pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, McKarmi napisał: Jeśli koledze kolumny na basie brzmią lepiej w niezaadaptowanym pomieszczeniu niż na dworze, to dla mnie mówi wszystko. Ma być buła i bum bum. @pablo11ciekawi mnie historia z tymi operami, bo znam je dość dobrze, gdyż mój dobry przyjaciel je posiada i słucham ich tam regularnie. Uważam, że są to bardzo dobre kolumny, w których ostatnia rzecz na którą bym narzekał to ilość niskich częstotliwości. Dla mnie są może ciut zbyt otwarte na górze pasma. Co do tego, że w większości pomieszczeń jest "za mało basu" a nie za dużo, to się kompletnie nie zgodzę. Może dlatego, że sam ciężko walczę z podbiciami rzędu 10-15dB w niskich częstotliwościach. Jako argument podam rosnącą popularność urządzeń do stereo z korekcją akustyki. Czy to room perfect, czy dirac, czy nawet korekcja w wiimie. Głównie chodzi tam o redukcję górek, a nie łatanie dołków. No cóż więc mamy inne zdanie na temat tych Oper,chociaż może inaczej chodzi o bardzo krótki odsłuch bo ja byłem po wzmacniacz i słuchałem ich raptem 5 minut,ale brzmiały chudo,z resztą większość jakich sluchałem poza Dali,Diamondami i jeszcze jakimiś brzmiała mało potężnie jak na swoją wielkość,moje Heco z kolei nadrabiają żywością i potęgą tego śeedniego basu,ale z subem jest już o wiele lepiej,miały słabe zejście jak na swoją wielkość,no i Roomperfect zrobił robotę,jeszcze jednego svs-a dołożę i ustawię w odpowiednim miejscu dla wyrównania charakterystyki i będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października Bo tak w ogóle to chyba najlepiej mieć dwa zestawy,do starych i kiepsko zrealizowanych rockowych i nie tylko lekko podbarwione basem kolumny czy monitory a do dobrze zrealizowanych i pełnych smaczków czy takich jak Yello czy bardziej zróżnicowanych ,że tak to ujmę kawałków jaśniejsze głośniki z basem bardziej precyzyjnym.Mnie w diamondach 30 nie pasował wszechobecny bas,ale gdy leciał jakiś stary średnio zrealizowany kawałek to brzmiało to przyjemniej niż na Heco i chyba kiedyś pomyślę do drugiego pomieszczenia dokupić do swojego Denona coś ciepłego,bo zauważyłem,że czasem ( dużo rzadziej ) w aucie gdzie brzmienie mam cieplejsze a bas bardziej rozlazły to tych starych kawałków kiepsko nagranych lepiej mi się słucha. Czy wy też tak macie,że czasem wolicie "ciepłej" a czasem bardziej analitycznie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października (edytowany) 7 minut temu, pablo11 napisał: Bo tak w ogóle to chyba najlepiej mieć dwa zestawy Moim zdaniem nie trzeba, wystarczy zadbać o ten jeden i dobrze dobrać każdy element, niestety, czy to się komuś podoba, czy nie również kable nie wyłączając zasilania i zasilających również. Zawsze powtarzałem, że nasze audio gra od gniazdka w ścianie po kolumny. Nie każdy musi się z tym zgadzać, ale kilku już o tym się przekonało, nawet z tego forum. Akustykę (jej adaptację) pomijam, bo to oczywista oczywistość. Pzdr Edytowano 29 października przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 9 minut temu, pablo11 napisał: Czy wy też tak macie,że czasem wolicie "ciepłej" a czasem bardziej analitycznie ? Zdecydowanie tak. Starszy rock często zyskuje gdy jest odtwarzany przez system z cieplejszym / gęstszym środkiem. Co do basu, to już różnie bywa, bo rockowe remastery miewają podbite skraje pasma. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października @DiBatonioale zawsze będzie to kompromis. Można celować w złoty środek, ale przy tak różnych masteringach nie da się, żeby wszystko zabrzmiało dobrze na jednym systemie. Niektóre realizacje są suche, niektóre przebasowione, niektóre mają wokal podany "na twarz" itd. Nie da się tego uśrednić tak, żeby wszystko nam pasowało. Dobry system właśnie pokaże różnice i albo nam się to spodoba, albo nie i trzeba zmienić repertuar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 7 minut temu, DiBatonio napisał: Zawsze powtarzałem, że nasze audio gra od gniazdka w ścianie po kolumny. Potwierdzam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, McKarmi napisał: @DiBatonioale zawsze będzie to kompromis. Można celować w złoty środek, ale przy tak różnych masteringach nie da się, żeby wszystko zabrzmiało dobrze na jednym systemie. Niektóre realizacje są suche, niektóre przebasowione, niektóre mają wokal podany "na twarz" itd. Nie da się tego uśrednić tak, żeby wszystko nam pasowało. Dobry system właśnie pokaże różnice i albo nam się to spodoba, albo nie i trzeba zmienić repertuar. Zgadza się ja nie raz zmieniałem repertuar,co prawda na pochodny bo było za "sucho",ale na słuchawkach ( eq ustawiłem pod siebie) duża większość gra dobrze,żeby nie powiedzieć,że prawie wszystko i to bez grzebania w "eq" ustawiłem raz a dobrze,czyli można ddość mocno się zbliżyć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października (edytowany) 40 minut temu, McKarmi napisał: @DiBatonioale zawsze będzie to kompromis. Można celować w złoty środek, ale przy tak różnych masteringach nie da się, żeby wszystko zabrzmiało dobrze na jednym systemie. Niektóre realizacje są suche, niektóre przebasowione, niektóre mają wokal podany "na twarz" itd. Nie da się tego uśrednić tak, żeby wszystko nam pasowało. Dobry system właśnie pokaże różnice i albo nam się to spodoba, albo nie i trzeba zmienić repertuar. To prawda, ale bardzo wiele zależy od realizacji i wytwórni. Dlatego kiedy jeszcze miałem CD player, zawsze zamawiałem plyty konkretnych wykonawców i z wytwórni, które znane są z bdb realizacji, niektóre zamawiane w Stanach np.firmy Telarc. Nikt nie musi iść taką drogą jaką ja sobie obrałem, nikogo też na siłę do niczego nie namawiam. Edytowano 29 października przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 3 godziny temu, AudioTube napisał: Jest tragedią. Dla pasma o którym mówimy, od 25-100Hz. Ponawiam, zachęcam. Chcesz przekonać się jak naprawdę brzmi w tym ulubionym paśmie Twoja kolumna, wytargaj na dwór. Chcesz tak usłyszeć rozciągnięte pasmo, oddychający pokój, mięso i sprężystość, punch/drive i tam tego nie będzie, to na śmietnik z nią. Popróbuj z następną/dwór. A jak znajdziesz to brzmienie/„bas”, to wyśnione, to pójdziemy dalej. Kolego na wstępie chciałbym Ci powiedzieć,że bardzo sympatyczny z Ciebie gość jeszcze nie widziałem u Ciebie "krzywizny" w stosunku do któregoś z forumowiczów,nawet sprowokowany trzymasz ciśnienie i jesteś przyjaźnie nastawiony do ludzi,musisz mieć bardzo pokojowe wnętrze i tak trzymać👍 ,ale to tak marginesie bo trzeba chwalić miłych i sympatycznych ludzi,należy się Tobie . Mam do Ciebie kilka pytań, pamiętam jak kiedyś pisałeś,że Twoje kolumny są dodatkami do subów zdaje się a nie odwrotnie jeśli dobrze pamiętam.Pisałeś też ,że masz zrobioną akustykę. Możesz przypomnieć jak to u Ciebie wygląda z tą akustyką ? Brałeś fachowe usługi ? Jakie odcięcia masz na subach,no i jak to teraz brzmi w porównaniu z wcześniejszym brzmieniem ? Duże pomieszczenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 19 minut temu, pablo11 napisał: Brałeś fachowe usługi ? Jasne. Konstruktor wszystkich moich audio klamotów. Studia na wydziale akustyki i ogromne doświadczenie w projektowaniu, wykonywaniu kolumn/subów/wzmacniaczy/przetworników. Pomierzył, zbudował, doradził z tzw akustyką, zaaplikował DSP. Ale było mi łatwiej, ponieważ, gdy kładłem sufity, wieszałem panele i zamawiałem wszystkie komponenty audio, mieszkałem tylko z córeczką. Faktycznie system od suba w górę. Połączone naczynia. Gdy zapominam włączyć wzmacniacz od suba, jest chudziutko, no gra, ale kilka minut i lecę, by go włączyć. Chyba, że strunowe/skrzypce. Wtedy nie ma potrzeby. Pokój z otwartą kuchnią, jakieś 32-33mtr. Ale w trójkącie i tak jak u większości z nas/2.5 mtr. Zestaw głośnikowy napędzany już dwoma wzmacniaczami. 25W końcówki, lub i kilko watowa końcówka. Lampowe. Przetwornik także od niego z volume. A źródła to jak tam mam ochotę. Czy z Bluetooth telefon, czy pliki, czy CD, lub stream. Nie mam najnowszych pomiarów pogłosu. Wyłożyłem sufity płytami pochłaniającymi. Jest specyficznie, bardzo niski pogłos. Wydaje się, że wszystko w nagraniach słychać. No tak do szpiku. Nie dane mi było słyszeć kiepskiego brzmienia. Nie potwierdzam głosów o wyciąganiu jakichś brudów z nagrań. Jest łagodnie do tego. Wydaje się, że każda realizacja ma konkretną barwę, nie tylko instrumenty. Słucham z przerw-ani/audio, średnio co 3 dni. Mam także słuchawki, zatem muzyka codziennie. Jeden duży subwoofer, wysoko cięty, nie pamiętam gdzie konkretnie. Stoi na środku prawie, pomiędzy kolumnami. Brzmienie z niego jest nie do zlokalizowania. Kilkanaście presetów. Dziękuję za miłe słowa. Nie jestem pępkiem świata i wschłuchuję się w głos wspólnoty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 21 minut temu, AudioTube napisał: Jasne. Konstruktor wszystkich moich audio klamotów. Studia na wydziale akustyki i ogromne doświadczenie w projektowaniu, wykonywaniu kolumn/subów/wzmacniaczy/przetworników. Pomierzył, zbudował, doradził z tzw akustyką, zaaplikował DSP. Ale było mi łatwiej, ponieważ, gdy kładłem sufity, wieszałem panele i zamawiałem wszystkie komponenty audio, mieszkałem tylko z córeczką. Faktycznie system od suba w górę. Połączone naczynia. Gdy zapominam włączyć wzmacniacz od suba, jest chudziutko, no gra, ale kilka minut i lecę, by go włączyć. Chyba, że strunowe/skrzypce. Wtedy nie ma potrzeby. Pokój z otwartą kuchnią, jakieś 32-33mtr. Ale w trójkącie i tak jak u większości z nas/2.5 mtr. Zestaw głośnikowy napędzany już dwoma wzmacniaczami. 25W końcówki, lub i kilko watowa końcówka. Lampowe. Przetwornik także od niego z volume. A źródła to jak tam mam ochotę. Czy z Bluetooth telefon, czy pliki, czy CD, lub stream. Nie mam najnowszych pomiarów pogłosu. Wyłożyłem sufity płytami pochłaniającymi. Jest specyficznie, bardzo niski pogłos. Wydaje się, że wszystko w nagraniach słychać. No tak do szpiku. Nie dane mi było słyszeć kiepskiego brzmienia. Nie potwierdzam głosów o wyciąganiu jakichś brudów z nagrań. Jest łagodnie do tego. Wydaje się, że każda realizacja ma konkretną barwę, nie tylko instrumenty. Słucham z przerw-ani/audio, średnio co 3 dni. Mam także słuchawki, zatem muzyka codziennie. Jeden duży subwoofer, wysoko cięty, nie pamiętam gdzie konkretnie. Stoi na środku prawie, pomiędzy kolumnami. Brzmienie z niego jest nie do zlokalizowania. Kilkanaście presetów. Dziękuję za miłe słowa. Nie jestem pępkiem świata i wschłuchuję się w głos wspólnoty. Proszę 🙂 Więc fachowo potraktowane pomieszczenie, szczęściarz z Ciebie,że masz takiego znajomego fachowca.Jakie kolumny i subwoofer ? Basik pewnie równy i poukładany ? No i jeszcze trójkątne pomieszczenie ,nie równoległe czyli to już pewnie dobra wyjściowa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Kolumny zdjęcia, gdzieś tam stoją w wasze systemy. Design skrzynki. To nie Sonus czy Dali. A w środku to już zamysł konstruktora. Chciałem, żeby do lampy były, a brzmienie strunowych/smyczki/trąbka i piano jak najbliżej barwę, faktury, ale i twardość, chropowatość, dźwięczność przypominały te instrumenty na live. Naiwne to było. Dwa oddzielne światy. Audio i live. Na szczęście. Dwa razy mam radość. Nie wiem jak to możliwe. Wykresy w najniższych rejestrach gdzieś także wrzucałem. Nie znajduję momentów, by mi coś tam w brzmieniu brakowało. Mnóstwo realizacji, gdzie z otwartą gębą po raz kolejny zachwycony i spełniony jestem. Tam/„bas” dzieją się rzeczy/opowiadanie/historia. Jak w „dobrej” fotografii, wracam i gdzieś tam oko coś nowego znajduje. Subwoofera nie podniosę sam. Ponad pół metra kubus. 18 calowy driver. Zamknięty. Wzmacniacz ma gałki od volume. Wieczorem, nocą to nimi właśnie kręcę. Już jakiś czas te właśnie realizacje z głębokim, rozciągającym się basiorem chętniej słucham w późnych godzinach. Nośność brzmienia zdaje się atrakcyjniejsza właśnie wtedy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października Super czyli kolumny i subwoofer stworzył Ci kolega akustyk ? Pozazdrościć, wszystko na wymiar i z korekcją,musi brzmieć bajecznie skoro tak mówisz,wyobrażam to sobie,no i 18 cali subik🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Tak. Pomaga mi „zobaczyć” dźwięk. Trudniej aniżeli usłyszeć. Pozornie😉 Konstruktorów w Polsce wielu. Od ćwierć wieku mieszkam niedaleko Rotterdam i poznałem tam kilku konstruktorów. Kolumny podobno łatwo zmajstrować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 22 minuty temu, AudioTube napisał: Tak. Pomaga mi „zobaczyć” dźwięk. Trudniej aniżeli usłyszeć. Pozornie😉 Konstruktorów w Polsce wielu. Od ćwierć wieku mieszkam niedaleko Rotterdam i poznałem tam kilku konstruktorów. Kolumny podobno łatwo zmajstrować. Takie kolumny robione na zamówienie są dużo droższe od seryjnych ,porównując powiedzmy na taki samych przetwornikach i obudowach z tego samego materiału to powiedzmy ze dwa razy droższe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Ja jako chumanista też nie lubię gdy inni łamią nasz język! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 3 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Ja jako chumanista też nie lubię gdy inni łamią nasz język! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Kuźwa, lepszy od audiowita. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 10 minut temu, Tweeter2016 napisał: chumanista ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 18 minut temu, pablo11 napisał: Takie kolumny robione na zamówienie są dużo droższe od seryjnych ,porównując powiedzmy na taki samych przetwornikach i obudowach z tego samego materiału to powiedzmy ze dwa razy droższe? Nie mam pojęcia. Moje trzy lata temu z innym subem kosztowały około 21 tys złotych. W tym dębowe standy, używany wzmak do suba. Pomiary, korekcja w cenie. Miałem kilka kolumn wcześniej. Kilkanaście ot tak do odsłuchu. Pewno z każdym setem mógłbym zostać. Ale pieniądze miałem na boku i mówię, pal licho, zobaczę co jeśli pójdę inną drogą. A dalej to już satysfakcja, potem zaufanie no i inne audio zabawki się pojawiły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 4 minuty temu, AudioTube napisał: Nie mam pojęcia. Moje trzy lata temu z innym subem kosztowały około 21 tys złotych. W tym dębowe standy, używany wzmak do suba. Pomiary, korekcja w cenie. Miałem kilka kolumn wcześniej. Kilkanaście ot tak do odsłuchu. Pewno z każdym setem mógłbym zostać. Ale pieniądze miałem na boku i mówię, pal licho, zobaczę co jeśli pójdę inną drogą. A dalej to już satysfakcja, potem zaufanie no i inne audio zabawki się pojawiły. No i super wyszło,masz sprzęcik szyty na miarę teraz,co na pewno jest rzadszym zjawiskiem,no i do tego zadowolenie z brzmienia, super 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 22 minuty temu, mariol napisał: ? Jestem chumanistą z krwi i kości, uczę polskiego w szkole średniej. Zresztą obejrzyjcie to...... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 22 godziny temu, pablo11 napisał: Bo są sztucznie generowane koszta,np. ok. Kończe ten wątek z mojej strony Dzieki. Czy będziemy tu jeszcze dyskutowac o HR9? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października (edytowany) Rozmawiamy o Heco ,co prawda trochę zbaczając z kursu,ok o polityce nie ma co już,sorry.Poniosło mnie 😉 Edytowano Sobota o 06:39 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 04:03 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 04:03 Piotrze powiedz jeszcze,bo zawsze bardzo chwalisz te Heco,ich brzmienie , bas ,przestrzeń,czy mógłbyś mi podać kawałki na których Cię tak oczarowały,bo właśnie jestem bardzo ciekawy jaka konkretnie muzyka? Z góry dziękuję 😉 Pytam dlatego,że czym dłużej je mam i ich słucham to wniosek jest taki,że one są dość mocno ukierunkowane,to znaczy w dużej większości "mojego" repertuaru mi pasują,ale gdy z sentymentu,czasem chcę posluchać starych kawałków to brakuje im muzykalności,to znaczy bas jest tak twardy jakbym wyrzucił kowadło z trzeciego piętra i mimo to,że mam suba Svs-a SB 2000 pro to przy niektórych kawałkach brakuje miękkości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts