Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

6 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nie znam się tak jak @MariuszZ ,ale wydaje mi się , że z panelami pogłos jest minimalnie mniejszy.

Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie ;) 

Tomek poprawiło się tyci, tyci co widać jak się wrzuci pomiary do porównania (zakładka "overlays"). Zakładam, że robione w tych samych warunkach.

Masz sporą kubaturę pomieszczenia i te dwa panele to trochę mało żeby był efekt WoW. Mimo to jak doświadczyłeś inności to znaczy, że dobry kierunek obrałeś. Nie poddawaj się i myśl jak dołożyć więcej tych paneli ;) 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-18 170843.png

@tomek4446 jako ciekawostkę przedstawiam jak się ma Twój pomiar pogłosu RT30 do innych pomiarów prezentowanych przez użytkowników forum. Wybrałem kilka z tych dostępnych i nie muszą być aktualne bo wielu poszło z adaptacją do przodu. 

Dwa absorbery i jesteś w środku stawki. Dołóż jeszcze 4 i będziesz na topie ;) 

Ten przedstawiający "clatity" D50 ma czerwoną kreskę ---> clarity = 100%. Cel? może niekoniecznie ale im bliżej tym bardziej klarownie. 

Oczywiście porównanie traktuj z przymrużeniem oka bo różna kubatura, błędy pomiarowe itd, ale jako jakiś punkt odniesienia może to być dla Ciebie bo u kilku użytkowników byłeś w gościnie i słyszałeś jak pomiary mają się do rzeczywistych wrażeń :) 

T30 porównanie.jpg

D50.jpg

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie

Dla mnie , nawet jak byś miał wytłoczki od jajek , to i tak masz większą wiedzę niż 3/4 wyjadaczy łącznie ze mną.

Dzięki za interpretacje , będę się starał w miarę możliwości iść do przodu z akustyką.

36 minut temu, MariuszZ napisał:

Dwa absorbery i jesteś w środku stawki.

Jak to mówią "nie ważne kto głosuje , ważne kto liczy głosy" :)