majkel74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, Kraft napisał: Częściowe zatyczki Bowersów robią to samo (choć w mniej elegancki sposób). „Najlepszy głośnik to nie ten, który daje najwięcej, lecz ten co zabiera najmniej.” John Bowers Kiedyś mogłem sprawdzić jak w praktyce działa ta „regulacja” gąbkami. Jak dla mnie - nie działa. Bas w 706 s2 był dla mnie akceptowalny wyłącznie z otworem b-r w oryginalnej postaci. 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, majkel74 napisał: Bas w 706 s2 był dla mnie akceptowalny wyłącznie z otworem b-r w oryginalnej postaci. No to chyba działa, skoro bas był akceptowalny. Zatyczki są opcją na wypadek, gdyby nie był akceptowalny i trzeba by go byłoby dostrajać. Edytowano 10 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 6 minut temu, majkel74 napisał: Kiedyś mogłem sprawdzić jak w praktyce działa ta „regulacja” gąbkami. Jak dla mnie - nie działa. Bas w 706 s2 był dla mnie akceptowalny wyłącznie z otworem b-r w oryginalnej postaci. Podzielam opinię, w ciemno nie rozpoznałbym różnicy. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: No to chyba działa, skoro bas był akceptowalny. Zatyczki są opcją na wypadek, gdyby nie był akceptowalny i trzeba by go byłoby dostrajać. Z zatyczkami basu albo nie było albo nie miał kompletnie uderzenia. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Bo one są opcją, gdyby go było za dużo lub nie w tych zakresach. 4 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Podzielam opinię, w ciemno nie rozpoznałbym różnicy. Ale przecież kolega pisze, że rozpoznał! Skupcie się chłopaki. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 21 godzin temu, kaczadupa napisał: Ja pierdziu, jakie mały Bowers ma branie to szok. Wczoraj wystawione na olyksie i już tylu chętnych, że zaczął się zastanawiać czy dobrze robi. A pisałeś ostatnio, że pełno ich na OLX. Nie leżą Ci te kolumny zdecydowanie. Sprzedaj w cholerę. Czy jednak coś nie daje? 😉 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 10 minut temu, Grzesiek202 napisał: Czy jednak coś nie daje? 😉 Staram się odstraszyć zainteresowanych bo na bank tu są i czytają. Jednak dynamika w skali makro to sztos z takiego malucha. Rozrywkowe granie 10/10 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Staram się odstraszyć zainteresowanych bo na bank tu są i czytają. Słusznie. Też musiałem się bronić widłami sprzedając 706 🤭. Kupże sobie 706 lub 705, jak już coś Ci w tych BW nie daje spokoju. Są zdecydowanie lepiej wyważone. Ja wiem, że stosunek cena/jakość modeli 6xx jest rewelacyjny, ale miałem, i wiem, że to może na dłuższą metę nie każdemu odpowiadać. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Jednak dynamika w skali makro to sztos z takiego malucha. Rozrywkowe granie 10/10 I pewnie właśnie dlatego brakuje Ci organiczności średnicy. To są jednak cele trudne do pogodzenia. Napocili się w B&W nad dobrym projektem i aplikacją midwoofera, oferują to klientom w niezłej cenie, a tu przychodzi taki Adam i wydziwia. Bas ma być twardym i bezwzględnym draniem, a średnica - pieścić ucho. I ten biedny przetwornik powinien produkować jedno i drugie równocześnie, bo przecież stopa i basówka nie zamilkną tylko dlatego, że akurat śpiewa jakaś urokliwa pani. Mało tego, sama jakość nie wystarczy: jeszcze odpowiednio dużo ma być tego dołu i środka. A wszystko z małej obudowy. Ludziom, to się Panie, w głowach poprzewracało od dobrobytu. Edytowano 8 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Aż strach pomyśleć co by wyszło, gdyby Bowers zaczął projektowanie swoich głośników nie od efekciarsko podbitej góry pasma a od pięknej, nasyconej średnicy, która nie jest deptana przez skraje pasma. Uparli się wyeksponować na wszystkie możliwe sposoby wszystko co ma coś wspólnego z wysokimi tonami i co takim zrobisz, ma dzwonić wysokotonowym detalem jak nigdzie indziej, a jak masz jeszcze młody i zdrowy słuch to… szybko go stracisz Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, majkel74 napisał: Kiedyś mogłem sprawdzić jak w praktyce działa ta „regulacja” gąbkami. Chyba większość z nas na jakimś etapie bawiła się gąbkami. I - z tego, co czytam na forach - niemal zawsze kończyło się na tym, że albo właściciel kolumn zaakceptował ich bas bez zatyczek, albo te kolumny sprzedawał. Ponoć nieco lepszy efekt od częściowego zatykania daje rozpraszanie za pomocą wiązki słomek (najlepiej ustawionych pod różnymi kątami). Osobiście nigdy tego nie próbowałem. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 6 minut temu, Rafał S napisał: albo te kolumny sprzedawał. To chyba dotyczy niemal każdego elementu audio - zostaje wymieniony na inny;). Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Jednak dynamika w skali makro to sztos z takiego malucha. Rozrywkowe granie 10/10 707 S2 też tak miały (o pardon, mają). Piszę miały, bo moje poszły w dobre ręce, już jakiś czas temu. Ależ one miały (mają;) kopa z takich małych skrzynek. No i wykonanie tip top, to już wyraźny przeskok z 607, choć i one to nie jakiś paździerz, za przeproszeniem;) W 7XX S3 Bowers poprawił terminale, zresztą to mało powiedziane, bo gniazda w S3 są piękne. Z kolei te srebrne ringi wokół wooferów (są mocowane na wcisk i da się je ręcznie wyciągnąć bez żadnych narzędzi), są niestety plastikowe. Wydaje mi się, że w 7XX S2 były aluminiowe. Czy ktoś posiadający jakieś 700 S2 może to potwierdzić? Odpisz, cytując
Recommended Posts