Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
25 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Mógłbyś wrzucić zdjęcie ustawienia kolumn z miejsca odsłuchowego? 

Tak to wygląda w tej , dokładnie tej chwili :) 

IMG_2408.JPG

IMG_2407.JPG

Jest błąd na rysunku z wymiarami. 0,9m jest do przedniej ścianki kolumn.

Napisano
3 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Czy próbowałeś wyprostować je tak by horny nie były skierowane na słuchacza?

Tak. Ale wówczas mam za szeroką scenę która średnio mi pasuje.

4 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Drugie to wysunąć je jeszcze do przodu?

Nie wysuwałem ich. To jak stoją to już max. Mogę sprawdzić jutro , choć nie robiłem tego ze względu na prosty fakt , że nawet jak by zagrały idealnie to i tak nie będą tam stały.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Jedno pytanie , Triangle nie grają przypadkiem tzw. " V " ? Nie twierdzę , że to źle tylko czy tak jest.

W ofercie Triangle są obecnie monitory strojone typową "mocną V-ką" Genese Trio. Mają bardzo mocno zaakcentowany bas oraz górę, tak jak w dawniejszych modelach. One nadają ton całemu graniu i taki styl grania ma dalej swoich zwolenników. Theta i Duetto mają w znacznie mniejszym stopniu je podbite, przez co nie odczuwa się wycofania średnicy, a poszczególne pasma są dobrze ze sobą zszyte. Zapraszam na odsłuch lub wypożyczenie w celu sprawdzenia, bo w kwestii przestrzenności grania stawiają poprzeczkę wysoko w swojej klasie.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Tak. Ale wówczas mam za szeroką scenę która średnio mi pasuje.

Nie wysuwałem ich. To jak stoją to już max. Mogę sprawdzić jutro , choć nie robiłem tego ze względu na prosty fakt , że nawet jak by zagrały idealnie to i tak nie będą tam stały.

Spróbuj tak jak napisałem o napisz jaki efekt to robi.

Ja tam wysunąłem tyle ile potrzeba. W tej jednej kwestii nie idę na żaden kompromis. 

7 minut temu, rms.pl napisał:

W ofercie Triangle są obecnie monitory strojone typową "mocną V-ką" Genese Trio. Mają bardzo mocno zaakcentowany bas oraz górę, tak jak w dawniejszych modelach. One nadają ton całemu graniu i taki styl grania ma dalej swoich zwolenników. Theta i Duetto mają w znacznie mniejszym stopniu je podbite, przez co nie odczuwa się wycofania średnicy, a poszczególne pasma są dobrze ze sobą zszyte. Zapraszam na odsłuch lub wypożyczenie w celu sprawdzenia, bo w kwestii przestrzenności grania stawiają poprzeczkę wysoko w swojej klasie.

Facet ma alteci szanujmy jego czas.

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Jak już patrzysz na podłogówki, to nie omijałbym Qualio Quantum

Wezmę pod uwagę , słuchałem ich na AVS, ale jakoś nie pamiętam dźwięku.

A propos macie może Blumenhofery Tempesta 17 lub 20 na stanie ?

Słucham od rana monitorów. Przesunąłem je mniej więcej w miejsce gdzie będą docelowo stały. Jest ok. Przestrzeń nie zniknęła. Dwie godzinki posłuchałem z lampą i dwie z tranzystorem. Z lampą jest fajny nastrój , muzyka wypełnia scenę i jest ona szersza. Z tranzystorem jest większa głębia , rozdzielczość i ...separacja która przy źle zrealizowanych nagraniach mocno przeszkadza. Robi się dziwnie chaotycznie , niby dużo słychać, a jak by te dźwięki nie nie miały jakiegoś sensu i odniesienia do rytmu utworu. Oczywiście sprawdziłem na utworze " Wielka" - Dyjak /Przemyk tak wokal jak i talerze które są w tle. O dziwo jako całokształt bardziej mi podszedł dźwięk lampy. Był klimat i wokale były plastyczne. Tranzystor bardziej oddał niuanse wokalu , ale talerze były tylko minimalnie bardziej zaznaczone. ProAci są małe i miało to swoje odbicie w basie na tym utworze. Chciałoby się by był taki jak z Alteców / choć nieco też niżej schodzący/ , bardziej monumentalny. Ale coś za coś. Dzisiejszy odsłuch przekonał mnie definitywnie , że w moim pomieszczeniu monitory lub małe podłogówki będą do przyjęcia. 

IMG_2419.JPG

IMG_2416.JPG

Napisano
2 godziny temu, Slawko69 napisał:

Kable głośnikowe też zmieniasz? Co to takiego?

Muszę zmieniać , Luxman ma w monoblokach wejście na gołe kable.

Te kabelki to :

czerwony - Talk concert 4 , jest na przylutowanych bananach.

biały - Chord Clearway , banany z jednej strony :) 

Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Focal Kanta nr.1

miał ktoś przyjemność ?

czasami słucham ich u kolegi, czyż byś chciał przejść na takie monitory.

W moim systemie nie sprawdziły się😌

Nie pasował mi środek pasma i ogólny brak czystego dołu, może grają basowo ale to nie to.

Napisano
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

A propos macie może Blumenhofery Tempesta 17 lub 20 na stanie ?

Niestety nie, ale napisz na PW - może uda się ściągnąć na odsłuch :) 

Napisano
24 minuty temu, Karol64208 napisał:

czasami słucham ich u kolegi, czyż byś chciał przejść na takie monitory.

Nieee , ale zaskoczyło mnie jak ich cena w ciągu 30 sek. rozmowy spadła o 7 tysięcy :) Teraz po Twojej wypowiedzi przynajmniej wiem dlaczego :) 

Kurczę , z tymi monitorami nie będzie łatwo. Słucham Children of Sanchez na ProAcach i jednak ten bas nie jest zaakcentowany tak jak się przyzwyczaiłem dotychczas. 

Napisano
5 minut temu, tomek4446 napisał:

Świat audio jest dziwny :) 

To znak że nie mogę więcej pisać bo jeszcze zrobią mi nalot🤗

Chcesz zamienić Alteci na monitory, choć nie wiem czy pamiętasz na początku Twojej przygody z nimi pisałem że dobre są do klubu i jak tłum w nim jest. Miałem przyjemność słuchać je w pustej salce i też jak była zapełniona.

Napisano
34 minuty temu, tomek4446 napisał:

Kurczę , z tymi monitorami nie będzie łatwo. Słucham Children of Sanchez na ProAcach i jednak ten bas nie jest zaakcentowany tak jak się przyzwyczaiłem dotychczas. 

Patrząc na dysproporcję w wielkości głośników odpowiedzialnych za bas to chyba można się było tego spodziewać …

Do tego Proaki stoją w wolnej przestrzeni, co dodatkowo poziom basu obniża.

Napisano
16 minut temu, Karol64208 napisał:

że dobre są do klubu i jak tłum w nim jest. Miałem przyjemność słuchać je w pustej salce i też jak była zapełniona.

Pozwolisz , że się nie zgodzę. Dwie rzeczy. Właśnie puściłem Zimmera na monitorach i Altecach. ProAci nie dorastają do pięt Altecom. Słuchałem ich w 40m 2 pokoju i tam było to o co teraz walczę u siebie. Czyli powietrze i większa przestrzeń dźwiękowa. Ja mogę się mylić , mogę nie dosłyszeć , ale jak redaktor Stereophile Art Dudley oraz konstruktor wzmacniaczy lampowych Pan Dubiel pakują sobie Valencie do chałupy, to myli się nas już trzech :) Są to stare paczki , więc chwyt marketingowy raczej odpada :) 

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

Słuchałem ich w 40m 2 pokoju i tam było to o co teraz walczę u siebie. Czyli powietrze i większa przestrzeń dźwiękowa.

potwierdzasz to co pisałem kiedyś i powyżej, sala klubowa jest im potrzebna co za tym idzie większą moc napędzająca aby pokazały swój pazur 😉

Napisano
8 minut temu, Karol64208 napisał:

spróbuj podłączyć swoje w tym pomieszczeniu

Chciałem je kupić , ale właściciel za nic nie chciał sprzedać. Na oko wyglądały jak by je dzieci w przedszkolu składały z elementów zebranych na złomowisku :)