Skocz do zawartości

Wzmacniacz w okolicach 2000 PLN

D-Art

Recommended Posts

1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

No nie. Miałem w domu kilka wzmacniaczy. W tej chwili mam 4, 2 w klasie AB, 2 w D plus amp kina domowego i nie odczułem żeby ich moc miała wpływ na "dynamikę" (która pewnie dla każdego jest czym innym 😉). Owszem, słyszę różnice między wzmacniaczami ale nigdy nie mogłem zrozumieć o co chodzi z tą dynamiką 🙂

Masz rację kolego, poproś 3 znajomych aby opowiedzieli Ci film, którego nie ogladaleś. Każdy opowie to w inny sposób, a czasem coś przeinaczy.

Podsumowując, nie tylko dynamika ale i inne odczucia są subiektywne. Każdy z nas ma "inne uszy" oraz mózg każdemu inaczej obrabia otrzymane i formacje.

Słuchajcie siebie a nie innych.

Test Eversolo AMP-F2 trwa. Dzisiaj, gdy głowa i uszy odpoczęły, jestem bardziej przychylny dla niego. Brzmi nieźle.

W sieci o dziwo jest mało o tym wzmaku. Kilka opinii znalazłem tuta:

http://forum.zidoo.tv/index.php?forums/eversolo-amp-f2.59/

Poza tym recenzenci skupiają się głównie na wysterowaniu wszelkich kolumn.

W rzeczywistości jest to "obcięty" o 2 złącza głośnikowe Starke Fiera 4, wzmacniacz wielokanałowy.

Trochę słabo, że Eversolo nie ma potencjału, żeby stworzyć coś własnego. Nawet obudowa jest Starke. Może znaleźli to, bo podobne wizualnie do ich streamerów i mało znane, a "opinia publiczna ich naciskała na wzmacniacz. Ale słabo, że nawet frontowej ścianki nie zrobili własnej, tylko dokleili znaczek. Niby podobne, ale materiał i faktura frontu jest inna. 

Ale z brzmieniem nie ma to nic wspólnego. Testujemy. Wynik będzie za 2 dni, gdy osłuchany nagle zmienię na starego Q5. I wyjdzie szydło z worka. Jak SMSL okaże się marny, to F2 zostaje. Jak bez większych różnic, to szkoda kasy.

4 godziny temu, D-Art napisał:

Testujemy. Wynik będzie za 2 dni, gdy osłuchany nagle zmienię na starego Q5. I wyjdzie szydło z worka. Jak SMSL okaże się marny, to F2 zostaje. Jak bez większych różnic, to szkoda kasy.

Może warto zainwestować w  ( przełącznik między wzmacniaczami i kolumnami Beresrord czy inne Fosi.  Mógłbyś bezpośrednio porównywać w czasie rzeczywistym. 

Screenshot_20241105-1554482.png.fd0e97ca1a93f29c7eb092cc2f5f90fb.png 

Screenshot_20241105-1552282.png.d510c7dd3ab080b9512768655b8a1df5.png 

Fajne ustrojstwa! Gdybym był jakimś recenzentem, to pewnie zainwestowałbym w coś takiego 🙂 Wystarczy, że jak się go osłucham na znanych i ulubionych kawałkach, podepnę poprzednika z taką samą korekcją PEQ. Wszystko okaże się bardzo szybko.

Eversolo chyba się "dociera" z czasem. Jest włączony od rana do wieczora i coś tam pogrywa sobie. Na początku było tak sobie. Teraz zmieniłem trochę taktykę testowania bo okazało się, że on z moimi kolumnami jest naprawdę potężny. Wcześniej używałem krzywej docelowej B&K bo nie miałem takiej potęgi w dyspozycji, ale teraz przeszedłem na Flat. Czyli korekcja to wyrównanie wszystkiego do 0 w paśmie 20-20kHz i jazda! 

Jak się skubaniec otworzył! Wygląda na to, że ma wszystko co trzeba. Pokazał się ładnie średni i wysoki zakres, rozdzielczość, precyzja, dużo smaczków. Faktura saxu czy trąbki wyraźna. Kilkoro wokalistów prawie mi weszło do pokoju. Wreszcie pojawił się banan na twarzy. Tam, gdzie bas ma grzmotnąć, to grzmoci. Moje ulubione Depeszki brzmią świetnie. Jest bardzo szybki, uderza punktowo, jak lubię.

A przy okazji przekonałem się, że mam naprawdę niezłe kolumny. Jeszcze muszę poobserwować akustyczne perkusje. Ale już jest fajnie 🙂 

Dnia 2.11.2024 o 10:57, D-Art napisał:

Drugie pytanie dotyczy zgłaszanego przez niektóre osoby szumienia czy buczenia w głośnikach. Podobno dlatego nie był recenzowany w ASR. Czy to prawda? 🙂 

On uwielbia takie rzeczy. Uwielbia kiedy da panterkęz urwaną głową i napisze "I can not recomend"

To daje mu wejscia.

Poluje na tego Fosi dajcie znać jak będzie gdzieś w dobrej cenie. -50 no dobra -70% ceny. ;)

Moi Drodzy, jest werdykt. Z dnia na dzień jest coraz lepiej. Nie wiem o co chodzi, ale może rzeczywiście Eversolo potrzebuje trochę godzin pracy, żeby się „ułożyć”?

Nawet moja żona totalna nieaudiofilka, która pewien czas była w rozjazdach, dostrzegła dużą zmianę na plus słuchając swoich piosenek. Efektem jej recenzja „jak chcesz, to sobie kup”  jest dla mnie największą rekomendacją dla tego wzmacniacza 😁

Idę dzisiaj do salonu na pertraktacje. Jeśli sprzedawca podtrzyma wcześniejszą propozycję, Eversolo AMP-F2 zostaje u mnie 😊

Wam wszystkim już teraz dziękuję za dobre rady. Nie ze wszystkich skorzystałem, ale były dla mnie wartościowe i dały trochę wiedzy 🙂👍🏼

Napisano (edytowany)

Już nie musiałem 🙂 Różnica jest zbyt wyraźna. Nawet nie chce mi się przepinać. Fajnie, że nawet nieosłuchana żona od razu załapała różnicę. 
Q5 to fajnie grający (w mojej ocenie) wzmacniacz, ale tutaj wiele aspektów brzmienia weszło na wyższy poziom. To pierwszy wzmacniacz od dawna, przy którym zrezygnowałem z krzywej docelowej B&K i skorygowałem go na flat.

Jest wszystko nasycone, potęga i szybkie uderzenia na dole gdzie trzeba, średnie i góra bardzo detalicznie, wokale namacalne, słyszalna „faktura” instrumentów i ludzkiego głosu, dynamika, lokalizacja instrumentów świetna. Przy tym nie mam wrażenia, żeby ten dźwięk był „mechaniczny”, wokale nie mają przesadzonych sybilantów co często występuje ale wszelkie blachy i „przeszkadzajki” wybrzmiewają dźwięcznie i bardzo wyraźnie.

Jedno co mogę też stwierdzić, ten wzmacniacz nie „upiększy” słabo zrealizowanych nagrań. Pięknie wzmacnia sygnał ale taki, jakim jest. Dobre realizacje po prostu błyszczą.

Oczywiście to wszystko w moim zestawieniu i pamiętając, że jest to wzmak za nieco ponad 3 tys. zł. Na pewno wstępnie na charakter dźwięku wpływa Wiim Pro Plus z dacem AKM, który ponoć gra bardziej ciepło niż Sabre no i kolumny Cantona, które są moim zdaniem jasne. Ale i tak u mnie charakterystyka częstotliwościowa jest skorygowana na flat w całym paśmie 20-20k. 

Edytowano przez D-Art

Mniej więcej do kwoty 4k zł za nowe urządzenie raczej klasa D rządzi. Ale to moje zdanie. 
Pertraktacje sfinalizowane, obie strony zadowolone, F2 już oficjalnie w domu 😁

Wszystkim dziękuję za dobre rady i mogę ogłosić zamknięcie wątku 😁👍🏼🥂

————————

Teraz już offtop może być 😜

To jest ciekawy piecyk:

https://www.euro.com.pl/wzmacniacze/pioneer-a-40ae-czarny.bhtml

( jak dobrze poszukasz to go o kila stówek taniej kupisz )

Srebrny taniej - https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/hi-fi-audio/wzmacniacze-zintegrowane/wzmacniacz-pioneer-a-40-aes-srebrny

Nie doczytałem, że już kupiłeś :) Ale może inni skorzystają

Fosi V3 mono miałem przez chwilę i przyznam, że fajnie grały. Ale jeden zjarał się pierwszego dnia. Takich przypadków jest sporo. Czyli jakość. Albo się trafi, albo nie. Z drugiej strony, za tę cenę można wyrzucić i kupić nowy. 
Można spróbować coś z Audiophonics z Francji, bo sam o tym ostro myślałem. Ale jak wygląda gwarancja czy serwis? Jest sporo różnych ciekawych rzeczy w sieci.

Nikt nie lubi wydawać więcej niż trzeba, tylko czasem oszczędności są pozorne, nierzadko płacimy podwójnie gdy pojawi się problem, o stracie czasu i nerwów nie wspominając. 
Czasem lepiej dać trochę więcej, ale mieć względny spokój i normalną obsługę posprzedażową w razie czego. 

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Ciekawe jak te piecyki D klasowe w cenie 2-4 kzł z przetwornikami w podobnej cenie mają się brzmieniowo do NAD M10v2 czy obecnie nowego V3. Może się okazać, że nie warto dopłacać. 

Nie każdy lubi D klasę, ale niektórzy polecają monobloki: Topping B200

Jeszcze u Islamistów można kupić wzmacniacze na HYPEX-ach które grają jak NAD. +> audiophonics.fr

1 minutę temu, RLC2 napisał:

OK, podałem Topping jako przykład chwalonych na Zachodzie monoblocków, ale jak te z Audiophonicsa są lepsze i tańsze to super.

Są troszkę droższe ale osobiście w tych pieniążkach to bym chińczyka raczej nie kupił. W moim przypadku sprzęt z kraju środka do ceny 1tyś zł. Za 2 tyś można kupić Cyrus One HD za 2,5 tyś Nad c368 porządne wzmacniacze w klD. 

Edytowano przez RLC2