Skocz do zawartości

Wzmacniacz do pylon Jasper 25 MK2

Rosiu

Recommended Posts

1 minutę temu, AudioTube napisał:

Przesiadka na krzesło. Przed kanapą. Chcesz dobre brzmienie, trzeba cierpieć😉

Myślałem również o takim rozwiązaniu, ale podejmuję rękawice. Dużo osób będzie miało ten problem z przyklejeniem do tylnej ściany. Wyniki śledztwa detektywistycznego są takieIMG_20241210_120105.png.6b9d37967ea98651fd106f9951be857a.png

Czerwone pola to pasmo 49Hz. Rozwiązanie? Ustawienie pułapki pochłaniającej w dużej mierze tą częstotliwość. 

To jest na podstawie mojego pomieszczenia. Zachęcam do zapoznania się z kalkulatorem stworzonym przez wspomnianego akustyka - Bartłomiej Chojnacki for Mega-Acoustic.

1 minutę temu, rajdek napisał:

ale podejmuję rękawice

Nie uniesiesz jej. Będzie ciężka, ogromna i WAŻ nie zaakceptuje. Idziemy o zakład?😊 

Mnie także nie jest łatwo. Tylko jedno miejsce w pokoju. Tam stoi fotel. Tam tylko działa dsp. Na takie 49Hz i inne ciagle uciążliwe Hz. Do tego drivery kierunkowe na maxa. Jak żyć?

22 minuty temu, Kraft napisał:

Sens jest. Tu masz rozwiązanie, które u jednego ze swoich klientów zastosował, znający się niewątpliwie na rzeczy, akustyk Bartek Chojnacki. 

20180908_111729.jpg.d336bb2204b92ae1c960ed73eb7c4b2c.jpg

No właśnie o czymś takim myślałem. Czyli widzę zdania ekspertów są podzielone 😂

7 minut temu, rajdek napisał:

Czerwone pola to pasmo 49Hz. Rozwiązanie? Ustawienie pułapki pochłaniającej w dużej mierze tą częstotliwość.

Pasywne pochłonięcie jest możliwe ale przy takim modzie, którego amplituda będzie wyższa o 10-12dB a może nawet więcej od reszty pasma będzie wymagało pułapki basowej na całą ścianę. Nie myśl sobie, że ustawisz jeden albo dwa walce i problem rozwiązany :)

2 minuty temu, Rosiu napisał:

Co to jest dsp? 

Myślałem też o streamerach z funkcją Dirac live. Czy miał ktoś z tym styczność? To by może nie rozwiązało problemu akustyki ale chociaż troche pomogło? 

Dirac Live do właśnie przykład zastosowania DSP do korekty akustyki. Styczność mieliśmy. DSP może rozwiązać tylko część problemów . Na szczęście akurat tę, z którą trudno sobie poradzić ustrojami. 

9 minut temu, Rosiu napisał:

Co to jest dsp? 

Myślałem też o streamerach z funkcją Dirac live. Czy miał ktoś z tym styczność? To by może nie rozwiązało problemu akustyki ale chociaż troche pomogło? 

Dokładnie chodziło mi o wzmacniacz z korekcją akustyki np Dirac Live lub RoomPerfect. Na pewno pomogą w kwestii basu i miejsca w którym siedzisz. Nie pomogą natomiast z pogłosem panującym w pomieszczeniu ale o tym jeszcze nic nie napisałeś

3 minuty temu, rajdek napisał:

Pomiar na ucho.

To dosyć zawodny i niepowtarzalny przyrząd pomiarowy. Czyli w zasadzie nie bardzo się dowiemy ile jedna pułapka dała :)

Edytowano przez ferszcik

8 minut temu, ferszcik napisał:

Czyli w zasadzie nie bardzo się dowiemy ile jedna pułapka dała :)

Problem nie jest duży, klarowność poprawia się po odsunięciu od ściany (po wyjściu z czerwonego pola). Jak pomoże to usłyszę.

5 minut temu, Kraft napisał:

Tylko z grafiki, którą wrzuciłeś wynika, że akurat ten mod nie ma kumulacji w narożnikach.

Myślisz że nie zadziała? Mógłbym na tej linii postawić ze dwa wałki tylko mają słaby współczynnik tłumienia niskim Hz szczyt 125

Myślałem że niskie częstotliwości zawsze kumulują się w narożnikach.

Edytowano przez rajdek

52 minuty temu, rajdek napisał:

Masz pojęcie jak duża by to musiała być  pulapka?

Mógłbyś się zdziwić.

Poczytaj co to rezonator Helmholtza, albo inna membranowa pułapka, tylko takie sobie radzą z okolicą 50Hz i mniej.

Powodzenia 😁

Aktualnie wygląda na święta wygląda to tak...

Głośniki stoją normalnie od siebie 170-180cm a teraz jest 140cm. Miejsce odsłuchu jest 2,70m-3m zależy czy jestem oparty czy nie.

Ściana za głośnikami jak widać pusta i przy miejscu odsłuchu też. Dywan jest. No i domyślam się że po lewej prawie całą ściana ze szkła też nie pomaga.

Ogólnie mimo tego naprawdę nie jest źle ale w przyszłości chciałbym coś poprawić tylko nie za bardzo do końca wiem w którą stronę iść z tą adaptacją akustyczną.

IMG_20241210_125934.jpg

36 minut temu, rajdek napisał:

Myślałem że niskie częstotliwości zawsze kumulują się w narożnikach.

Nie nie tylko w narożnikach, masz 3 mody w pomieszczeniu zobacz sobie ich rozkład. 

39 minut temu, rajdek napisał:

Mógłbym na tej linii postawić ze dwa wałki tylko mają słaby współczynnik tłumienia niskim Hz szczyt 125

To tak nie działa 🤭

Chyba...😁

Edytowano przez DiBatonio

16 minut temu, Rosiu napisał:

Aktualnie wygląda na święta wygląda to tak...

Pewnie masz mocne echo trzepoczące. Myślę, że za 2-3 tysiące mógłbyś sporo zdziałać z akustyką. 

Wrzuć jeszcze zdjęcie ściany z kanapą.

Edytowano przez Kraft

Możesz pomyśleś też o czymś takim, albo za kolumny, albo na obie ściany boczne.

W razie czego łatwo je przestawić i jeśli mamy miejsce to gdzieś schować.

https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-10cm-mobilny-15452308908?reco_id=ddb6446c-b6ff-11ef-8efa-6a9b346db6b5&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

8 godzin temu, Rosiu napisał:

Ponieważ, na odsłuchu najbardziej mi pasowały. Głównie spodobała mi  czystość basu jaki oferują przy ogromnej jego ilości. 

A z jakimi kolumnami porównywałeś je na odsłuchu? Nie wiem ile już przegrały u Ciebie godzin, ale dość długo potrafią się wygrzewać :)Ogólnie najwyższa seria jasperow ma bardzo obfity dół i ma lekko podbity bas, reszta jest neutralna i niemęcząca co też sprawia, że ta kolumna jest wszechstronna. Jak będziesz na odsłuchu poproś o coś z wysokiej półki nawet jak Cię nie stać dla samego porównania i sprawdzenia co można z nich wydobyć. Nie wiem jak można do nich polecać jakiegoś cambridga z niskiej półki jak on nawet nie potrafi ich napędzić…

6 godzin temu, Rosiu napisał:

A Vincent SV 237mk2? Nadaje się do tych kolumn? Czy tak jak to jeden z poprzedników określił, że bułowaty dźwięk? Warto go sprawdzić? 

Moim zdaniem będzie za ciepło i spokojnie, ale to jak zawsze :) Co człowiek, to opinia ;)