Skocz do zawartości

Jaki wzmacniacz z funkcją streamingu do Elac Vela BS403.2?

Robciu

Recommended Posts

Cześć,

Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na forum 🖐️

Już od dawna chciałem kupić jakieś dobrze brzmiące budżetowe stereo do "salonu" (powierzchnia ok. 6x3=18m2). Na cały zestaw, czyli głośniki podstawkowe i wzmacniacz chciałem wydać ok. 6 tys. Niestety pech chciał, że pod wpływem impulsu zakupiłem Elac Vela BS403 za ok. 4450 zł (nówki z Niemiec). Myślałem, że do realizacji zamówienia nie dojdzie z racji braku stanów magazynowych. Ale po tygodniu otrzymałem informację, że jednak wysłali i to nie model BS403, a BS403.2, ponieważ tych pierwszych już nie produkują 😄

No i teraz mam dylemat, ponieważ z początkowego budżetu za wiele mi nie zostało, a nawet po jego podniesieniu nie mogę znaleźć nic ciekawego, co spełniałoby moje wymagania. Powiedzmy, że nie chciałbym wydać więcej niż na same głośniki.

Chciałbym aby było to urządzenie "all in one" z funkcją streamingu (koniecznie z Tidal Connect), z którym Elac Vela BS403.2 dobrze zagrają. Najlepiej jakby do tego było kompaktowe i posiadało HDMI ARC.

Po wstępnym researchu znalazłem modele:

1. Wiim Amp

2. Bluesound Powernode

3. Marantz PM7000N (niestety nie ma HDMI ARC)

Czy coś z tej listy się nada? Czy może są jeszcze jakieś sprzęty, na które powinienem zwrócić uwagę?

Gdyby budżet mnie nie ograniczał to pewnie poszedłbym w Cambridge Audio Evo 150, ale niestety muszę zejść na ziemię 😅

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Edytowano przez Robciu

16 minut temu, Robciu napisał:

Niestety pech chciał, że pod wpływem impulsu zakupiłem Elac Vela BS403 za ok. 4450 zł (nówki z Niemiec).

Życzę wszystkim początkującym takiego pecha. Kupiłeś w okazyjnej cenie b. dobre monitory, w dodatku nie za duże do Twojego metrażu i nie wymagające nadzwyczajnego wzmacniacza. Wiim Amp nie jest zły, ale Twoje kolumny zasługują na więcej i byłaby to raczej opcja na przeczekanie. Radzę jednak trochę dołożyć i monitorować rynek wtórny. Tomek (@tomasz1w) słuchał różnych Elaków z Powernodem - zajrzyj do jego wątku.

39 minut temu, Rafał S napisał:

Życzę wszystkim początkującym takiego pecha. Kupiłeś w okazyjnej cenie b. dobre monitory, w dodatku nie za duże do Twojego metrażu i nie wymagające nadzwyczajnego wzmacniacza. Wiim Amp nie jest zły, ale Twoje kolumny zasługują na więcej i byłaby to raczej opcja na przeczekanie. Radzę jednak trochę dołożyć i monitorować rynek wtórny. Tomek (@tomasz1w) słuchał różnych Elaków z Powernodem - zajrzyj do jego wątku.

Dzięki za miłe słowo. Mam nadzieję, że będą wystarczające do tego metrażu.

Z opisu Tomka by wynikało, że Bluesound Powernode będzie ok, ale tutaj, podobnie jak w Wiim Amp nie rozwiną w pełni swoich możliwości?

Mam jeszcze okazję kupić używanego przez kilka dni CA Evo 150 za 8700zł (pełna gwarancja). Tylko mimo takiej kwoty, to nadal dużo. No i pytanie czy to nie będzie overkill dla tych kolumn? 

48 minut temu, Chmarski napisał:

Marantz M1?

Dzięki za propozycję. Czy tutaj już powinno być ok pod kątem napędzenia kolumn?

Edytowano przez Robciu

Super, udało ci się kupić te Vele w świetnej cenie. Sam polowałem około 2 lata temu na model większy 407, ale wtedy kupiłem inne kolumny , które trafiły się akurat w promocji.

Jesteś na początku drogi i pewnie co jakiś czas będziesz starał się wymieniać sprzęt na lepszy(znam ten ból na swoim przykładzie).Kolumn może szybko nie będziesz wymieniał, ale wzmaka tak pewnie około 2-3 lat będziesz próbował wymienić na coś lepiej grającego. Dlatego na początek na twoim miejscu szedł bym w tego marantza pm7000n, bo od Powernoda i Wimma to on gra lepiej i nie będzie tak odstawał od Veli jak tamte. Tym bardziej , że wystarczy ci go podpiąć do tv optykiem i będzie się włączał razem z tv.

Masz tam Tidal Connect, system Heos ,jak i muzę możesz puszczać z apek(Mconnect czy Bubble) po UPnP .

Sam jak zaczynałem to też chciałem all in one, na początku  miałem taki z cd, następny bez cd ale z korekcją pomieszczenia. Rok temu zmieniłem już na wzmaka z dac plus oddzielny niezły streamer i z tej konfiguracji jestem najbardziej zadowolony. Choć może teraz zrobił bym jeszcze inaczej, czyli w zamian za droższy streamer poszedł bym  w tańszy transport sieciowy plus dobry dac r2r.

No ale to jeszcze daleko przed tobą.

PM7000N możesz kupić na polskim amazonie za 2915zł, lub jeśli masz konto w euro to z niemieckiego salonu SG Acustic, który też wystawia je na naszym amazonie.

Przy posiadaniu konta euro, wychodzi jeszcze taniej, bo w przypadku płatności przelewem to 656 euro.

https://www.sg-akustik.de/shop/marantz-pm7000n?c=468

Mają też nowe ze zwrotu, jeszcze taniej.

https://www.sg-akustik.de/shop/marantz-pm7000n-b-ware?c=468

4 godziny temu, Robciu napisał:

Mam nadzieję, że będą wystarczające do tego metrażu.

To już rzecz gustu. Mam pokój o zbliżonej powierzchni (choć niestety bliżej kwadratu) i przetwornik średnio-niskotonowy 18cm wystarcza mi na styk. Wręcz z pewnym sentymentem wspominam monitory z midwooferem 21cm i to niekoniecznie z powodu basu. Ale ja wyjątkowo lubię duży dźwięk. A z drugiej strony są tacy, którzy do tego samego pomieszczenia wstawią kolumny mniejsze od Twoich i będą się cieszyć z ich precyzji, ładnej barwy i sceny 3D. Vele mogą się pochwalić mocnym (i dość nisko schodzącym) basem oraz szczegółową, a przy tym nieagresywną górą. To bardzo bezpieczny wybór. Jeśli miałoby Ci w nich czegoś brakować, to ewentualnie wypełnienia średnicy / wielkości źródeł pozornych, ale to raczej kwestia indywidualnych preferencji, a nie jakiegoś ewidentnego deficytu kolumn. Kupiłeś fajne paczki, powinieneś się nimi długo cieszyć i teraz - tak, jak piszą koledzy - grunt, żeby wzmacniacz był przynajmniej przyzwoity. Ale nawet jeśli od razu taki nie będzie, to go kiedyś wymienisz. Jak większość z nas. :) 

Edytowano przez Rafał S

4 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Dlatego na początek na twoim miejscu szedł bym w tego marantza pm7000n, bo od Powernoda i Wimma to on gra lepiej i nie będzie tak odstawał od Veli jak tamte.

4 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Masz tam Tidal Connect, system Heos ,jak i muzę możesz puszczać z apek(Mconnect czy Bubble) po UPnP .

3 godziny temu, Q21 napisał:

Marantz PM7000N jeśli dostaniesz w dobrych pieniądzach, to bdb rozwiązanie do tych Elaców moim zdaniem.

Dzięki! Znam ten sprzęt. Ojciec ma PM7000N. Heos po ostatnich aktualizacjach też jest ok. Może jak przyjdą vele to zawiozę je do niego na odsłuch i zobaczę czy dźwięk mi leży. 

Znalazłem jeszcze refurba CA EVO 150 z 2 letnią gwarancją bezpośrednio od producenta na ebay. Ale to wciąż w przeliczeniu na polską walutę 7500zł. No i czekam na zdjęcia, bo nie wiem jaki stan wizualny.

Czy różnica między PM7000N a EVO 150 będzie duża w jakości odsłuchu? Czy to już raczej będą niuanse?

7 minut temu, Robciu napisał:

Może jak przyjdą vele to zawiozę je do niego na odsłuch i zobaczę czy dźwięk mi leży.

Obowiązkowo. :) Żal nie skorzystać, skoro masz taką okazję. Tylko pamiętaj, że inne pomieszczenie zrobi swoje. Będziesz mógł z grubsza ocenić charakter sopranów i średnicy, ale ich ilość i proporcje się zmienią. Podobnie z basem, przy czym tu różnice ilościowe mogą wyjść jeszcze większe.

12 minut temu, Robciu napisał:

Dzięki! Znam ten sprzęt. Ojciec ma PM7000N. Heos po ostatnich aktualizacjach też jest ok. Może jak przyjdą vele to zawiozę je do niego na odsłuch i zobaczę czy dźwięk mi leży. 

Znalazłem jeszcze refurba CA EVO 150 z 2 letnią gwarancją bezpośrednio od producenta na ebay. Ale to wciąż w przeliczeniu na polską walutę 7500zł. No i czekam na zdjęcia, bo nie wiem jaki stan wizualny.

Czy różnica między PM7000N a EVO 150 będzie duża w jakości odsłuchu? Czy to już raczej będą niuanse?

Evo musiał byś posłuchać. Co poniektórzy uważają , że gra ok. Dla mnie nie za specjalnie, w stosunku cena jakość. Wygląd, funkcjonalność duży plus ale dźwięk 4/10(ale to moja osobista ocena).

Posłuchaj najpierw z ojca 7000n, a pózniej podejmuj decyzje.

1 godzinę temu, Robciu napisał:

Nie namawiam, ale refurb od producenta może być lepszy od nowego. Może wizualnie gorzej, ale jak coś jest na serwisie u producenta ro w przeciwieństwie od nowego sprzętu jest bardzo dokładnie przebadany.

Nowe lecą z gotowych podzespołów i weryfikowane mniej dokładnie bo przy nowych nie spodziewają się problemów. 

Przy refurbie całość jest przedzwoniona przez serwis w każdą stronę żeby nie było wtopy i zwrotu.

Jakbym ja miał wybierać nowy z salonu czy refurba to bym się nie zastanawiał.

Najlepsze radio na 10m trafiło to Galaxy dv99 właśnie po reformie. Porównywaliśmy z kilkoma innymi egzemplarzami i ten był wyjątkowy. 

Podobnie moja Roma po powrocie z serwisu od producenta we Wloszech grała wyraźnie inaczej, według mnie lepiej. 

Zastanawiam się jeszcze co lepiej zagra. Marantz M1 czy PM7000N? Naczytałem się w sieci, że te kolumny lubią się z mocnymi wzmacniaczami. Ale czy rzeczywiście będzie miało znaczenie 80W przy 4Ohm (PM7000N) w klasie AB porównując do 125W przy 4Ohm (M1) w klasie D? Czy w ogóle sugerować się wartościami mocy?

Edytowano przez Robciu

Liderem do tych kolumn byłby faktycznie EVO 150 którego masz odnowionego. Te odnowienia producentów nie sa popularne w Polsce a to dobre okazję. Dostajesz produkt na gwarancji który przechodzi testy. A nie zawsze nawet nowe produkty tego nie przechodzą. Na zachodzie to jest popularne.

Wiim na pewno nie.

Z pozostałem listy wybrał bym Marantza PM7000n bo jego cena do jakości obecnie to sztosik plusik.

6 godzin temu, Robciu napisał:

Ale czy rzeczywiście będzie miało znaczenie 80W przy 4Ohm (PM7000N) w klasie AB porównując do 125W przy 4Ohm (M1) w klasie D? Czy w ogóle sugerować się wartościami mocy?

Nie. Moc w klasie D i AB jest zawsze odbierana inaczej.

13 godzin temu, Robciu napisał:

Moim zdaniem duża :) EVO jest neutralne, nie dodaje wiele od siebie. Marantz gra dźwiękiem nieco grubszym i bardziej nasyconym. Oba da się bardzo polubić :) 

27 minut temu, majkel74 napisał:

Więc do Veli lepszy będzie Marantz. 

Przyda się im trochę masy i nasycenia w średnicy.

Też wydaje mi się to rozsądną opcją. Słuchałem podobnego połączenia i było przyzwoicie. Biorąc pod uwagę, że 7000n gra cieplejszym i bardziej dociążony  dźwiękiem niż mój stary Marantz, może być naprawdę ok.

PM7000N mogę mieć za 2600zł z wysyłką z 2 letnią gwarancją (po zwrocie konsumenckim).

CA EVO 150 mogę mieć za 7500zł z wysyłką z 2 letnią gwarancją obowiązującą też na terenie PL (refurb, bezpośrednio od producenta z ich outletu) - odpisali mi, że produkt może posiadać małe ryski ale dają 30 dni na zwrot, gdyby brzmienie lub stan wizualny mi nie odpowiadał. Wiele komentarzy odnośnie odnowionych produktów jest typu "towar jak nowy itd."

Obie opcję kuszą.

Zastanawiam się jeszcze nad wzmacniaczem z DIRAC - czy to naprawdę taka rewolucja nad którą warto się pochylić czy bardziej marketing?

Edytowano przez Robciu

2 minuty temu, Robciu napisał:

Zastanawiam się jeszcze nad wzmacniaczem z DIRAC - czy to naprawdę taka rewolucja nad którą warto się pochylić czy bardziej marketing?

Można rozważyć. Według producenta Twoje Vele schodzą do 41Hz. Pytanie - z jakim spadkiem. Jeśli -3dB, to w 18m2 możesz już czasem słyszeć rezonans na niższym basie (np. u mnie krytyczny mod pomieszczenia wypada na ok. 42-43Hz). Raczej nie powinno to być zbyt dokuczliwe, ale trudno powiedzieć bez sprawdzenia. Gdyby ten mod dawał Ci się we znaki, to Dirac jest najłatwiejszym rozwiązaniem. Ale ma on też swoje minusy - niektórym osobom nie podobał się jego wpływ na dźwięk. Osobiście z dwojga złego wolałem już okazjonalne wzbudzanie się niskich tonów (na nielicznych płytach) niż dźwięk przepuszczony w moim torze przez Diraca.