Skocz do zawartości

Praktycznie całe stereo mcintosh, fyne , klipsch, rotel, nad ?

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, michalsti napisał:

@nietoperz420jak idą poszukiwania? Miałem dzisiaj okazję posłuchać fyne 704 i f12 w zestawie z elektroniką BAT, która ogarniam do siebie. W skrócie między głośnikami jest przepaść, której się nie spodziewałem. Inny poziom detali, pełne pasmo pięknie przekazywane przez f12, gdzie 704 nawet nie ma podejścia.

https://www.hificorner.co.uk/shop/?orderby=price-desc&paged=1&yith_wcan=1&yith_product_brand=tannoy

Jak już jesteś na tym poziomie cen, to warto posłuchać Tannoya.

Napisano (edytowany)
46 minut temu, pairtick napisał:

https://www.hificorner.co.uk/shop/?orderby=price-desc&paged=1&yith_wcan=1&yith_product_brand=tannoy

704 sprawdzalem z ciekawosci, F12 to imo genialne kolumny i dobrze je znam - stad taki wybor pod odsluch elektroniki BAT'a. Kolumn mam juz w tej chwili za duzo, zaczelo sie juz przesuwanie/przelaczanie i widze pewna irytacje w domu z tego powodu, wiec przynajmniej na ta chwile nie szukam niczego nowego. Tannoy jest dla mnie za specyficzny z wygladu, wiec nie zdecydowalbym sie, mimo ze wierze, ze gra pieknie.

2 godziny temu, Chmarski napisał:

Jeszcze te białe Quadral Platinum+ Nine trzeba było sprawdzić.

Tylko one chyba jeszcze nie do końca wygrzane są.

były, widzialem upchniete przy salce odsluchowej :) bede jeszcze raz w przyszlym tygodniu, zapytam o nie i chetnie poslucham. Titany niestety sie sprzedaly.

Edytowano przez michalsti
Napisano
Dnia 13.02.2025 o 12:49, michalsti napisał:

@nietoperz420jak idą poszukiwania? Miałem dzisiaj okazję posłuchać fyne 704 i f12 w zestawie z elektroniką BAT, która ogarniam do siebie. W skrócie między głośnikami jest przepaść, której się nie spodziewałem. Inny poziom detali, pełne pasmo pięknie przekazywane przez f12, gdzie 704 nawet nie ma podejścia.

IMG20250213120338.jpg

IMG20250213112458.jpg

Cześć troche zwoliłem zakupiłem narazie sobie stremerka Dmp a6 ME gen 2 gdzie miałeś okazje sluchać tych kolumn wyglądają na olbrzymie :D z miłą chęcią bym je przesłuchał

Dnia 13.02.2025 o 14:19, pairtick napisał:

dla mnie tak samo wyglądowo odrazu odpadają za to ten F12 ciekawy wygląd maja ciekawi mnie jak ten głośnik jeden to tam ogarnia :D 

Napisano

Fajny wątek, coś mi on przypomina...:D

Daj znać co wybierzesz, bo jak u mnie wszystko pójdzie OK, to za rok będę sprzedawał obecne kolumny grające z MA 8950 i kupował coś nowego.

Być może przetrzesz kolego @nietoperz420 drogę. Udanych wyborów. 

Pozdrawiam. 

Napisano
2 minuty temu, Rokownik napisał:

Fajny wątek, coś mi on przypomina...:D

Daj znać co wybierzesz, bo jak u mnie wszystko pójdzie OK, to za rok będę sprzedawał obecne kolumny grające z MA 8950 i kupował coś nowego.

Być może przetrzesz kolego @nietoperz420 drogę. Udanych wyborów. 

Pozdrawiam. 

Ogólnie ciężki temat. Wyborem kolumn dużo jeżdżenia zastanawiania się i słuchania , dużo też rozczarowań jak i zachwytu , nie spodziewałem się że aż takie różnice będą , trochę drażni mnie że muszę słuchać narazie tego maka na klipschach ale no lepiej na spokojnie wybrać kolumny niż później żałować :) 

Napisano

Zdecydowanie warto słuchać chłopaków bo dobrze Ci podpowiadają. Słuchałem Focali z McIntoshem i to model Aria (bo innych w Łodzi na tamten czas nie mieli) i zdecydowanie również polecam tą drogę. Przy tym budżecie Sopra 2 lub 3.

Zupełnie nieoczywistym kierunkiem są również Klipsche...ale nie z tej serii co masz. Posłuchaj Forte lub Cornwalli. Dużo amerykańców słucha takich zestawów tj. MAK + Forte/Cornwall. Ja słuchałem Forte i urzekły mnie swoją neutralnością oraz lekkością grania. Do rocka jak znalazł. 

I ostatnia podpowiedź, polskie manufaktury. YB Audio na przykład, robią rewelacyjne kolumny, no ale.... brak możliwości odsłuchu, zamawiasz w ciemno....

Napisano

Cornwalli słuchałem i z Makiem i z lampą, świetne zestawienie, wyjątkowo bezpośredni i żywy dźwięk.

Forte w bezpośrednim porównaniu też były bardzo ok, podobne brzmienie, ale jednak Cornwalle jak dla mni miały jeszcze więcej tego koncertowego przekazu.

• 4 months later...
Napisano

Cześć i czołem ! po małej tutaj przerwie napisze co sie wydarzyło :D moze nie wiele ale cos jednak parę odsłuchów za mną ,na początek wymieniłem mojego spl-150  na rel t9x trochę żałuje że sprzedałem tego spl bo do kina był naprawde fenomenalny pewnie kiedys znów kupie ale juz tą nowa werjse , co do t9x no w muzyce super ale jakos brakuje mi chyba drugiej sztuki , albo pułapek basowych bo gdzieś nie do końca mi siedzi jak on gra co do odsłuchów to doszło pare kolumn a mianowicie 

Perlisten R7t -nudne, bez kopa bez energii  to samo co z wilsonami pierwsza piosenka i odrazu kolumny do zmiany 

Piega Coax 711 - trochę lepiej ale  tak samo szału nie było ,plus do tego jak puściłem cos z mocniejszym basem to głośnik w środku tej kolumny (zamknieta kolumna ) strasznie trzeszczał 

Scansonic HD Q10 - znow troszke lepiej niż wyżej ale dalej brak kopa werwy do grania za nudne dalej 

Monitor audio Platinium 300 G2 - wszystko fajnie bas sie pojawił jakosciowo bardzo fajny , ale za wolny rozlewa sie jest za wolny do tego czego szukam 

Focal sopra 2 - i tutaj kurde było fajnie chciało to grac z kopem szybko ale troche brakowało tego "mięcha" tu bym sie pokusił do tego ten mój rel t9x  dołożyć drugi i było juz super :D 

chciałem też przesłuchać jakies sonus z wyższej półki ale za każdym razem słyszałem że to nie są kolumny dla mnie :D 

Juz na tyle zdesperowany szukaniem gato po świecie w poprawionej wersji  , że zadzwoniłem do producenta do danii i powiedzieli ze maja jakąś parę po wystawową i dadzą mi w przyszłym tygodniu znać co i jak , jeśli bedzię dobra i sprawna zamawiam te gato cena do jakości no niestety jak dla mnie wciąż wygrywa .

Przesłuchane kolumny  (17 par )

Klipsch Rp-8000mk2
Klipsch Rp-600mk2
Klipsch R-800
Klipsch RF7
Sonus Faber Sonetto V 
Sonus Faber Lumina III
Audiovector QR 3 
Gato Audio FM-50 Mk2  - Top1
Audiophase CELLO
Bowers & Wilkins 804d4
Bowers & Wilkins 803d4  - Top 2
Wilson Audio WATT/Puppy
Focal sopra 2         - Top 3
Monitor audio Platinium 300 G2
Scansonic HD Q10
Piega Coax 711
Perlisten R7t

Napisano (edytowany)
38 minut temu, nietoperz420 napisał:

Przesłuchane kolumny  (17 par )

Łooo kurfa, mocny z Ciebie zawodnik. :)

A Bowers jak wypadł ? Czego brakowało/czego za dużo ?

42 minuty temu, nietoperz420 napisał:

Wilson Audio WATT/Puppy

No i co tu nie pasowało ??

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

Łooo kurfa, mocny z Ciebie zawodnik. :)

A Bowers jak wypadł ? 

czy mocny to nie wiem podejrzewam że są tutaj ludzie co dużo wiecej odsłuchali kolumn :D 
Co do bowersa już sie wypowiadałem wcześniej 
ale tak na szybko 803 no zrobiły na mnie naprawde wrażenie szerokością sceny , uderzeniem , szybkoscią i masą , fajne kolumny ale drogie , teraz sa na promce w topie za 70k ich mniejszy brat też fajny ale tutaj cena/jakość znów wchodzi w grę temu cały czas wygrywa gato za 30tyś/PLN , jesli ich nie uda mi sie kupić to będe myślał bardzo nad tymi bowersami może też te focale sopry ale pierwsze chce dostać wiadomość od producenta czy będą te kolumny czy nie , znalazłem tez we francji na outlecie te gato ale w pierwszej wersji dużo sie nie różnią ale no za 4Keuro są wiec baaardzo ciekawa opcaj tez :) 

Napisano (edytowany)

Z tym Gato to są jakieś cyrki. Niby ludzie ich pragną a producent tego nie docenia i ciągle czytam, że nigdzie ich paczek nie ma. Mówię ogólnie a nie o konkretnym modelu.  

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
7 minut temu, kaczadupa napisał:

Z tym Gato to są jakieś cyrki. Niby ludzie ich pragną a producent tego nie docenia i ciągle czytam, że nigdzie ich paczek nie ma. Mówię ogólnie a nie o konkretnym modelu.  

no niestety nie ma :/ troche żałuje ze ich nie kupiłem wtedy jak ich słuchałem no ale cóż przynajmniej dużo kolumn przez tą decyzje przesłuchałem i dalej sie utwierdzam że te gato fm 50 mk2 to powinny kosztować minimum 2 razy tyle co kosztują 

4 minuty temu, Kraft napisał:

A wydawało mi się z opisów, że Gato i Bowers to zupełnie różnie grające kolumny. A tu okazują się alternatywą dla siebie. 

Dla mnie obie kolumny na tym samym poziomie :) czy to zupełnie inne granie , jasne że inne ale czy jakoś odbiegające od siebie to nie , tak jak piszesz dla mnie to bardzo dobra alternatywa :) 

Napisano
29 minut temu, kaczadupa napisał:

Np. FM-8 nie ma nawet i w magazynie producenta. Będą je mieli dostępne później, jakoś w tym roku. Czyżby relokacja produkcji?

Przepraszam za mały off-top.

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

W UK nie ma problemu, Gato FM-50 są dostępne od reki. Cena £5.5k - £6k

https://www.audioemotion.co.uk/gato-audio-fm-50-loudspeakers-16440-p.asp

https://www.eliteaudiouk.com/product-page/gato-fm-50-loudspeakers

Na rynku brytyjskim ciężko się przebić firmom zagranicznym, swoje uważają za najlepsze. Chociaż z tym 'swoje' tez rożnie bywa, znane i cenione marki audio wyprzedają się za granice. Firmy samochodowe już dawno wyprzedane, wszystkie!