tomek4446 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: a nadal radzą sobie oni gorzej niż ich rodacy z zachodu. Środowisko, historia, czy cechy wrodzone? Jak sądzisz? Jarek , miałem taki 6-letni incydent w życiu gdy jeździłem jako przedstawiciel handlowy. Miałem między innymi " pod opieką " ścianę wschodnią. Były to lata gdy kraj się naprawdę fajnie rozwijał. Na tych rejonach również. Pamiętam dysproporcje w mentalności przedsiębiorców z północy tego obszaru , a południa. Praktycznie przez 6 lat nic się nie zmieniło. Jak jechałem do Białegostoku , to kurna, aż przyjemnie było rozmawiać. Ci ludzie podejmowali działania , robili plany , inwestycje , szukali rynku zbytu. Akurat robili obwodnicę , całe miasto rozkopane a nikt nie narzekał. Musi być , źle aby było dobrze. Gadaliśmy o tym jak się wbić do " centrum" , w czym mamy niszę itd. A teraz Rzeszów , ładne miasto , mam miłe wspomnienia. Ale zupełnie inne podejście. " Panie , małe dotacje , rząd niewiele daje , towar drogi , tnę koszty, Panie jakie inwestycje ? Nie wiem ,czy nie zamknąć " i w tym tonie. Ja nie piszę o nastrojach w jednej firmie , ale w ok. 30. Ściana wschodnia też nie jest jednolita. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 7 godzin temu, Nowy75 napisał: Leszek Miller rzucił prawdziwą bombę: dociskany w sprawie ukraińsko-rosyjskich negocjacji pokojowych,przypomniał o tym,że jednym z pretekstów do rosyjskiej napaści była działalność po ukraińskim majdanie Prawego Sektora i Azowa,które mają odpowiadać za śmierć 16 tys. rosyjskojęzycznych Ukraińcow na terenie Donbasu.! Natychmiast pojawił się argument o putinowskej propagandzie,na który L.M. ze spokojem odpoiedział: ale to są dane ONZ!Zanim pojawi się argument,że jestem pożytecznym idiotą GRU albo niemieckiej BND dodam,że prababcia była w niemieckiej niewoli,pradziadek został aresztowany przez NKWD ,a jeden z dziadków był wleczony na drucie przez banderowców w miejsce rozwałki,uratowany przez oddział AK do końca życia nosił ślad bo rezuńskiej kolbie na głowie TOWARZYSZ Leszek Miller już zupełnie odleciał, swoim kombatanctwem przebija Morawieckiego 😁 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Leszek_Miller#Rodzina_i_pochodzenie A brutalna prawda jest taka, że to prostak po Wyższej Szkole Nauk Społecznych przy KC PZPR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Czyli my Polacy jesteśmy gorsi od takich Szwajcarów czy Norwegów, bo idzie nam gorzej na własnym terenie? No nic. Trzeba z tym żyć. Idzie nam gorzej bo od dawnych lat byliśmy łupieni i niszczeni przez sąsiądów z wschodu i zachodu. Wiem że gw wtłacza lemingom że jesteśmy gorsi ale nie jesteśmy. Wystarczy popatrzeć jak się odbudowujemy w czasach gdy nasi sąsiedzi są osłabieni i chwilowo dają nam spokój... I Norwegowie i Szwajcarzy mają jakby to powiedzieć lepsze położenie 11 minut temu, pairtick napisał: A brutalna prawda jest taka, że to prostak po Wyższej Szkole Nauk Społecznych przy KC PZPR. przez wstrzymanie budowy rurociągu ułatwił powstanie nord stream Edytowano 7 godzin temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 13 minut temu, marcinmarcin napisał: przez wstrzymanie budowy rurociągu ułatwił powstanie nord stream Z tego co pamiętam, to nasza rura blokowała ruską rurę i TOWARZYSZ Miller nie miał innego wyjścia jak zdradzić polskie interesy na rzecz Rosji. Ale się poprawił 😁 PNQYeahODGOAUSr-.mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 30 minut temu, tomek4446 napisał: Jak jechałem do Białegostoku , to kurna, aż przyjemnie było rozmawiać. Ci ludzie podejmowali działania , robili plany , inwestycje , szukali rynku zbytu. Tak. Też się z tym zetknąłem. Tam jest b. silny patriotyzm lokalny i to w najlepszym wydaniu - tzn. przekładający się na postawę obywatelską i chęć do działania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Ale i tak przeciętna umysłowa ameba z zachodniej części lub warszawki ma się za lepszą od takiego z Polski b Edytowano 6 godzin temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 17 minut temu, marcinmarcin napisał: Ale i tak przeciętna umysłowa ameba z zachodniej części lub warszawki ma się za lepszą od takiego z Polski b W każdym kraju są takie animozje. Spójrz na USA czy bliżej nas Włochy. Dla Włocha z północy Ci z południa to Neandertalczycy. Edytowano 6 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, Kraft napisał: No to popracujmy u postaw. Kolego @Kraft,wcześniej napisałem,że nie jestem piewcą jakichś teorii o niższości mieszkańców Afryki, czy ich kuzynów w USA w stosunku do białych. Fakt istnienia cywilizacji w Afryce też mi nie umknął ,choć przyznaję,nie wiedziałem ,że Timbuktu tak zacnie sobie poczynało. Zgadzam się też z @Rafał S,że w wielu przypadkach ingerencja białego człowieka przyniosła nieciekawe skutki dla rdzennych mieszkańców. Ale,faktem też jest,że tam ,gdzie znienawidzeni koloniści pozostawili zremby infrastruktury ,miejscowi zamiast kontynuować ten rozwój stali się artystami od korupcji,czystek etnicznych i rabunkowej gospodarki zasobami. W Stanach z kolei,gdzie nawet białym nikt nie sypie dolarów pod nogi za darmo,akurat czarni brylują w przestępczych statystykach. Najwyższa chyba pora,by jedni i drudzy wzięli odpowiedzialność za to,co robią,a nie jechali ciągle na historii ofiar złych kolonistów i plantatorów. Wracając do tematu wątku,nasi rodacy w ciągu ostatnich 100 lat przeżyli 2 wojny, ponad 50 lat komuny i proszę! Raj to nie jest ,ale się da😁 Kolego @pairtick,PZPR-owska przeszłość Leszka Millera nie jest mi nieznana. Nie zmienia to faktu,że jak mówi z sensem o bieżącej sytuacji to jaki jest cel pałowania go przeszłością? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 19 minut temu, Nowy75 napisał: W Stanach z kolei,gdzie nawet białym nikt nie sypie dolarów pod nogi za darmo,akurat czarni brylują w przestępczych statystykach. Proponuję, żebyś jeszcze poczytał o pamięci pokoleniowej, czyli np. o przekazywanych z pokolenia na pokolenie traumach. To się dzieje na poziomie DNA! Warto też zastanowić się nad znanym w Stanach powiedzeniem: "Zatrzymany za prowadzenie w stanie bycia czarnym". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 11 minut temu, Nowy75 napisał: Ale,faktem też jest,że tam ,gdzie znienawidzeni koloniści pozostawili zręby infrastruktury ,miejscowi zamiast kontynuować ten rozwój stali się artystami od korupcji,czystek etnicznych i rabunkowej gospodarki zasobami. Ale z drugiej strony: biali niczego ich nie nauczyli. Najpierw eksploatowali, potem sprzedawali broń. Belgowie byli w dużym stopniu odpowiedzialni za ostry podział na Tutsi i Hutu, Brytyjczycy wcisnęli 3 plemiona (Joruba, Hausa i Ibo) do jednego kraju (Nigeria), Amerykanie stworzyli Liberię - przykłady można mnożyć. Byle łatwiej rządzić tubylcami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu A i tak wszystko sprowadza się do pytania: "Ale czy masz Pan łazienkę?" 😉 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, pairtick napisał: A i tak wszystko sprowadza się do pytania: "Ale czy masz Pan łazienkę?" 😉 Dzięki Tobie dowiedziałem się, że @tomek4446 najprawdopodobniej ją ma. Wprawdzie wcześniej pokazywał zdjęcia z remontu, ale byłem podejrzliwy - może pstryknął u zasobnego kuzyna albo szwagra. Teraz jestem o niego spokojniejszy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Koledzy @Kraft i @Rafał S w dużej mierze się z Wami zgadzam,ale jednak jestem zwolennikiem podejścia do życia opartego na odpowiedzialności własnej . To ,że jednym jest łatwiej ,a innym trudniej to już taki urok naszego świata.Żebym nie wyszedł na gościa bez serca zdradzę Wam,że często się zastanawiam, jak globalnie pogodzić to ,że ludzie muszą zarobić na codzienny chleb, z koniecznością dbania o środowisko/którą mocno odczuwam/, i marzeniem o tym, by ludzie mieli czas na stanie się ludźmi nie tylko z nazwy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3p_BbOYk8llsXEcq.mp4 Gkn3YwgXIAIrZ52.mp4 42 minuty temu, Rafał S napisał: Dzięki Tobie dowiedziałem się, że @tomek4446 najprawdopodobniej ją ma. Wprawdzie wcześniej pokazywał zdjęcia z remontu, ale byłem podejrzliwy - może pstryknął u zasobnego kuzyna albo szwagra. Teraz jestem o niego spokojniejszy. Ale te szklane drzwi, to strach szerzej otworzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Przy okazji zauważyłem, że owo zagęszczenie "domowej infrastruktury luksusowej" na mapie pokrywa się mocno z siecią salonów Top HiFi. Widać wyraźnie, że Audio Klan celuje w kąpanych. Trochę smutna ta dyskryminacja reszty - jednak za PRL-u bardziej dbano, by kultura trafiała pod strzechy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu @tomek4446 WC-et jak w firmie,w której dawno temu pracowałem! Chłopaki z produkcji /to była część ich "socjalu"/ twierdzili,że szef powinien tam skierować panią sprzątaczkę ,która sprzątała biura... . To tak a konto roszczeniowości pewnych grup😀 bardziej pasuje a propos😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Proponuję, żebyś jeszcze poczytał o pamięci pokoleniowej, czyli np. o przekazywanych z pokolenia na pokolenie traumach. To się dzieje na poziomie DNA! Warto też zastanowić się nad znanym w Stanach powiedzeniem: "Zatrzymany za prowadzenie w stanie bycia czarnym". Na poziomie DNA? Nie jestem naukowcem, ale cos takiego jak doswiadczenia zyciowe, nie maja nawet dostepu do DNA. Powiedz mi jak niby cos nie namacalnego, mialo by nagle zmienic DNA? Podobno promieniowanie moze zmienic DNA. Nie wstawiles ikonki, wiec zakladam ze nie zartujesz.🙂 Co do zatrzymywania w USA, zawsze sie znajda rasisci, ale tak mysle sobie ze to jest przesadzone troche. Co do sytuacji w USA kolorowych obywateli. Oni sobie ta sytuacje sami stworzyli ( zgadzajac sie na to) oczywiscie, to sie zaczelo chyba kilka dekad temu, rozpad rodziny osob ciemnoskorych, i bylo zapoczatkowane przez bialych politykow. Tylko ze juz kilkadziesiat lat minelo. I spora ich liczba, z lenistwa, z checi uzyskania czegos za nic, jedzie na tej fali - jestesmy skrzywdzeni i nam sie nalezy. Doprowadzilo to do tego, ze w szkolach wprowadzono program, ktory w zasadzie faworuje cimnoskorych uczni. Ulatwia im uzyskanie dyplomu. Bialy musi sie nameczyc. Teraz wyobraz sonie , lecisz samolotem, wchodzi czarny pilot. Panika. Dostal dyplom wlasnie w tym systemie, czy jednak jest tak dobry? Rob Shneider sobie z tego nawet zartuje. Posluchaj sobie Jesse Lee Peterson, Candice Owens. Nawet Denzel Washington na to zwrocil uwage. Rozpad rodzinny, doprowadzil to sytuacji ciemnoskorych Amerykanow. Oczywiscie nie wszystkich. Tutaj wlasnie jest haczyk, dlaczego nie wszystkich, skoro jak piszesz maja to w DNA? Brak ojca w domu, jest winien wyskokiej liczbie kryminalistow wsrod ciemnoskorych Amerykanow. Nie zmiana w DNA. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Ale z drugiej strony: biali niczego ich nie nauczyli. Najpierw eksploatowali, potem sprzedawali broń. Belgowie byli w dużym stopniu odpowiedzialni za ostry podział na Tutsi i Hutu, Brytyjczycy wcisnęli 3 plemiona (Joruba, Hausa i Ibo) do jednego kraju (Nigeria), Amerykanie stworzyli Liberię - przykłady można mnożyć. Byle łatwiej rządzić tubylcami. Moze sie nie chcieli nauczyc? Wyobraz sobie, pracujesz z kims, on cos potrafi, czego Ty nie, nie bedziesz sie chcial nauczyc od niego czegos, by dalej moc swoja prace wykonywac? Oczywiscie, mozesz powiedzie, ze nie chcieli biali ich niczego nauczyc. To w takim razie co to za pomysl, przejmowac sila gospodarstwa, dla samego przejecia? Jesli wiesz, ze nie bedziesz potrafil ich dalej uprawiac? Przeciez pracowali dla bialych, nic im nie zostalo w glowach? Jasne ze Belgowie sporo napsuli. Tylko to sie skonczylo jakis czas temu. Kraje Afryki dawno mogly by dobrze funkcjonowac ( i niektore funkcjonuja) tylko ich jest podobno bardzo latwo sklocic. Powinni sie obudzic. Przejac swoje kraje, skonczyc klotnie, wynajac konkretnych doradcow , i zaczac wspinaczke do normalnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Koledzy @Kraft i @Rafał S w dużej mierze się z Wami zgadzam,ale jednak jestem zwolennikiem podejścia do życia opartego na odpowiedzialności własnej . To ,że jednym jest łatwiej ,a innym trudniej to już taki urok naszego świata.Żebym nie wyszedł na gościa bez serca zdradzę Wam,że często się zastanawiam, jak globalnie pogodzić to ,że ludzie muszą zarobić na codzienny chleb, z koniecznością dbania o środowisko/którą mocno odczuwam/, i marzeniem o tym, by ludzie mieli czas na stanie się ludźmi nie tylko z nazwy. Ja bym zakazal produkcji rzeczy totalnie zbednych - np zabawki w sklepach, ktore dostaje sie przy wydaniu takiej a takiej sumy Laduja na smietnisku na koncu i tak Kontrola kazdego z galezi przemyslu, np, nadprodukcja ubran, ktore potem podobno laduja na pustyni Zakaz sprzedazy produktow w opakowaniach, jesli one tych opakowan nie potrzebuja - ogorki w foli, obrane pomarancze czy banany w opakowaniach Zakaz produkcji nowych produktow jesli nie sa do przetworzenia w 100 procentach. Obliczona na lata, zmiana opakowan na bardziej ekologiczne. Powrot moze do szklanych butelek itp. Uzywanie materialow ktore sie same rozkladaja w sprzedazy np, wedlin. Praktycznie wiekszosc smieci w koszu, to sa plastiki 🫣 Sa madrzejsi odemnie, pewnie by cos wymyslili gdyby chcieli. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Dzięki Tobie dowiedziałem się, że @tomek4446 najprawdopodobniej ją ma. Posiadam i mam na to papiery 2 godziny temu, pairtick napisał: Ale te szklane drzwi, to strach szerzej otworzyć. Bez obaw , zawiasy pozwalają tylko na 90 st. , do wanny jest jeszcze 10 cm. A w ogóle to podziwiam pamięć i inwencję w znajdowaniu materiałów 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: WC-et jak w firmie,w której dawno temu pracowałem! Nawet nie wiesz jak trudno taki kibel znaleźć. Ten kibel to był dla Urzędu Skarbowego. Wchodzą , patrzą i współczują. Od razu widać , że bida , aż piszczy Cieszę się , że po napisaniu 10 tys. postów na Forum AUDIO , zapamiętali mnie koledzy z .......łazienki i kibla 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Widać wyraźnie, że Audio Klan celuje w kąpanych. Trochę smutna ta dyskryminacja reszty Rafał , może to tak. Parafrazując : " klient wykąpany jest mnie awanturujący się " Ale żeby nie było, to poszedłem radykalnie i mam kibel .....na pilota Był pretekstem do zakupu Luxmana. Przecie nie przystoi mieć droższy kibel od wzmacniacza 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 49 minut temu Udostępnij Napisano 49 minut temu 25 minut temu, tomek4446 napisał: mam kibel .....na pilota Ooooo, to nie musisz wstawać i biegać do sprzętu😋. Ale na wszelki wypadek zaprogramuj jeszcze Logitecha, bo jak w oryginalnym wyczerpią się baterie w najbardziej nieoczekiwanym momencie, to .... pobiegniesz za stodołę. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 49 minut temu Udostępnij Napisano 49 minut temu 49 minut temu, Artur Brol napisał: Nie jestem naukowcem, ale cos takiego jak doswiadczenia zyciowe, nie maja nawet dostepu do DNA. Otóż nie. Okazuje się, że możemy dziedziczyć nie tylko cechy wrodzone naszych przodków, ale również nabyte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 42 minuty temu Udostępnij Napisano 42 minuty temu 47 minut temu, Artur Brol napisał: Powinni sie obudzic. Przejac swoje kraje, skonczyc klotnie, wynajac konkretnych doradcow , i zaczac wspinaczke do normalnosci. Owszem na logikę powinni. Moje dzieci były w ubiegłym roku na Madagaskarze. Ogólnie bieda i średniowiecze. Ludzie przemili. Widzieli zapuszczone , walące się rezydencji białych ,którzy opuścili tą wyspę. Pytali dlaczego nikt tam , nie zamieszkał , nie dba o to. Odpowiedź jest prosta , brak technologii , materiałów umiejętności. Domy budują na cztery lata. Po czterech się rozlatuje i budują od nowa , taka tradycja. Nie ma dróg , szpitali infrastruktury przemysłowej. Czy otrzymują pomoc finansową ? Tak , głównie od Francji , ale każde euro jest błyskawicznie rozkradzione i to przy biernym pozwoleniu mieszkańców. Władze trzech plemion dzielą kasę między siebie i trwa to latami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 39 minut temu Udostępnij Napisano 39 minut temu Ale te cechy musza byc fizyczne. Gdyby tak bylo, to przeciez tyle zla na swiecie na przestrzeni wiekow sie wydarzylo, tyle cierpienia i jedyne DNA ktore sie zmienilo to te od ciemnoskorej czesci ludnosci? Co z Polakami, ile wycierpielismy w historii, i zero zmian? I jak to sie manifestuje w kodzie DNA? Bo powinno byc to chyba widac? NIe sadze by to bylo mozliwe, przeprowadzenie takiego badania. DNA to jest przepis w/g ktorego nasze cialo jest zbudowane a nie twardy dysk z miejcem na doswiadczenia, do ktorego mozna wpakowac nowe dane i zmienic ten przepis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu Tak wiem, sam już zadeklarowałem brak obecności w tym wątku. Chciałem go jednak śledzić, ale na Boga! Panowie! To jest przeskalowany obraz polskiej polityki, a może - o zgrozo i nas! Jeden tłumaczy drugiemu, że z powodów ekonomicznych, to można komuś coś zabrać, i w ogóle słabszy zawsze dostanie manto. Wychodzą traumy i to mnie nie dziwi. Ja w najbliższym otoczeniu nie znam nikogo komu dziadkowie nie mówili, że SS, albo Ukraińcy, albo sowieci (jest też wersja, że to jedno i to samo), Żydzi, a nawet Czesi zrobili krzywdę. O Polakach nie wspominam. A my? Ciągle to samo. Chciał, nie chciał - najwidoczniej musiał, jak to mawiał mój dziadek. Jest i Afryka, i niewolnictwo i terror tamże również (swoją drogą @Artur Brol, jeśli Ty nie traktujesz Leopolda II na równi se Stalinem, to poczytaj.) Ale po co to? Mamy teraz w kraju kilka problemów, mniejszych i większych. Jeden z większych to wojna tuż obok. I jeśli ktoś nie potrafi teraz jednoznacznie potępić agresora i w jakiś sposób spróbować zrozumieć powagi sytuacji, to chciałbym zapytać: dlaczego? A temat kibla.... mnie intryguje tylko korelacja przytoczona prze @Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Owszem na logikę powinni. Moje dzieci były w ubiegłym roku na Madagaskarze. Ogólnie bieda i średniowiecze. Ludzie przemili. Widzieli zapuszczone , walące się rezydencji białych ,którzy opuścili tą wyspę. Pytali dlaczego nikt tam , nie zamieszkał , nie dba o to. Odpowiedź jest prosta , brak technologii , materiałów umiejętności. Domy budują na cztery lata. Po czterech się rozlatuje i budują od nowa , taka tradycja. Nie ma dróg , szpitali infrastruktury przemysłowej. Czy otrzymują pomoc finansową ? Tak , głównie od Francji , ale każde euro jest błyskawicznie rozkradzione i to przy biernym pozwoleniu mieszkańców. Władze trzech plemion dzielą kasę między siebie i trwa to latami. Dokladnie o tym chcialem napisac, nie dbanie o ludzi, tylko o siebie. Ciekawe jak dlugo ludzie na to pozwola. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts