Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Jeśli ktoś ma warunki i trochę majsterkuje, a przede wszystkim ma sprzęt, to myślę, że samodzielne wykonanie nie stanowiłoby problemu. Końcowy efekt w niektórych bywa ciekawy, a przede wszystkim to nie jest sztampa.

Edytowano przez Rega
Napisano
6 minut temu, tomek4446 napisał:

Tak jak obiecałem, wrzucam pomiary z panelami i bez.

Nie znam się tak jak @MariuszZ ,ale wydaje mi się , że z panelami pogłos jest minimalnie mniejszy.

Ale dla 100Hz i 380Hz wieksze doły? Nic nie rozumiem.

Napisano
48 minut temu, MMarek napisał:

W pierwszej chwili pomyślełem, że ceny fantastyczne, ale to tylko za soft na CNC.

No co ? Dokupisz CNC i masz po taniości :) Marek , czepiasz się . :) 

43 minuty temu, MMarek napisał:

Ale dla 100Hz i 380Hz wieksze doły?

Potraktowałem drania diraciem :) 

IMG_4554.JPG

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Potraktowałem drania diraciem

Czy tym dirac mógłbyś/zechciałbyś  potraktować  tylko wycinek pasma? Np ten do 120Hz. 

Kiedy tam czasu nadwyżka będzie. Broń Boże w weekend.

Dziękuję. 

Napisano
6 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nie znam się tak jak @MariuszZ ,ale wydaje mi się , że z panelami pogłos jest minimalnie mniejszy.

Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie ;) 

Tomek poprawiło się tyci, tyci co widać jak się wrzuci pomiary do porównania (zakładka "overlays"). Zakładam, że robione w tych samych warunkach.

Masz sporą kubaturę pomieszczenia i te dwa panele to trochę mało żeby był efekt WoW. Mimo to jak doświadczyłeś inności to znaczy, że dobry kierunek obrałeś. Nie poddawaj się i myśl jak dołożyć więcej tych paneli ;) 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-18 170843.png

Napisano

@tomek4446 jako ciekawostkę przedstawiam jak się ma Twój pomiar pogłosu RT30 do innych pomiarów prezentowanych przez użytkowników forum. Wybrałem kilka z tych dostępnych i nie muszą być aktualne bo wielu poszło z adaptacją do przodu. 

Dwa absorbery i jesteś w środku stawki. Dołóż jeszcze 4 i będziesz na topie ;) 

Ten przedstawiający "clatity" D50 ma czerwoną kreskę ---> clarity = 100%. Cel? może niekoniecznie ale im bliżej tym bardziej klarownie. 

Oczywiście porównanie traktuj z przymrużeniem oka bo różna kubatura, błędy pomiarowe itd, ale jako jakiś punkt odniesienia może to być dla Ciebie bo u kilku użytkowników byłeś w gościnie i słyszałeś jak pomiary mają się do rzeczywistych wrażeń :) 

T30 porównanie.jpg

D50.jpg

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie

Dla mnie , nawet jak byś miał wytłoczki od jajek , to i tak masz większą wiedzę niż 3/4 wyjadaczy łącznie ze mną.

Dzięki za interpretacje , będę się starał w miarę możliwości iść do przodu z akustyką.

36 minut temu, MariuszZ napisał:

Dwa absorbery i jesteś w środku stawki.

Jak to mówią "nie ważne kto głosuje , ważne kto liczy głosy" :) 

Napisano
5 godzin temu, AudioTube napisał:

Czy tym dirac mógłbyś/zechciałbyś  potraktować  tylko wycinek pasma? Np ten do 120Hz. 

Potraktowałem. 

- zdjęcie 1 - dołek 120 Hz bez DL

- zdjęcie 2 - dołek 120 Hz potraktowany DL

120 Hz bez DL.png

120 Hz z DL.png

@AudioTube DL tak jak już wielokrotnie pisaliśmy w wątku o tym ustrojstwie to nie panaceum na wszelkie akustyczne dolegliwości.

Ma sporo pomocnych funkcji , faktycznie potrafi złagodzić uciążliwość dudnienia basu , możemy kształtować dowolne krzywe lub wgrywać gotowce. Możemy dowolnie ograniczać działanie filtrów w poszczególnych pasmach. Mamy pokazaną odpowiedź impulsową w danej konfiguracji. Jednak im bardziej temu narzędziu pomożemy ,choćby pozycjonowaniem kolumn czy adaptacją akustyczną tym bardziej się odwdzięczy.

Mam przed sobą jeszcze trzy testy. 

- Dirac live vs filtry wygenerowane z REW i wpakowane do RME

- Dirac live vs filtry wygenerowane z REW i wpakowane do Eversolo

- RME vs Eversolo z załadowanymi filtrami z REW.

DL 1.png

Zmiana krzywej.png

300 Hz.png

impulse response.png

Napisano
21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Potraktowałem. 

Mała uwaga co do metodyki. Jak już potraktowałeś Diraciem to sprawdzaj w REW. Dirac narysuje Ci to co mu sie wydaje, niekoniecznie będzie się to pokrywało z tym co zmierzysz. 

Napisano
3 godziny temu, PanKlor napisał:

Jak już potraktowałeś Diraciem to sprawdzaj w REW. Dirac narysuje Ci to co mu sie wydaje, niekoniecznie będzie się to pokrywało z tym co zmierzysz. 

Pomiar REW jest jednopunktowy , DL to uśrednienie 13 pomiarów z trzynastu punktów . Różnice muszą wystąpić.