Skocz do zawartości

Pierwszy gramofon - proszę o radę

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim Użytkownikom,

Zaczynam swoją przygodę na nowo z gramofonami zawsze marzyłem o powrocie do tego hobby ale nie było czasu i pieniędzy. Dzieci urosły, czasu więcej się zrobiło, wiec wracam do swoje hobby🙂.
Na początku powiem, że jestem z Łodzi i w okolicy mojego miasta szukam sprzętu, żebym mógł go odebrać osobiście i wypróbować.
Od kilku dni czytam różne fora i sam już nie wiem co wybrać, 😒to co wiem na pewno:
1) budżet około 2 tyś
2) na pewno sprzęt z lat 70' / 80'
3) półautomat
4) i tu dylemat pasek lub napęd bezpośredni ?

Na początku zastanawiałem się nad Thorens lub Dual ale rozważę każdą propozycję w moim budżecie,

A dopowiem jeszcze, że będzie czekał mnie zakup również wzmacniacza, jeśli gramofon nie będzie miał swojego.

Z góry dziękuje wszystkim za poświęcony czas i rady co do wyboru.

Rafał 

5 minut temu, tomek4446 napisał:

@raadam79 Na Twoim miejscu przeszedł bym się do

https://www.facebook.com/hifimarket/?locale=pl_PL

Piotr / właściciel/ coś Ci znajdzie.

Dzięki, myślałem żeby tam się udać ale u mnie wchodzi tylko sobota w grę.
Gdzieś czytałem, że tam wcześniej trzeba się umówić.....
Czy to prawda?

Dawno u Piotra nie byłem , umówić się nie trzeba , z tym , że nie zdziw się jak wejdziesz ,a tam będą krążyć ludzie z kawą, czy herbatą :) To miejsce to taki spontaniczny klub dyskusyjny. Druga sprawa , to uzbrój się w cierpliwość , bo Piotr bez odsłuchu niczego Ci nie sprzeda :) Jest też możliwość wypożyczenia do domu . To nie tylko komis ale też serwis. Znajomy, który tam przychodzi  jest najlepszym serwisantem przetworników oraz gramofonów jakiego widziałem . Naprawił mi 6 lat temu w 10 minut Telefunkena S500 za pomocą uciętego wkładu od długopisu :) Trzy inne serwisy poległy , a drapak na tej prowizorce funkcjonuje idealnie do dzisiaj :)

Edytowano przez tomek4446

3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Dawno u Piotra nie byłem , umówić się nie trzeba , z tym , że nie zdziw się jak wejdziesz ,a tam będą krążyć ludzie z kawą, czy herbatą :) To miejsce to taki spontaniczny klub dyskusyjny. Druga sprawa , to uzbrój się w cierpliwość , bo Piotr bez odsłuchu niczego Ci nie sprzeda :) Jest też możliwość wypożyczenia do domu . To nie tylko komis ale też serwis. Znajomy, który tam przychodzi  jest najlepszym serwisantem przetworników oraz gramofonów jakiego widziałem . Naprawił mi 6 lat temu w 10 minut Telefunkena S500 za pomocą uciętego wkładu od długopisu :) Trzy inne serwisy poległy , a drapak na tej prowizorce funkcjonuje idealnie do dzisiaj :)

Na pewno tam zajrzę.
W między czasie ciekaw jestem Waszej opinie, czy warto?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramofon-yamaha-ypd6-serwis-vg4