Gzdacz Napisano Poniedziałek o 12:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:53 Dzień dobry, Szukam kolumn pogłosowych, które nie będą sprawiać kłopotów z ustawieniem, zwłaszcza dosunięciem blisko do ściany. Budżet do około 2000 zł/szt, choć pewnie wolałbym coś w okolicy 1500 zł. Obecnie w tym pomieszczeniu słucham muzyki na Oberonach 1 i jestem z nich zadowolony, jedynie brakuje mi trochę basu. Znalazłem jednak dla nich inne zastosowanie, a głośniki półkowe w tym pokoju okazały się nie tak super pomysłem (ze względów funkcjonalnych, nie brzmieniowych). Szukam wiec głośników podłogowych o podobnej charakterystyce. Lista kandydatów obecnie wygląda tak: – Dali Oberon 5 (te mam w innym pomieszczeniu i dla urozmaicenia wolałbym coś innego) – Dali spector 6 – PSB Apha T20 (te słuchałem w salonie i mi się podobały, ale nie wiem, jak z ustawieniem w pomieszczeniu) Szukam jeszcze innych pomysłów. Muzyka głównie kameralny jazz i okolice, trochę klasyki, ważna barwa i naturalność brzmienia. Muzyka to głównie akompaniament do pracy, więc potrzebne są takie, które będą grać niemęcząco i sprawdzą się przy cichym graniu. NIE podobają mi się ELAC-e (słuchałem w różnych kombinacjach serii Uni-Fi i Debut Reference, w domu chwilę miałem DB5.2). Z budżetowych opcji NIE podobają mi się też Indiana Line (brzmienie jak spod kołdry z obciętą górą). Mają grać w małym gabinecie (3,6 m x 4 m + skos). Pokój jest przyzwoicie wytłumiony (dywan, książki, zasłona), ale nie daje wiele opcji do ustawienia głośników. Sprzęt audio to ChiFi (Fosi Audio ZA3+ZD3), źródło WiiM Pro Plus + Roon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 18:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:02 Cześć Spróbowałbym jeszcze z Pylonami Pearl 25 i KEF Q550 jeśli kolor biały Ci odpowiada Dobrze też mogą się sprawdzić Monitor Audio Bronze 200, tu góra będzie nieco bardziej odkryta. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aG3nt Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Żadnych kolumn nie dosuwa się blisko ściany 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, aG3nt napisał: Żadnych kolumn nie dosuwa się blisko ściany Klipschhorn dosuwa się do ściany nawet do rogu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu A co powiesz o Tanoy SGM15 dosuniętych do ściany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Klipschhorn dosuwa się do ściany nawet do rogu. Jeśli nawet to ile jest tych modeli, które trzeba pod ścianą postawić? Jak kolumna ma oddech to zaczyna grać , jak należy, a nie tylko wydawac z siebie dźwięki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Nie wiem ile bo nie znam wszystkich modeli na świecie ale na pewno nie można powiedzieć że żadne przy ścianie nie powinny stać bo są konstrukcję które są przeznaczone właśnie do takiego ustawienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu To proszę o listę kolumn które znasz i dosuwałeś je do ściany. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 29 minut temu, 1Ender napisał: To proszę o listę kolumn które znasz i dosuwałeś je do ściany. Pozdrawiam Dosuwać nie dosuwałem ale słuchałem. Volti audio vittora, Pi Speakers Corner Horn, i chyba jeszcze któreś altec ale nie pamiętam modelu. I własny zestaw mam strojony by mógł stać lód ścianą. Są takie kolumny. Któreś tannoy miały przełączniki do pasywnej zwrotnicy by uwzględnić takie ustawienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 godzin temu, aG3nt napisał: Żadnych kolumn nie dosuwa się blisko ściany Nieprawda... https://lyngdorf.steinwaylyngdorf.com/lyngdorf-fr-2/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 20 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Dosuwać nie dosuwałem ale słuchałem. Volti audio vittora, Pi Speakers Corner Horn, i chyba jeszcze któreś altec ale nie pamiętam modelu. I własny zestaw mam strojony by mógł stać lód ścianą. Są takie kolumny. Któreś tannoy miały przełączniki do pasywnej zwrotnicy by uwzględnić takie ustawienie. Kolumny mało na forum popularne, mysle że ktoś kto celuje w takie modele lub im podobne , odpowiednio sie przygotuje. Zanim je wstawi do swojego pomieszczenia będzie miał już wiedzę gdzie będzie dla nich najlepsze miejsce . Ps "strojony" z Twojej wypowiedzi , to słowo kluczowe. 16 minut temu, PanKlor napisał: Nieprawda... https://lyngdorf.steinwaylyngdorf.com/lyngdorf-fr-2/ Tam też pada "dostrojony " Edytowano 1 godzinę temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Dedal napisał: Tam też pada "dostrojony " No i co z tego? Ktoś stwierdził, że "żadnych" się nie stawia. Okazuje się, że takie się specjalnie projektuje, stroi czy jak tego nie nazwiemy. "Żadnych" to kluczowe słowo do którego się odnosiłem. No i jakby nie patrzeć Lyngdorf to nie jest jakaś super nisza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Ktoś- czy ja ? Ps I jak sie to ma do kluczowych🙃 3-4 tys za parę z tematu? Edytowano 1 godzinę temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Nie ma się bo trzeba więcej zapłacić ale słowo żadnych to znaczy że takich nie ma a są. Więc żadnych to kłamstwo w tym przypadku. Edytowano 1 godzinę temu przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Dla mnie nie stawia, to nie znaczy nie można postawić, druga sprawa żeby wszyscy tak się stosowali do zaleceń producenta 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts