Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:04 Udostępnij Napisano Piątek o 06:04 21 godzin temu, MariuszZ napisał: Problem przełożenia dźwięku słuchawek na dźwięk kolumn jest natury technicznej, ale też osobistych preferencji i oczekiwań okraszonych całą gamą zmiennych o których autor nie chce wiedzieć lub po prostu jeszcze do nich nie dojrzał. Prawda? No i dziekuję 12 godzin temu, Webster.brd napisał: Nie chce wchodzić miedzy wódkę a zakąski, ale nowy kolega wypowiada sie jak kolejna reinkarnacja zbanowanych użytkowników: np. ostatnio Gargan. ale pełna racja Tomasz banują pomału Gargana na Audiostereo także może szuka nowego wcielenia? 11 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Widać to tylko tyle że chłopu w własnym wątku spokoju dać nie potraficie 😆 Żeby jeszcze co ciekawego co by mu pomogło napisane było 😆 Urażone ego 😆 jeszcze tego nie grali żeby we własnym wątku był zablokowany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Piątek o 06:14 Udostępnij Napisano Piątek o 06:14 No właśnie to jest dziwne. Facet prosi by mu pisać konkrety a dostaje trolling i do tego sam jest posądzany o trolling 😆 Prosi w poście cytując faceta by mu nie zaśmiecał wątku. A facet mu pisze że będzie pisał i koniec. Cytuje gościa by było jasno zrozumiałe do kogo pisze. 😆 Będzie pisał bo jest cytowany a jest cytowany by wiedział do kogo idzie prośba😆 Mnie też możecie zablokować 😆 kogo miałem spotkać na forum to już to zrobiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Piątek o 07:48 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 07:48 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Prawda? No i dziekuję banują pomału Gargana na Audiostereo także może szuka nowego wcielenia? jeszcze tego nie grali żeby we własnym wątku był zablokowany Po co trollujesz, nie napisałeś konkretnie nic w temacie. Nie wiesz nic w temacie, nie pisz, nie nabijaj to sobie postów! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 08:13 Udostępnij Napisano Piątek o 08:13 1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: No właśnie to jest dziwne. Facet prosi by mu pisać konkrety a dostaje trolling i do tego sam jest posądzany o trolling 😆 Facet dostał konkrety. Nie rozumie, że się nie da albo będzie bardzo drogo, bo jakość w kontekście dynamiki, rozdzielczości, adaptacji akustycznej kosztuje. Kluczem do szukania podobieństw grania słuchawek i kolumn jest dostosowanie akustyki pomieszczenia. Bez tego można tylko próbować i to w polu bliskim. Nie w 29 czy 40m2. Może gdyby kupił jakieś małe monitory, dorobił pałąki i założył na głowę to dostałby dźwięk jak ze słuchawek o określonej sygnaturze 😉 Autor tematu nie rozumie, że w słuchawkach odcinamy wpływ akustyki. Zatem odcinamy rezonanse pomieszczenia, szum miejski i wpływ całego otoczenia. Kolumny w domowych, normalnych warunkach nie oddadzą takiej rozdzielczości jak słuchawki bo szum, bo pogłos, bo odległość i geometria. Tam gdzie w słuchawkach ma pięknie rozciagniety bas, u siebie na 40m2 może mieć padlinę bo dziura od SBIR na dwie oktawy będzie. Poza tym uwagi do biorących udział w dyskusji, że "fachowcy", w odpowiedniej otoczce słownej ma charakter pejoratywny. Stąd mocny impuls zwrotny. Nikt nie lubi jak się go traktuje jak dzieciaka przeganiając z osiedlowej piskownicy sypiąc piaskiem po oczach z komunikatem, że zabawa jest tylko dla dużych chłopców, nie piaskowych "fachowców", ktorzy śmią twierdzić, że jak piach za suchy to zamek nie postoi. "Zamki z piasku to trza umić stawiać". Zatem zachęcam do szukania małych monitorów, materiału na pałąki i sposobu by to zainstalować na głowie 😉 Uśmiechu na cały dzień życzę 😀 Pozdrawiam. M 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Piątek o 08:15 Udostępnij Napisano Piątek o 08:15 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: jeszcze tego nie grali żeby we własnym wątku był zablokowany Kiedyś musi być ten pierwszy raz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Piątek o 09:17 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:17 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Facet dostał konkrety. Nie rozumie, że się nie da albo będzie bardzo drogo, bo jakość w kontekście dynamiki, rozdzielczości, adaptacji akustycznej kosztuje. Kluczem do szukania podobieństw grania słuchawek i kolumn jest dostosowanie akustyki pomieszczenia. Bez tego można tylko próbować i to w polu bliskim. Nie w 29 czy 40m2. Może gdyby kupił jakieś małe monitory, dorobił pałąki i założył na głowę to dostałby dźwięk jak ze słuchawek o określonej sygnaturze 😉 Autor tematu nie rozumie, że w słuchawkach odcinamy wpływ akustyki. Zatem odcinamy rezonanse pomieszczenia, szum miejski i wpływ całego otoczenia. Kolumny w domowych, normalnych warunkach nie oddadzą takiej rozdzielczości jak słuchawki bo szum, bo pogłos, bo odległość i geometria. Tam gdzie w słuchawkach ma pięknie rozciagniety bas, u siebie na 40m2 może mieć padlinę bo dziura od SBIR na dwie oktawy będzie. Poza tym uwagi do biorących udział w dyskusji, że "fachowcy", w odpowiedniej otoczce słownej ma charakter pejoratywny. Stąd mocny impuls zwrotny. Nikt nie lubi jak się go traktuje jak dzieciaka przeganiając z osiedlowej piskownicy sypiąc piaskiem po oczach z komunikatem, że zabawa jest tylko dla dużych chłopców, nie piaskowych "fachowców", ktorzy śmią twierdzić, że jak piach za suchy to zamek nie postoi. "Zamki z piasku to trza umić stawiać". Zatem zachęcam do szukania małych monitorów, materiału na pałąki i sposobu by to zainstalować na głowie 😉 Uśmiechu na cały dzień życzę 😀 Pozdrawiam. M Pytanie było konkretne i jasne - Czy ktoś z kolegów mógłby polecić kolumny głośnikowe podłogowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek Sennheiser HD599? Nie pytałem, czy ktoś potrafi znaleźć takie kolumny czy nie, bo nie interesuje mnie to. W jakim celu zabierają głos Ci, którzy nic nie maja do powiedzenia w temacie poza zwykłym trolowaniem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie czy prośbę, nie pisz! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 10:14 Udostępnij Napisano Piątek o 10:14 35 minut temu, S Komp napisał: Pytanie było konkretne i jasne - Czy ktoś z kolegów mógłby polecić kolumny głośnikowe podłogowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek Sennheiser HD599? Pytanie jest mało precyzyjne. Mógłby. Pozdrawiam. Nie mógłby. Dlaczego nie to za każdym razem uzasadniali w mniej lub bardziej czytelny sposób. Co to znaczy "zbliżone brzmienie"? Samo "brzmienie" jest subiektywnym określeniem cech dźwięku związanym z jego barwą, balansem tonalnym, dynamiką, rozdzielczością, ale przede wszystkim wrażeniami budowania wrażeń przestrzennych seansu muzycznego. Separacji dźwięków, powietrza, głębi, szerokości sceny. Nie da się subiektywnych często bardzo indywidualnych wrażeń przełożyć ze świata nausznych słuchawek do świata wolnostojących kolumn. Mogłeś zdefiniować jak w Twoim odczuciu grają senki i opisać jak odbierasz bas, średnicę, soprany, przestrzeń, dynamikę, rozdzielczość tworząc pomost do dalszych rozważań. Wolałeś zadać "głupie" pytanie oczekując na konkretne odpowiedzi. Na takie pytanie nie ma szans wstrzelić się w Twoje oczekiwania. Jedyne czego można się spodziewać to dalsze szukanie św. Graala i nakręcanie spinu nieporozumień czym on tak naprawdę dla Ciebie jest. Równie dobrze można prosić o polecenie kamerki internetowej, żeby dawała taki sam obraz jak średnioformatowy Hasselblad 😉 Mimo to życzę powodzenia. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Piątek o 10:25 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:25 10 minut temu, MariuszZ napisał: Pytanie jest mało precyzyjne. Pytanie jest bardzo precyzyjne i jednoznaczne. Nie pytam nikogo o jakiekolwiek filozoficzne wywody na temat audio. Jeżeli nie wiesz co na nie odpowiedzieć, to po prostu nie wiesz i nie odpowiadasz. Nigdzie nie napisałem, ze ktokolwiek ma trafić w mój gust. Prosiłem o propozycje forumowiczów , a ja z tego coś wybiorę i sprawdzę czy mi to odpowiada, Czy to nie jest proste? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 10:37 Udostępnij Napisano Piątek o 10:37 Ja nie wiem, jak reszta "fachowców", ale poczekam na konkretne propozycje do tego "precyzyjnego i jednoznacznego" pytania. Nie przeszkadzam więcej w oczekiwaniu na propozycje prosząc o merytoryczną dyskusję, gdyby się zawiązała. Miłego dnia. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 13:53 Udostępnij Napisano Piątek o 13:53 @S Komp dostałeś tutaj już jakieś propozycje kolumn. Myślę że szkoda marnować czasu na przepychanki i sprawdzić owe propozycję. Warto również wziąść pod uwagę to co napisał @MariuszZ w prześmiewczy sposób, nie zdając sobie chyba sprawy z tego że trafił w 10! (Chyba nigdy nie doświadczył na własne uszy co daje pole bliskie i jak "kasuje" w pewnym sensie niedoskonałości akustyki) 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Może gdyby kupił jakieś małe monitory, dorobił pałąki i założył na głowę to dostałby dźwięk jak ze słuchawek o określonej sygnaturze 😉 Oczywiście nie dorabiasz pałąka, tylko stawiasz w stosunkowo blisko, (ale też nie za blisko <1m) na podstawkach na wysokości uszu (chyba że mowa o wolnostojacych). Możesz też zrobić porownanie w dwóch różnych pomieszczeniach różnych od siebie w różnych odległościach od miejsca odsłuchu (np łazienka/kuchnia vs pokój dzienny) będziesz mógł sam stwierdzić czy i na ile użytkownicy mieli rację w przypadku akustyki. Wracając tymczasem do kolumn naśladujących słuchawki... zauważyłem że nie zważasz na holografię sceny 3D. To też super, bo kolumny Możesz stawiać w dowolnej lokacji pomieszczenia, a i ilość możliwych kolumn i wzmacniaczy do testów się zwiększa. Kolejną rzeczą (najważniejsza) która powinieneś wziąść pod uwagę to korektor (najlepiej parametryczny). Podczas porównania brzmienia do słuchawek zdejmując je, jesteś w czasie rzeczywistym wpłynąć na dopasowanie dzwieku. Narazie to tyle. Miłej zabawy i czekamy z niecierpliwością na wyniki obserwacji. 😇 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Piątek o 15:15 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:15 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: @S Komp dostałeś tutaj już jakieś propozycje kolumn. Myślę że szkoda marnować czasu na przepychanki i sprawdzić owe propozycję. Warto również wziąść pod uwagę to co napisał @MariuszZ w prześmiewczy sposób, nie zdając sobie chyba sprawy z tego że trafił w 10! (Chyba nigdy nie doświadczył na własne uszy co daje pole bliskie i jak "kasuje" w pewnym sensie niedoskonałości akustyki) Oczywiście nie dorabiasz pałąka, tylko stawiasz w stosunkowo blisko, (ale też nie za blisko <1m) na podstawkach na wysokości uszu (chyba że mowa o wolnostojacych). Możesz też zrobić porownanie w dwóch różnych pomieszczeniach różnych od siebie w różnych odległościach od miejsca odsłuchu (np łazienka/kuchnia vs pokój dzienny) będziesz mógł sam stwierdzić czy i na ile użytkownicy mieli rację w przypadku akustyki. Wracając tymczasem do kolumn naśladujących słuchawki... zauważyłem że nie zważasz na holografię sceny 3D. To też super, bo kolumny Możesz stawiać w dowolnej lokacji pomieszczenia, a i ilość możliwych kolumn i wzmacniaczy do testów się zwiększa. Kolejną rzeczą (najważniejsza) która powinieneś wziąść pod uwagę to korektor (najlepiej parametryczny). Podczas porównania brzmienia do słuchawek zdejmując je, jesteś w czasie rzeczywistym wpłynąć na dopasowanie dzwieku. Narazie to tyle. Miłej zabawy i czekamy z niecierpliwością na wyniki obserwacji. 😇 Po co to piszesz??? Pisałem dość wyraźnie, nie oczekuję filozoficznych wywodów internetowych "fachowców" na temat audio, ani opinii ludzi nie mających nic do powiedzenia w temacie. Czy tak trudno to zrozumieć? Nie wiesz, czy nie chcesz nic napisać na temat, nie pisz i nie trolluj. Tak na marginesie, dlaczego piszesz o sobie "czekamy"? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 16:02 Udostępnij Napisano Piątek o 16:02 46 minut temu, S Komp napisał: Tak na marginesie, dlaczego piszesz o sobie "czekamy"? Acha. Czyli nie będzie kontynuacji czyt. Dzielenia się wrażeniami/doswiadczeniami? No szkoda 🥲 47 minut temu, S Komp napisał: Nie wiesz, czy nie chcesz nic napisać na temat, nie pisz i nie trolluj. To jest na temat. A eq jest Twoim "sprzymierzeńcem" w tym, co zamierzasz osiągnąć. To tyle odemnie. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Piątek o 16:24 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 16:24 18 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: To jest na temat. Czytaj ze zrozumieniem! Temat: Kolumny głośnikowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek Sennheiser Pytanie: Czy ktoś z kolegów mógłby polecić kolumny głośnikowe podłogowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek Sennheiser HD599? CO NAPPISAŁEŚ ZWIĄZANEGO Z TEMATEM I ZADANYM PYTANIEM??? 21 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Acha. Czyli nie będzie kontynuacji czyt. Dzielenia się wrażeniami/doswiadczeniami? Czytaj ze zrozumieniem! Zapytałem "dlaczego piszesz o sobie czekamy?" Tego pytania tez nie potrafisz zrozumieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 17:10 Udostępnij Napisano Piątek o 17:10 40 minut temu, S Komp napisał: Czytaj ze zrozumieniem! Zapytałem "dlaczego piszesz o sobie czekamy?" Tego pytania tez nie potrafisz zrozumieć? Wybacz proszę. To "naleciałości" z pewnej "gry" której głównym celem jest sprawne przewidzenie ruchów gracza. Ps: widzę że temat "gaśnie" powoli... może to i dobrze 🤔 Napisałem czekamy bo.... jest Nas tu jednak kilka osób, no i.... jakby nie patrzeć to.... czekamy 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Sobota o 12:26 Udostępnij Napisano Sobota o 12:26 Dnia 28.03.2025 o 09:13, MariuszZ napisał: Autor tematu nie rozumie, że w słuchawkach odcinamy wpływ akustyki. Zatem odcinamy rezonanse pomieszczenia, szum miejski i wpływ całego otoczenia. Kolumny w domowych, normalnych warunkach nie oddadzą takiej rozdzielczości jak słuchawki bo szum, bo pogłos, bo odległość i geometria. No właśnie w tym rzecz, że to rozumie, przecież jasno nakreślił , iż chodzi o brzmienie zbliżone, podkreślam specjalnie to słowo ,a nie identyczne i prosi jedynie o jakieś przykłady od osób, które słuchały danego modelu senków, Przyznaję się iż tytułowego modelu nie miałem na uszach, ale HD25 tak i zachęcam do sprawdzenia w tak dużym pomieszczeniu Jasperów 25mk II, produkt drogi, ale można wyrwać tanio , autor zaznaczył, iż budżet nie jest duży, ale mimo wszystko warto je odpalić, ogólnie rzuciłbym uchem na całą rodzinę pylonów czy eposów. Dnia 28.03.2025 o 09:13, MariuszZ napisał: Poza tym uwagi do biorących udział w dyskusji, że "fachowcy", w odpowiedniej otoczce słownej ma charakter pejoratywny Z racji, iż forum jest muzyczne to są tutaj osoby z niesamowitą wiedzą i doświadczeniem, ale również są fachowcy za dychę i tak bardzo są oni urażeni słowem fachowiec ? Nieźle muszą mieć spięte dupy - jest to tak samo porównywalne jak klikanie tych idiotycznych emotikonek, kiedy wielce fachowcowi się nie spodoba post. Dnia 28.03.2025 o 09:13, MariuszZ napisał: Tam gdzie w słuchawkach ma pięknie rozciagniety bas, u siebie na 40m2 może mieć padlinę bo dziura od SBIR na dwie oktawy będzie. Oczywiście, że tak może być i jasne jest to, iż żadne kolumny nie zapewnią takiej pełni basu w domowych warunkach jak słuchawki chyba, że mamy szczęście i pokój jest zajebiście przystępny dla kolumn to bas może być całkiem zjadliwy Dnia 28.03.2025 o 11:14, MariuszZ napisał: Mogłeś zdefiniować jak w Twoim odczuciu grają senki i opisać jak odbierasz bas, średnicę, soprany, przestrzeń, dynamikę, rozdzielczość tworząc pomost do dalszych rozważań. Tylko, że to tak naprawdę nic nie da bo dla mnie czy dla Ciebie czy też dla użytkownika opis będzie odbierany inaczej. Wiele razy opisywałem bas z HD25 to nikt tutaj nie ma pojęcia jak on brzmi i na jakim kształcie tego basu mi zależy, dopiero jak ktoś usłyszy te słuchawki to wie co jest pięć, tak samo jest z brzmieniem samochodowym , każdy audionawiedzony sprowadza go do jednego, a w każdej furze brzmi inaczej,więc sam wiesz. Dodatkowo jak jest pytanie o bas to zawsze z automatu dostaje się odpowiedź o niskich tonach tylko, że to jedynie część tego basu, a gdzie jego reszta... Ostatnio miałem okazję porozmawiać z producentami, którzy pracują na monitorach odsłuchowych typu Genelec itp i doskonale znają słuchawki ze stajni senka (mój model to must have dla djay) więc warto też uderzyć w taki punkt i posłuchać sobie tam kolumn. 22 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Chyba nigdy nie doświadczył na własne uszy co daje pole bliskie i jak "kasuje" w pewnym sensie niedoskonałości akustyki) Bardzo fajny przykład, wcześniej opisywałem monitory, które posiadam w pracy i mam je dosłownie przed sobą , delikatnie nad głową na biurku przy którym siedzę i grają prawie jak słuchawki od appla i@MariuszZ jest to brzmienie zbliżone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 14:10 Udostępnij Napisano Sobota o 14:10 1 godzinę temu, S!N! napisał: żadne kolumny nie zapewnią takiej pełni basu w domowych warunkach jak słuchawki chyba Mam obserwacje, wrażenia i odczucia o 180 stopni inne. Nigdy, przenigdy nie zamieniłbym kolumn moich na słuchawki moje i wszystkie inne modele, które miałem na uszach, w szczególności z uwagi na pasmo w najniższych dwóch oktawach. O innych aspektach do dyskusji, z uwagi na „bas” nima mowy. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Sobota o 16:18 Udostępnij Napisano Sobota o 16:18 A widzisz, w bliskim polu to co innego. Tu już łatwiej coś znaleźć, choć nadal nie do końca na temat. Miałem kiedyś Senki hd598, z większych monitorów dość podobnie grały na biurku w bliskim polu pochylone IQ Mini Lady 110. Jest też ich odmiana podłogowa, bodaj IQ Lady 120. Tyle, że ogółem to stosunkowo małe kolumny. Dużego pokoju się tym nie nagłośni, ale słuchane z około metra faktycznie mogą częściowo przypominać te Senki. Delikatniejsza góra z tweetera Nokii, i niezły bas z bodaj prawie 18cm woofera. Panowie, jak ktoś ma robione na zamówienie potężne kolumny i napędza je estradowymi piecykami, to dla niego słuchawki czy metkowe kolumny zaprojektowane do użytku w bloku to popierdółki. Wszystko jest kwestią skali oczekiwań. Więc kiedy z drugiej strony słyszę narzekania jak to kolumny normalnej wielkości dostosowanej do mieszkań w bloku kiepsko grają w nie umeblowanym salonie pod 40m, to łapię się za głowę. Bo to tak jakby w aucie zamontować dwa głośniki o średnicy trzech centymetrów, i narzekać na kiepski dźwięk i brak basu. Warto realnie dopasować wielkość kolumn i moc sprzętu do swoich oczekiwań. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Niedziela o 17:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:25 Dnia 27.03.2025 o 21:35, michaudio napisał: Żeby móc realnie ocenić faktyczną sygnaturę kolumn należałoby je wynieść na otwartą przestrzeń, wtedy kolumny wyjęte z pod wpływu akustyki pokazałyby swoją prawdziwą sygnaturę brzmienia. I nawet gdyby na zewnątrz sygnatury słuchawek/kolumn się z grubsza pokrywały, to po wniesieniu do jednego pokoju mogą zabrzmieć w miarę podobnie. A w innym całkowicie inaczej. Te same kolumny w różnych warunkach akustycznych potrafią zabrzmieć bardzo różnie. Wpływ akustyki jest kluczowy i wstępnie nieprzewidywalny. Czy to tak trudno zrozumieć? Wielu ludzi narzeka, że kolumny wybrane w salonie audio w domu grają zupełnie nie do poznania. Akustyka potrafi totalnie zmienić odczucie brzmienia, stąd kompletnie odmienne opinie na temat tych samych kolumn. Do tego różna elektronika też potrafi odmienić brzmienie. Dlatego pytanie innych o konkretne kolumny jest bezcelowe. Ktoś poda Ci konkretny model, przytargasz go do siebie, i nie pyknie. Powiesz że "znawca" wpuścił Cię w maliny, a on będzie twierdził że grają tak jak słuchawki. I obaj będziecie mieć na swój sposób rację, bo różna akustyka, różny system pojęciowy opisu dźwięku da Wam różne wrażenia. Jedynie samemu metodą prób i błędów możesz znaleźć kolumny które w Twojej akustyce, przy Twojej elektronice towarzyszącej i w Twojej ocenie zagrają podobnie. Bardziej łopatologicznie się nie da, rozumiesz to w końcu? Trochę ostry ten wątek.Kolego ,ale przecież gdyby nie dało się mniej więcej opisać sygnatury brzmienia to nie istniały by w ogóle fora audio,no bo gdybym spytał o "jakoś" tam brzmiące kolumny i opisał o jakie brzmienie mi chodzi,no to w sumie ktoś mógłby mi odpisać: -Słuchaj człowieku,musisz sobie po kolei wypożyczać kolumny,bo nikt nie przewidzi twojej akustyki pomieszczenia,ustawienia,no i do jakiego wzmacniacza podłączysz.Ja nie jestem jakimś doświadczonym audiofilem,ale jak szukałem dla siebie słuchawek,(czyli w drugą stronę) to porównując do kolumn słuchawki (nie pamiętam modelu) Audiotechnica brzmiały podobnie ja focale aria 936,lekka V-ka i ostrzejsza góra,czyli gdybym szukał brzmienia focali w słuchawkach no to one brzmiały podobnie,czyli mógłbym w drugą stronę doradzić komuś kolumny jeśli podałby ten model słuchawek i szuka takiego brzmienia w kolumnach,można mniej więcej sygnaturę określić. Poza tym chciałbym uprzejmie zwrócić uwagę,że rzeczywiście autor wątku oczekuje konkretów,ale pokora i poczucie taktu delikatnie mówiąc nie są jego mocnymi stronami ,w końcu jest można by tak ująć "gościem" na tym forum i chyba troszkę powściągliwości nikomu by nie zaszkodziło.Mimo to pozdrawiam wszystkich uczestników wątku i już "nie zaśmiecam więcej" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Niedziela o 17:47 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:47 6 minut temu, pablo11 napisał: Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ludzie potrafią całkiem różnie opisywać te same kolumny, słyszane w różnych warunkach? Mało tego dziesięciu starych wyjadaczy na zlocie poda dziesięć różnych opisów tych samych kolumn, których słuchali razem. To co dla jednego jest mułem, dla innego może być żyletą. I komu uwierzysz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Niedziela o 17:59 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:59 Sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Niedziela o 18:16 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:16 17 minut temu, michaudio napisał: Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ludzie potrafią całkiem różnie opisywać te same kolumny, słyszane w różnych warunkach? Mało tego dziesięciu starych wyjadaczy na zlocie poda dziesięć różnych opisów tych samych kolumn, których słuchali razem. To co dla jednego jest mułem, dla innego może być żyletą. I komu uwierzysz? No ok. niektórzy rzeczywiście mają problem z opisem,ale jak już nawet tak jest to wystarczy wyciągnąć jakąś średnią,no i oczywiście koniecznie odsłuchać,no bo jak zapytam o jasne detaliczne granie to raczej oberonów nikt mi nie zaproponuje,a nawet jeśli jeden na dziesięciu mi je poleci to je odrzucam i biorę do odsłuchu to co proponuje większość,no bo nie jestem w stanie większości kolumn odsłuchać,chodzi o jakieś cechy poglądowe,bo wiadomo ,że słowami można tylko w zbliżony sposób opisać dźwięk,możemy jedynie trochę zbliżyć się do swojego celu ,bo odsłuch najważniejszy to jest jasne.Chodziło mi poprostu o to,że można znając sygnaturę brzmienia słuchawek i wielu,wielu kolumn coś dobrać.Może inaczej gdybym miał dostęp do nieograniczonej ilości odsłuchu kolumn i dałbyś mi "za wzór"słuchawki a nie opis słowny to łatwiej byłoby mi dobrać kolumny niż gdybyś opisał mi je słowami,byłoby to bardziej namacalne niż grzebanie w głowie o jakie cechy ci chodziło i różna jak piszesz interpretacja słowna,czyż nie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano Niedziela o 18:33 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:33 Ciekawi mnie, dlaczego pomimo próśb, żeby nie pisali, dalej zabierają glos (trollują) tacy forumowicze jak @michaudio @pablo11 @AudioTube @Chyba Miro 84 piszący całkowicie nie na temat, tylko zaśmiecający wątek? Panowie, leczcie swoje kompleksy gdzie indziej! Nie "popisujcie się", bo nie macie czym! Zachowujecie się jak zakompleksione nastolatki "nadrabiające" swoje ułomności, fantazjowaniem miedzy rówieśnikami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Niedziela o 22:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:51 @S Komp Nie oceniaj mnie Twoją miarą... Bo jak dotąd, wręcz obsesyjnie powtarzasz się w kwestii "zakompleksionych kompleksów". Mnie w swoje problemy nie mieszaj. Podałem Ci wcześniej konkret, ale pewnie w zacietrzewieniu nie doczytałeś. Jak będziesz miał okazję to ich posłuchaj, najlepiej w bliskim polu. Może Ci podejdą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:31 Dnia 28.03.2025 o 08:48, S Komp napisał: Po co trollujesz, nie napisałeś konkretnie nic w temacie. Nie wiesz nic w temacie, nie pisz, nie nabijaj to sobie postów! Jako jeden z niewielu tutaj próbuje ci pomóc. Nie wskazuje prostych wyborów kolumn bo ne nie zagraja jak słuchawki. A o to pytałes. Wiec zdefiniuj trollowanie tutaj. Jednak to Twój temat nie chcesz żebym pisał? nie będę. Dojdziesz do tego sam tylko dłużej. Dnia 28.03.2025 o 09:13, MariuszZ napisał: Autor tematu nie rozumie, że w słuchawkach odcinamy wpływ akustyki. Zatem odcinamy rezonanse pomieszczenia, szum miejski i wpływ całego otoczenia. Kolumny w domowych, normalnych warunkach nie oddadzą takiej rozdzielczości jak słuchawki bo szum, bo pogłos, bo odległość i geometria. 🥂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S Komp Napisano wczoraj o 06:30 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 06:30 57 minut temu, Piotr Sonido napisał: Jako jeden z niewielu tutaj próbuje ci pomóc. Nie pisz bzdur. 57 minut temu, Piotr Sonido napisał: Nie wskazuje prostych wyborów kolumn bo ne nie zagraja jak słuchawki. A o to pytałes. Przeczytaj jeszcze raz o co pytałem! 58 minut temu, Piotr Sonido napisał: Dojdziesz do tego sam tylko dłużej. Nie muszę do niczego "dochodzić", dobrze wiem czego chcę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts