Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Nudno na forum to wrzucę fragment recki z naszego Magazynu Audio o brzmieniu wzmacniaczy, porównanie Musicala NuVista 600.2 z Luxem L505Z. Ciekawe jest ostatnie zdanie testu Musicala - „ A na końcu i tak do roboty wezmą się kolumny i zrobią, co chcą.” 

Nadto porównanie wzmacniacza Jarka (Kraft) z redakcyjnym Marantzem PM14s1SE z magazynu AV. 

Redakcje słyszą różnice, Maraś Jarka jakiś taki kiepski się wydaje :( 

IMG_2902.png

IMG_3214.png

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Rzucę ostrożną tezę, za brzmienie wzmacniaczy odpowiada strojenie brzmienia preampu

Przykład z dalekiej przeszłości: Arcam A18, kryształ jeśli chodzi o brzmienie średnicy. Jednak brakowało mi w nim basu.

Okazało się w praniu, że to efekt tego, że preamp wycina niski bas. Z ciekawości podłączyłem aktywny subwoofer do wyjścia pre out, i nawet po podkręceniu głośności w A18 i suba na maksa, bez odcięcia, grało to bardzo cicho, i tylko wysokim basem

Ten sam sub przypięty do wyjścia liniowego z cedeka (wtedy Arcam CD82) łupał basem aż miło.

Co ciekawe wykresy pasma przenoszenia z pomiarów A18 w teście tutejszego Audio pokazywały pełne pasmo..

O ile mój egzemplarz A18 nie był uszkodzony, to podejrzewam że czysto rezystancyjne obciążenie wzmacniacza podczas pomiarów fałszuje ich wyniki. Bo prawie wszystkie piece pokazują przenoszenie od samego dołu, a ilość odtwarzanego przez nie basu bywa różna.

Screenshot_2025-06-16-11-25-45-87_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Napisano (edytowany)
11 minut temu, michaudio napisał:

O ile mój egzemplarz A18 nie był uszkodzony, to podejrzewam że czysto rezystancyjne obciążenie wzmacniacza podczas pomiarów fałszuje ich wyniki. Bo prawie wszystkie piece pokazują przenoszenie od samego dołu, a ilość odtwarzanego przez nie basu bywa różna.

Tylko jakoś nie widziałem, żeby pomiary sygnałem doprowadzonym do kolumn potwierdzały to twierdzenie. Były próby  uchwycenia mikrofonem tych różnic między wzmacniaczami i nie dały rezultatu.

Edytowano przez Kraft
Napisano
16 minut temu, kaczadupa napisał:

porównanie Musicala NuVista 600.2 z Luxem L505Z.

Trochę odeszliśmy od tematu tzn. porównaniu klas AB i D. Ale to fakt, że o klasie AB, czy A jakoś milej się rozmawia. :) 

2 minuty temu, Kraft napisał:

Były próby  uchwycenia mikrofonem tych różnic między wzmacniaczami i nie dały rezultatu.

A czy przypadkiem nie ograniczono się do mierzenia charakterystyki SPL? Jeśli tak, to nic dziwnego. Zarówno harmoniczne, jak i przeciąganie basowych dźwięków dają wrażenie większej ilości niskich tonów, a na pomiar SPL się nie przełożą.

Napisano
16 minut temu, Kraft napisał:

Tylko jakoś nie widziałem, żeby pomiary sygnałem doprowadzonym do kolumn potwierdzały to twierdzenie. Były próby  uchwycenia mikrofonem tych różnic między wzmacniaczami i nie dały rezultatu.

A jakie to próby?

Gdzie można o nich poczytać?

Może obejrzeć film z tych prób?

Napisano
52 minuty temu, Rafał S napisał:

A czy przypadkiem nie ograniczono się do mierzenia charakterystyki SPL? Jeśli tak, to nic dziwnego. Zarówno harmoniczne, jak i przeciąganie basowych dźwięków dają wrażenie większej ilości niskich tonów, a na pomiar SPL się nie przełożą.

Też mam takie wrażenie. Moje pomiary Umikiem w pokoju wskazywały na brak istotnych różnic w SPL na wszystkich wzmacniaczach które miałem, mimo że grały czasem inaczej.

Napisano (edytowany)

Mnie zastanawiają trzy rzeczy przy  porównywaniu wzmacniaczy, gdzie wydaje mi się, że na własnym terenie i na swoich głośnikach oraz źródle można coś tam usłyszeć (w przypadku części wzmacniaczy i gdy oczywiście widzę wzmacniacze) tj.

1. Sposób pokazania perspektywy stereo. (np. Leema Tucana 2 czy Exposure 3510 vs każdy Hegel).

2. Tonalność np. Rega Elicit mk5 czy Naim Nait XS3 vs każdy znany mi Hegel.

3. Rozdzielczość i detal (każdy znany mi Naim i Rega a w sumie to każdy inny znany mi wzmacniacz vs każdy znany mi Hegel).

4. Już pomijam subiektywne odczucia dotyczące np. werwy, oddania transjentów itd.

Czy wszystkie w/w różnice to tylko nasze oczy i siedzące w głowie recenzje/opinie z for o tematyce audio? Jeżeli tak to trochę lipa z tym naszym hobby… 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
9 minut temu, kaczadupa napisał:

Jeżeli tak to trochę lipa z tym naszym hobby… 

Można się ratować skupieniem uwagi na kolumnach i akustyce. No i na wyszukiwaniu różnic w różnych wydaniach tych samych albumów (choć mi się nie chce). 

Można też interesować się elektroniką z pobudek estetycznych i emocjonalnych (np. z powodu kultowości marki).

Edytowano przez Kraft
Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Może to podobnie jak z zegarkami. 

Możesz odpowiedzieć stanowczo? 
Tak lub nie? 

Jarek, nasz Magazyn Audio twierdzi, że bezpośrednio porównując można wykazać różnice między wzmacniaczami. 

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

IProblem w tym, że nie porównują na ślepo. 

Tego nie wiemy. Może tak też sprawdzali, przecież nie chcą, żeby producenci robili z nich naiwnych audiowariatów.

Za to Ty na bank nie sprawdziłeś u siebie w ślepym teście swojego Marantza vs Gryphon czy Luxman a z góry zakładasz wynik…

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

Nie gorzej od Ciebie. 

Miałem nadzieję, że jednak dużo lepiej bo ja miernie, np. nie rozumiem nic z budowy takiego piecyka jak Ayre EX 8. Nic a nic, totalny beton. 
A gdzie dopiero równać się z takimi łbami z Luxmana czy Gryphona, którzy całe życie zajmują się konstruowaniem wzmacniaczy.