fp74 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Witam wszystkich. przejrzałem wszystkie tematy w tym dziale i chyba nigdzie nie pojawiło się to pytanie. Najprostsze z możliwych - ile masz płyt? Jestem bardzo ciekawy jak duże są nasze kolekcje. Chodzi mi oczywiście zarówno o winyle, jak i CD oraz inne nośniki (kasety, taśmy inne formaty płyt - blue ray czy DVD itp). W tej liczbie można też chyba uwzględnić pobierane i zapisywane w najróżniejszych formatach pliki muzyczne. Jeśli ktoś praktykuje tylko streaming to też niech da znać. Jestem ciekawy jak się to rozkłada, tak czysto statystycznie. Ciekawe też jak długo tworzycie swoje kolekcje, a może od kogoś je przejęliście...? Jeśli ktoś zechce się podzielić takimi informacjami, to zachęcam ale bez uzasadnienia dlaczego ten czy inny nośnik, format itp., bo zaraz zacznie się pseudodyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia i odwrotnie. Do naparzania się w tym temacie jest już mnóstwo wątków. po prostu - ile masz płyt? Może zacznę. Mam 865 CD, 22 winyle (dobra, to nie moje tylko córki...😜), dosłownie garść plików (ale tylko takie, których po prostu nie ma na CD, bo nie zostały wydane) PS. jako sztukę liczę całe wydawnictwo, np. trzypłytowy album liczę jako 1, zaś pliki liczę w postaci całych płyt, a nie dosłownie pojedynczych plików (utworów) 2 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Mam 46 płyt cd. I pewno gdzieś tyle w plikach. Na ulubionych/stream 30-40. Ale regularnie „sprzątam” i w tym półroczu zamknę wszystko w ilości 50. Gdy ogłuchnę do końca przejdę na winyl. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Ok 2k CD wydania fizyczne. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Mam 46 płyt cd. I pewno gdzieś tyle w plikach. Na ulubionych/stream 30-40. Ale regularnie „sprzątam” i w tym półroczu zamknę wszystko w ilości 50. Gdy ogłuchnę do końca przejdę na winyl. Nie wierzę, Ty? Taki meloman audiofil i tylko 45 płyt CD? Świat stanął na głowie 🤦♂️ Edytowano 10 lutego przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 1 godzinę temu, S!N! napisał: Ok 2k CD wydania fizyczne. Jak to ogarniasz organizacyjnie? Bo ja już się przy swojej ilości lapalem, że kupuję coś co już mam. Skatalogowalem się na Discogs i teraz mam porządek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 4 minuty temu, fp74 napisał: Bo ja już się przy swojej ilości lapalem, że kupuję coś co już mam. Oj, to wcześnie się pogubiłeś. Ja do tysiąca ogarniałem na luzie swoją kolekcję. A kiedyś na spotkaniu rodzinnym u nas na życzenie odgadywałem w ślepych testach płyty ze swoich półek, które mi włączali (płyty, nie półki). Oczywiście utwory z wokalami. Gdzieś ok. 1500 zaczęły się problemy. Teraz mam jakieś 3.5-4k i 2-krotnie zdarzyło mi się, że kupiłem coś, co już miałem i to w dodatku identyczne wydanie. Za każdym razem pamiętałem, że kiedyś rozważałem zakup, ale zapomniałem, że jednak faktycznie kupiłem. Nie skatalogowałem niczego, trzymam na półkach ułożone tematycznie, według własnej klasyfikacji. Miewam okazjonalnie problemy z lokalizacją płyt "międzygatunkowych". 4 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Szacun panowie, prawdziwi melomani. Brawo! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) 27 minut temu, fp74 napisał: Jak to ogarniasz organizacyjnie? Rzadko kupuje starsze płyty ( ale zdarzy się jak mi czegoś brakuje lub trafię na limitkę), obecnie tylko nowości, a przede wszystkim preordery, a trochę tego wychodzi co do ogarnięcia to wszystko mam ułożone alfabetycznie według nazwy artysty i jak trafia się jego nowy album to po prostu ląduje w jego rzędzie coś na wzór empiku i nie ma opcji, abym nie wiedział, iż nie posiadam danej płyty i ją zakupił dwukrotnie. Edytowano 10 lutego przez S!N! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Dodam, że większość kupiłem zanim dorobiłem się prawdziwego audio. Wtedy nie zwracałem takiej uwagi na dźwięk i spora cześć z tego jest zrealizowana fatalnie. DR szoruje brzuchem o ziemię, a i sama rejestracja chyba też kuleje, szczególnie w przypadku mniej znanych wykonawców z kręgów bluesa i rocka. Zresztą wciąż zdarza mi się nabyć coś z powodów czysto muzycznych / sentymentu dla wykonawcy i potem czuję się oszukany, kiedy brzmi to słabo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego Mam podobnie .To chyba cena jaką się płaci za dobre audio... słabe nagrania brzmią po prostu słabo. Ale te dobre za to brzmią świetnie. Życie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego ok. 600 cd, i 45 winyli 😉 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Taki meloman Czego nie odsłucham, to sobie dośpiewam/zanucę🤪 Jacek, tematów na forum przybywa. Jeśli powstanie stosowny temat o naszych nawykach, obsesjach, z mojej strony będzie na grubo. Może mam tych płyt mało, ale się nimi ogromnie cieszę i to taka moja obfitość. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 44 minuty temu, AudioTube napisał: Czego nie odsłucham, to sobie dośpiewam/zanucę🤪 Nagrałbyś się chociaż raz i nam zaprezentował 🤭 44 minuty temu, AudioTube napisał: Jeśli powstanie stosowny temat o naszych nawykach, obsesjach, z mojej strony będzie na grubo Ja tam twoich obsesji wolę nie znać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego W czasach OiNK, przesłuchanłem tysiące płyt - i te czasy już nie wrócą ☹️ https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oink's_Pink_Palace 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego przesłuchałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego W kompleksy wpychacie ludzi i tyle Ja mam poniżej setki płyt CD, więc taki ubogi krewny z Rysiowa jestem przy was. Ale za to mam około 20tys plików, większość MP3 niestety. Wszystko pochodzi z tzw ery pirata, z początku lat 2000, z czasów studiów i akademika. W sieci akademickiej dobrym zwyczajem było udostępniać foldery z muzyką i w ten sposób każdy kto chciał ssał sobie od kolegów co tam chciał. Problemem wtedy było miejsce na dysku HD i mało kto miał wtedy jeszcze nagrywarkę w komputerze a płyty w rozmiarze DVD raczkowały. Nie ma się czym szczycić, dzisiaj człowiek wie, że to niemoralne. Wtedy jakoś nie czuło się tego zgrzytu moralnego. Zresztą, kto nie miał na dysku Shreka czy Szeregowca Ryana, niech pierwszy kamień rzuci :). Dziś cała ta kolekcja leży i kurzy się na dysku backupowym, choć czasem sięgam do archiwum, bo są tam perełki niedostępne dziś w żadnym streamingu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego To nie konkurs, tylko badania statystyczne😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego U mnie ok 800 do przesłuchania. Nie zdąże wszystkich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego @Rega, dasz radę to tylko ok 600 godzin słuchania, licząc trzy godziny dziennie, to w niecały rok to opędzisz… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Trzy godziny to mam czas w tygodniu. I to przy dobrych układach. A o plikach na dysku to nawet nie wspomnę. Jeden z Kolegów podsyła mi je sukcesywnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Wracając do nośników fizycznych to u mnie około 700 by się znalazło, do tej pory skatalogowałem wszystkie winyle - wyszło 244 sztuki oraz większość cd, niestety z braku chęci i czasu na bieżąco dodaję tylko najnowsze nabytki…gdyby nie discogs, to pewnie nigdy bym sobie z tym nie poradził 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 1 godzinę temu, Rega napisał: Trzy godziny to mam czas w tygodniu. I to przy dobrych układach. A o plikach na dysku to nawet nie wspomnę. Jeden z Kolegów podsyła mi je sukcesywnie. Romek, a kolega wie, że uprawia piractwo 😉 A tak już poważnie to ripy plyt cd, czy jakieś HiResy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomai Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 300 CD, 40 kaset, reszta słuchania to TIDAL :(. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Średniej wielkości karton kaset magnetofonowych, otworzony po kilkunastu latach gdy córka zamarzyła sobie walkmana z lat 80tych. I dwa średniej wielkości kartony płyt CD również nie słuchanych od dawna.... za to dostałem korbę na winyle których przybywa regularnie, ok 150. Co zrobić, Spotify i Tidal na co dzień .... ale ma mplan wrócić do CD też... Edytowano 10 lutego przez Arek_Gd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 3 godziny temu, DiBatonio napisał: a kolega wie, że uprawia piractwo 😉 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. https://arslege.pl/zakres-wlasnego-uzytku-osobistego-utworu/k442/a36743/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts