgotniki co kto lubi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Panowie, serio tak jest, że tak "dobrze oceniane" kolumny jak Monitor Audio Gold np. 300, które kosztują kupę kasy to takie suche i jazgotliwie granie? A gdyby tak skupić się na dźwięku szkoły amerykańskiej? Jakież było moje zdziwienie, gdy jakiś czas temu wpadłem na wątek na zagranicznym forum odnośnie JBL l100 Classic... Jeden z użytkowników napisał, że kompletnie nie mają basu i jest zszokowany, że 30cm przetwornik generuje tak słabe niskie pasmo... Ktoś z was miał okazję posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 19 minut temu, Bo0M napisał: Panowie, serio tak jest, że tak "dobrze oceniane" kolumny jak Monitor Audio Gold np. 300, które kosztują kupę kasy to takie suche i jazgotliwie granie? z pseudo basem.... zapomniałeś dodać. To ze kolumny zejda tam do 30hz to jeszcze kit z tym ale te kolumny nie maja tej miesistości ten bas jest wyprany z basu nie ma tego impulsu wagi to takie puste granie i wszystko przesuniete w gore kurde a kef r700 i r900 gora nie ostra ale dra ryja jak mocniej sie odkreci ze masakra.Gorna średnica czesto wywalona np podbijcie sobie 4khz wiecie co sie wtedy dzieje kurde ten jazgot moje uszy wysiadaja po 5min. Faktycznie niby fizyki nie da sie oszukać ale ogromny basowiec nie daje pewnosci dobrego basu jak reszta spieprzona obudowa, zwrotnica strojenie itp to taki 30cm moze pukac jak kijem w karton.Ale jak dobrze zaaplikujemy takiego tloka duzego to sciany mozna przestawiac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października @ufo27 nie poddawaj się. W końcu znajdziesz coś dla siebie. Monitorów ATC scm 11 słuchałeś ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października A heco rev7 ktos sluchal ? Takie podniety nad nimi a ta chudosc dzwieku odrazu daje po uszach metal rock brzmi okropnie. 3 minuty temu, kaczadupa napisał: @ufo27 nie poddawaj się. W końcu znajdziesz coś dla siebie. Monitorów ATC scm 11 słuchałeś ? Nie słuchałem dlugi czas bylem skupiony nad tymi ciagle maglowanymi na forach i w salonach audio. Troche trace juz zapał.... Mam czasami tak ze juz chce zamawiac cos ale po chwili mysle ze znow bedzie lipa... Moze trzeba sie poduczyć i samemu cos zbudowac pod swoje ucho 🤔 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 50 minut temu, Bo0M napisał: Panowie, serio tak jest, że tak "dobrze oceniane" kolumny jak Monitor Audio Gold np. 300, które kosztują kupę kasy to takie suche i jazgotliwie granie? A gdyby tak skupić się na dźwięku szkoły amerykańskiej? Jakież było moje zdziwienie, gdy jakiś czas temu wpadłem na wątek na zagranicznym forum odnośnie JBL l100 Classic... Jeden z użytkowników napisał, że kompletnie nie mają basu i jest zszokowany, że 30cm przetwornik generuje tak słabe niskie pasmo... Ktoś z was miał okazję posłuchać? Classic i tak mają mocniejszy i bardziej miesisty bas niż Century. Trzeba tylko pamietać, ze Century to kolumny sprzed 40 lat, a wtedy wzmacniacze mialy troszkę inną sygnaturę brzmienia. Trzeba tez pamietać, że jbl to tak naprawdę monitory studyjne i nie bedą pompować basu jeśli nie ma go w nagraniu. Temat na dłuższą gadkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 24 minuty temu, ufo27 napisał: te kolumny nie maja tej miesistości ten bas jest wyprany z basu nie ma tego impulsu wagi to takie puste granie Miałem taki przypadek u siebie/inny pokój niż ten w którym dziś słucham z monitorami schodzącymi do 33-35 Hz przy spadku 6dB. Mianowicie w miejscu odsłuchu występował szerokopasmowy dołek, około 42-65 Hz. Efekt był taki, że brakowało tego mięsistego basu. Jego po prostu nie było słychać. Z 10dB różnicy. A między 80 a 120Hz inny szerokopasmowy dół/nie pamiętam ile spadku, powyżej 10dB napewno. Zero wysokiego basiora. Chyba wszyscy wiemy za co to odpowiada😏. Takie energiczne i pełne ciepłe brzmienie. Jaki z tego morał? Spokojnej nocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października L100 zarowno stare i nowe mają swoj urok. Mam century. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października A ja swoim mini cooperem/oldtimer tylko w słoneczne dni. Dziewczyny się oglądają. A że nim się na czymkolwiek trudno jeździ, kto by tam o to się martwił🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Dnia 13.10.2024 o 19:22, S!N! napisał: Oczywiście, jeden wielki jazgot na górze i suchotniki na basie i wokal wywalony na twarz. Stopa jak z kartonu albo wykastrowana. Panowie bez obrazy, ale nie należy do osób najmłodszych i jeśli uda mi się dożyć starości to na pewno nie będę słuchał jakiś smętów dla audioświrusów, pasmo basowe w rapie jest, było i będzie jednym z najważniejszych fundamentów tak samo jak dla większości gatunków muzyki elektronicznej bez tego muzyka nie żyje, a utwory brzmią jakby nie posiadały jaj i były wykastrowane.Nie wyobrażam sobie tego jak można w rocku nie poszukiwać dobrej stopy. Współczesne kolumny nie są w stanie ukazać poprawnego basu z pełnym jego detalem, brzmią jak jakieś kartonowe popierdółki lub przegną z dolnym basiskiem, które zamaże resztę i tyle , byle jakie słuchawki lepiej definiują to pasmo, nie rozumiem dlaczego tak ciężko to przenieść na głośnik, jak na razie tylko dowalają wysokie lub wokal, które zabijają przyjemność z muzy.Nie słuchałem tych kolumn z linku, ale nauczyłem się, że iż bardziej wyglądowy wybryk to gorzej gra. Jedne z najbardziej naturalnych kolumn jakie słuchałem ostatnio są stare Snell EIII. Tu wszystko jest w odpowiednich proporcjach i dobrze sprawdzają się w każdej muzyce. Do tego są śmiesznie tanie jak na dzisiejsze ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 2 godziny temu, audiowit napisał: Classic i tak mają mocniejszy i bardziej miesisty bas niż Century. Trzeba tylko pamietać, ze Century to kolumny sprzed 40 lat, a wtedy wzmacniacze mialy troszkę inną sygnaturę brzmienia. Trzeba tez pamietać, że jbl to tak naprawdę monitory studyjne i nie bedą pompować basu jeśli nie ma go w nagraniu. Temat na dłuższą gadkę. A nie jest to tak, że żadne kolumny tego basu nie zaprezentują, jeśli go w nagraniu nie ma? Nie tylko studyjne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października (edytowany) Naprawdę jest tu tyle ludzi dla ktorych wszystko to lipa? Mam kompletnie odmienne zdanie co do sprztu audio i uważam, że większość gra po prostu dobrze. Choć akurat Diamond mi nie podszedł, już lepiej mi pasują Opale które niedawno zakupił sobie mój ojciec. A, że jeden woli śliwki, a inny jabłka? I jeszcze się wyzywać z tego powodu? Edytowano 17 października przez Misio38 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 4 godziny temu, Artur Brol napisał: A nie jest to tak, że żadne kolumny tego basu nie zaprezentują, jeśli go w nagraniu nie ma? Nie tylko studyjne? Pierwsze z brzegu. Płyta „Taxi” Łona, Konieczny, Krupa i numer pod tytułem „Bym poszedł”. Miłośnicy testowania piszą o takich perełka. A dalsze numery to nic innego jak uczta „basowa” i od 30 do 120Hz. Aż kipi, całe pasmo. Nie usłyszysz tam, to kolumny za okno. A może to jakiś pomysł, by za oknem posłuchać i no prawdziwy test zrobić? Za trudne. Biedni i zawsze poszkodowani audiofile. Bo albo dudni i bee, albo fotel nie tam, gdzie żona pozwoliła, albo ssss za dużo itp Albo brak umiejętności z zastosowania DSP, albo pułapki pasywne to na cały pokój i też źle. Jest wyjście i sprawdziłem. Akceptacja i wdzięczność. Lub na odwrót i jak kto woli. To działa od razu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts