audiowit Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Michał, nie zapominaj, ze jestem postepowym, o otwartym umysle ale jednak konserwatywnym purystą. Jakie usb i mastertuningi? Takie cuś to do sluchawek od telefonu Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Bądź jak master używaj masteringu 😆. Ja niestety jestem starym dziadem i właśnie się już zaadaptowałem słuchowo do nowych/starych brzmień i mi pasują jak złoto ehhh oby jak najdłużej 😆 Edytowano 18 godzin temu przez Wing0 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) Te filtry to pod publiczkę. Ja wierzę w Bucharda. Fabryczne nastawy jakie proponuje są bardzo dobre. Poszperalem troche w sieci. Nie mylilem sie charakterystyka rowna jak stoł. Profeska. Dzieki temu wygrali tymi A10. Kolumny dla melomana z niewielkim lub srednim pomieszczeniem. Bardzo uniwersalne dźwiekowo i ergonomiczne. Do długich odsluchow. Mogą grac w tle, mozna je sluchać w skupieniu. Brak niedociagnieć i drazniacych znieksztalceń uspokaja mózg. Ogromnym plusem jest brak efekciarstwa. Z nimi nie da sie wpaść w tą pulapkę. Naszla mnie taka jeszcze mysl. W Eve audio lepsze wysokie tony. Ale balans juz lepszy w Buchard. Edytowano 18 godzin temu przez audiowit Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 8 minut temu, audiowit napisał: Naszla mnie taka jeszcze mysl. W Eve audio lepsze wysokie tony. Ale balans juz lepszy w Buchard. To raczej nie dziwne, w Eve siedzi dobry wysokotonowiec. Z tego co czytałem po upgreadzie bloku zasilającego mają myśleć nad poprawą wysokotonowce ale to raczej kwestia roku. Ciekawe też jakie to koszta będą. Buchardt robi podmiany elementów jak chociażby HUB jak nowsza wersja wychodzi. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu A to jeszcze produkowane paczki czy tylko jakaś limitka była i już nima? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) Adam, to nie dla Ciebie kolumny. Tu srednica jest jeszcze mniej efektowna niz w Kudos. Są chyba dostepne. Nawet mozesz zamiast Huba dokupic Primare. Podobno wyzszy level. Michal, jak wsadzają przetwornik niski za 2 czy 2.2kzl to mogliby taki za podobną kwote na gorę wstawić. Myslę, ze tu chodzi o zszycie. Gustuja w falowodach i malych membranach. Pewnie komputer podpowiada. Czyli nastepna wersja Anniversary 15 z 40kzł Edytowano 17 godzin temu przez audiowit Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu O Primare czytałem sporo i podpytywalem na FB na grupie właścicieli, nikt nie polecał przesiadki z Huba na wyższe modele czy na nowszego HUB po kwestie dźwiękowe jedynie jeśli złącza lub soft do np wielokanałówki potrzebny. Jedyne co jak zwykle pisywali o zmianie zasilacza, ale to już dla mnie dość dyskusyjne przy przesyłaniu sygnału zdalnie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu A czy wyłaczaleś monitory z tylu? One nie przechodza w standby? Szkoda, ze nie probowales po xlr. Jednak z dobrym pre jest rożnica. Wydaje mi sie, ze lepsza dynamika, transjenty, otwartość. To jeszcze sprawdzę. Narazie glównie interesuje mnie sam monitor. Do pierdółek jeszcze dojdę. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Nie wiem czy przechodzą w standby nie dopytywałem mogę temat wybadać. Początkowo gasiłem potem już były ciągle pod prądem. Po XLR chwilę grały z Exogalem ale to wiadomo cyfra Nie widziałem u mnie sensu po XLR iść obecnie jak wiesz DSP działa tylko na zdalnym, ma się to zmienić. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) Dnia 17.05.2025 o 17:42, audiowit napisał: Uwielbiam zapach palonego Purifi o poranku przesadzili z podbiciem dołu, ale można się tego było domyśleć patrząc po "osiągach" praw fizyki nie oszukasz - jeżeli ma być tyle dołu i tak nisko, musi to być kosztem maksymalnej głośności i sporych znieszktałceń, a i prawdopodobnie również kosztem żywotności głośniczków i jeszcze jedno - nie wiem czy nie miałem wrażenia że z hypexem membrany mi znacznie więcej latały niż z innymi wzmacniaczami w ówczesnych kolumnach. z kolei proximy przy sugdenie i sporej głośności nie ruszają się więcej u mnie niż 1 -2 mm - właściwie bardziej drżą... Edytowano 15 godzin temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @MariuszZ czy można przenieść kilka ostatnich stron do wątku o buchardtach do stosownego wątku? Rozmowa ciekawa ale ktoś kto nie wie, że dyskusja dotyczy monitorów, raczej tutaj nie trafi. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Jestem przeciw. Buchardy graly z Pliniusam. Wyszukiwarka znajdzie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 10 godzin temu, marcinmarcin napisał: przesadzili z podbiciem dołu, ale można się tego było domyśleć patrząc po "osiągach" praw fizyki nie oszukasz - jeżeli ma być tyle dołu i tak nisko, musi to być kosztem maksymalnej głośności i sporych znieszktałceń, a i prawdopodobnie również kosztem żywotności głośniczków i jeszcze jedno - nie wiem czy nie miałem wrażenia że z hypexem membrany mi znacznie więcej latały niż z innymi wzmacniaczami w ówczesnych kolumnach. z kolei proximy przy sugdenie i sporej głośności nie ruszają się więcej u mnie niż 1 -2 mm - właściwie bardziej drżą... Marcin, wiadomo, ze nie oszuka sie pewnych praw fizyki. Ale juz kilka razy tlumaczylem. Purifi ma rekordowo niskie znieksztalcenia. Jest przewidziany do duzego wychyłu. Przetworniki w Proximie przewidziane są do pracy z innymi parametrami. Poczytajcie sobie o Purifi zaczym zaczniecie porownywac go do czegoś. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, audiowit napisał: Jestem przeciw. Buchardy graly z Pliniusam. Wyszukiwarka znajdzie. Witold, tylko nie każdy używa wyszukiwarki, są też osoby, które "lecą" po tytułach wątków. Ale skoro zgłaszasz przeciw to niech zostanie jak jest 🙂. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: Poczytajcie sobie o Purifi zaczym zaczniecie porownywac go do czegoś. Uzyskać tak niskie zejście z tak małej obudowy da się tylko obniżając w DSP tak naprawdę średnie i wysokie tony/podbijając bas. To sktutkuje zmniejszeniem maksymalnej dostępnej głosności i/lub większymi zniekształceniami. Mocna praca membran przy 75dB to potwierdza. Nie podoba mi się ten kierunek. Purifi przyznaje myślałem że chodzi o wzmacniacz w środku, nie wiedziałem że robia też głośniki ale przywołując do pamięci Hypex kojarze właśnie że mocniej latały membrany z nim niż z AB. U mnie po podbiciu 30Hz też widać mocniejsza pracę Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Acha. Czyli nie poczytales. Ok. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 godzin temu, audiowit napisał: Patryk, proszę Cię, a co mnie interesuje ciecie. Znam je. Liczy się co slyszę z wszystkimi niedoskonalosciami mojego slyszenia. Posłuchaj dźwięku gitary klasycznej na XIX progu, to będziesz wiedział dlaczego wysokość cięcia pomiędzy głośnikiem papierowym a metalowym wysokotonowym jest istotna. A co do brzmienia moich kolumn u mnie, to sorry, ale nie masz o tym zielonego pojęcia, z powodów oczywistych. 15 godzin temu, audiowit napisał: Przy cichym odsluchu przy poziomie okolo 50db przy dość duzym wychyle membrany jakośc odsluchu jest bardzo dobra. No tak, odsłuch na 50 dB, to już zdecydowanie Hi-End 🙃 1 godzinę temu, audiowit napisał: Poczytajcie sobie o Purifi zaczym zaczniecie porownywac go do czegoś. Our research and analysis, starting from the ground up, have uncovered fundamental flaws in conventional transducer designs. By identifying and addressing obstacles layer by layer, we have developed several new patented and patent-pending technologies. The results are astounding and set records both objectively, in terms of measurements, and subjectively, based on listening tests. Thanks to our breakthroughs in nonlinear control theory and advanced mathematical modeling, we have developed a new patented amplifier topology that is numerically optimized for the best possible tradeoff between headroom and error correction. As a result, EIGENTAKT has currently achieved more than ten times better error attenuation than our nearest competitor. Moreover, our engineers have a keen focus on robustness and adhere to the best practices of industrial and automotive design, resulting in the development of extremely reliable products. Our motivation and mission is to eliminate all technical barriers that prevent the enjoyment of reproduced music. We prioritize addressing the biggest limitations first and move on to the next. Currently, our research and development efforts are focused on loudspeaker transducers, which are the most significant overall quality limitation, and the audio power amplifier, which has traditionally been the weakest link in the electronics chain. Our methods and principles emphasize the importance of thoroughly understanding the problems we encounter before attempting to solve them. We value the development and verification of accurate mathematical models, which enable fast virtual prototyping and 'fail-fast-forward' approaches. Our approach is to build what we simulate and simulate what we build. We have a deep understanding of analog and digital systems, as well as all domains of electromagnetics, mechanics, and acoustics. We believe that all that matters for the sound quality can be measured although we often have to develop new measurement methods that are indicative of the subjective sound quality. We direct all R&D efforts on such measurable metrics. If this does not agree with the listening results we improve our objective metrics. Przecież to jest marketingowy bełkot 🤮 11 minut temu, audiowit napisał: Acha. Czyli nie poczytales. Ok. USHINDI - Ultra Low Distortion Transducer Technology Introducing USHINDI, the Swahili word for victory, the result of PURIFI's extensive research and development effort to eliminate all sources of distortion in a transducer. The results are clear - objectively demonstrated by unparalleled measured data and subjectively, with the purest and most transparent sonic response. USHINDI technology marks a significant milestone in the world of transducers, as it is the first technology to successfully tackle the challenge of extended-stroke performance. It is now possible for small-cone extended-stroke drivers to outperform large-cone short-stroke drivers, often by a significant margin. The USHINDI Technology is an array of PURIFI's innovative patented and patent-pending technologies that work together to set new performance standards in the industry. The resulting transducers are ideal for systems that demand the highest level of accuracy, transparency, and overall excellent performance - especially in cases where physical size is a constraint. Nadal marketingowy bełkot. Plus śmieszny rysunek. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu "Wierzymy, że wszystko, co ma znaczenie dla jakości dźwięku, można zmierzyć" No proszę! A nie mówiłem;) Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu "A co do brzmienia moich kolumn u mnie, to sorry, ale nie masz o tym zielonego pojęcia, z powodów oczywistych" Patryk, a cos powiedzialem na Temat brzmienia Twoich kolumn. Idź sie awanturowac gdzie indziej, bo widze, ze chodzisz i szukasz dymu. Tannoye nie są w kregu mojego zainteresowania. 23 minuty temu, Kraft napisał: "Wierzymy, że wszystko, co ma znaczenie dla jakości dźwięku, można zmierzyć" No proszę! A nie mówiłem;) Poprosze o merytoryczne wypowiedzi. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu 14 godzin temu, marcinmarcin napisał: jeszcze jedno - nie wiem czy nie miałem wrażenia że z hypexem membrany mi znacznie więcej latały niż z innymi wzmacniaczami w ówczesnych kolumnach 1 godzinę temu, audiowit napisał: Poprosze o merytoryczne wypowiedzi. Witek, w tych kolumnach jest świetny przetwornik, ale nawiązując do wypowiedzi Marcina w A10 nie ma hypexa. Tam wykorzystano moduły firmy Platin Audio, które wykorzystują wzmacniacze kl. D od Texasa. Oczywiście nie liczy się co jest w środku tylko dźwięk jaki A10 generują, a ten jest świetny. Mimo to można ponarzekać, że taki rewelacyjny głośnik zasilili tanią elektroniką ze średniej półki. Mnie to trochę boli, bo po raz kolejny widzę, że księgowi rządzą we współczesnej produkcji. Moduł TAS5457M, który jest wzmacniaczem i dakiem w jednym zapewne zasila tweeter, mocniejszy TPA niskośredniotonowca, ale na 100% nie widać więc ogólnie można mówić o wzmacniaczach ze stajni Texas Instruments. Jest tam tez moduł ADC od Texasa Wszystko pięknie opakowane ładną obudową i marketingiem. Nie dziw sie, że tradycjonaliści wolą tradycyjny wzmacniacz i kolumny wolnostojące jak Tannoy czy Kudos. Każdy orze jak może wybierając co mu bardziej leży. Ja chętnie bym został pasjonatem aktywnych monitorów, ale za daleko zabrnąłem podobnie jak Kraft. Może za dwa, trzy lata 😎 Źródło Odpisz, cytując
audiowit Napisano 45 minut temu Autor Napisano 45 minut temu "Witek, w tych kolumnach jest świetny przetwornik, ale nawiązując do wypowiedzi Marcina w A10 nie ma hypexa. Tam wykorzystano moduły firmy Platin Audio, które wykorzystują wzmacniacze kl. D od Texasa" Nigdy nie powiedzialem, ze jest tam Hypex. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu 5 minut temu, MariuszZ napisał: Mimo to można ponarzekać, że taki rewelacyjny głośnik zasilili tanią elektroniką ze średniej półki Mariusz, pamiętajmy o cenie tych monitorów. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 39 minut temu Autor Napisano 39 minut temu Też mowilem, ze gram na znacznie lepszym wzmacniaczu z Kudosami. Moze czytajcie ze zrozumieniem albo uwazniej. Mariusz... Jeszcze moze za wcześnie na to zebym ja o tym wspominał. Myslalem, ze moze ktos z tych bardziej postepowych. Przypominam, bo moze zapomnieliscie, ze to ja niby jestem do tylu.... W Kanadzie produkuje się juz nowe generacje klD. Niestety sa drogie. Przyszloscią moga byc tez wzmacniacze..... nie wiem jak to nazwać. Procesorowe? Dźeiek jest przetwarzany przez algorytmy. Narazie chroni je patent Marka Levinsona. Tego prawdziwego Marka Levinsona. Mariusz, warto zwracac uwagę na to co piszę. Nie są to moje monitory. Nie za bardzo chcialo mi się je testować. Tez uwazam, ze monitory aktywne mogą sie nie podobac tradycjonalistom. Niemniej, staram sie być obiektywny. Jesli moge cos polecić to to robię. Za te pieniadze, w takim wykonczeniu, z takimi funkcjonalnosciami, a przede wszystkim z tak dopracowanym brzmieniem ( mimo malych wymiarow) uwazam Buchardy za rewelacyjne. Gram na lepszym zestawie. Ale... ile razy on jest drozszy? Ile przyciskow On musze nacisnac zeby zaczać sluchać, ile pracy kosztowalo mnie strojenie. Samochodem osobowym nie da sie tego przewieźć. A Buchardy naprawdę wstydu nie przynoszą. Myslę, ze wielu melomanow byloby bardziej niz bardzo usatysfakcjonowanych. No i jestem pewien, ze u niewielu forumowiczow jest taki dźwiek ;). Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu 11 minut temu, audiowit napisał: Nigdy nie powiedzialem, ze jest tam Hypex. Wiem. Mimo to zwróciłem uwagę na to, bo wolałbym żeby był gdybym miał wybierać. Pozycjonujemy przetworniki, wzmacniacze, nawet miedź w przewodach. Mi przy wyborach oprócz oczywistego czyli brzmienia zależałoby na topowym wyposażeniu. Wolę mieć kondensatory nichikona dla przykładu niż jamicona, mimo że obie marki trzymają parametry. Podobnie z przetwornikami DAC czy ADC, niektórzy nawet gniazda i wtyczki pozycjonują. To kwestia wyborów świadomych, ale i dobrego samopoczucia. Texas robi wyśmienite kości, nawet hypex wykorzystuje w swoich modułach zasilających więc trochę marudzę. Mimo to gotowe moduły hypexa w kolumnach aktywnych bardziej do mnie przemawiają niż te od Platin Audio 😉 Sorki za offtop, ale chyba warto o tym też wspominać niejako przy okazji wyborów. WBA czy Plinius. Wg mnie wybór bardzo trudny. Dzisiaj, po tylu stronach nie mam pojęcia 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts