Nowy75 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 23 minuty temu, tomek4446 napisał: To , że wyda się taniej jest czysto iluzoryczne Farba do drewna z mieszalni tania nie jest. Zupełnie nie myślałem o taniej!😀. Gdy bywam w Szwecji zajmuję się tam odnawianiem,drzwi ,okien ,mebli,frontów kuchennych,czasem u klienta,czasem na warsztacie . Tylko dlatego moja Lepsza Połowa zleciła mi wykonanie zadań malarskich ,o których wspomniałem. Kiedyś zajmowałem się też kompleksową renowacją stołów bilardowych ,gdy pracowałem w branży hazardowej. Śmieję się ,bo dziś w pracy myślałem o tym,jaki wzór stworzyć z ustrojów na ścianach ,by ONA to zaakceptowała,i jak to zrobić,by póżniej sprawnie małować ściany,już w myślach odcinałem,zabezpieczałem,a tu ustrój w kolorze ściany!😀. No jasne! Jeszcze raz dzięki,kolego!😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 25 minut temu, tomek4446 napisał: Mikro dostrajanie ustroi. Mówi Ci to coś ? Chodzi o przebijanie farby szpileczką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 5 minut temu, Kraft napisał: Chodzi o przebijanie farby szpileczką? Nie. Chodzi o przebijanie farby szpileczką w ściśle wyznaczonych miejscach Ale poruszyłeś temat przepuszczalności powietrza przez tkaninę. Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna. Ludziska owijają wełnę w ustrojach folią. Sam panel nie jest słoikiem , ma liczne szczeliny z tyłu , przepływ powietrza ,więc jest. 16 minut temu, Nowy75 napisał: Kiedyś zajmowałem się też kompleksową renowacją stołów bilardowych Chylę czoła. Renowacja to umiejętności szczególne , w dobie komercji na wymarciu. 18 minut temu, Nowy75 napisał: No jasne! Jeszcze raz dzięki,kolego! Nie ma za co. Fakturkę prześlę pocztą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 12 minut temu, Kraft napisał: Chodzi o przebijanie farby szpileczką? Niekoniecznie😀. Pewnie splot materiałunie jest całkiem szczelny, Dobra farba do Drewna też pozwala mu "oddychać". 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Nie ma za co. Fakturkę prześlę pocztą Od razu widać człowieka interesu!😀. To się szanuje😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Owijają folią i źle czynią. Materiał obicia powinien powietrze przepuszczać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Owijają folią i źle czynią. Materiał obicia powinien powietrze przepuszczać. Racja,jeśli już folia,to tylko z jednej strony, inaczej trochę wilgoci w wełnie przed montażem,potem szczelnie folia i mamy gotową wełnianą kiszonkę w domu😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 8 minut temu, Kraft napisał: Materiał obicia powinien powietrze przepuszczać. Jarek , ze strony producenta: "Wełna zabezpieczona warstwą siatki MESH (włóknina criss-cross) dla wyeliminowania pylenia." Nie wiem do końca , ale tego typu materiały używane są do produkcji banerów. To płat PCV z dziurkami , by powietrze / wiatr/ mogło swobodnie przez niego przechodzić. Tak by baner nie robił za żagiel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu No tak. "Żeby powietrze mogło swobodnie przez niego przechodzić". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu No to Tomek ustroje do wymiany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) 30 minut temu, tomek4446 napisał: Nie. Chodzi o przebijanie farby szpileczką w ściśle wyznaczonych miejscach Ale poruszyłeś temat przepuszczalności powietrza przez tkaninę. Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna. Ludziska owijają wełnę w ustrojach folią. Sam panel nie jest słoikiem , ma liczne szczeliny z tyłu , przepływ powietrza ,więc jest. To to przewrot Kopernikański!!! Edytowano 20 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Sklejka odbija, materiał przepuszcza do wnętrza absorbera. Przepuszczający materiał pomalowałeś farbą, która wyschnie i stworzy sztywną i twardą powłokę. Zmieni to właściwości absorbera - a na ile to może warto było zrobić pomiar przed i po malowaniu 29 minut temu, tomek4446 napisał: Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna. Wełna pyli w momencie kiedy się z nią pracuje, tnie. Co ma pylić jak bez ruchu wisi na ścianie? Stosuje się przepuszczalny materiał, którego struktura nie przepuszcza cząsteczek wełny jeżeli już jakiekolwiek miałby się przedostawać ale przepuszcza cząsteczki powietrza do wełny, która ich energię pochłonie. U ciebie to zadanie już zostało zaburzone. Muszę przyznać, że wybitny pomysł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Nic straconego. Szpileczka i do roboty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 22 minuty temu, ferszcik napisał: U ciebie to zadanie już zostało zaburzone. To na poważnie ? 22 minuty temu, ferszcik napisał: , która wyschnie i stworzy sztywną i twardą powłokę. Wyschła i sztywna nie jest. Ale cóż co najwyżej szala przechyliła się na rzecz dyfuzora , kosztem absorbera. Właśnie obliczyłem , powierzchnia ścian , podłogi , sufitu w moim pokoju to 86,826 m2. Ustroje zajmują 2,88 m2. Szczeliny w obu ustrojach na oko to 0,72 m2. Czy to coś zmienia ? 20 minut temu, audiowit napisał: Nic straconego. Szpileczka i do roboty I nocka z bani Ale jak już bym , odpukać stał się ortodoksem , to bardzo łatwy sposób zmienić materiał obiciowy w tym ustroju. Na razie mam to gdzieś , Edytowano 19 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Pokrycie całości fizeliną o odpowiednim ciężarze rozwiązuje sprawę. Są różne kolory. A w hybrydzie ze zdjęcia, wewnątrz jest fizelina . Nic nie pyli. Edytowano 19 godzin temu przez Rega 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Tomek, spałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Nie , dziurawię dalej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu aerację paneli, w odróżnieniu od trawników, można wykonywać cały rok 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Bardzo mi się spodobał pomysł Tomka z malowaniem paneli, które będą estetycznie "wtapiały" się w ścianę. Czekam na wenę twórczą, aby zacząć coś robić u siebie na bocznych ścianach. Tył mam jako tako ogarnięty. Mam nadzieję, że Tomek po znajomości nie zażyczy sobie, abym mu płacił za licencję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Tył w sensie przód, czy tył tył, czyli za miejscem odsłuchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu W sensie przód patrząc na kolumny, a także po przeciwnej stronie tyłu kolumn 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, MMarek napisał: Mam nadzieję, że Tomek po znajomości nie zażyczy sobie, abym mu płacił za licencję A my się znamy ? Marek , nie ma sprawy. Dzwoń , pisz jak coś. Ja swoje błędy już popełniłem , powiem co i jak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dlaczego nikt nie chce ogarniać tylnej ściany (za miejscem odsłuchu), która zdaje się być akurat najważniejsza? Boczne mogą poczekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu U mnie do tylnej ściany z miejsca odsłuchowego jest 2 m. Nie wiem na ile w tym prawdy, że im dalej tym korzystniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, MMarek napisał: Nie wiem na ile w tym prawdy, że im dalej tym korzystniej. Fakt. Jednak trafia na nią największa dawka energii, która potem obija się po pokoju. Najekonomiczniej zdusić ja od razu w miejscu pierwszego odbicia. 11 minut temu, MMarek napisał: U mnie do tylnej ściany z miejsca odsłuchowego jest 2 m. To nie siedzisz przypadkiem po środku pokoju? To niekorzystne miejsce. Lepiej trochę bliżej lub dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 16 minut temu, Kraft napisał: Dlaczego nikt nie chce ogarniać tylnej ściany (za miejscem odsłuchu), która zdaje się być akurat najważniejsza? Jarek , zrób ankietę ile osób posiada wyodrębniony pokój odsłuchowy. Może to da odpowiedź. A u mnie : pokój dzienny , rodzinny tzw. salon , powiem szczerze przekształcenia go w studio nagrań ,to nawet ja bym nie zdzierżył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts