Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

a przecież nawet te na których mi najbardzej zależy jeszcze nie dojechały do kraju

a jakie jada?

2 godziny temu, Kraft napisał:

Jest czyściej. Słychać więcej niuansów. Jest bardziej realistycznie, angażująco

Ja mam je na boczne odbicia i efekt jest podobnie jak napisałes. Ale szczerze mowiac spodziewalem sie wiecej. 

Chyba musialbym podjechac z moimi dyfuzorami do Ciebie kiedys, to poustawialibysmy je na bokach i bylby komplet na suficie i na scianach. 

Halikowi taki komplet gral nieziemsko tyle ze on mial ich jeszcze wiecej... 

2 godziny temu, Kraft napisał:

Jest czyściej. Słychać więcej niuansów. Jest bardziej realistycznie, angażująco.

Przypomnij, proszę, czy wziąłeś 1 komplet, czy więcej. Jestem już praktycznie zdecydowany na zakup, waham się tylko co do powierzchni, którą chciałbym tym pokryć. Jeden komplet to 4 panele czyli tylko ok. 1.4m2, tak? Rozważam 2 lub 3 komplety. Zastanawiam się, czy jest ryzyko zbyt dużej zmiany SPL przy takiej liczbie.

Edytowano przez Rafał S

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Przypomnij, proszę, czy wziąłeś 1 komplet, czy więcej. Jestem już praktycznie zdecydowany na zakup, waham się tylko co do powierzchni, którą chciałbym tym pokryć. Jeden komplet to 4 panele czyli tylko ok. 1.4m2, tak? Rozważam 2 lub 3 komplety. Zastanawiam się, czy jest ryzyko zbyt dużej zmiany SPL przy takiej liczbie.

Wziąłem 1 komplet. Ale dołożę. Przynajmniej jeszcze dwa elementy, a może i cztery (niekoniecznie identyczne, może dla urozmaicenia będzie to inny wzór dyfuzora).

U mnie sufit 25 m2. A u Ciebie? 

Jeszcze o nowym brzmieniu. Po namyślę napiszę, że nie odnotowuję zwiększenia ilości wysokich tonów. Moje QA Concept 20 grały jasno. Nawet trochę za. Po zmianach adaptacji odbieram je jako grające lepiej. Czyli wysokich nie przybyło, bo by było ich już wyraźnie za dużo.

Edytowano przez Kraft

4 minuty temu, Kraft napisał:

Czyli wysokich nie przybyło, bo by było ich już wyraźnie za dużo.

A średnica - zachowała równowagę? Górna nie zaczęła wychodzić przed dolną (tego się najbardziej obawiam)?

5 minut temu, Kraft napisał:

U mnie sufit 25 m2. A u Ciebie?

Około 18m2. Tzn. trochę więcej, ale część to wnęka z boku, której nie liczę do głównego pomieszczenia.

5 godzin temu, kaczadupa napisał:

Vicoustic Pattern Ultra Wavewood MK2, nie było koloru białego na stanie więc pod zamówienie ale w połowie lutego czyli za chwilkę mają być. Inne kolory pewnie są na miejscu. Baaardzo na nie czekam

Hmm, nie wiem czego potrzebuje twoj pokoj ale ten ustroj grubosci 5cm nie budzi mojego zaufania. Wolalbym chyba osobno zastosowac dyfuzory i absorbery. To jest hybryda grubosci zaledwie 5cm 🤔

Niech ci to sie sprawdzi mimo wszystko, tego ci zycze.

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

... zwykly styrodur... 

U Radka był jeszcze zwyklejszy styropian i pisałeś, że super. 

Chociaż tak sobie teraz macam cięty styrodur i wtryskiwany styropian i jednak jest różnica w strukturze powierzchni. Cięta jest taka aksamitna.  Może to ma znaczenie w przepływie przyściennym powietrza. Może bardziej tłumi. 

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Za duzo chyba pochlanialy

Może i tak być.
A może na rozpraszanie, to ciut za ostry kąt?

Dobrym rozwiązaniem jest trysnąć odpowiednia farbą. Jeśli ktoś ma dziuplę audiofilską np na poddaszu, to i po taniości, ale z głową i przyzwoite brzmienie prawie pewne. 

1 godzinę temu, Kraft napisał:

U Radka był jeszcze zwyklejszy styropian i pisałeś, że super. 

Chociaż tak sobie teraz macam cięty styrodur i wtryskiwany styropian i jednak jest różnica w strukturze powierzchni. Cięta jest taka aksamitna.  Może to ma znaczenie w przepływie przyściennym powietrza. Może bardziej tłumi.

Z racji wykształcenia troche sobie ten styropian w karierze podotykalem. Ten z vicoustic jest wtlaczany do form pod naprawde duzym cisnieniem i jest twardy. Bardzo twardy. 

Nie ma co wogole porownywac do zwyklego styropianu. Nawet styrodury nie sa zawsze tak twarde... 

Jak mi sie marzą takie myriony na suficie, hmmmmmmmm

Dnia 6.02.2025 o 22:01, Kraft napisał:

Mierzenie pogłosu na basie jest sprawą dyskusyjną. Bartek, z tego co widziałem, mierzy od 125 Hz w górę.

Jak dla mnie nie, taki pomiar to podstawa uzyskania informacji co dzieje się poniżej 100 hz, a dziać się może bardzo dużo złego czego nie da się wyeliminować żadnymi ustrojami szerokopasmowymi.

Dnia 6.02.2025 o 22:07, KrólKiczu napisał:
Dnia 6.02.2025 o 22:01, Kraft napisał:

Mierzenie pogłosu na basie jest sprawą dyskusyjną. Bartek, z tego co widziałem, mierzy od 125 Hz w górę.

No ok. I jak przy takim mierzeniu można poprawić akustykę jeśli chodzi o najniższy zakres? Na ucho? 

Tylko pomiar i stosowny ustrój działający na problem w odpowiednim miejscu w pokoju. W załączniku przykład zbicia moda 34, 5 hz, zwróć uwagę o ile db spadło podbicie, jak zmniejszył się czas pogłosu na tej częstotliwości oraz ile basu udało się odzyskać powyżej problematycznego moda. Oczywiście aby taki efekt uzyskać trzeba poświecić dość dużo miejsca w pokoju na odpowiednie pułapki eliminujące występujący problem.

1961313573_wodospady-lewy-kana-op.jpg.1c33cade5d39add0a372bc82173f7af3.jpg

Edytowano przez Mariusz Motyka

21 minut temu, Mariusz Motyka napisał:

Oczywiście aby taki efekt uzyskać trzeba poświecić dość dużo miejsca w pokoju na odpowiednie pułapki eliminujące występujący problem.

Otóż to, już dawno temu było o tym pisane na tym forum, tylko zazwyczaj informacje zwrotne są tego typu, że nikt nie będzie zaśmiecać pokoju, czy salonu i inne temu podobne. (Nie przemówisz).

Swoją drogą taką drogę można wybrać zazwyczaj jeśli ktoś ma swój dedykowany pokój odsłuchowy.

Niestety w wiekszości przypadków tak nie jest i pozostaje "leczenie syfa pudrem" (nagminne).

Jeśli można, chciałbym zapytać eksperta (@Bartek Chojnacki), co sądzi o zaaplikowaniu poniższego dyfuzora Vicoustic Multifuser DC3 na powierzchni ok. 4-6 m2 na suficie, nad przestrzenią pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchu. Czy można rozważyć jeszcze większą powierzchnię? Czy jest już ryzyko przegłuszenia średnicy w związku z nierówną charakterystyką pochłaniania tego dyfuzora (wykres pod linkiem)? Pokój o podstawie kwadratu 4.25m na 4.25m.

https://vicoustic.com/product/multifuser-dc3?g=0&multifuser-dc2-finishes=White

Ewentualnie, czy warto rozważyć tam jakiś inny konkretny ustrój (np. coś z oferty Mega Acoustic)? Warunek: musi to być lekkie - raczej do przyklejenia niż bardziej skomplikowanego montażu i o grubości do ok. 15cm.

Z góry serdecznie dziękuję. :) 

50 minut temu, Mariusz Motyka napisał:

Oczywiście aby taki efekt uzyskać trzeba poświecić dość dużo miejsca w pokoju na odpowiednie pułapki eliminujące występujący problem.

Ciekawe, pokazesz jakie pulapki i gdzies e zastosowales? 

25 minut temu, Rafał S napisał:

Vicoustic Multifuser DC3 na powierzchni ok. 4-6 m2 na suficie

Z tego co widywalem i co sie orientuje, to i tak wychodzi najczesciej 8 paneli na sufit co daje ~2,8m². Tyle wystarcza.. Policz sobie z tego kalkulatora ktory podlinkowalem wczesniej. 

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

Z tego co widywalem i co sie orientuje, to i tak wychodzi najczesciej 8 paneli na sufit co daje ~2,8m². Tyle wystarcza.

Dzięki. Dokładnie to samo powiedział mi przed chwilą p. Robert z dystrybucji (MJ AUDIO LAB). :) Zacznę więc od układu 4 x 2 i w razie czego dokupię i dokleję kolejny rządek czterech paneli..