Skocz do zawartości

Czy da się realnie zbudować dobry system?

slawas2001

Recommended Posts

Przed chwilą, Grzesiek202 napisał:

Ktoś pyta. Skąd taka duża kwota?

Kanapa ma 2m długości. Żeby dyfuzor miał sens, trzeba ją odsunąć od ściany o dodatkowe pół metra. 1m2 powierzchni mieszkania to w mojej okolicy kilkanaście tys. zł. I ja bym chętnie tyle wydał na ten dodatkowy 1m2 - ale jak go dokupić i dokleić do pokoju? ;)

W praktyce dalsze odsunięcie kanapy oznacza spore zaburzenie funkcjonalności pokoju. Nie stać mnie na to pod względem organizacyjnym. Dlatego mam za plecami absorbery zamiast dyfuzorów. Podobnie z pułapkami basowymi - nie upchnę tak dużych, jak bym chciał - musiałem zadowolić się mniejszymi. Kompromisy. :)

4 minuty temu, Rafał S napisał:

Kanapa ma 2m długości. Żeby dyfuzor miał sens, trzeba ją odsunąć od ściany o dodatkowe pół metra. 1m2 powierzchni mieszkania to w mojej okolicy kilkanaście tys. zł. I ja bym chętnie tyle wydał na ten dodatkowy 1m2 - ale jak go dokupić i dokleić do pokoju? ;)

W praktyce dalsze odsunięcie kanapy oznacza spore zaburzenie funkcjonalności pokoju. Nie stać mnie na to pod względem organizacyjnym. Dlatego mam za plecami absorbery zamiast dyfuzorów. Podobnie z pułapkami basowymi - nie upchnę tak dużych, jak bym chciał - musiałem zadowolić się mniejszymi. Kompromisy. :)

Chyba nikt nie pytal o m2 mieszkania, chyba :)

Edytowano przez no_i_fajnie

@no_i_fajnie Ale straciłbym ten 1m2 odsuwając kanapę o dodatkowe pół metra, żeby zachować odpowiednią odległość między dyfuzorem i swoimi uszami. Dla kogoś z salonem o pow. 25 czy 30m2 to nie problem. Ale ja już bym się nie przecisnął, żeby wejść do pokoju, bo przy bocznej ścianie mam stanowisko komputerowe. Nie mówiąc o przenoszeniu rowerów na / z balkonu. Trzeba jakoś żyć. :)

Chodziło mi o pokazanie, że koszt adaptacji to nie tylko same ustroje akustyczne. Ciężko przeliczyć dyskomfort na pieniądze. Natomiast "martwą" część powierzchni wnętrza już jakoś wycenić można.

Edytowano przez Rafał S

7 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Po co mi to opowiadasz? Pytanie bylo prostsze, skad taka cena? I tyle :)

By nakreslic tez calosciowa istote problemu. Ja np. dowiedzialem sie przy okazji, ze dyfuzor nie jest dla mnie, bo nie odsune kanapy od tylnej sciany na 0,5m, bo w mojej klitce nie mam takiej mozliwosci.

Edytowano przez bebbop

Dyfuzory u Kowalskiego? Zostawmy te ustroje dla miejsc, gdzie z tysiąc ludzi ma coś tam słyszeć. 
Nie lepiej zająć się „hałasem”? 
Sklejka z wnękami pochłania, ale są korzystniejsza/efektywniejsze i tańsze ustroje.

Basstrapy? Zostawmy to w diabły. Są inne i efektywniejsze narzędzia do wyrównywania różnic spl w tego rodzaju „hałasie”. 

Przyjemność w trakcie „cichych” odsłuchów? Zamiast napompowanych watami pudelek są inne efektywniejsze sposoby. 

Ale o tych i innych moich wydumkach w Topie czy innym sklepie nie usłyszałem.

5 minut temu, bebbop napisał:

By nakreslic tez calosciowa istote problemu

Jaka jest istota problemu, w pytaniu?

4 minuty temu, Rafał S napisał:

Najmocniej przepraszam, jeśli Cię zanudziłem

Ee nie, czytam wszystko i wiem, ze jestes ogarnietym gosciem, tylko jak sie mowi A, to mozna powiedziec B :)

Edytowano przez no_i_fajnie

2 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Jaka jest istota problemu, w pytaniu,

Ee nie, czytam wszystko i wiem, ze jestes ogarnietym gosciem, tylko jak sie mowi A, to mozna powiedziec B :)

Ok, niech Ci bedzie czepialska marudo. Zamieniam problemu na zagadnienia, zeby bylo ladniej i przejrzyscie :7

Dnia 6.12.2024 o 06:47, slawas2001 napisał:

jakiś rock/metal/łydka grubasa czy coś w tym stylu w trzebini i musiałem stanąć 100-200-300 m od sceny żeby dało się przeżyć brzmienie gitar i perkusji, na prawdę dziwie się jak ludzie to znoszą zaraz pod sceną ale widocznie tak to wygląda na żywo... 

Nie wiem jak tam w Polsce ludzie na koncertach pod sceną, ale w UK na tego typu imprezach pod sceną 90% ludzi posiada zatyczki do uszu. 

12 godzin temu, no_i_fajnie napisał:

patrzycie tylko z perspektywy "zaawansowanego" sluchacza.

Wiesz, zwykly sluchacz ma jakas wieze soniacza czy denona na tychże kolumnach i nie ma pojecia o kablach, bezpiecznikach, czy zasilaczach, o dedykowanej linii audio nie wspomne. itp. itd.

Ktos kto zadal sobie trud rejestracji na tym czy innym forum audio, dowiaduje sie wielu, wielu przydatnych informacji jak mozna poprawic u siebie w pokoju odbior  muzyki i w koncu robi to. 

Zmienia, modyfikuje itp. Ci szczesliwi, ktorzy zrozumieli ze akustyka jest najwazniejsza osiagaja najlepsze rezultaty. I tu dochodzimy do chwili twojej irytacji. 

Nie interesuje nas twoja irytacja, bo moze nie probowales, a moze nie chciales nic zmieniac. Twoja sprawa. 

My piszemy jak jest. Jaka jest prawda. 

Tyle w temacie. 

2 godziny temu, KrólKiczu napisał:

Był taki eksperyment na ostatnim AVS. Pan Bartek Chojnacki prezentował 2 pokoje. Jeden z adaptacją, drugi bez niej. Mi w tym z adaptacją jakoś szczególnie się nie podobało ale też nie spędziłem tam zbyt dużo czasu. Może mój serdeczny kolega Michał @soberowy będzie w stanie powiedzieć coś więcej. 

Eksperyment ciekawy. Można było bezpośrednio porównać jak akustyka lub jej brak ma wpływ na brzmienie. Mi też w tym pokoju z adaptacja średnio przypadło do gustu, ale chyba nie o to tam chodziło. 

9 godzin temu, slawas2001 napisał:

Byłem w salce gdzie 30 40m2 było cale w rozpraszaczach tylko chyba do basu można było się jakoś przyczepić... myślę że aranżacja za 40 k na oko

no spore pomieszczenie, wymaga niestety sporo nakladow. Sam bys zmiescil sie w polowie tej kwoty leciutko... 

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wiesz, zwykly sluchacz ma jakas wieze soniacza czy denona na tychże kolumnach i nie ma pojecia o kablach, bezpiecznikach, czy zasilaczach, o dedykowanej linii audio nie wspomne. itp. itd.

Wiesz, ze wiekszosc ludzi szukajacych sprzetu, wczesniej sluchalo z TV? To nic nie zmienia.

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ktos kto zadal sobie trud rejestracji na tym czy innym forum audio, dowiaduje sie wielu, wielu przydatnych informacji jak mozna poprawic u siebie w pokoju odbior  muzyki i w koncu robi to.

Najczesciej, po wizycie w normalnym salonie dowiaduje sie, ze to co czytal, to bzdury, bo ktos zachwalal na forum fajny sprzet, ale dla niego nie okazal sie fajny.

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zmienia, modyfikuje itp. Ci szczesliwi, ktorzy zrozumieli ze akustyka jest najwazniejsza osiagaja najlepsze rezultaty. I tu dochodzimy do chwili twojej irytacji.

Chyba nie o to sie irytowalem :)

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zmienia, modyfikuje itp. Ci szczesliwi, ktorzy zrozumieli ze akustyka jest najwazniejsza osiagaja najlepsze rezultaty

Zgadza się . Z wpisu Kolegi wynika ,że to proces,nie tylko od strony technicznej ,czy finansowej . Jest również kwestia osłuchania .

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

My piszemy jak jest. Jaka jest prawda

No jak ktoś zielony wyczyta ,że musi wymienić w chacie instalację,począwszy od dedykowanego bezpiecznika w rozdzielni ,a potem przebudować salon ,bo inaczej to nie zagra, to nam forum umrze z braku świeżej krwi😀. Jak mawiał pewien prezes z moich lat młodości; Panowie,łyżeczką,łyżeczka, nie chochlą...😀

2 godziny temu, Nowy75 napisał:

ONA:ale przecież wszystko działa ! Ja:wiecznie nie będzie działało . Także podstawa do rozwoju systemu już jest😀. Jeszcze nie wspominałem o adaptacji...

Kobiety nalezy urabiac stopniowo 😉

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Mam wrażenie, że na adaptację skąpi się bardziej niż np. na elektronikę czy choćby kable. Stać nas, ale wolimy wydać na coś innego. To nie kwestia pieniędzy. Nie zawsze też kwestia lokalu. Jakby zakup ustrojów sprawiał mniej radości niż innych elementów audio.

Masz tu 100% racji. 

Bo to nie jest elektronika, bo to ma gabaryty itp. itd.

A adaptacja to 60% dobrego grania