barklejek Napisano 9 kwietnia 2024 Napisano 9 kwietnia 2024 Witam wszystkich myślę że tematów kabli było mnóstwo🙈 Może dla niektórych to już kolejny gość który zawraca ... Ale prosze o jakies wskazówki 😊 Muzyka to cześć mojego życia I dla tego postanowiłem związać się z sprzętem Yamaha rn800a + kolumnami Dali oberon7 taki związek potrzebuję połączyć przewodami z wtykami i tu jest pytanie jakimi 😵💫 Powiem szczerze że moja przygoda z takim hi-fi dopiero się zaczyna 😊 Co myślicie o tym ; Proszę o pomoc w miarę możliwości Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 9 kwietnia 2024 Napisano 9 kwietnia 2024 (edytowany) Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały. Edytowano 9 kwietnia 2024 przez Chyba Miro 84 2 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 Cześć, wszystko zależy od brzmienia, jakie chcesz uzyskać Moim zdaniem tu ciekawie mogą się sprawdzić Ricable U40 lub jaśniejszy Chord C-Screen 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 12 godzin temu, barklejek napisał: Proszę o pomoc w miarę możliwości Kabla Dali nie mam , ale te wtyki owszem. Są ok. nic nie odpada 1 Odpisz, cytując
barklejek Napisano 10 kwietnia 2024 Autor Napisano 10 kwietnia 2024 Dzięki 👍 Myślę że ten zestaw na dobry początek da radę. Amplituner i głośniki słuchałem na sklepie ale kabli już nie 🤭 Niektórzy opisują że kable grają a inni że nie ma większej różnicy oczywiście wydając kilka tysięcy może jest ale zależy od wielu czynników. Ja raczej nie mam aż takiego ucha żeby poczuć to co inni . Choć w jakim budżecie musiałem się poruszać i najlepiej wypadł powyższy zestaw. 32 minuty temu, tomek4446 napisał: Kabla Dali nie mam , ale te wtyki owszem. Są ok. nic nie odpada Dzięki za info. Pozdrawiam miłego dnia. 12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały. Tak zamierzam sam montować . Dzięki za podpowiedź. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 34 minuty temu, barklejek napisał: Tak zamierzam sam montować . Jak jesteś szczęśliwym posiadaczem lutownicy to polecam : https://blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-bfa-kacsa-bp-303s---posrebrzany,77,10659.html lub https://blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-bfa-kacsa-bp-303g---zlocony-24k,77,10660.html do tego koszulka termokurczliwa i już 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 (edytowany) 22 godziny temu, barklejek napisał: Co myślicie o tym ; Mam dokładni taki komplet wtyków i przewodów w swoim zestawie. Też Yamaha i też Dali Wtyki prima sort. Edytowano 10 kwietnia 2024 przez terracan1929 2 Odpisz, cytując
barklejek Napisano 11 kwietnia 2024 Autor Napisano 11 kwietnia 2024 11 godzin temu, terracan1929 napisał: Mam dokładni taki komplet wtyków i przewodów w swoim zestawie. Też Yamaha i też Dali Wtyki prima sort. 4 minuty temu, barklejek napisał: Jeśli chodzi o wygląd wtyków to pysznie. Co do innych spraw pozostawiam ekipie która ma wiesze doświadczenie 🫣 1 Odpisz, cytując
barklejek Napisano 12 kwietnia 2024 Autor Napisano 12 kwietnia 2024 Dnia 10.04.2024 o 00:32, Chyba Miro 84 napisał: Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały. Wiesz może jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 12 kwietnia 2024 Napisano 12 kwietnia 2024 (edytowany) Spodenki Y dobierasz w zależności od grubości kabla. Wybrany przez Ciebie kabel ma średnicę 1 cm, więc spodenki muszą być dedykowane do takiej średnicy. Tu masz gotowy zestaw (wywalasz zamontowane wtyki ) montujesz wtyki Dali i masz gotowca. Ja dokładnie tak zrobiłem https://allegro.pl/oferta/dali-sc-rm230c-banany-nakamichi-konfekcja-2x2-0m-10837897735 Edytowano 12 kwietnia 2024 przez terracan1929 1 Odpisz, cytując
barklejek Napisano 13 kwietnia 2024 Autor Napisano 13 kwietnia 2024 Niestet ale kabelek już mam więc muszę zamówić koszulki 😑 Dnia 10.04.2024 o 00:32, Chyba Miro 84 napisał: Kolumny Dali, kabel i wtyki również Dali z logo widocznym, fajnie to bedzie wyglądać 👍 Możesz łączyć śmiało. Ps: rozumiem że bedziesz sobie sam montował wtyki, to patrzac na kabelek proponowałbym użyć "koszulki termokurczliwej/silikonowej typu Y", by jeszcze lepiej sie kable prezentowały. Wiesz może jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 56 minut temu, barklejek napisał: Wiesz może jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈 Jesli mowa o "termokurczliwych" to.... jak sama nazwa wskazuje kurczą sie pod wplywem temperatury. Oznacza ze kupujesz nieco wieksze niż kabel, nakladasz w miejsce docelowe i za pomocą opalarki lub suszarki do włosów ogrzewasz koszulkę do momentu gdy ta kurcząc sie przylega szczelnie do kabelków. Pozdr i miłej zabawy 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Jesli mowa o "termokurczliwych" to.... jak sama nazwa wskazuje kurczą sie pod wplywem temperatury. Pokaz gdzie można kupić koszulki Y termokurczliwe. Są tylko silikonowe. Nie znalazłem termokurczliwych nigdzie. 4 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 (edytowany) 1 godzinę temu, barklejek napisał: Wiesz może jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzedaży? Naprawdę do takich rzeczy potrzeba forum i wszystkich dookoła pytać o tak proste sprawy? Jak Ty sobie poradzisz z tym kablem, jak nie radzisz sobie sam z dobraniem splitera i zamówieniem? 🤦♂️ Edytowano 13 kwietnia 2024 przez DiBatonio 1 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 Przy doborze koszulki Y trzeba dokładnie zmierzyć średnicę bo 1 mm za mało i może być problem z nawleczeniem. Z Genesisem męczyłem się pół godziny i dopiero suszarka do włosów pomogła. Na ciepło idzie łatwiej. 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 18 minut temu, MariuszZ napisał: Przy doborze koszulki Y trzeba dokładnie zmierzyć średnicę bo 1 mm za mało i może być problem z nawleczeniem. Z Genesisem męczyłem się pół godziny i dopiero suszarka do włosów pomogła. Na ciepło idzie łatwiej. W Twoim przypadku był komfort taki, że nie miałeś oplotu, a ten jak widać na załączonym obrazku wyżej już się zrobił frędzlowaty, oplot trzeba zabezpieczyć, a splitery silikonowe tak, czy owak zawsze warto opalarką rozgrzać żeby było łatwiej. Genesis chyba spoko w oprawianiu. Tu była jazdeczka w skręcaniu 😉 4 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Pokaz gdzie można kupić koszulki Y termokurczliwe. Są tylko silikonowe. Nie znalazłem termokurczliwych nigdzie. Wybacz. Pisałem z głowy, nie spodziewając sie ze może nie być na rynku takiego czegoś🤷♂️😇 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Pisałem z głowy, nie spodziewając sie ze może nie być na rynku takiego czegoś🤷♂️ Nie ma i raczej nigdy nie było, chyba że w radosnym przebłysku chińskiej twórczości, ale wątpię... 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 (edytowany) Wpisałem w wyszukiwarke i od razu pierwsza propozycja w jak to nazwałeś "radosnym przebłysku Chińskiej twórczości" Słowo klucz: schrinkable pvc y To chyba to... Edytowano 13 kwietnia 2024 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 13 kwietnia 2024 Napisano 13 kwietnia 2024 5 godzin temu, barklejek napisał: Wiesz może jaki rozmiar tych koszulek termokurczliwych Y bo widzę że są dedykowane do różnych kabli czy są jakieś uniwersalne ? 🙈 Pisałem o tym wczoraj. I są to spodenki silikonowe, a nie termokurczki, jak słuszni zauważyli koledzy. Dnia 12.04.2024 o 08:17, terracan1929 napisał: Spodenki Y dobierasz w zależności od grubości kabla. Wybrany przez Ciebie kabel ma średnicę 1 cm, więc spodenki muszą być dedykowane do takiej średnicy. Odpisz, cytując
barklejek Napisano 13 kwietnia 2024 Autor Napisano 13 kwietnia 2024 11 godzin temu, DiBatonio napisał: Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzdaży? Naprawdę do takich rzeczy potrzeba forum i wszystkich dookoła pytać o tak proste sprawy? Jak Ty sobie poradzisz z tym kablem, jak nie radzisz sobie sam z dobraniem splitera i zamówieniem? 🤦♂️ Geniusz 🤸♂️ 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 14 kwietnia 2024 Napisano 14 kwietnia 2024 I co wnieśliście do tematu 🤏 ? Odpisz, cytując
barklejek Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Napisano 14 kwietnia 2024 23 godziny temu, DiBatonio napisał: Te splitery Y nie są termokurczliwe, tylko al'a silikonowe, nie możesz zmierzyć średnicy przewodu i taki spliter poszukać w sprzdaży? Naprawdę do takich rzeczy potrzeba forum i wszystkich dookoła pytać o tak proste sprawy? Jak Ty sobie poradzisz z tym kablem, jak nie radzisz sobie sam z dobraniem splitera i zamówieniem? 🤦♂️ Geniusz 🤸♂️ Tak czy inaczej jak wcześniej pisałem dla mnie to początek i każą podpowiedź się liczy. Dzięki panowie będę mierzył kabelki i szukał tych Y silikonów. 👍 DiBatonio mam nadzieję że się nie gniewasz ale myślę że w innych tematach też potrzebowałbyś wsparcia 😉 Pojawiłem się na tym forum ponieważ potrzebowałem pomocy i będę dalej potrzebował wiedzy z zakresu hi-fi i nie tylko 👊😉👊 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2024 Napisano 14 kwietnia 2024 (edytowany) 3 godziny temu, barklejek napisał: Geniusz Dziękuję, ale nie musiałeś dwa razy powtarzać. 3 godziny temu, barklejek napisał: DiBatonio mam nadzieję że się nie gniewasz ale myślę że w innych tematach też potrzebowałbyś wsparcia Nie potrzebuję, możesz mi wierzyć. A to, że napisałem prawdę, nie oznacza byś musiał się obruszać. Polacy to taki naród wrażliwy na swym punkcie. Polaczek lubi paść w sobie nienawiść do każdego, kto lepszy za to , że jest lepszy, gorszego za to, że jest gorszy, a wszystkich takich samych, czyli nijakich jak on sam, za to że są nijacy. W tym narodzie i polaczkach zawsze było mało dystansu do samych siebie, no cóż... 3 godziny temu, barklejek napisał: Tak czy inaczej jak wcześniej pisałem dla mnie to początek i każą podpowiedź się liczy. Dzięki panowie będę mierzył kabelki i szukał tych Y silikonów. Naprawdę sam tak prostych rzeczy nie ogarniasz? Gwoździa umiesz przybić, obraz zawiesić, czy potrzebujesz internetu? Jak na tym etapie nie ogarniasz, to myślę, że koncertowo spierdolisz ten kabelek w sensie estetycznym, a kto wie czy nie "elektrycznym". Trzeba było zamówić z konfekcją i po temacie. Edytowano 14 kwietnia 2024 przez DiBatonio 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts