raadam79 Napisano Wtorek o 11:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:36 Dzień dobry wszystkim Użytkownikom, Zaczynam swoją przygodę na nowo z gramofonami zawsze marzyłem o powrocie do tego hobby ale nie było czasu i pieniędzy. Dzieci urosły, czasu więcej się zrobiło, wiec wracam do swoje hobby🙂. Na początku powiem, że jestem z Łodzi i w okolicy mojego miasta szukam sprzętu, żebym mógł go odebrać osobiście i wypróbować. Od kilku dni czytam różne fora i sam już nie wiem co wybrać, 😒to co wiem na pewno: 1) budżet około 2 tyś 2) na pewno sprzęt z lat 70' / 80' 3) półautomat 4) i tu dylemat pasek lub napęd bezpośredni ? Na początku zastanawiałem się nad Thorens lub Dual ale rozważę każdą propozycję w moim budżecie, A dopowiem jeszcze, że będzie czekał mnie zakup również wzmacniacza, jeśli gramofon nie będzie miał swojego. Z góry dziękuje wszystkim za poświęcony czas i rady co do wyboru. Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Wtorek o 11:48 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:48 @raadam79 Na Twoim miejscu przeszedł bym się do https://www.facebook.com/hifimarket/?locale=pl_PL Piotr / właściciel/ coś Ci znajdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raadam79 Napisano Wtorek o 11:56 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 11:56 5 minut temu, tomek4446 napisał: @raadam79 Na Twoim miejscu przeszedł bym się do https://www.facebook.com/hifimarket/?locale=pl_PL Piotr / właściciel/ coś Ci znajdzie. Dzięki, myślałem żeby tam się udać ale u mnie wchodzi tylko sobota w grę. Gdzieś czytałem, że tam wcześniej trzeba się umówić..... Czy to prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Wtorek o 12:07 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:07 (edytowany) Dawno u Piotra nie byłem , umówić się nie trzeba , z tym , że nie zdziw się jak wejdziesz ,a tam będą krążyć ludzie z kawą, czy herbatą To miejsce to taki spontaniczny klub dyskusyjny. Druga sprawa , to uzbrój się w cierpliwość , bo Piotr bez odsłuchu niczego Ci nie sprzeda Jest też możliwość wypożyczenia do domu . To nie tylko komis ale też serwis. Znajomy, który tam przychodzi jest najlepszym serwisantem przetworników oraz gramofonów jakiego widziałem . Naprawił mi 6 lat temu w 10 minut Telefunkena S500 za pomocą uciętego wkładu od długopisu Trzy inne serwisy poległy , a drapak na tej prowizorce funkcjonuje idealnie do dzisiaj Edytowano Wtorek o 12:14 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raadam79 Napisano Wtorek o 15:39 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 15:39 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Dawno u Piotra nie byłem , umówić się nie trzeba , z tym , że nie zdziw się jak wejdziesz ,a tam będą krążyć ludzie z kawą, czy herbatą To miejsce to taki spontaniczny klub dyskusyjny. Druga sprawa , to uzbrój się w cierpliwość , bo Piotr bez odsłuchu niczego Ci nie sprzeda Jest też możliwość wypożyczenia do domu . To nie tylko komis ale też serwis. Znajomy, który tam przychodzi jest najlepszym serwisantem przetworników oraz gramofonów jakiego widziałem . Naprawił mi 6 lat temu w 10 minut Telefunkena S500 za pomocą uciętego wkładu od długopisu Trzy inne serwisy poległy , a drapak na tej prowizorce funkcjonuje idealnie do dzisiaj Na pewno tam zajrzę. W między czasie ciekaw jestem Waszej opinie, czy warto? https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramofon-yamaha-ypd6-serwis-vg4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Myślę, że Thorens to dobry trop, celowałbym w model 320 i spełnia wszystkie twoje założenia. PS pasek czy bezpośredni to dziś myślę, że nie ma znaczenia, bo oba warianty maja swoje wady i zalety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Pasek czy DD to kwestia upodobań. Ważne że nowe paski są dostępne, więc nie ma problemu jak stary się wyciągnie i trzeba go będzie wymienić. Ważne by kupić zadbany gramofon-i nie celować w najniższe modele. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Sprzet vintage to zabawa raczej dla bardziej swiadomych uzytkownikow a osoby powracajace do sluchania czarnych plyt powinny raczej ograniczyc sie do sprzetu nowego z gwarancja Po 6msc wymiana wkladki na lepsza itd. ----------- Moje zdanie gdy slysze ze ktos chce kupic vintage grzmota na swoj pierwszy sprzet 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 28 minut temu, bora902 napisał: osoby powracajace do sluchania czarnych plyt powinny raczej ograniczyc sie do sprzetu nowego z gwarancja Sprawdzenie stanu używanego gramofonu to moment / wygląd ,obroty, opadanie ramienia , czy przenosi sygnał/. Tam naprawdę nie ma się co za bardzo zepsuć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Sprawdzenie stanu używanego gramofonu to moment / wygląd ,obroty, opadanie ramienia , czy przenosi sygnał/. Tam naprawdę nie ma się co za bardzo zepsuć. Zgoda pod warunkiem ze stal na strychu w kartonie jak przyjechal ze sklepu w 1984 roku Wiekszosc sprzetow vintage jest "grzebanych" i po modyfikacjach nie zawsze na plus i wyprzedaja je pasjonaci typu pomyslowy dobromir By trafic okazje trzeba poswiecic bardzo duzo czasu a to moze i zajac nawet 2 lata No chyba ze to ma byc mebel do sluchania porysowanych plyt z allegro wtedy jak najbardziej ma to sens ale wtedy trzeba by szukac tez lampowca by wzmocnic magie rytualu 😜 ------ PRO TIP: Nikt nie sprzedaje dobrego uzywanego sprzetu bez pudelka z epoki ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 36 minut temu, bora902 napisał: Wiekszosc sprzetow vintage jest "grzebanych" i po modyfikacjach nie zawsze na plus i wyprzedaja je pasjonaci typu pomyslowy dobromir By trafic okazje trzeba poswiecic bardzo duzo czasu a to moze i zajac nawet 2 lata Czyżby jakieś traumatyczne przeżycia .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Wprost przeciwnie bo sam wole kupic uszkodzony ale nie "grzebany" do naprawy jednak nie polecam tej drogi innym uzytkownikom Naprawiony na kolanie lub przy uzyciu czesci innego model sprzet z mysla o szybkiej odsprzedazy nie bedzie dlugowieczny Przyznam szczerze ze wkurzaja mnie sklepikowi handlarze sprowadzajacy zuzyty sprzet prosto z zagranicznego smietnika lub kontenera recyclingu Gdyby jeszcze byli uczciwi i wyceniali sensownie to mozna uznac to za handel ale im sie wydaje ze szrot ze smiecia ma byc drozszy niz tegoroczny OLED 😂 W takim wypadku nie jest to handel a zwykle oszustwo na nieswiadomych klientach zazwyczaj starszej daty ______ by byc zgodnie z watkiem podtrzymuje porade by autor watku zakupil nowy sprzet z gwarancja i mogl sie nim cieszyc przez jej okres bez bolu glowy 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, bora902 napisał: PRO TIP: Nikt nie sprzedaje dobrego uzywanego sprzetu bez pudelka z epoki ! Bardzo dużo osób nie ma gdzie trzymać starych opakowań do sprzętu sprzed kilku lat, nie mówiąc o kilkunastu czy kilkudziesięciu. Wywala karton po zakończeniu gwarancji albo nawet od razu po zakupie. A nawet jak mają miejsce - to nie uznają za konieczne przechowywania takiego pudła. Więc: sporo osób sprzedaje dobry, używany sprzęt bez pudełka z epoki! Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) To tylko w Polsce podstawą odkupienia uzywanego sprzętu jest posiadanie oryginalnego kartonu. W krajach Europy zachodniej opakowanie oddaje się do utylizacji natychmiast po zakupie. A wręcz w sklepach sprzedających sprzęt proponuje się odbiór opakowania kartonowego. Ludzie kupując jakiś sprzęt , zwyczajnie zakładają, że będą go używać a nie odsprzedawać. Tzw odsprzedawalność jest naszym, krajowym wynalazkiem. Owszem, tam też sprzedaje się sprzęt używany, ale posiadanie oryginalnego opakowania to tylko mały dodatek, tych którzy mieli je gdzie przechować i mieli taki kaprys. Żądanie posiadania oryginalnego opakowania jest traktowane jako fanaberia kupującego, natomiast w Polsce powoli staje się to obowiązkiem, bo nawet serwis gwarancyjny żąda oryginalnego opakowania. Co kraj to obyczaj. PS Myślę, ze przyczyną jest coraz większy brak zaufania oraz coraz większe cwaniactwo ludzi zajmujących się zawodowo sprzedażą sprzętu używanego. Pozostaje tylko ubolewać nad uczciwością rodaków. Nikt inny nie potrafi tak oszukać Polaka, jak drugi Polak. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ja tam trzymam swój stary sprzęt audio, którego aktualnie nie używam, w oryginalnych opakowaniach. I do tego który gra, też mam oryginalne pudła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 24 minuty temu, Rega napisał: To tylko w Polsce podstawą odkupienia uzywanego sprzętu jest posiadanie oryginalnego kartonu. W krajach Europy zachodniej opakowanie oddaje się do utylizacji natychmiast po zakupie. bzdura na calym swiecie jest zazwyczaj dostepny karton jesli kupujemy sprzet od pierwszego wlasciciela ktory o niego dbal kartonu i rachunku zakupu wraz z ksiazeczka gwarancyjna /instrukcja nie maja tylko egzemplarze uzywane bez udokumentowanej historii lub niskiej wartosci w chwili zakupu wszystko co kosztuje nowe 700-1000$ plus powinno miec karton z numerem seryjnym identycznym jak na sprzecie to nie jest zaden polski wynalazek i prosze nie wprowadzac ludzi w blad ze to jakas nasza krajowa fanaberia bo tak nie jest sprzet ktory ma " karton " zazwyczaj osiaga lepsze ceny na ebay czy kleinanzeignen , tutti i moze byc drozszy nawet o 20% od takiego co go nie posiada zgadzam sie ze sa na rynku uzywane egzemplarze (nawet sprawne ) bez kartonu ale lepiej takich nie dotykac jesli nie mamy pojecia o danym modelu trudno tez o karton gdy kupujemy cos z 1978 czy 1981 roku tu tez moge sie tez zgodzic z przedmowcami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 minut temu Udostępnij Napisano 17 minut temu @bora902 Rozumiem, że możesz na klawiaturze nie mieć możliwości wklepywania znaków diakrytycznych przy polskich literach, ale kropki, przecinki i duże litery na poczatku zdania chyba możesz stosować. Zachęcam bo naprawde ciężko się to czyta, tym bardziej że Twój ton pisania jest dość ofensywny. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts