DIMON Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Witam. Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu stereo do pokoju odsluchowego który obecnie buduję. Na chwilę obecną jestem w trakcie remontu i adaptacji jednego z pokoi na pomieszczenie do słuchania muzyki. Mam dowolne możliwosci aranżacji. Pomieszczenie ma wymiar 4,2 x 3,0m jak na załączonym szkicu. Planuję wygluszenie ekranami pochlaniajacymi, rozpraszającymi i pulapkami basowymi ktore bedę sam wykonywał (o ozmieszczenie i ilosć ekranow też będę pytał). Na sprzet chciałbym przeznaczyć jakoeś 8-10tys pln (wzmacniacz i kolumny). Sprzet nie musi byc nowy, wolę lepszej klasy używany w tej cenie niz nowy. Zakres muzyki jakiej slucham to przekrój od klasycznej instrumentalnej, po rock. Nie lubię zbyt mocnej średnicy. Lubie jak dzwiek jest zrownowazony, ale lubię mięsisty nie dudniacy bas. Wzmacniacz bedzie podpiety do komputera, jednak chcialbym aby obslugiwal streaming typu todal czy spotify. Za wszelką pomoc bedę wdzięczny. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, DIMON napisał: lubię mięsisty nie dudniacy bas A kto nie😏 Sprzętu od groma na rynku. Umieszczenie pułapek, rezonatorów, pochłaniaczy na konkretne pasmo/wycinek prawdopodobnie tylko to „jedno” i nie strzelać na oślep. Dobrze wiedzieć, gdzie konkretnie. Dobrze jest umieć mierzyć i pomiary skutecznie zastosować. Potrzebujesz odwagi, wiedzy, doświadczenie przyjdzie. Gratuluję osobnego pokoju. Obok akustyki, klamotów, nie zapomnij o fotelu. Dla mnie to jakieś 50-60% udziału w udanych odsłuchach. Edytowano 21 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 21 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 21 godzin temu 1 minutę temu, AudioTube napisał: Sprzętu od groma na rynku. I tu jest właśnie problem. Osłuchałem już trochę sprzętu i mam jakieś swoje typy. Jednakże chciałbym posłuchać opinii doświadczonych kolegów odnośnie polecenia sprzętu. Planowałem początkowo niższy budżet, stąd może ktoś poleci mi coś ciekawszego niż to co chciałem kupić dotychczas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu Dziesiątki, setki kombinacji. W sprzętach. Ja się nie podejmę. Za duże ryzyko pomyłki. A akustyka Jedna. Ja starej daty. Będę się przyglądał jak tam sobie radzisz w temacie akustyka. Dawaj znać. Powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, AudioTube napisał: nie strzelać na oślep. Z tym na początku pewnie będzie mi trudno. Nie mam w bezpośrednim otoczeniu (ludzi których znam) osoby która byla by dla mnie mentorem. Mam kilka odób które wydały sporo na sprzet audio, ale nie nazwał bym ich sladem godnym naśladowania (żeby nie było, nie oczerniam), ale wydali spore sumy na audio a ja nie mogę na to sobie pozwolić. Dobrze wiedzieć, gdzie konkretnie. Dobrze jest umieć mierzyć i pomiary skutecznie zastosować. Tu liczę na podpowiedzi kolegów. Postaram się być cierpliwy. Początkowo myślałem zrobić dwa wątki, jeden o akustyce a drugi o sprzecie, ale to może lepszy pomysł żeby moją skromną osobę ograniczyć do jednego wątku. Ps. Nie wiem jaki jest zwyczaj u Was na forum ze świeżakami jak ja, ale nie miałem okazji się przywitać-więc WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE. Mam nadzieję, że będziecie mieli do mnie cierpliwość. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Witaj. Na początek to oto. Powolutku. Będzie czasem nudno, chaotycznie, nie namacalnie, ale na końcu zawsze jest dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, DIMON napisał: Osłuchałem już trochę sprzętu i mam jakieś swoje typy. Podziel się nimi i opisz swoje wrażenia To bardzo mocno pomoże przy dalszym doradzaniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu będę stronniczy w takim pomieszczeniu - rotel ra-1572 + elac vela 403 (z drugiej ręki) (no i standy) plus prosty streamer jak transport cyfrowy typu wiim Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Myślałem o kolumnach stojących na ziemi. Dlaczego akurat zaproponowałes podstawkowe? Właśnie odkryleś jeden ze wzmacniaczy ktore bralem pod uwagę jako wzmak z drugiej ręki. Edytowano 19 godzin temu przez DIMON Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) bo to małe pomieszczenie, podłogowe tej samej klasy droższe. większe typu vela 407 (więc już raczej powyżej zakładanego budżetu) mogą przytłaczać basem. sam jestem jednak zwolennikiem podłogowych (a ze swojego doświadczenia, rotele, mocne rotele lubią się z elac) Edytowano 17 godzin temu przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Wolał bym jednak podlogowe. Raz z racji wygladu, dwa brzmienia, trzy że chcialbym aby dziecku nie połamały stóp w razie w. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) aaa, dziecko, rozumiem więc ciągnąć w ten deseń dalej może elac fs 247 najlepiej w wersji 3 (raczej nie carina v.4 bo to inny projekt). mają tę zaletę że można zatkać tylny otwór bassreflex i promieniują tylko od dołu. to robi różnicę. to muzykalne kolumny, których można słuchać długo, nie męczą a jak trzeba głośno to potrafią. Edytowano 17 godzin temu przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Z podłogówek, które mogę się sprawdzić w tej wielkości pomieszczeniu polecę sprawdzenie Triangle Esprit Gaia EZ , które mają bardzo neutralnie, czysto podaną średnicę, góra lekkim podbiciem. Bas szybki i zwarty, ale w tym ustawieniu kolumn i miejsca odsłuchowego dostanie dodatkowej masy. Co do wzmocnienia, to pod nie częstym wyborem jest Musical Fidelity M2si grający po cieplejszej stronie, jak też z bardzie funkcjonalnym wzmacniaczy NuPrime Omnia A200 z obsługą streamingi i wbudowany dobrym DAC, zaawansowanym equalizerem pozwalającym wybrać z kilku strojeń w zależności od preferencji. Z bardziej liniowo grających w zakresie średnicy i góry, może podejść granie KEF Q550 , w stosunku go Gaia mają też bardziej mięsisty bas, ale trochę kosztem jego kontroli. Ze wzmacniaczy do nich polecam Cambridge CXA81 czy też Arcam HDA SA20 do uzupełnienia streamerem np. WiiM PRO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu Bardzo ciekawe kolumny, ale moim zdaniem to maleństwa i obawiam się czy aby zagrają odpowiednio. Nie przemawiają dla mnie niskotonowe glosniki 130mm. Przyklad jaki sluchalem (co prawda w nieco wiekszym niż moje pomieszczeniu) to glosniki dali oberon 5. O ile wysokie i srednie pasmo bylo w miarę to niskie wylo wycofane, a jak sie go podbiło pierdzące. Dopiero oberon 7 zagraly dla mnie satysfakcjonująco.... Czy glówną wytyczną którą się kierowaleś był metraż pomieszczenia? Czy może ja sie mylę, bo skoro pomieszczenie odsłychowe miało ok 20m2 a moje 13m2, to wstawiając kolumny z 13cm niskimi-zmieni się harakterystyka tej kolumny aż tak że wypelni moje pomieszczenie muzyką, także niskimi tonami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 11 godzin temu, DIMON napisał: Raz z racji wygladu Ładne monitory, ustawione na ładnych standach potrafią wyglądać fajniej niż kolumny podłogowe. 11 godzin temu, DIMON napisał: dwa brzmienia Za te same pieniądze, za które kupisz średniej jakości kolumnę podłogową, możesz dostać dużo lepsze kolumny podstawkowe. Na temat basu nie będę się rozwodził. Możesz oczywiście do 12 m² wstawić kolumnę pokroju dali oberon 7 czy heco aurora 700 ale z jakością basu nie będzie to miało nic wspólnego. 11 godzin temu, DIMON napisał: chcialbym aby dziecku nie połamały stóp w razie w. Kolumnę podłogową też można wywrócić. Sam mam, co prawda już 15 letniego syna, ale kilka lat temu też miałem podobne dylematy do Twoich. Są solidne standy, które możesz zasypać piaskiem a monitor przymocować do blatu na taśmę dwustronną albo coś w rodzaju blutac. Piszesz w kolejnym poście, że słuchałeś kolumn podłogowych w większym niż Twoje pomieszczeniu (jaki metraż?) i brakowało Ci basu. No właśnie, tylko jak wstawisz do 12 metrowego pokoiku krowy, pokroju dali oberon 7, efekt może być odmienny. Sam mam pomieszczenie o prawie identycznych wymiarach jak Twoje i nawet wiekszej wielkości monitory potrafiły dudnić, na duże podłogówki nawet się nie porywałem bo efekt byłby raczej podobny 🙂. Jeśli nie masz zaadaptowanego akustycznie pokoju, na duże podłogówki, na Twoim miejscu bym się nie porywał. Życzę udanego i przemyślanego wyboru. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tak jak napisałem wyzej pomieszczenie do odsluchu mialo moim zdaniem ok 20m2, bylo częściowo wytlumione ekranami. Z tymi podstawkami to może masz racje, że można je tam jakoś zabezpieczyć. Jednak standy do np pylona ktore mi sie podobaja kosztuja ponad 2tys pln. Możliwe ze macie Panowie racje że porywam sie moze na podlogówki, ale dla tego tutaj jestem aby sie doedukować. Tak jak wspominałem w pierwszym poście, pomieszczenie będzie akustycznie przygotowywane-może amatorsko metodą prob i błędów., ale mam w planach ekrany pochłaniające, rozpraszające i pulapki basowe. Będę sie tym bawił, a przy okazji uczył. Lubię jak bas ruszy zawartoscią w rzołądku kiedy mam na to ochotę. Nie chcę pierdziawek 13cm, ale też nie chcę aby dudniał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Bierz Monitor Audio Gold 100 poprzedniej linii póki są jeszcze na wyprzedażach. Świetna opcja. Tak samo Fyne F500 SP ale model SP nie klasyczny Z Niemiec do ściągnięcia jeszcze ELAC 403. Z OLX do kupienia któryś importowany Arcam SA30 no i masz system mieszczacy się w budzecie który katalogowo kosztuje ponad dwa razy tyle. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIMON Napisano 2 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 2 minuty temu 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: .. i masz system mieszczacy się w budzecie który katalogowo kosztuje ponad dwa razy tyle. A co z zasileniem tego? Nie szukam samych głosników w tym budżecie, tylko zestawu. Bardzo podobaja mi sie te elac 403, nawet miałem przyjemnosć ich posluchać. Jednak z tego co wiem wymagają bardzo dobrego wzmacniacza, pewnie w cenie mojego budżetu żeby zagrały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts