Skocz do zawartości

Mocny wzmacniacz klasy d zamiast klasycznego wzmacniacza?

kowallosu

Recommended Posts

2 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Później sprawdzę jak jest u mnie z innym ampem Marantza, bo w głównym systemie źródło muszę włączyć by było widoczne w aplikacjach streamingowych. 

Sprawdziłem i rzeczywiście ten marantz w sypialni wybudza się z telefonu i zaczyna grać czy po Tidal Connect czy Tidal lub Qobuz z apki Mconnect( tą ci polcam bo dla mnie brzmi lepiej po UPnP).

Główny system gdzie mam oddzielnie zródło i wzmaka w ten sposób nie działa.Niby wygoda, ale dla mnie to nie jest niezbędne.Piloty lub fon wszystko potrafią obsłużyć.

13 minut temu, darkk napisał:

Marantz wybudza się z telefonu po wybraniu Tidal Connect, bardzo wygodne 🙂

Mconnect też go wybudza, i jest nawet lepiej, bo możemy wybrać też inny serwis streamingowy i jest łatwiejszy dostęp do playlist czy albumów niż z samego Tidala. Szczególnie podoba mi się przy Qobuzie.

Preferuje też Mconnect bo brzmi mi lepiej niż przez Tidal Connect czy też przez apkę Eversolo.

23 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Dlaczego cytat tylko części wypowiedzi? 

wybacz , sam tego nie znosze.

17 godzin temu, kowallosu napisał:

No mam czarnego Marantza, podpiąłem i gra pięknie. Niestety, coś jest z nim nie tak. Jak się go wyłączy, to potem nie chce się wybudzić używając airplay, czy innego streamingu... Robię aktualizację. Jak nie pomoże, to się chyba załamię. 

A przez guzik power?

16 godzin temu, kowallosu napisał:

@Tomasz Kluczynski naprawiłem! I jestem na 99% pewny, że problemem nie jest urządzenie samo w sobie. Po prostu, wcześniej miałem w mojej sieci Marantza PM7000N, tego srebrnego. 

Dzisiaj dodałem nowe urządzenie i pewnie doszło do jakiegoś konfliktu, mimo że poprzedniego urządzenia nie ma już w sieci od wczoraj. 

Skasowałem wszystkie urządzenia tu: https://production-admin.ws.skyegloup.com/user-devices/ 

Potem wykonałem reset połączenia z siecią, po uruchomieniu urządzenia  należy przytrzymać przycisk POWER oraz BACK przez 3 sekundy. 

Następnie wszedłem w router, wywaliłem wszystkie Marantzy jakie widział router

Skonfigurowałem od początku połączenie i działa :D 

Brawo!

https://www.olx.pl/oferta/b-o-icepower1200-khozmo-2x700w-CID99-ID14WpN9.html

Fajny wzmacniacz. Prawdą jest, że te moduły mogą spokojnie pracować przy 2 ohm. Sam to potwierdzam doświadczalnie.

Osobiście korzystam z dwóch 1200 as1 w jednej obudowie. 

Precyzyjne granie, jeżeli chodzi o bas to kopią mocno, żadnego ciągnięcia się. 

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-2x125w-bang-olufsen-icepower-CID99-IDLkQE7.html

Kolejny malutki 

Tu trochę drożej ale 2x1200 as1

https://www.olx.pl/oferta/koncowki-mocy-monobloki-bang-olufsen-icepower-as-1-1200-CID99-ID137eY2.html

Ja do niedawna nie byłem zwolennikiem wzmacniaczy w klasie D a wynikało to z tego że nie miałem odpowiednich kolumn jak i słyszałem te gorszej jakości albo gorzej wykonane wzmacniacze.

Dziś uważam, że to dobre granie i klasa D to przyszłość.

Dla potwierdzenia oto moja klasa D

c421fcd2-0009-44e6-bf89-9e981942e8dc (1).jpg

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

2 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

jeżeli chodzi o bas to kopią mocno, żadnego ciągnięcia się.

Nie dla mnie zatem klasa D. Słucham hip hopu. Ma się ciągnąć.

2 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

klasa D to przyszłość.

Monitory aktywne to przyszłość. 

Juz tak bym się nie rozpedzał, bo do niedawna nikt nie wkładal do referencyjnych monitorow klD a juz napewno nie do sekcji średniowysokotonowej :). Natomiast na basie mogła być.... bo tam liczy sie moc i oszczedność miejsca. Najnowsza seria pmc dopiero wyszla na KlD. Wiec chwile to trwało zanim ja dopracowano i zaczela sie nadawać. A od 15 lat slyszymy zachwyty na forach audio :).

Daje do myslenia.

1 godzinę temu, Artur Charicki napisał:

@Nie wszystko wiedzący Kurde ten pierwszy super. Widzę ze masz BRZHifi, ja też ale klasę A. Świetnie gra ale kolorem nie pasuje do niczego 😔 Ciekawe czy ten pierwszy nawiązałby walkę z moim piecem? 🤔

To tylko obudowa. W środku są 2 szt ice power 1200 as1. Każda z nich 2 ohm oddaje 1208w przy 1% thd 804w przy przy 1% thd 

1 godzinę temu, Artur Charicki napisał:

@Nie wszystko wiedzący Kurde ten pierwszy super. Widzę ze masz BRZHifi, ja też ale klasę A. Świetnie gra ale kolorem nie pasuje do niczego 😔 

Na zdjęciach wygląda jak trochę ciemniejsze złoto niż np. Accuphase, Marantz czy SONY ES, trzeba by porównać w identycznych warunkach oświetleniowych.

W razie czego pewnie by coś się znalazło-o ile ich brzmienie spodoba się właścicielowi i będzie zapotrzebowanie na kolejny sprzęt.

A tutaj jak widać kolorystyka jest dość zróżnicowana, więc pewnie nie jest to problem 😎

Pozdrawiam 

39 minut temu, Artur Charicki napisał:

klasa D

Te nazewnictwo mnie uwiera i obciąża.

Alfabetu starczy. 
Przy aktywnych w końcu będziemy mogli dać upust wyobraźni. Ileż możliwości dla designerów. Kolorki, kształty no co dusza zapragnie. Streamer i wzmocnienie w jednej skrzynce/kolumna. Żadnych pętli, brumów i do tego bezpieczne dla raczkujących/ciekawskich.

Jestem dobrych myśli. A one już swoją robotę zrobią. Tylko niech branża krew poczuje.

15 minut temu, AudioTube napisał:

Te nazewnictwo mnie uwiera i obciąża.

Alfabetu starczy. 
Przy aktywnych w końcu będziemy mogli dać upust wyobraźni. Ileż możliwości dla designerów. Kolorki, kształty no co dusza zapragnie. Streamer i wzmocnienie w jednej skrzynce/kolumna. Żadnych pętli, brumów i do tego bezpieczne dla raczkujących/ciekawskich.

Jestem dobrych myśli. A one już swoją robotę zrobią. Tylko niech branża krew poczuje.

Niestety jest jedna wada kolumn aktywnych, ich bardzo duża awaryjność.

9 minut temu, audiowit napisał:

są produkowane od lat 60.

Aparaty fotograficzne znacznie dłużej. „Dziś”, gdy Lamine Yamal walnie bramę, wiem o tym sekundę później. 
A awaryjność to „Kowalski” akceptuje w momencie zakupu. Tzn w ogóle go to nie interesuje. Iluzja - myśli robią swoje.

5 minut temu, AudioTube napisał:

Aparaty fotograficzne znacznie dłużej. „Dziś”, gdy Lamine Yamal walnie bramę, wiem o tym sekundę później. 
A awaryjność to „Kowalski” akceptuje w momencie zakupu. Tzn w ogóle go to nie interesuje. Iluzja - myśli robią swoje.

Pewnie by nie zaakceptował, gdyby wiedział co go czeka w przyszłości.

Miałem 3 pary kolumn aktywnych i problemy ze wszystkimi.

Każda para musiała trafić do serwisu, a naprawy ich nie są tanie.

Jak mamy problemy ze wzmakiem , to pół biedy bo nie duży i łatwo go zawieźć czy wysłać.

Duże kolumny podłogowe to już nie tak przyjemnie.

Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Tylko w fotografii nastapiła rewolucja ergonomiczna, a w audio ona nie nastąpi. Inaczej, nie wymyslono zadnych rewolucyjnych rozwiazań.

No nie mowiac juz o tym ze klD jest zaledwie akceptowalna do sluchania muzyki i nigdy nie bedzie "lepsza" od AB i A. Prosta fizyka. 

Jedyne zalety klD: tania, mniejsza.

Elektronika zamknięta w obudowie kolumny aktywnej, jest z racji gorszej wentylacji narażona na wyższe temperatury pracy, i dużą dawkę wibracji o czasem sporej amplitudzie.

To ekspresowo ją postarza i generuje usterki czy awarie. Padają tak monitory jak i subwoofery aktywne.

Stąd jak sądzę ich ograniczona popularność.

10 minut temu, AudioTube napisał:

@Tomasz Kluczynski Tomek, jedyny potrzebny serwis to NAM by się przydał. Reszta to śmietnik. Pamiętajmy o życzliwości, przyzwoitości. Resztę można wymienić.

"Nam" to już serwis raczej nie pomoże(piszę to z myślą o sobie), a na generalny remont to nie ma już szans.

Zabawkami możemy się bawić i wymieniać, to racja.

1 godzinę temu, RoRo napisał:

Na zdjęciach wygląda jak trochę ciemniejsze złoto niż np. Accuphase, Marantz czy SONY ES, trzeba by porównać w identycznych warunkach oświetleniowych.

W razie czego pewnie by coś się znalazło-o ile ich brzmienie spodoba się właścicielowi i będzie zapotrzebowanie na kolejny sprzęt.

A tutaj jak widać kolorystyka jest dość zróżnicowana, więc pewnie nie jest to problem 😎

Pozdrawiam 

No jakoś wagi bardzo nie przywiązuje do wyglądu. Ważne żeby grało. 

34 minuty temu, audiowit napisał:

Tylko w fotografii nastapiła rewolucja ergonomiczna, a w audio ona nie nastąpi. Inaczej, nie wymyslono zadnych rewolucyjnych rozwiazań.

No nie mowiac juz o tym ze klD jest zaledwie akceptowalna do sluchania muzyki i nigdy nie bedzie "lepsza" od AB i A. Prosta fizyka. 

Jedyne zalety klD: tania, mniejsza.

Już tam nigdy. Na moich kolumnach lepiej gra klasa D niż A czy AB. Też kiedyś myślałem że nigdy aż w końcu doszedłem do wniosku że nigdy nie mów nigdy.

Nie wszytko że wszystkim zagra. Całość to tylko i aż tyle jak sobie z tymi konkretnymi kolumnami radzi wzmacniacz.

Jak wchodziła klasa AB to też było gadanie że nigdy nie zagra jak klasa A.

Jak wchodziły tranzystory to sytuacja się powtórzyła.

Klasa D to przyszłość czy nam się to podoba czy nie. Pewnie że będą puryści uważający inaczej ale to będzie mniejszość niż większość.

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

1 godzinę temu, audiowit napisał:

Najnowsza seria pmc dopiero wyszla na KlD.

PMC to się nie napracowało z tą klasą D w swoich najnowszych wypustach. Ładują tam najzwyklejszego ICEpowera , a wołają za niego coś w okolicy 10000zł (za sam upgrade). Audiofil zapłaci :)

cac49ff8-6cde-400e-b5c0-2f7dfa24f132.jpeg

45e41873-28e4-45a9-aa5a-8fe8554a2f24.jpeg

6 minut temu, lpomis napisał:

PMC to się nie napracowało z tą klasą D w swoich najnowszych wypustach. Ładują tam najzwyklejszego ICEpowera , a wołają za niego coś w okolicy 10000zł (za sam upgrade). Audiofil zapłaci :)

cac49ff8-6cde-400e-b5c0-2f7dfa24f132.jpeg

45e41873-28e4-45a9-aa5a-8fe8554a2f24.jpeg

Jak wiesz co jak działa i co z czego jest zbudowane to właśnie tak się potrafią oczy otworzyć.

Każdy ma inne preferencje, dlatego uważam, że nie ma lepszego czy gorszego sprzętu.

Jest tylko sprzęt lepiej lub gorzej dopasowany do naszych potrzeb. Dlatego każdy ma własny "ranking" jakości, i nie ma opcji by znaleźć jeden wspólny dla wszystkich. 

Kiedy się to zrozumie, to fakt że ktoś woli inne rozwiązania od naszych już nie uwiera.