Skocz do zawartości

Moja przygoda z budową i  akustyką Sali odsłuchowej, kinowej – wełna akustyczna, pianka HDS, projekt akustyczny, Subwoofery

regorx xroger

Recommended Posts

5 minut temu, Rega napisał:

KRK - o to Ci chodziło? Różnica jednej małej litery. Nie ważne. No, ale dość mocno zboczyliśmy z tematu. Przepraszam za OT.

Nie Romku, KrK to nie jest skrót od tego. Myślałem, że to oczywiste.  😉

Może inaczej pomogę rozwiać wątpliwości. 

https://polszczyzna.pl/skrot-kk-co-to-znaczy/

P.S. 

To prawda temat zboczył od momentu kiedy dzisiaj nagle "olśniło" Wojtusia i się uczepił jednego zdania, chociaż wcześniej pisał po tym co napisałem i jakoś mu ono  nie przeszkadzało.

Oczywiście, to znowuż będzie tylko moja wina, a jakże 😉

Coż, przywykłem ...

P.S.2

Podejrzewam, że c.d.n. co zrobisz, jak nic nie zrobisz ?

Pzdr.

Akurat ja nie twierdzę, że sufit jest najwazniejsza powierzchnią, gdyż np u mnie, w malym pomieszczeniu, jego odleglość od źrudła dźwieku jest wieksza niż kazda inna powierzchnia ( nie liczac oczywiscie sciany za słuchaczem) Czyli do sufitu dociera stosunkowo mniej odbic pierwszych ( pamietamy o kierunkowosci fal wysokich i srednich) niz do innych powierzchni. Ale warto tez rozproszyc odbicia wtórne. Lepsza czytelnosć i lokalizacja.

Natomiast, moze i sprawia nieco klopotu z montazem ustroi, ale mozemy na nim umiescić ustroje, gdzie chcemy. No i jesli nie jest zagospodarowany, to będzie dużą powierzchnią twardą, płaską.

15 minut temu, audiowit napisał:

Akurat ja nie twierdzę, że sufit jest najwazniejsza powierzchnią, gdyż np u mnie, w malym pomieszczeniu, jego odleglość od źrudła dźwieku jest wieksza niż kazda inna powierzchnia

To dobrze, gorzej jakby byla taka sama od każdej powierzchni.

Sufit jest zazwyczaj gołą płaską powierzchnią, po bokach i z tyłu zawsze coś stoi, a to meble, fotele, czy inne kanapy.

Ba, ja mam tylko 2,5m wysokości stąd taki kompromis, że użyłem Omnibounce Nyquista, gdybym miał wyżej, tak jak np. mikelas76 to wstawiłbym tam skyline ze słupeczkami.  Ale nie dało rady, bo mogłyby być  już dawno utrącone 😁

15 minut temu, audiowit napisał:

No i jesli nie jest zagospodarowany, to będzie dużą powierzchnią twardą, płaską.

Czyli  nie najlepiej. 

W wątku Bartka ten temat też był poruszany.

Edytowano przez DiBatonio

-weź pod uwagę kierunkowość kolumn.

-u mnie wysokość kolumny 1m, sufit wys 2.65

-ściany boczne około 60cm

-sciana za kolumnami 170cm

Na sufit niewiele pada bezposrednio. Moze niskie i część srednioniskich.

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Czyli  nie najlepiej. 

W wątku Bartka ten temat też był poruszany.

No nawet fatalnie.

24 minuty temu, audiowit napisał:

Na spokojnie myślę juz o tym od kilku lat. Dlatego takie ustawienie i takie wnioski.

Do ustawienia się nie odnoszę, tylko do Twojego zdania, że na sufit pada najmniej. Zerknij na poniższą grafikę. Czy u Ciebie fala lecąca np. pod kątem 45 stopni nie zmieści się na suficie? Masz aż tak krótki pokój? 

loudspeaker-1.jpg

Edytowano przez Kraft