tomek4446 Napisano Wtorek o 19:27 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:27 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Z tego co zauważyłem na razie chyba jedna osoba napisała, że miała te słuchawki na uszach. To ja !!! 4 godziny temu, S Komp napisał: JAK TE POLECANE PRZEZ SIEBIE KOLUMNY JUŻ KUPISZ, WTEDY NAPISZ! Rockportów słuchałem chyba z 15 razy w różnych konfiguracjach ..........a właśnie , a jaki budżet ? 2 godziny temu, AudioTube napisał: Chłopie, mam odfajkowanych ze 40 modeli słuchawek za które „zapłaciłem” z półtora roku a i z dobre kilkanaście kolumn o skrajnie różnym brzmieniu. Za mało Adam , za mało. @S Komp podsumowując , sygnatura dźwięku kolumn ma być taki jak ze słuchawek, w każdej akustyce , z każdą elektroniką. Dołączam do prośby @AudioTube , jak takowe znajdziesz daj znać , może wreszcie się czegoś nauczymy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Wtorek o 19:29 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:29 9 godzin temu, S Komp napisał: A dlaczego niby nie? Kolego salon Q to proponuję omijać z daleka. Co do słuchawek to ja Cię doskonale rozumiem, jak widzisz „znawcy” nie trybią, że Tobie chodzi o przynajmniej zbliżone brzmienie, a nie 1 do 1 sam szukam sygnatury brzmieniowej senkow tylko HD25 i nie jest łatwo, większość kolumn brzmi jak kupa, nie słyszałem tego modelu, który posiadasz, ale znając ogólny zarys tej firmy to tam basik jest zawsze chapeau bas. Raz udało mi się wyszperać brzmienie zbliżone do kablówek od Apple tylko, że poświęciłem na to dużo czasu i trafiłem w sumie na nie przypadkiem, więc te stękania moralizatorskie to olej. Najlepiej jakbyś się wybrał na wycieczkę do salonu i posprawdzał kilka modeli - na pewno obczaj rodzinę Jasperów bo trochę tli się w nich zalążek senkowy. 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: nie dobieramy nigdy kolumn do słuchawek. To Ja zawsze szuka i to najlepsza dla mnie opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 20:05 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:05 Komu się słuchawki zamarzyły, to wchodzi do sklepu. Płaci za fotel i przez 3-4 godziny te 10-12 modeli spokojnie posmakuje. Nie wiem jak tam asortyment w sklepach w Polsce, ale w Niderlandach jest kilka miejsc, gdzie i ze 30 modeli w pół dnia się obleci. Z kolumnami jest inaczej. Który salon zgodzi się na odsłuch tylu modeli. Zachodzę w głowę, do którego modelu kolumn sygnaturki moich planarków by się zbliżyły. Kładę łeb na pieniek, że nie ma mowy o porównywaniu w paśmie do 250Hz. Ktoś odważy się? 3D, holografia, wieloplanowość 🤔, czy ktoś miał okazję znaleźć choć minimum podobieństw headphones i speakers? Tembry wokali, dynamika, coś tam może jeszcze dałoby radę zbliżyć. Ale nie daję za wygraną. To „dobry” temat. Będę wiercić i kopać. Zobaczę co tam mi się uzbiera. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Wtorek o 20:08 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:08 36 minut temu, S!N! napisał: jak widzisz „znawcy” nie trybią Ni cholery 37 minut temu, S!N! napisał: na pewno obczaj rodzinę Jasperów tych Jasperów ? Ok. wyzwanie jest , stąd taka moja ciekawość. Trzymam kciuki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Wtorek o 20:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:36 22 minuty temu, AudioTube napisał: Zachodzę w głowę, do którego modelu kolumn sygnaturki moich planarków by się zbliżyły. Kładę łeb na pieniek, że nie ma mowy o porównywaniu w paśmie do 250Hz. Ktoś odważy się? 3D, holografia, wieloplanowość 🤔, czy ktoś miał okazję znaleźć choć minimum podobieństw headphones i speakers? Tylko, że użytkownik szuka HD599, raczej go nie interesują planarki , wykresiki etc, podał konkretny model i brzmienie, jak ktoś miał na uszach senki to doskonale zna sygnaturę i wie jak to ma grać. @S Komp Po rozmowach z producentami obecnie grzebie w produktach studyjnych, oni doskonale znają brzmienie senkow i wiedzą co jest pięć, więc kontakt z takim salonów to też jakiś trop dla Ciebie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Wtorek o 20:39 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:39 AVANTGARDE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Wtorek o 21:38 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:38 System nagłośnienia od Bowersa w Volvo XC90. Drogo, bo musisz wziąć z autem, ale wrażenia bliskie słuchawkowym. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Wtorek o 22:22 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 22:22 2 godziny temu, tomek4446 napisał: To ja !!! Rockportów słuchałem chyba z 15 razy w różnych konfiguracjach ..........a właśnie , a jaki budżet ? Za mało Adam , za mało. @S Komp podsumowując , sygnatura dźwięku kolumn ma być taki jak ze słuchawek, w każdej akustyce , z każdą elektroniką. Dołączam do prośby @AudioTube , jak takowe znajdziesz daj znać , może wreszcie się czegoś nauczymy Po co zaśmiecasz wątek swoimi bezsensownymi wynurzeniami? już Ci raz napisałem - nie masz nic mądrego do powiedzenia w tym temacie, nie pisz. 44 minuty temu, majkel74 napisał: System nagłośnienia od Bowersa w Volvo XC90. Drogo, bo musisz wziąć z autem, ale wrażenia bliskie słuchawkowym. To, co robisz, to się nazywa trolling. Nie uważasz, że to bardzo słabe, wręcz prymitywne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Wtorek o 22:49 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:49 (edytowany) @S Kompto nie było do ciebie, gdyż z uwagi na twoją trudną do zrozumienia arogancję i butę nie zamierzam już nic do ciebie pisać i tracić na ciebie czasu. To tak wiesz, dla innych, co mają trochę poczucia humoru, zdają sobie sprawę z absurdalności twojego wątku, a przy okazji wiedzą, że faktycznie odsłuch w aucie ma więcej wspólnego z słuchawkami niż to co mamy z kolumn w domu. Edytowano Wtorek o 22:51 przez majkel74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Środa o 02:07 Udostępnij Napisano Środa o 02:07 (edytowany) Autor wątku napisał wprost, jak człowiek szuka kolumn o brzmieniu zbliżonym do takich słuchawek Konkret, punkt odniesienia, jasny cel. A co dostaje? Lawina ogólników, lanie wody, filozoficzne rozkminy i czepialstwo o ton wypowiedzi. Zero konkretów, za to pełno urażonych ego. Teraz jeszcze zaczynają go trollować — niby to „luźne komentarze”, a każdy, kto ma trochę rozumu, widzi, że chodzi o robienie z człowieka idioty, bo nie pokłonił się forumowej „świętej trójcy uprzejmości”. Zamiast pomóc, to niektórzy wolą się bawić w forumowy komitet etyczny. Najlepiej jakby autor pisał z uśmiechem, zaczynał każdy post od „dzień dobry całuje wszystkich po dupach kochanych forułowiczow” i kończył „serdeczności, pozdrawiam cieplutko jaka umyta pachnąca”. A jak ma czelność oczekiwać konkretnych odpowiedzi — to „jest roszczeniowy”. Żenada. Doskonale rozumiem jego frustrację, bo sam przez to przechodziłem. Te same teksty, ten sam poziom „pomocy” — czyli żadnej. Człowiek potrzebuje konkretnych wskazówek, a dostaje bajki, które nic nie wnoszą. A jak odpowiesz dosadnie, to od razu jesteś problemem Wracając do tematu — skoro ktoś szuka brzmienia zbliżonego do słuchawek to nie szukamy pierdzących kluch z ciepłym basem, tylko kolumn z naturalną średnicą, równowagą tonalną, kontrolą i brakiem przerysowania. Czyli konkretnie: 1. Harbeth P3ESR / C7ES-3 – świetna średnica, naturalność, zero efekciarstwa. 2. Spendor Classic 3/5 lub A4 – podobna liga. Równe, spójne, bardzo przyjemne, ale nie zamulone. Brytyjska szkoła grania, gdzie średnica ma sens. 3. ATC SCM11 / SCM19 – dla tych, którzy chcą więcej precyzji i dynamiki. 4. Dynaudio Evoke 10 / 20 – czyste, uporządkowane granie. Nieco więcej dołu ale wciąż z klasą. 5. Avantgarde Uno XD – a jak ktoś chce wersję na sterydach, z dynamiką atomową i średnicą, która brzmi jak żywy człowiek w pokoju. To są konkretne propozycje, a nie bajki o „wszystko zależy” i „posłuchaj sam”. Jasne, że trzeba posłuchać ale najpierw trzeba mieć co. I właśnie do tego jest forum żeby dać ludziom jakieś realne punkty startu, a nie udawać, że każdy sprzęt gra inaczej w zależności od fazy Księżyca. Można pomóc, albo można trollować i obrażać się jak dzieci. Edytowano Środa o 02:12 przez Nie wszystko wiedzący 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Środa o 04:50 Udostępnij Napisano Środa o 04:50 2 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał: 4. Dynaudio Evoke 10 / 20 – czyste, uporządkowane granie. Nieco więcej dołu ale wciąż z klasą. A słyszałeś może speciał 40 ? Jeśli tak to one są jaśniejsze od Evoke, duża różnica na basie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:28 Udostępnij Napisano Środa o 05:28 9 godzin temu, S!N! napisał: Ja zawsze szuka i to najlepsza dla mnie opcja. Ty szukasz kolumn do słuchawek? Serio? No to dlatego nic ci nie pasuje i na wszystko tak psioczysz. Szczerze nie wiedziałem o tym. 20 godzin temu, S Komp napisał: A dlaczego niby nie? Dlaczego kolumny nie mogą mieć brzmienia podobnego do brzmienia słuchawek? Nie da się znaleźć kolumn, które, po zdjęciu z głowy słuchawek będą brzmiały podobnie? Moim zdaniem nie. Bo to inny typ przekazu dzwieku. I powinieneś szukać brzmienia o wyższej klasy. Chociażby to że na słuchawki nie ma wpływu akustyka pomieszczenia a to jest klucz przekazu. Aha no i nie tylko ja jestem takiego zdania. Dokładnie tak samo uważa Pan z kanału 0.dB. Wiec jeżeli nie ja to słuchaj tego znawcy. Ale widze że na poprzedniej stronie postawiłeś na swoim. No szkoda. Skoro źle Ci doradzamy i nie jesteś zadowolony z chęci pomocy to możesz spróbować gdzie indziej. Pamiętaj że tu nikt Ci pod góre nie robi. Pytałes, dostaleś konkretne odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 05:51 Udostępnij Napisano Środa o 05:51 3 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał: 1. Harbeth P3ESR / C7ES-3 – świetna średnica, naturalność, zero efekciarstwa. 2. Spendor Classic 3/5 lub A4 – podobna liga. Równe, spójne, bardzo przyjemne, ale nie zamulone. Brytyjska szkoła grania, gdzie średnica ma sens. 3. ATC SCM11 / SCM19 – dla tych, którzy chcą więcej precyzji i dynamiki. 4. Dynaudio Evoke 10 / 20 – czyste, uporządkowane granie. Nieco więcej dołu ale wciąż z klasą. To AI podpowiedziało 🙂? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Środa o 05:57 Udostępnij Napisano Środa o 05:57 16 minut temu, Piotr Sonido napisał: No to dlatego nic ci nie pasuje i na wszystko tak psioczysz. Tu jest jakiś problem z czytaniem i przyswajaniem wiadomości, jak coś gra jak kał dla mnie czyli to co kiedyś proponowałeś to nic tego nie zmieni i słuchawki nie mają tutaj nic do rzeczy. Założyciel szuka podobnego brzmienia do danego modelu słuchawek, a Ty dalej jakieś pierdy piszesz, widać , że ma w dupie wywody tak samo jak ja, nie po to tutaj przyszedł, słuchałeś tych senków? Jeśli tak to podaj mu coś z czym miałeś styczność i miało podobną sygnaturę tego brzmienia, nikt nie oczekuje grania 1do1 ja pikole tak ciężko to zrozumieć... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:15 Udostępnij Napisano Środa o 06:15 13 minut temu, S!N! napisał: Tu jest jakiś problem z czytaniem i przyswajaniem wiadomości, jak coś gra jak kał dla mnie czyli to co kiedyś proponowałeś to nic tego nie zmieni i słuchawki nie mają tutaj nic do rzeczy. Założyciel szuka podobnego brzmienia do danego modelu słuchawek, a Ty dalej jakieś pierdy piszesz, widać , że ma w dupie wywody tak samo jak ja, nie po to tutaj przyszedł, słuchałeś tych senków? Jeśli tak to podaj mu coś z czym miałeś styczność i miało podobną sygnaturę tego brzmienia, nikt nie oczekuje grania 1do1 ja pikole tak ciężko to zrozumieć... Dlatego mowie nie pasują Ci moje wywody to prosze posłuchaj 0.dB. On tez opowiada "pierdy" jak to piszesz? Właśnie wygląda że Ty masz w du.. oczekiwania użytkownika. Celem tego forum jest odpowiedź , sugestia, pomoc nawet jeśli nie jest w istota rozumowania pytającego. Nie jesteśmy sklepem żeby tylko przytaknąć i byle sprzedać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Środa o 06:51 Udostępnij Napisano Środa o 06:51 31 minut temu, Piotr Sonido napisał: posłuchaj 0.dB. On tez opowiada "pierdy" jak to piszesz Ale mnie to średnio obchodzi na jakie tematy on się tam produkuje jest proste pytanie jak budowa cepa na początku wątku - przykład kolumny grającej podobną sygnaturą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Środa o 07:35 Autor Udostępnij Napisano Środa o 07:35 (edytowany) 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No szkoda. Skoro źle Ci doradzamy i nie jesteś zadowolony z chęci pomocy to możesz spróbować gdzie indziej. Pamiętaj że tu nikt Ci pod góre nie robi. Pytałes, dostaleś konkretne odpowiedzi. Nie zauważyłem żebyś cokolwiek mi doradził. 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Moim zdaniem nie. Bo to inny typ przekazu dzwieku. I powinieneś szukać brzmienia o wyższej klasy. Co to znaczy brzmienie wyższej klasy? Nigdzie nie napisałem nic o klasie brzmienia, cokolwiek miało by to oznaczać. Ja szukam kolumn podobnie brzmiących do Sennheisara HD599 i tyle. 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Aha no i nie tylko ja jestem takiego zdania. Dokładnie tak samo uważa Pan z kanału 0.dB. Wiec jeżeli nie ja to słuchaj tego znawcy. Kim jest ten Pan? Edytowano Środa o 07:39 przez S Komp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 07:43 Udostępnij Napisano Środa o 07:43 7 minut temu, S Komp napisał: Nie zauważyłem żebyś cokolwiek mi doradził. Co to znaczy brzmienie wyższej klasy? Nigdzie nie napisałem nic o klasie brzmienia, cokolwiek miało by to oznaczać. Ja szukam kolumn podobnie brzmiących do Sennheisara HD599 i tyle. Ktoś zapytał o budżet. Możesz to określić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Środa o 08:05 Udostępnij Napisano Środa o 08:05 @S!N! ależ my chcemy pomóc. Tylko aby móc pomóc , potrzebna jest elementarna współpraca pytającego. Bo na razie to wygląda tak ,jak bym prosił o dobór lakieru do mojego samochodu , tylko nie powiedział o jaki kolor mi chodzi. Tak a'propos po za linią obrony , jakieś propozycje paczek ? @Nie wszystko wiedzący podałeś pięć propozycji kolumn. Nie wiem czy się zgodzisz , ale wg. mnie jak wstawię te kolumny do 14 m2 , a następnie do 50 m2 to ich brzmienie będzie zgoła inne , a kubatury nie znamy. Równie dobrze mógłbym odpalić stronę dowolnego Salonu i podać pięć pierwszych pozycji kolumn ,które się pojawią. Choć szacun , za opis brzmienia , może się przydać. Dzisiaj rano tak na szybko , wetknąłem 650-tki do magnetofonu , CD, RME i mam trzy różne brzmienia. Pytający nie chce zdradzić co obecnie jest źródłem dla słuchawek i co będzie napędzać kolumny. Mamy po prostu za mało danych. Słyszymy inwektywy zamiast odpowiedzi na pytania. Budżet jest owiany tajemnicą , mogę się tylko domyślać na podstawie kolumn, które pytający odsłuchiwał , że jest to przedział 4-8 tys. i chodzi o podłogówki .Pewności nie ma. Ale ok. posługując się opisem podanym przez @d00 / też nie dostaliśmy sygnału od pytającego , czy tak właśnie odbiera 599 / czyli cytuję: "Słuchawki Sennheiser HD599 mają charakterystyczne brzmienie: lekko ocieplone, z delikatnie podkreślonym basem (ale nienachalnym), gładka, nieagresywna góra – bez sybilantów, niemęcząca, przyjemna, nieco wysunięta średnica – zwłaszcza wokale, szeroka scena dźwiękowa i dobra separacja instrumentów, ogólna "muzykalność" – relaksujące, przyjemne do dłuższego słuchania." mogę zasugerować: - Altec Lansing Valencia - Electro - Voice Interface Gama lub Delta 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Środa o 09:14 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:14 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: @S!N! ależ my chcemy pomóc. Tylko aby móc pomóc , potrzebna jest elementarna współpraca pytającego. Bo na razie to wygląda tak ,jak bym prosił o dobór lakieru do mojego samochodu , tylko nie powiedział o jaki kolor mi chodzi. Tak a'propos po za linią obrony , jakieś propozycje paczek ? @Nie wszystko wiedzący podałeś pięć propozycji kolumn. Nie wiem czy się zgodzisz , ale wg. mnie jak wstawię te kolumny do 14 m2 , a następnie do 50 m2 to ich brzmienie będzie zgoła inne , a kubatury nie znamy. Równie dobrze mógłbym odpalić stronę dowolnego Salonu i podać pięć pierwszych pozycji kolumn ,które się pojawią. Choć szacun , za opis brzmienia , może się przydać. Dzisiaj rano tak na szybko , wetknąłem 650-tki do magnetofonu , CD, RME i mam trzy różne brzmienia. Pytający nie chce zdradzić co obecnie jest źródłem dla słuchawek i co będzie napędzać kolumny. Mamy po prostu za mało danych. Słyszymy inwektywy zamiast odpowiedzi na pytania. Budżet jest owiany tajemnicą , mogę się tylko domyślać na podstawie kolumn, które pytający odsłuchiwał , że jest to przedział 4-8 tys. i chodzi o podłogówki .Pewności nie ma. Ale ok. posługując się opisem podanym przez @d00 / też nie dostaliśmy sygnału od pytającego , czy tak właśnie odbiera 599 / czyli cytuję: "Słuchawki Sennheiser HD599 mają charakterystyczne brzmienie: lekko ocieplone, z delikatnie podkreślonym basem (ale nienachalnym), gładka, nieagresywna góra – bez sybilantów, niemęcząca, przyjemna, nieco wysunięta średnica – zwłaszcza wokale, szeroka scena dźwiękowa i dobra separacja instrumentów, ogólna "muzykalność" – relaksujące, przyjemne do dłuższego słuchania." mogę zasugerować: - Altec Lansing Valencia - Electro - Voice Interface Gama lub Delta Prosiłem Cię, nie zaśmiecaj wątku swoimi bezsensownymi wynurzeniami. 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Ktoś zapytał o budżet. Możesz to określić? Napisałem już - nie "pierdylion" zł. Chyba nietrudno się domyśleć, że ktoś kto kupuje słuchawki za kilkaset zł nie zapłaci kilkaset czy kilkadziesiąt tysięcy zł za kolumny. Edytowano Środa o 09:21 przez S Komp 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 10:00 Udostępnij Napisano Środa o 10:00 44 minuty temu, S Komp napisał: Napisałem już - nie "pierdylion" zł. Chyba nietrudno się domyśleć, że ktoś kto kupuje słuchawki za kilkaset zł nie zapłaci kilkaset czy kilkadziesiąt tysięcy zł za kolumny. Czyli ani przedziału cenowego ani metrażu nie podasz? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Środa o 10:54 Autor Udostępnij Napisano Środa o 10:54 (edytowany) 53 minuty temu, KrólKiczu napisał: Czyli ani przedziału cenowego ani metrażu nie podasz? 4-8 tys. zł, pomieszczenie 24 i 45m2, odległość słuchania ok. 2m oraz 4 m od kolumn Edytowano Środa o 10:54 przez S Komp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Czwartek o 08:23 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:23 @Piotr Sonido @S!N! chcecie się przepychać to zapraszam do zakladki Ring. Temat jest przyczynkiem do serwowania forumowych uszczypliwości. Tak odczytuję postawę autora tematu, który nie przyjmuje do wiadomości czytelnych i jasnych komunikatów serwując w zamian niezbyt grzeczne odpowiedzi. Problem przełożenia dźwięku słuchawek na dźwięk kolumn jest natury technicznej, ale też osobistych preferencji i oczekiwań okraszonych całą gamą zmiennych o których autor nie chce wiedzieć lub po prostu jeszcze do nich nie dojrzał. Doradzanie lub słuchanie kolumn w salonie, który ma odmienną akustykę? Litości. Inny poglos, inny metraż, a co za tym idzie inne rezonanse modalne, inny sbir, inna elektronika. W efekcie całkiem inna charakterystyka brzmienia mogąca różnić się od domowej o +/- 15 dB SPL w miejscu odsłuchu. Sam poglos przekładając na maskowanie rozdzielczości może zmienić dramatycznie obrazowanie i detaliczność muzycznego przekazu. Zadanie wskazania kolumn o ekwiwalentnym graniu jak senki jest niczym szukanie św. Graala. Nikt nie zabroni, nikt nie wskaże gdzie, ale można szukać. Można też próbować zmienić wodę w wino 😉 Wiem, że nie pomoglem. Nie o to chodziło, a o zgłoszenie. Apeluję zatem o bardziej stonowane wypowiedzi i zachęcam do utrzymania koleżeńskiej atmosfery w dyskusji. Pozdrawiam. M 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Czwartek o 08:53 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 08:53 (edytowany) 35 minut temu, MariuszZ napisał: @Piotr Sonido @S!N! chcecie się przepychać to zapraszam do zakladki Ring. Temat jest przyczynkiem do serwowania forumowych uszczypliwości. Tak odczytuję postawę autora tematu, który nie przyjmuje do wiadomości czytelnych i jasnych komunikatów serwując w zamian niezbyt grzeczne odpowiedzi. Problem przełożenia dźwięku słuchawek na dźwięk kolumn jest natury technicznej, ale też osobistych preferencji i oczekiwań okraszonych całą gamą zmiennych o których autor nie chce wiedzieć lub po prostu jeszcze do nich nie dojrzał. Doradzanie lub słuchanie kolumn w salonie, który ma odmienną akustykę? Litości. Inny poglos, inny metraż, a co za tym idzie inne rezonanse modalne, inny sbir, inna elektronika. W efekcie całkiem inna charakterystyka brzmienia mogąca różnić się od domowej o +/- 15 dB SPL w miejscu odsłuchu. Sam poglos przekładając na maskowanie rozdzielczości może zmienić dramatycznie obrazowanie i detaliczność muzycznego przekazu. Zadanie wskazania kolumn o ekwiwalentnym graniu jak senki jest niczym szukanie św. Graala. Nikt nie zabroni, nikt nie wskaże gdzie, ale można szukać. Można też próbować zmienić wodę w wino 😉 Wiem, że nie pomoglem. Nie o to chodziło, a o zgłoszenie. Apeluję zatem o bardziej stonowane wypowiedzi i zachęcam do utrzymania koleżeńskiej atmosfery w dyskusji. Pozdrawiam. M Warto, żebyś przeczytał te „niezwykle” grzeczne, kulturalne i pomocne wypowiedzi „fachowców” na które padły owe moje, jak piszesz, „niezbyt grzeczne odpowiedzi” Edytowano Czwartek o 08:59 przez S Komp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 08:56 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:56 Dnia 26.03.2025 o 03:07, Nie wszystko wiedzący napisał: Wracając do tematu — skoro ktoś szuka brzmienia zbliżonego do słuchawek to nie szukamy pierdzących kluch z ciepłym basem, tylko kolumn z naturalną średnicą, równowagą tonalną, kontrolą i brakiem przerysowania. Czyli konkretnie: Do jakiego tematu? Serio? Myślisz, że pomogłeś tą listą zaczerpniętą z AI, czy innego chat GPT? No faktycznie, gdybym miał się kogoś takiego radzić, co to pyta sztuczną inteligencję, to dziękuję bardzo. Naprawdę, uważasz, że te senki spełniają warunki jakie zarzuciłeś "z naturalną średnicą, równowagą tonalną, kontrolą i brakiem przerysowania." Dobre sobie. 🤭 Odpowiedzi i zapytań padło już wiele i to sensownych, tylko trzeba rozumieć specyfikę odmienną zresztą brzmienia sluchawek zwlaszcza "tych" i brzmienia kolumn na które wplyw ma wiele rzeczy, głównie akustyka pomieszczenia. Mówiąc szczerze nie chciałbym by zestaw głośnikowy grał mi tak jak słuchawki, bo to inny rodzaj prezentacji i muzycznych doznań, a tor słuchawkowy uważam mam niewąski łącznie ze słuchafonami. Tylko trzeba raczej rozróżniać te dwa dość różne media do słuchania muzyki i nie próbować ich łączyć i dążyć do tego samego w obu przypadkach, bo się nie da. Polecam się z tym pogodzić, a nie szukać niemożliwego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts