Brut Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Szanowni, Po epizodzie z konfiguracją 3.1, (Pioneer vsx-930), chciałbym wrócić do stereo. Tym samym szukam integry do ok. 10tys. Miałaby zagrywać głownie metal i rock z Dali 6006 4ohm, w pomieszczeniu ok. 30m2. Nie pretenduje do miana audiofila-lubię jak dobrze brzmi i cieszy oko przy okazji Moja short-lista (jeszcze nie całkiem short;): Atoll in200 Arcam a15/25 Advance Paris A10classic Marantz 60n/40n Źrodła na ten moment to Technics sl-1500c, Blu-ray ubp-820 i Dap A&K sr25. Byłbym wdzięczny za Wasze cenne opinie! Pozdrawiam, M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) Po co Ci 5x droższy wzmacniacz od kolumn? Przecież mógłbyś mieć o wiele lepsze kolumny za tą cenę a to one w głównej mierze odpowiadają za dźwięk. Edytowano 24 października przez Artur Charicki 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) Moja rada, tak ogólnie. Wypożycz jednocześnie trzy wzmacniacze, dwa fałszujące (udziwniające muzykę na różne sposoby zawsze kosztem utraty czegoś - czyli w zamyśle ich konstruktorów "upiększające" to co zapisano na płycie CD) i jeden neutralny (czyli w zamyśle konstruktora jak najmniej zmieniający materiał jaki zapisano na płycie CD bo muzyka sama w sobie jest piękna i nie potrzebuje jej specjalnych wersji tworzonych przez fałszujący wzmacniacz). Postaraj się wyrównać poziom głośności w przypadku słuchania każdego wzmacniacza i wybierz ten egz., na którym masz największą przyjemność ze słuchania muzyki, bez względu na to czy to będzie ten ewidentnie fałszujący jak Atoll czy idący w neutralność jak Arcam. To Ty masz czerpać przyjemność ze słuchania muzyki a nie tylko z posiadania takiego czy innego wzmacniacza. Cena wzmacniacza nie ma znaczenia, w audio cena to w 99% przypadków tylko wabik na klienta, który w naszym hobby działa wyjątkowe silnie i skutecznie... Przecież jak wyraźnie droższe, większe, mocniejsze to musi być lepsze - a to g...o prawda. Ps. Jeżeli nie masz zrobionej akustyki w pokoju a chcesz to zrobić to najpierw to zrób a dopiero potem wypożycz wzmacniacze, jednocześnie np. trzy. Proste. Edytowano 24 października przez kaczadupa 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Cześć Będąc całkiem szczerym, nie wiem, czy jest sens iść w tak drogi wzmacniacz do tych kolumn? Czy planujesz ich wymianę w niedalekiej przyszłości? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Jeżeli nie masz zrobionej akustyki w pokoju a chcesz to zrobić to najpierw to zrób a dopiero potem wypożycz wzmacniacze, jednocześnie np. trzy. Proste. Adam, czy Ty masz ogarniętą akustykę w myśl tego co napisałeś? Edytowano 24 października przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października To nie jest wątek o mojej akustyce (czy Twojej, czy każdego innego usera czy salonu audio). Jeżeli nie zgadasz się z tym co napisałem to przedstaw swoje zdanie. Nie będę miał z tym problemu. Jeżeli bardziej pomożesz szukającemu to tylko się cieszyć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 7 minut temu, kaczadupa napisał: To nie jest wątek o mojej akustyce (czy Twojej, czy każdego innego usera czy salonu audio). Jeżeli nie zgadasz się z tym co napisałem to przedstaw swoje zdanie. Nie będę miał z tym problemu. Jeżeli bardziej pomożesz szukającemu to tylko się cieszyć. To nie jest odpowiedź na moje pytanie, ale wystarczy.... 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Ile kosztowałyby te kolumny - Dali 6006 dzisiaj? Poproszę o odpowiedź. Kto z ekonomii miał piątkę da radę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brut Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października 45 minut temu, Q21 napisał: Cześć Będąc całkiem szczerym, nie wiem, czy jest sens iść w tak drogi wzmacniacz do tych kolumn? Czy planujesz ich wymianę w niedalekiej przyszłości? Całkiem możliwe. Możecie mi coś sprzedać? 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października @Brut poczekaj, gdzie pędzisz. Już randka? Znacie się z @Q21? Na tym forum jest wielu chłopaków, życzliwych, wiarygodnych i mają Dali. Dobiorą Tobie dobry wzmak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października W audio mezalians nie występuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AVSwiat Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Witam, jeśli aktualnie chcesz zmienić wzmacniacz a za jakiś czas może i kolumny to sugerowałbym wybór w miarę neutralnego wzmacniacza, czyli Arcam A15/25. Przy okazji mają one niezłą wydajność i dynamikę więc bez problemu poradzą sobie również z mocniejszą muzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brut Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) Super! Dzięki za sensowną sugestię Edytowano 24 października przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) 2 x mono bloki lub końcówka mocy i źródło . 5k na wakacje Edytowano 24 października przez maciek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października @Brut Do Twoich klimatów rozważyłbym najpierw zmianę Dali 6006 np. na model 850 z wyższej "czerwonej" serii. Ze starszymi Dali świetnie zgrywały się Arcamy z serii FMJ, sam miałem Dali 450 z Arcamem A32 i był to świetny set. Problem polega na tym, że takie wzmacniacze mają już i po 15 lat... Nowych Arcamów nie znam, poza tym te ceny... Ale faktycznie zacząłbym raczej od wymiany kolumn, choćby tak, jak zaproponowałem, a to nie jest mega koszt, za 3K kupisz świetne sztuki za parę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brut Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października 14 minut temu, tomasz1w napisał: @Brut Do Twoich klimatów rozważyłbym najpierw zmianę Dali 6006 np. na model 850 z wyższej "czerwonej" serii. Ze starszymi Dali świetnie zgrywały się Arcamy z serii FMJ, sam miałem Dali 450 z Arcamem A32 i był to świetny set. Problem polega na tym, że takie wzmacniacze mają już i po 15 lat... Nowych Arcamów nie znam, poza tym te ceny... Ale faktycznie zacząłbym raczej od wymiany kolumn, choćby tak, jak zaproponowałem, a to nie jest mega koszt, za 3K kupisz świetne sztuki za parę. Wielkie dzięki! Nie zdawałem sobie sprawy na czym stoję z 6006 Najlepsza decyzja to to, że podzieliłem sie dylematem na Forum i moja koncepcja została zweryfikowana momentalnie:) Przepisuje budżet na kolumny w takim razie. Właśnie patrzę na kef r700 i Pylon Diamond mk2 (polecone przez Artura). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października O ile z tych kolumn można wyciągnąć nieco więcej to jednak modele nowej czy też używanej integry do 10K nei wiem czy nie będa przerstem. Ale nie wiem. Na pewno wypozycz wzmacniacz do odsłuchu domowego. Bo różnica względem amplituenra będzie olbrzymia. Atoll in 200 dobra fajna opcja. Roksan Caspian M2 do nabycia za połowe tego budżetu a to jednak solidny grajek w tej cenie Arcam tu możesz nowego Sa25 albo szukać SA30 z rynku wtórnego Denon PMA2500ne albo poprzednie modele serii PMA20xx. Starsze modele Dali lepiej się zgrywały z Denonami. 12 godzin temu, AudioTube napisał: Ile kosztowałyby te kolumny - Dali 6006 dzisiaj? Poproszę o odpowiedź. Kto z ekonomii miał piątkę da radę. O to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 7 godzin temu, Brut napisał: Wielkie dzięki! Nie zdawałem sobie sprawy na czym stoję z 6006 Najlepsza decyzja to to, że podzieliłem sie dylematem na Forum i moja koncepcja została zweryfikowana momentalnie:) Przepisuje budżet na kolumny w takim razie. Właśnie patrzę na kef r700 i Pylon Diamond mk2 (polecone przez Artura). Dzien dobry. Nie widzialem tutaj innego Artura, wiec zakladam ze chodzi o mnie. Jak najbardziej polecam Pylony D25, ale MK1. MK 2 nigdy nie slyszalem. Co nie znaczy ze nie warto ich sprawdzic, oczywiscie. Jesli ktos ma mozliwosci przesluchania , sprawdzenia duzej ilosci sprzetu - w tym przypadku kolumn - jak najbardziej powinien to zrobic. Tylko w taki sposob mozna znalezc cos dla siebie a i nabrac doswiadczenia . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 58 minut temu, Artur Brol napisał: Nie widzialem tutaj innego Artura, wiec zakladam ze chodzi o mnie. Drugi wpis od góry (pierwsza odpowiedź): Artur Charicki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października A to sorki za wtracenie sie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts