Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

23 minuty temu, tomek4446 napisał:

To , że wyda się taniej jest czysto iluzoryczne :) Farba do drewna z mieszalni tania nie jest. :) 

Zupełnie nie myślałem o taniej!😀. Gdy bywam w Szwecji zajmuję się tam odnawianiem,drzwi ,okien ,mebli,frontów kuchennych,czasem u klienta,czasem na warsztacie . Tylko dlatego moja Lepsza Połowa zleciła mi wykonanie zadań malarskich ,o których wspomniałem. Kiedyś zajmowałem się też kompleksową renowacją stołów bilardowych ,gdy pracowałem w branży hazardowej. Śmieję się ,bo dziś w pracy myślałem o tym,jaki wzór stworzyć z ustrojów na ścianach ,by ONA to zaakceptowała,i jak to zrobić,by póżniej sprawnie małować ściany,już w myślach odcinałem,zabezpieczałem,a tu ustrój w kolorze ściany!😀. No jasne! Jeszcze raz dzięki,kolego!😀

5 minut temu, Kraft napisał:

Chodzi o przebijanie farby szpileczką? 

Nie. Chodzi o przebijanie farby szpileczką w ściśle wyznaczonych miejscach :) 

Ale poruszyłeś temat przepuszczalności powietrza przez tkaninę. Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna. Ludziska owijają wełnę w ustrojach folią. Sam panel nie jest słoikiem , ma liczne szczeliny z tyłu , przepływ powietrza ,więc jest.

16 minut temu, Nowy75 napisał:

Kiedyś zajmowałem się też kompleksową renowacją stołów bilardowych

Chylę czoła. Renowacja to umiejętności szczególne , w dobie komercji na wymarciu.

18 minut temu, Nowy75 napisał:

No jasne! Jeszcze raz dzięki,kolego!

Nie ma za co. Fakturkę prześlę pocztą :) 

12 minut temu, Kraft napisał:

Chodzi o przebijanie farby szpileczką?

Niekoniecznie😀. Pewnie splot materiałunie jest całkiem szczelny, Dobra farba do Drewna też pozwala mu "oddychać".

1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Nie ma za co. Fakturkę prześlę pocztą :) 

Od razu widać człowieka interesu!😀. To się szanuje😀

8 minut temu, Kraft napisał:

Materiał obicia powinien powietrze przepuszczać. 

Jarek , ze strony producenta:

"Wełna zabezpieczona warstwą siatki MESH (włóknina criss-cross) dla wyeliminowania pylenia."

Nie wiem do końca , ale tego typu materiały używane są do produkcji banerów. To płat PCV z dziurkami , by powietrze / wiatr/ mogło swobodnie przez niego przechodzić. Tak by baner nie robił za żagiel. 

30 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie. Chodzi o przebijanie farby szpileczką w ściśle wyznaczonych miejscach :) 

Ale poruszyłeś temat przepuszczalności powietrza przez tkaninę. Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna. Ludziska owijają wełnę w ustrojach folią. Sam panel nie jest słoikiem , ma liczne szczeliny z tyłu , przepływ powietrza ,więc jest.

To to przewrot Kopernikański!!!

Edytowano przez wtsz

Sklejka odbija, materiał przepuszcza do wnętrza absorbera. Przepuszczający materiał pomalowałeś farbą, która wyschnie i stworzy sztywną i twardą powłokę. Zmieni to właściwości absorbera - a na ile to może warto było zrobić pomiar przed i po malowaniu :)

29 minut temu, tomek4446 napisał:

Wełna zabezpieczona jest przed pyleniem. Rozumiem to w ten sposób , że wełna całkowicie odizolowana jest od tkaniny. Wełna pyli mikrocząsteczkami ,więc ta izolacja musi być hermetyczna.

Wełna pyli w momencie kiedy się z nią pracuje, tnie. Co ma pylić jak bez ruchu wisi na ścianie? Stosuje się przepuszczalny materiał, którego struktura nie przepuszcza cząsteczek wełny jeżeli już jakiekolwiek miałby się przedostawać ale przepuszcza cząsteczki powietrza do wełny, która ich energię pochłonie. U ciebie to zadanie już zostało zaburzone.

Muszę przyznać, że wybitny pomysł.

22 minuty temu, ferszcik napisał:

U ciebie to zadanie już zostało zaburzone.

To na poważnie ? :) 

22 minuty temu, ferszcik napisał:

, która wyschnie i stworzy sztywną i twardą powłokę.

Wyschła i sztywna nie jest. Ale cóż co najwyżej szala przechyliła się na rzecz dyfuzora , kosztem absorbera.

Właśnie obliczyłem , powierzchnia ścian , podłogi , sufitu w moim pokoju to 86,826 m2. Ustroje zajmują 2,88 m2. Szczeliny w obu ustrojach na oko to 0,72 m2. 

Czy to coś zmienia ? :) 

20 minut temu, audiowit napisał:

Nic straconego. Szpileczka i do roboty

I nocka z bani :) 

Ale jak już bym , odpukać stał się ortodoksem , to bardzo łatwy sposób zmienić materiał obiciowy w tym ustroju. Na razie mam to gdzieś , :) 

Edytowano przez tomek4446

Bardzo mi się spodobał pomysł Tomka z malowaniem paneli, które będą estetycznie "wtapiały" się w ścianę. Czekam na wenę twórczą, aby zacząć coś robić u siebie na bocznych ścianach. Tył mam jako tako ogarnięty. Mam nadzieję, że Tomek po znajomości nie zażyczy sobie, abym mu płacił za licencję :) 

7 minut temu, MMarek napisał:

Nie wiem na ile w tym prawdy, że im dalej tym korzystniej.

Fakt. Jednak trafia na nią największa dawka energii, która potem obija się po pokoju. Najekonomiczniej zdusić ja od razu w miejscu pierwszego odbicia.

11 minut temu, MMarek napisał:

U mnie do tylnej ściany z miejsca odsłuchowego jest 2 m. 

To nie siedzisz przypadkiem po środku pokoju? To niekorzystne miejsce. Lepiej trochę bliżej lub dalej. 

16 minut temu, Kraft napisał:

Dlaczego nikt nie chce ogarniać tylnej ściany (za miejscem odsłuchu), która zdaje się być akurat najważniejsza?

Jarek , zrób ankietę ile osób posiada wyodrębniony pokój odsłuchowy. Może to da odpowiedź.

A u mnie : pokój dzienny , rodzinny tzw. salon , powiem szczerze przekształcenia go w studio nagrań ,to nawet ja bym nie zdzierżył.