Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

16 minut temu, rajdek napisał:

Dopiero metr od ściany ginie 50hz

Ciężko stwierdzić jak bardzo miarodajny jest ten pomiar. Nie znamy tej aplikacji, nie znamy głośności z jaką go przeprowadziłeś, nie znamy sposobu pomiaru i tego jak mierzy sama aplikacja. Nawet skala na wykresach jest średnio czytelna i mało precyzyjna. A ta po lewej w dB sugeruje, że słuchałeś tych plików ciszej niż brzmi ludzki szept.

Tak czy inaczej - osłabienie modu na 50Hz przy odsunięciu kanapy na metr od ściany jest bardzo możliwe. Sugerowaliśmy już wcześniej żebyś tak zrobił. Na ucho też to słychać? Puszczałeś plik 20Hz-20kHz?

Edytowano przez lpomis

@lpomis chodzi mi jakiś pogląd, nie liczę na dokładny wgląd inwestując minimalne środki. Apka implementuje plik kalibracyjnym mikrofonu, widziałem porównania z unikiem wychodzą bardzo podobnie, lekka różnica w wysokich. A jaki ma być sposób pomiaru ? Pozostawiam telefon z wpiętym mikrofonem na oparciu kopułka mikrofonu 35cm od ściany, 90cm od podłogi.

0-20kHz wzmacniacz ustawiony -20db

Screenshot_2025-03-02-19-39-28-43_3d80bfddb9d5d32112a0502e6fa80006.jpg.62f0c94c7e67f383f90fe3ccfc994ea1.jpg

Metr od ściany wszystko się zmienia, mniej basu, średnica czytelniejsza, całościowo trochę jasniej.

Tych 50hz nie zbije absorberami, zastanawiam się czy coś wyżej naprostują ? I żeby nie przesadzić w drugą stronę jaką powierzchnia m2. Nie chcę kasy wyrzucać w błoto.

@lpomis pisałeś że pościągałeś panele wełniane i te z płytą binarną bo zjadały całą górę i zmieniłeś na jakieś pianki od Mega Acoustic ? Miałeś styczność z panelami RecPET ?

4 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Czym jest zielona a czym niebieska "linia"?

Niebieski max spl, zielona bieżący.

Nic nie da się z tego wyczytać, metr od ściany ginie 50hz i wzrasta 90hz na 110hz cały czas dołek?

Edytowano przez rajdek

15 minut temu, rajdek napisał:

@lpomis pisałeś że pościągałeś panele wełniane i te z płytą binarną bo zjadały całą górę i zmieniłeś na jakieś pianki od Mega Acoustic ? Miałeś styczność z panelami RecPET ?

Niebieski max spl, zielona bieżący.

Nic nie da się z tego wyczytać, metr od ściany ginie 50hz i wzrasta 90hz na 110hz cały czas dołek?

Przede wszystkim nie sądzę, żeby ktokolwiek wiedział ile realnie to Twoje -20 dB na wzmacniaczu. Pobierz jakiś decybelomierz i ustaw głośność przy pomiarach na około 75 dB.

Po drugie. Nie sądzę, żeby ktokolwiek na podstawie wykresu podpowiedział Ci gdzie i jakie ustroje zastosować, żeby "wypłaszczyć" wykres.

Po trzecie. Czy jest coś w dźwięku co Ci nie odpowiada?

No i poza wykresem SPL warto byłoby zmierzyć czas pogłosu.

Już dam sobie spokój z tą apką.

Pomiary pogłosu wychodzą bardzo rozbieżne wyniki.

Oczekuję efektu zbliżonego jaki jest metr od ściany tj poprawę czytelności średnicy, jest precyzyjniej, poprawa lokalizacji źródeł pozornych. Nie wiem czy jest to zamglenie spowodowane pogłosem?

Tak się tylko zastanawiam czy w ogóle mogą coś naprostować. Nie oczekuję żeby ktoś precyzyjnie podał ile metrów. Myślę nad 2mk absorberów 7-10cm i nie wiem kompletnie czego oczekiwać, wiele nie zrobią czy może pogorszą ? Stawiałem na wełnę 10cm PT80 z płytą binarną która w teorii mniej absorbuje 2kHz+. Podobno wełna bardziej skuteczna w niskich Hz.

Ogólnie z dźwięku jestem bardzo zadowolony, ale wiecie zawsze można lepiej, a narożnika nie postawię na środku pokoju :)

Edytowano przez rajdek

Z sevenaudio, styro coś. Tutaj 4 panele do kupy. 120cm wysokie i trochę ponad 2 metry długie/w sumie. Około 800 zł za to co na zdjęciu. Dochodzi tryśnięcie farbą. 

Ostatecznie 6-8 takich „kawałków” zainstaluję na nowym poddaszu. Plus teatralne kotary w 20-25cm fałdy na ścianie za kolumnami, na tej na którą „patrzę”, gdy siedzę w fotelu. Tylko jeśli będzie potrzeba, to wspomogę się wełną. 
Nie jest tajemnicą, że jestem wielbicielem subbasu. Tego czystego i jak najbardziej rozciągniętego się da/jak pomieszczenie pozwoli. Subwooferem i jego wzmacniaczem z między innymi dsp tym się uporamy. 

Jeśli masz audio dziuplę tylko dla siebie, to zachęcam do rozważenia takich lub podobnych „dyfuzorów”. 

IMG_1621.jpeg

2 godziny temu, rajdek napisał:

pisałeś że pościągałeś panele wełniane i te z płytą binarną

Tak zrobiłem. Mam samą dyfuzję w pomieszczeniu (ściana przód, tył, lada dzień sufit) + kostki PM-K7 (boki) z Mega Acoustic. Paneli z wełny się obawiam ze względów zdrowotnych. Nie pasuje mi też to co robią u mnie z wysokimi tonami i energią samego brzmienia. A sprawdzałem te 6 i 11cm + binarne. Przy nich ciche, wieczorne odsłuchy przestały mi się podobać. Z tym, że weź pod uwagę, że ja gram w naprawdę niewielkim pomieszczeniu 11m2. U każdego będzie inaczej. Dochodzą też różne preferencje i to jak słyszymy.

0-20kHz wzmacniacz ustawiony -20db

No tutaj wygląda to już na coś bliższego prawdy. Choć zakres od 500Hz bardzo mocno pofalowany. Nie wiem z czego to wynika.

Miałeś styczność z panelami RecPET ?

Nie. Mówisz o tych z Mega? Nie znam ich.

1 godzinę temu, rajdek napisał:

Myślę nad 2mk absorberów

Kolejny raz napiszę - sprawdź też dyfuzory. One również poprawiają klarowność i czytelność dźwięku. Z modem na 50Hz nie walcz do upadłego. Nawalisz ustrojów w całym pokoju, zabijesz muzykę, a on i tak zostanie. Zmień miejsce odsłuchowe. Sam pisałeś, że wysuwając sofę do przodu przekaz na basie zupełnie się zmienia. To jest rozwiązanie.

1 godzinę temu, rajdek napisał:

Monitory są dokładnie 290cm od tylnej ściany i 60 od przedniej (front).

To żeś kurde odpowiedział. To jest równanie z jedną czy już z dwiema niewiadomymi? ;)
@KrólKiczu pytał jak daleko masz do monitorów gdy siedzisz na sofie odsuniętej od ściany o 90cm.

Edytowano przez lpomis

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Z sevenaudio, styro coś. Tutaj 4 panele do kupy. 120cm wysokie i trochę ponad 2 metry długie/w sumie. Około 800 zł za to co na zdjęciu. Dochodzi tryśnięcie farbą. 

Ostatecznie 6-8 takich „kawałków” zainstaluję na nowym poddaszu. Plus teatralne kotary w 20-25cm fałdy na ścianie za kolumnami, na tej na którą „patrzę”, gdy siedzę w fotelu. Tylko jeśli będzie potrzeba, to wspomogę się wełną. 

Dyfuzory QRD 1D ze styroduru Adam 😉

Działają w jednej płaszczyźnie w przeciwieństwie do 2D, dobrze sprawdzą się na ścianie (środek) za kolumnami, ale również na bokach.

Z racji tego, że to styrodur powstrzymaj się z panelami na wełnie, najpierw „ubierz” pomieszczenie tam gdzie trzeba tymi dyfuzorami. A później zobaczysz, czy wełna będzie potrzebna, może ta 11cm niekoniecznie 😉

31 minut temu, DiBatonio napisał:

Z racji tego, że to styrodur powstrzymaj się z panelami na wełnie, najpierw „ubierz” pomieszczenie tam gdzie trzeba tymi dyfuzorami.

To jest też trafna uwaga. Warto pamiętać, że dyfuzory są w pewnym stopniu absorberami. A te ze styroduru jednak bardziej niż mniej. I to nawet tego mocno utwardzanego.

Edytowano przez lpomis

Na filmy chodzę do sąsiada. Od roku i za jego kasę eksperymentuję z tym styrodurem, których pełną nazwę Jacek podał. Za plecami je mamy. Ze 4 mtr kw. Ponad metr dystansu do nich. Także na suficie. I po bokach. Gość ma astmę i dlatego do mnie nie przychodzi. Z powodu wełny.

W kinie, jak to w kinie. Dźwięki latają, nie wiadomo skąd. Suby, atmos itd. Przy stosownych ścieżkach siedzę jak wryty i oglądam. Ale ze stereo także sprawdzałem. I jak piszecie, na pewno te styrodury pochłaniają coś, a do klarowności brzmienia/muzyka, dokładają ogromną cegłę. No tylko to musi być poddasze, w salonie bym tego nie dał. Sklejka od Cezarego to inny poziom smaku. 

Kotary/zasłony przesuwne, można regulować. Ale waga ogromna. W kilku będziemy je wieszać. A z praniem to nie mam pojęcia. Może nie będzie potrzebne przez następne 20lat.

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Gość ma astmę i dlatego do mnie nie przychodzi. Z powodu wełny.

Zależy na jakim tle ta astma, znaczy co jest jej wyzwalaczem.

Ale mniejsza z tym.

Adam, chyba nie rzucasz tymi panelami z wełną? Żeby taka wełna pyliła, musiałaby być rozrywana, strzępiona, rzucana, cięta i to w formie w jakiej się ją wyjmuje z opakowania.

W panelach ona jest podwójnie zabezpieczona, bo owinięta włókniną, czy czym innym, a na to wszystko panel jest obity materiałem.

A postawione, czy powieszone panele, nie mają prawa pylić.

Wojtek wcześniej w tym wątku pisał o pyłach PM 2,5 i PM 10 owszem trzeba na nie uważać, ale prędzej wpuścimy je przez otwarte okno niż zafundują nam je panele z wełny.

Tak się składa, że mam filtr powietrza Clarta, który wykrywa m.in. pyłki PM 2,5.

W pokoju mam 2 panele 50x100cm i 4szt „pułapek basowych” od Addictive Sound wszystko na wełnie.

Pokażę Wam coś za chwilę idę po zdjęcia 🤭

Clarta (filtr) włączony w pokoju z ustrojami akustycznymi na wełnie przy zamkniętym oknie.

Taki stan zazwyczaj jest zaraz po włączeniu, po ok. godzinie spada do "0" słownie zero.

IMG20250223191146_20250224182550.jpg

A poniżej tak wygląda stan "licznika" filtra Clarta po otwarciu okna w zimowy wieczór. 

IMG_20250226_clarta.jpg

Zatem bardziej obawiałbym się otwierania okna i "wietrzenia" mieszkania w zimowe wieczory niż tej "strasznej" wełny w ustrojach akustycznych.

😉

Edytowano przez DiBatonio

35 minut temu, DiBatonio napisał:

Clarta (filtr)

Ok. A mam prośbę. Dałbyś radę postawić go pod/obok takiego panelu i zaobserwować co się dzieje na odczytach oczyszczacza powietrza + odczyt gdy lekko uderzysz w panel?

Z tego co czytałem to wełna mineralna składa się głównie z włókien o średnicy od 3 do 7 mikrometrów (ale bywają też drobniejsze), więc większe cząstki mogą być wykrywane przez czujniki PM 10. Takiej wielkości pyły są w stanie przeniknąć przez tkaniny jak np. agrowłóknina, bawełna.

Edytowano przez lpomis

Dałbym radę, ale nie wiem, czy chcę….

😝

Dobra… zatem panel postawiony 5cm i 10cm od filtra. To co nim robiłem nie nazwałbym opukiwaniem 😂 było to raczej porządne trzaskanie po przedniej powierzchni panelu, później po tylnej części z płytą pilśniową. Na koniec podnoszenie na kilka cm i opuszczani uderzając o podłoże na którym stał filtr i panel.

Wskazanie na liczniku ani drgnęło.

Myślę, że to potwierdza, że nie ma się czego obawiać.

Wojtek jeszcze nigdy wcześniej tak nie traktowałem moich paneli, nie namawiaj mnie na takie eksperymenty, bo jeszcze ze dwa razy i rozleci mi się panel 😂😂😂

Z tego testu nagrałbym filmik, ale mam tylko dwie ręce i nie widzę tego jakby to sensownie zarejestrować.

Czy takie ustroje są bezpieczne? Myślę, że tak o czym już pisałem wyżej.

Zresztą Addictive Sound mają naprawdę dobrej jakości ustroje i panele, zwłaszcza te z serii Premium, lepsze materiały obiciowe, wersje standard materiały są jakieś nylonowe i cienkie jak pończocha, mam próbki.

Poza tym są różne rodzaje wełny z różną gęstością, ta prasowana Isover PT80 to twarde sprasowane płyty wełny, a są jeszcze jakieś o mniejszej gęstości i nie tak zbite. Podobno te właśnie mają tendencję do większego pylenia.

Pytanie do firmy która stosuje takie panele powinno być o materiał jakim zabezpieczają taką wełnę, czasem jest to folia (stretch), a czasem włókniną. Myślę jednak, że takie manufaktury nie będą ryzykować i zabezpieczają wełnę należycie.

Co do tego filtra Klarta, ma jakiś wbudowany czujnik laserowy do wykrywania pyłów zawieszonych PM2,5 w sumie bardzo szybko reaguje skubany. A to chyba dobrze, że nie ma opóźnienia odczytu. Widzę jak jest kiedy otwieram okno, czujnik we filtrze reaguje niemal natychmiast.

Na allegro są jakieś czujniki do odczytu, ale te certyfikowane i kalibrowane do profesjonalnych pomiarów kosztują kilka tys. Czujniki do domowego użytku sensowne zaczynają się od 4 stówek, ale są to tylko czujniki pomiarowe. Takie niskokosztowe czujniki mogą być obarczone dużym błędem pomiarowym.

Edytowano przez DiBatonio