S!N! Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Posiadam: Kable głośnikowe: Wilson 4.0mm https://www.q21.pl/wilson-spk-cable-4-0mm.html RCA : Melodika Purple Rain MD2R15 Temat kontrowersyjny, lecz dla mnie dość istotny, wiem, że kablami można delikatnie skorygować (zeszlifować brzmienie),więc chciałbym wymienić je na coś bardziej porządnego przede wszystkim w pierwszej kolejności interkonety, później głośnikowe, zależy mi na wygładzonym wokalu, pozbyciu się sybilantów jakiś brudów , porządku góry oraz ukazaniu ciut delikatniej pogłosów bez utraty oraz zmniejszeniu masy basu, raczej unikam zbyt jasnego grania,: budżet do 1300 zł na kable głośnikowe, zaś iterkonekty to nie wiem, wiadomo, iż jak najmniej, podajcie proszę jakieś ciekawe propozycję to sobie wypożyczę na testy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września https://allegro.pl/oferta/nakamichi-kabel-glosnikowy-ofc-2x4mm-banan-gold-3m-11635100503 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) Fajnie wyglądają te kolumny do tego potężny piec jak to razem gra? Może coś takiego https://avstore.pl/kable-glosnikowe-z-koncowkami-konfekcjonowane-z-wtykami/tellurium-q-ultra-blue-ii-kable-glosnikowe-konfekcja-2-x-3m.html Edytowano 25 września przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września Van Den Hul The Name Oehlbach Briliant inAkustik Exzenelce PAD Vesta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września Cześć Szukając spokojniejszego grania w górze pasma spojrzałbym w stronę Ricable. Lekko cieplejsze kable z dobrym detalem i ogólnie naturalnym podejściem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września 21 godzin temu, rajdek napisał: Fajnie wyglądają te kolumny do tego potężny piec jak to razem gra? Monitory jeszcze są w okresie wygrzewania, nie należą do małych i na oryginalnych podstawkach wyglądają świetnie, nie wiem jak oni upchali taki fajny dolny basik w kolumnie mniejszej niż 25mkII , dają dźwięk szybki, nasycony i głęboki , jak pojawia się niskie tony to nie ma się wrażenie, ze jest ich za mało lub za dużo, jest to fajnie wyważone i przede wszystkim nie są natarczywe na górze , ogólnie pełna kulturka, nie mogę się doczekać , aż przeniosę je do 20m2 bo na razie nagłaśniają 35m2 i nawet tutaj dają radę . Denek ma solidnego kopa i to czuć , dobrze się sprawdza praktycznie w każdym gatunku, nie ma natarczywego wokalu i w połączeniu z jasper gra to całkiem przyjemnie, Co do kabli myślałem właśnie o tellurium a nawet tym wyższym modelu, testowałeś te podlinkowane? @Piotr SonidoMożesz coś więcej napisać o poszczególnych kablach? @kaczadupaSpoko granie, używasz? @Q21Mam zworki z serii Ricable, kiedyś testowałem i basik mi się na nich robił dziwny, oczywiście to niuans , ale można było wyłapać , ogólnie wypożyczacie druty? Możecie coś napisać o melodice brown sugar bądź tellerium black? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września 4 minuty temu, S!N! napisał: kaczadupaSpoko granie, używasz? Granie jak każdego innego kabla głośnikowego więc spoko. Zastanów się dwa razy czy warto zrobić to co chcesz zrobić. Oczywiście Twoja kasa i decyzja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 9 godzin temu, S!N! napisał: @Piotr SonidoMożesz coś więcej napisać o poszczególnych kablach? Wszystkie te kable określam jako raczej spokojniejsze. Pisałeś że nie chcesz nadmiernej góry stad takie propozycję. Wiesz ze kable to testy tylko i wyłącznie u siebie w pomieszczeniu na swoim systemie. Które uda Ci się wypożyczyć te testuj. Nie uda się wszystkich nic nie szkodzi. Nie będziesz czuł zmiany? Także nic nie szkodzi. Ale testy ja bym zrobił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 27 września Autor Udostępnij Napisano 27 września @Piotr SonidoDzięki, bardziej chciałbym wygładzić partie wokalne np. w numerze (Bonson - Last Dance) nie idzie tego słuchać jak wlatuje rap. Już na samym początku słychać gdzie pojawia się w tekście sssss przykładowo wSsstyd , wsssszystkim, ssscenie itp to fest daje po uszach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września Może ta piosenka "po prostu tak ma"? Ja na którejś płycie Velvet underground usłyszałem kawałek w którym gitar po prostu nie da się słuchać, są tak suche i jazgotliwe. Reszta albumu jest w porządku. I teraz pytanie, czy jak zechcemy sprzętem skorygować pojedyncze chohliki nagraniowe, to nie stępimy za bardzo całej reszty, dobrze brzmiących płyt? Kiedyś szukałem basu, tam gdzie go nie było, myślałem, że kolumny nie domagają. Ale on po prostu na albumie został tak nagrany i żadne kolumny, sprzęt go nie ukażą, dopóki nie podkręcimy gałki basu na wzmacniaczu Taka sytuacja występuje bodajże na And justice for all Metallici. I nie jest to wina kolumn, wzmacniacza, kabli, że bas jest tam tak słabo wyczuwalny, tylko realizacji albumu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 55 minut temu, S!N! napisał: @Piotr SonidoDzięki, bardziej chciałbym wygładzić partie wokalne np. w numerze (Bonson - Last Dance) nie idzie tego słuchać jak wlatuje rap. Już na samym początku słychać gdzie pojawia się w tekście sssss przykładowo wSsstyd , wsssszystkim, ssscenie itp to fest daje po uszach. Nie pamiętam tych Wilsonów. Miałem z nimi bardzo mało do czynienia wiec nie wiem jak te grają. ale RCA Melodiki raczej też nalezą do kabli ciemniejszych. Zrobił bym ze dwa, trzy testy jesli to nie pomoże to szukał rozwiązania gdzie indziej. Bo może być tak że właśnei ten jeden kawałek tak ma, dokładnie i to realizator coś sknocił albo tak chcieli. Albo jeszcze coś innego w systemie do sprawdzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września Dnia 25.09.2024 o 22:55, S!N! napisał: budżet do 1300 zł na kable głośnikowe, zaś iterkonekty to nie wiem, Może kup za tę kasę jakieś ustroje akustyczne. Poprawa może być znacząca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września Też warto sprawdzić. Pytanie jak tu ze zwrotami. Ale warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 12 godzin temu, S!N! napisał: @Q21Mam zworki z serii Ricable, kiedyś testowałem i basik mi się na nich robił dziwny, oczywiście to niuans , ale można było wyłapać , ogólnie wypożyczacie druty? Możecie coś napisać o melodice brown sugar bądź tellerium black? Wypożyczamy Tellurium Blacki to też lekko ciemniejsze brzmienie, ale też nieprzesadnie. Fajna scena, nieco bardziej neutralna średnica niż w Ricable. Melodika Brown Sugar to lekkie ocieplenie, dobry detal i sprężystość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 3 godziny temu, S!N! napisał: Już na samym początku słychać gdzie pojawia się w tekście sssss przykładowo wSsstyd , wsssszystkim, ssscenie itp to fest daje po uszach. Kiedyś, gdy byłem posiadaczem paczek PMC z Cyrusem 8.2 doskwierały mi mocno podkreślone sybilanty, zwłaszcza nasi soliści. Oczywiście wykonałem telefon do Branży, gdzie kupiłem PMC i usłyszałem referat jak to paczki PMC właśnie można zepsuć złymi kablami więc wypożyczyłem polecane kable, które nie psują. Żadnej zmiany w brzmieniu. To było dobre 5 lat temu. Widzę, że u Branży nic się nie zmieniło i dalej piszą cuda o kablach zamiast tak jak Kraft polecić jakieś działania z akustyką. A jak nie możesz czy nie chcesz tu podziałać to zostaje zaakceptować obecne brzmienie lub zmiana głośników. Ewentualnie jakiś fałszujący wzmacniacz, który udaje lampę (zmiękczy, podgrzeje, utraci detal). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Widzę, że u Branży nic się nie zmieniło Nie handlują ustrojami tylko kablami, to co mają polecać? Polecają, co mają najlepszego, czyli tanie w transporcie i przechowywaniu, nieabsorbujące serwisowo produkty wysokomarżowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września (edytowany) 53 minuty temu, Q21 napisał: Tellurium Blacki to też lekko ciemniejsze brzmienie, ale też nieprzesadnie. Fajna scena, nieco bardziej neutralna średnica Wypożyczyłem je kiedyś i mogę to z grubsza potwierdzić. Natomiast nie wiem, czy te kable pomogą na sibilanty (mam wątpliwości). @S!N! Warto żebyś wypożyczył od razu ze 2 komplety kabli w podobnej cenie, ale o innej sygnaturze. Poza tym, interkonekty analogowe potrafią czasem wnieść więcej niż kable głośnikowe. Przed zakupem warto posłuchać u siebie jednego i drugiego razem, żeby kupić konfigurację, która sensownie gra. Ewentualnie wymienić najpierw kable na tym odcinku, gdzie można osiągnąć większy przyrost za mniejsze pieniądze. Tak, czy owak - sprawdź, czy w ogóle słyszysz różnice. Z adaptacją akustyczną to się oczywiście nie wyklucza. Pamiętaj, że kładąc na ścianę cienkie panele pochłoniesz więcej sopranów i górnej średnicy niż reszty pasma i balans tonalny się przesunie. Z grubszymi panelami podziałasz też zauważalnie na dolną średnicę i ewentualnie na wyższy bas. Niższego basu praktycznie nie ruszysz, więc relatywnie możesz go potem odbierać jako mocniejszy na tle reszty, którą zredukujesz przez obniżenie pogłosu. Więc jeśli rozważasz takie kroki, to lepiej wykonać je przed wymianą kabli, żeby wiedzieć na czym się stoi. Edytowano 27 września przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 52 minuty temu, kaczadupa napisał: Widzę, że u Branży nic się nie zmieniło i dalej piszą cuda o kablach zamiast tak jak Kraft polecić jakieś działania z akustyką. Branża wypowiedziała się na temat tego, o co klient zapytał. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września (edytowany) Też prawda. Wychodzi na to, że najważniejsze, to umieć zadać właściwe pytanie. Edytowano 27 września przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września @S!N! zapytałem konstruktora znacznej części mojego zestawu. Sssssybilanty. Skąd one i dlaczego. Odpowiedział. Bo mają głośniki lub elektronikę, która ma wysokie nieparzyste zniekształcenia w zakresie 1-5 kHz. Czy Cię to zadowala? Chciałbym, żebyś był zadowolony. Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 3 minuty temu, AudioTube napisał: wysokie nieparzyste zniekształcenia w zakresie 1-5 kHz. Adam, cenna informacja z tymi nieparzystymi harmonicznymi. Natomiast zastanawiam się, czy rzeczywiście w tym zakresie. Źródła na ogół podają trochę wyższy rejon, tzn. 3-7kHz / 4-8kHz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września (edytowany) 22 minuty temu, AudioTube napisał: Bo mają głośniki lub elektronikę, która ma wysokie nieparzyste zniekształcenia w zakresie 1-5 kHz. Ten Denon ma drugą harmoniczną na poziomie ok. -90 dB. Bardzo nisko. Edytowano 27 września przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września (edytowany) Słucham często kawałki z płyty George’a Michaela. To jeden ogromny kocioł sybilantów. Uwielbiam. Tam jest wiele innych aspektów, które mnie ujęły. Ale to nie na tą chwilę. Edytowano 27 września przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września W pierwszej kolejności „winne” są zapewne kolumny, nie elektronika. Gdy swego czasu miałem przez miesiąc bowersy 706s2 podkreślone sybilanty były niezależnie od podłączonego wzmacniacza (3 sztuki sprawdzone). Zmieniały się pewne aspekty ale „sssss” było stale obecne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 września Udostępnij Napisano 27 września 47 minut temu, Rafał S napisał: Natomiast zastanawiam się, czy rzeczywiście w tym zakresie. Źródła na ogół podają trochę wyższy rejon, tzn. 3-7kHz / 4-8kHz. Jasne. Rozumiem. Z korespondencji czytam, że to obszerny temat. A wnioski jego to doświadczenie/pomiary. U mnie tylko „wrażenia słuchowe”😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts