Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich myślę że tematów  kabli było mnóstwo🙈 Może dla niektórych to już kolejny gość który zawraca ... 

Ale prosze o jakies wskazówki 😊

Muzyka to cześć mojego życia I dla tego postanowiłem związać się z sprzętem Yamaha rn800a + kolumnami Dali oberon7 taki związek potrzebuję połączyć przewodami z wtykami i tu jest pytanie  jakimi 😵‍💫 

Powiem szczerze że moja przygoda z takim hi-fi dopiero się zaczyna 😊

Co myślicie o tym ; 

Proszę o pomoc w miarę możliwości 

SmartSelect_20240404_123737_Chrome.jpg

SmartSelect_20240403_232927_Chrome.jpg

Napisano (edytowany)

Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. ;)

Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Dzięki  👍 

Myślę że ten zestaw na dobry początek da radę. Amplituner i głośniki słuchałem na sklepie ale kabli już nie 🤭

Niektórzy opisują że kable grają a inni że  nie ma większej różnicy oczywiście wydając kilka tysięcy może jest ale zależy od wielu czynników. 

Ja raczej nie mam aż takiego ucha  żeby poczuć to co inni .

Choć w jakim budżecie musiałem się poruszać i najlepiej wypadł powyższy zestaw.

32 minuty temu, tomek4446 napisał:

Kabla Dali nie mam , ale te wtyki owszem. Są ok. nic nie odpada :)

Dzięki za info. Pozdrawiam miłego dnia.

12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. ;)

Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały.

Tak zamierzam sam montować .

Dzięki za podpowiedź. 

Napisano
11 godzin temu, terracan1929 napisał:

Mam dokładni taki komplet wtyków i przewodów w swoim zestawie.

Też Yamaha i też Dali :)

Wtyki prima sort. 

image.png.34ebc73ea3efe5e0b02222b676f901cf.png

4 minuty temu, barklejek napisał:

Jeśli  chodzi  o wygląd wtyków  to pysznie.

Co do innych spraw pozostawiam ekipie  która ma wiesze doświadczenie 🫣

Napisano
Dnia 10.04.2024 o 00:32, Chyba Miro 84 napisał:

Wiesz może  jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈

Napisano (edytowany)

Spodenki Y dobierasz w zależności od grubości kabla. Wybrany przez Ciebie kabel ma średnicę 1 cm, więc spodenki muszą być dedykowane do takiej średnicy.

Tu masz gotowy zestaw (wywalasz zamontowane wtyki ) montujesz wtyki Dali i masz gotowca. 

Ja dokładnie tak zrobiłem :) 

https://allegro.pl/oferta/dali-sc-rm230c-banany-nakamichi-konfekcja-2x2-0m-10837897735

Edytowano przez terracan1929
Napisano

Niestet ale kabelek już mam więc muszę zamówić koszulki 😑

Dnia 10.04.2024 o 00:32, Chyba Miro 84 napisał:

Wiesz może  jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈

20240413_101807.jpg

20240413_101830.jpg

Napisano
56 minut temu, barklejek napisał:

Jesli mowa o "termokurczliwych" to.... jak sama nazwa wskazuje kurczą sie pod wplywem temperatury. Oznacza ze kupujesz nieco wieksze niż kabel, nakladasz w miejsce docelowe i za pomocą opalarki lub suszarki do włosów ogrzewasz koszulkę do momentu gdy ta kurcząc sie przylega szczelnie do kabelków. 

Pozdr i miłej zabawy

Napisano
17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jesli mowa o "termokurczliwych" to.... jak sama nazwa wskazuje kurczą sie pod wplywem temperatury.

Pokaz gdzie można kupić koszulki Y termokurczliwe. Są tylko silikonowe. Nie znalazłem termokurczliwych nigdzie.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, barklejek napisał:

Wiesz może  jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ?

Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzedaży? 

Naprawdę do takich rzeczy potrzeba forum i wszystkich dookoła pytać o tak proste sprawy? 

Jak Ty sobie poradzisz z tym kablem, jak nie radzisz sobie sam z dobraniem splitera i zamówieniem?

🤦‍♂️

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Przy doborze koszulki Y trzeba dokładnie zmierzyć średnicę bo 1 mm za mało i może być problem z nawleczeniem. Z Genesisem męczyłem się pół godziny i dopiero suszarka do włosów pomogła. Na ciepło idzie łatwiej. 

20240413_114440.jpg

Napisano
18 minut temu, MariuszZ napisał:

Przy doborze koszulki Y trzeba dokładnie zmierzyć średnicę bo 1 mm za mało i może być problem z nawleczeniem. Z Genesisem męczyłem się pół godziny i dopiero suszarka do włosów pomogła. Na ciepło idzie łatwiej.

W Twoim przypadku był komfort taki, że nie miałeś oplotu, a ten jak widać na załączonym obrazku wyżej już się zrobił frędzlowaty, oplot trzeba zabezpieczyć, a splitery silikonowe tak, czy owak zawsze warto opalarką rozgrzać żeby było łatwiej. 

Genesis chyba spoko w oprawianiu.

Tu była jazdeczka w skręcaniu 😉

IMG20220602173516.jpg

IMG20220530202040.jpg

IMG20220530204935.jpg

IMG20220602192136.jpg

IMG20220602192013.jpg

Napisano
7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Pisałem z głowy, nie spodziewając sie ze może nie być na rynku takiego czegoś🤷‍♂️

Nie ma i raczej nigdy nie było, chyba że w radosnym przebłysku chińskiej twórczości,  ale wątpię...

Napisano
5 godzin temu, barklejek napisał:

Pisałem o tym wczoraj. I są to spodenki silikonowe, a nie termokurczki, jak słuszni zauważyli koledzy.

Dnia 12.04.2024 o 08:17, terracan1929 napisał:

Spodenki Y dobierasz w zależności od grubości kabla. Wybrany przez Ciebie kabel ma średnicę 1 cm, więc spodenki muszą być dedykowane do takiej średnicy.

Napisano
11 godzin temu, DiBatonio napisał:

Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzdaży? 

Naprawdę do takich rzeczy potrzeba forum i wszystkich dookoła pytać o tak proste sprawy? 

Jak Ty sobie poradzisz z tym kablem, jak nie radzisz sobie sam z dobraniem splitera i zamówieniem?

🤦‍♂️

Geniusz 🤸‍♂️

Napisano
23 godziny temu, DiBatonio napisał:

Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzdaży? 

🤦‍♂️

Geniusz 🤸‍♂️

Tak czy inaczej jak wcześniej pisałem dla mnie to początek i każą podpowiedź  się liczy.

Dzięki panowie będę  mierzył  kabelki i szukał tych Y silikonów.

👍

DiBatonio mam nadzieję że  się  nie gniewasz ale myślę że w innych tematach  też  potrzebowałbyś wsparcia 😉  

Pojawiłem się na tym forum ponieważ  potrzebowałem pomocy i będę dalej potrzebował wiedzy z zakresu hi-fi i nie tylko 👊😉👊

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, barklejek napisał:

Geniusz

Dziękuję, ale nie musiałeś dwa razy powtarzać. 

DiBatonio mam nadzieję że  się  nie gniewasz ale myślę że w innych tematach  też  potrzebowałbyś wsparcia

Nie potrzebuję,  możesz mi wierzyć. 

A to, że napisałem prawdę,  nie oznacza byś musiał się obruszać. 

Polacy to taki naród wrażliwy na swym punkcie.

Polaczek lubi paść w sobie nienawiść do każdego,  kto lepszy za to , że jest lepszy, gorszego za to, że jest gorszy, a wszystkich takich samych, czyli nijakich jak on sam, za to że są nijacy.

W tym narodzie i polaczkach zawsze było mało dystansu do samych siebie, no cóż...

Tak czy inaczej jak wcześniej pisałem dla mnie to początek i każą podpowiedź  się liczy.

Dzięki panowie będę  mierzył  kabelki i szukał tych Y silikonów.

Naprawdę sam tak prostych rzeczy nie ogarniasz? 

Gwoździa umiesz przybić, obraz zawiesić, czy potrzebujesz internetu?

Jak na tym etapie nie ogarniasz, to myślę, że koncertowo spierdolisz ten kabelek w sensie estetycznym, a kto wie czy nie "elektrycznym".

Trzeba było zamówić z konfekcją i po temacie.

Edytowano przez DiBatonio