RafalCT Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dzień dobry, Chciałbym się dowiedzieć na szanownym forum Audio w jakim kierunku iść, obecnie mam wzmacniacz Cambridge Audio CXA60 który napędza DynAudio Emit 20 4 ohm. Zastanawiam się nad wymianą obecnego wzmacniacza lub dokupić DAC, mam małe doświadczenie w odsłuchach innych wzmacniaczy a chciałbym się upewnić czy obecny wzmacniacz spełnia moje wymagania czy szukać innego lub wymienić lub dodać inny sprzęt do mojego toru audio. Moje preferencje muzyczne są szerokie od muzyki klasycznej (John Williams, Howard Shore, Max Richter oraz inni), Pink Floyd, U2, Muzyka filmowa, Jezz klasyczny itp. Jaki lubię dźwięk: detaliczny z dużą ilością informacji ale bez ostrości oraz wyostrzeń, dobrze kontrolowany bass który się nie ciągnie. Teraz mam pytanie dla użytkowników którzy są w temacie, czy pozostać przy obecnym wzmacniaczu i dokupić inny DAC lepszy od tego wbudowanego w CXA60 czy jednak poszukać inny wzmacniacz który zagra dźwiękiem CXA60 ale na wyższym poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu @RafalCT Jeśli dobrze Ci to gra, to lepiej nie ruszać. Zewnętrzny DAC nie wniósłby moim zdaniem wielkiej poprawy, a wiązałby się z dodatkowym wydatkiem na RCA i ewentualnie kabel zasilający (w przypadku zasilania liniowego). Nie warto, tym bardziej, że 60-tka ma przyzwoity wbudowany przetwornik Wolfsona. Chyba, że jest coś, co Ci ewidentnie nie pasuje w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalCT Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) Tak naprawdę nie mam punktu odniesienia do innych wzmacniaczy. jedyne co mi nie pasuje to czasami "syczące" wokale. Mam jeszcze gramofon którego bardzo lubię Technics SL-1500C z wkładką Ortofon 2M Red, słucham muzyki na wbudowanym pre-ampie. Zastanawiam się na dokupieniem zewnętrznego pre-amp i zmianę wkładki. Tylko nie wiem czy warto oraz jaki pre-amp kupić ?? Edytowano 9 godzin temu przez RafalCT Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 29 minut temu, RafalCT napisał: Jaki lubię dźwięk: detaliczny z dużą ilością informacji ale bez ostrości oraz wyostrzeń, dobrze kontrolowany bass który się nie ciągnie. Dynaudio Emit nie stawia na detal a niskie tony są mocno podgrzane. Wzmacniaczem nie zmienisz charakteru niskich tonów, chyba że na jeszcze bardziej poluzowany jak masz obecnie. Zmiana przetwornika nic w Twoim systemie nie da. Jak już coś koniecznie musisz zmienić to lepiej posłuchać innych głośników. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoś Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Czy syczy tez z innego źródła? Bo jeśli nie, to najpierw sprawdź ustawienie /nacisk wkładki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalCT Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu Tu się nie zgodzę, mam detaliczny dźwięk, nie mam poluzowanego basu, chciałem się dowiedzieć czy watro wymieniać wzmacniacz a jeśli Tak to na jaki. 7 minut temu, kaczadupa napisał: Dynaudio Emit nie stawia na detal a niskie tony są mocno podgrzane. Wzmacniaczem nie zmienisz charakteru niskich tonów, chyba że na jeszcze bardziej poluzowany jak masz obecnie. Zmiana przetwornika nic w Twoim systemie nie da. Jak już coś koniecznie musisz zmienić to lepiej posłuchać innych głośników. Tu się nie zgodzę, mam detaliczny dźwięk, nie mam poluzowanego basu, chciałem się dowiedzieć czy watro wymieniać wzmacniacz a jeśli Tak to na jaki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Ok. Jak masz to już nie mieszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, kaczadupa napisał: Dynaudio Emit nie stawia na detal a niskie tony są mocno podgrzane. Wzmacniaczem nie zmienisz charakteru niskich tonów, chyba że na jeszcze bardziej poluzowany jak masz obecnie. Zmiana przetwornika nic w Twoim systemie nie da. Jak już coś koniecznie musisz zmienić to lepiej posłuchać innych głośników. Chcesz powiedzieć, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i nie są w stanie "Modelować" brzmienia? To po co Tobie w takim razie aż 3 wzmacniacze? Z każdym z nich te Twoje super ATC7 grają tak samo? Edytowano 9 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalCT Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 5 minut temu, leoś napisał: Czy syczy tez z innego źródła? Bo jeśli nie, to najpierw sprawdź ustawienie /nacisk wkładki . Może nie syczenie a bardziej uwypuklenie sybilantów, Wkładkę mam dobrze ustawioną, to zależy od realizacji nagrania, źródło nie ma znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Chcesz powiedzieć, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i nie są w stanie "Mode,ować" brzmienia? To po co Tobie w takim razie aż 3 wzmacniacze? Z każdym z nich te Twoje super ATC7 grają tak samo? Przeczytaj uważnie co napisałem. Jak nadal nie będziesz rozumiał to zapraszam na priv. Tu nie będę mieszał szukającemu. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Przeczytałem Adam i nadal podtrzymuje moje pytanie. Śmiem twierdzić, że Hegel H95 z tymi emitami zakres basu pokaże w inny sposób niż taki Naim, nie wiem jaki tam teraz masz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) Jacek nie udawaj, że nie rozumiesz co napisałem zwłaszcza, iż praktycznie napisałeś teraz odpowiedź jaką byś usłyszał na priv. Facet zadowolony z basu i detalu, koniec tematu. ps. Tak, jak podłączy Naima będzie jeszcze bardziej rozwlekle na dole i do tego całkowity brak detalu a tonalnie będzie bardzo ciepła monotonia/ujednolicenie. Ale kuna, Ty to wszystko wiesz. Ja nawet miałem u siebie Emit 20 i wiem co mają a czego nigdy mieć nie będą. Dla mnie nie będą miały, bo jak widać, dla innych mają i OK. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 18 minut temu, kaczadupa napisał: Jacek nie udawaj, że nie rozumiesz co napisałem zwłaszcza, iż praktycznie napisałeś teraz odpowiedź jaką byś usłyszał na priv. Facet zadowolony z basu i detalu, koniec tematu. ps. Tak, jak podłączy Naima będzie jeszcze bardziej rozwlekle na dole i do tego całkowity brak detalu a tonalnie będzie bardzo ciepła monotonia/ujednolicenie. Ale kuna, Ty to wszystko wiesz. Ja nawet miałem u siebie Emit 20 i wiem co mają a czego nigdy mieć nie będą. Dla mnie nie będą miały, bo jak widać, dla innych mają i OK. Adam, czyli potwierdzasz, że wzmacniacz jednak może lepiej lub nie kontrolować głośniki w zakresie basu. O to mi tylko chodziło Adam. Myślałem, że idziesz w ślady Jarka 😉 Swoją drogą nie rozumiem "fenomenu" posiadania kilku wzmaniaczy, czy kilku par kolumn. Mam swoje zdanie na ten temat, ale nie będę drażnić...😉 Co innego, jeśli są to 3 oddzielne pelne systemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 10 minut temu, DiBatonio napisał: Swoją drogą nie rozumiem "fenomenu" posiadania kilku wzmaniaczy, czy kilku par kolumn. Chyba nie miałeś jeszcze u siebie Bowersa. Jak nie miałeś to czasem nie bierz do domu bo będziesz musiał się grubo tłumaczyć z tego co teraz napisałeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu A ja mam wiecej niz kilka :))). I co o mnie myslisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) To, co o całej reszcie. Co, myślisz że jesteś jakimś rodzynkiem u Jacka? hah Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Nic nie myślè. Chce zeby on mi powiedział. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: Chyba nie miałeś jeszcze u siebie Bowersa. Jak nie miałeś to czasem nie bierz do domu bo będziesz musiał się grubo tłumaczyć z tego co teraz napisałeś. Nowe wypusty Bowersa mi się podobają. Ale co tam będę się rozpisywał...🤭 15 minut temu, audiowit napisał: A ja mam wiecej niz kilka :))). I co o mnie myslisz? Ale systemów, czy wzmacniaczy? 😉 15 minut temu, kaczadupa napisał: To, co o całej reszcie. Co, myślisz że jesteś jakimś rodzynkiem u Jacka? hah Rodzynek to jest tylko jeden... aktywny dość mocno tu i tam.... Ja za to jestem zakalcem u co poniektórych i co? 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Systemow 3 wzmacniaczy wiele. Więc co myslisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 45 minut temu, audiowit napisał: Systemow 3 wzmacniaczy wiele. Więc co myslisz? A te wiele wzmacniaczy to po co? Chce Ci się je przepinać? Złożyłeś zapewne 3 fajne systemy, nie rozumiem tych wielu wzmacniaczy. Po co? Na każdy dzień tygodnia? 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guzeppe Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @RafalCT masz już zestaw, z którego jesteś raczej zadowolony, więc zanim zaczniesz robić rewolucje ze sprzętem, to najpierw sprawdź: a) czy poprawienie akustyki pokoju nie rozwiąże Twoich problemów. Moim zdaniem to jest pierwszy i najważniejszy kierunek, którym powinieneś się zainteresować. Na punkty pierwszych odbić daj pianki pochłaniające np. APAMA (te akurat mam i polecam). Nie kupuj taniego badziewia z allegro (tanie pianki mają zamkniętą strukturę i nie spełniają roli panelu akustycznego, nadają się do wypełniania paczek transportowych). Jeśli za plecami masz więcej niż 1,5 metra, to możesz dać na ścianę dyfuzor (jakiś qrd, skyline itp.). Jeśli odległość jest mniejsza, to dyfuzor nie spełni roli- wtedy nic albo próbuj z pochłanianiem (ale ostrożnie, bo możesz przesadzić i dźwięk będzie martwy). Ścianą przednią (czyli tą, na którą patrzysz) zbytnio się nie przejmuj na początku. To tyle w skrócie- w dziale Akustyka znajdziesz mnóstwo tematów (albo zapytaj Google Gemini, Grok itp.). b) poświęć bardzo dużo czasu na próbę znalezienia lepszego ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego. Szczególnie w małych pomieszczeniach (poniżej 20 m^2) kilka lub kilkanaście centymetrów w bok, przód lub tył może mieć ogromny wpływ na brzmienie. Tak samo kąt skręcenia kolumn na słuchacza. Skierowanie kolumn idealnie na słuchacza może znacząco uwydatnić wysoką średnicę i wysokie tony tak, że nawet kolumny Dynaudio postrzegane jako raczej delikatne mogą zabrzmieć agresywnie. Dopiero jak poeksperymentujesz z punktami powyżej, przyjdzie czas na wymianę sprzętu. Moim zdaniem w takiej kolejności: kolumny, wzmacniacz, DAC, kable (najpierw interkonekt, później głośnikowe). Zanim zaczniesz zmieniać sprzęt możesz też pobawić się cyfrową korekcją akustyki czyli tzw. DSP (np. DIRAC albo Sonarworks SoundID Reference). Jednakże z drażniącymi sybilantami raczej nie próbowałbym walczyć za pomocą DSP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts