Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 158 tematów w tym forum

• 2 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  1. kino domowe

• 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  2. kino domowe do 1.1 tys zł

• 1 odpowiedź
    • 1,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  3. Przeprowadzka i stare kino

• 0 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 30 odpowiedzi
    • 19,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  4. arcam AVR600+P1000

• 3 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
  5. PROJEKTORY

• 21 odpowiedzi
    • 11,4k wyświetleń
  6. Problem z 5.1

• 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  7. Amplituner do 2000 / 2500 zł

• 3 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  8. Szukam pomocy

• 1 odpowiedź
    • 2,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  9. 0dB i co dalej?

• 0 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Lumberjax  --- co do ściany wiem, ale jak się domyślasz to jest ściana nośna i nie mogę nic z nią zrobić. Pewnie koszty przeprojektowania byłby ogromne więc musi zostać jak jest. il Dottore ---- jeśli byłaby konieczność to budżet mogę zwiększyć. Zaczekam może do lutego i będę mógł zwiększyć do 50 tyś ale czy to ma sens bo zawsze można czekać i iść w górę (z budżetem) w miliony. Co do wzmacniacza to bardzo ciekawa propozycja, niestety kolumny mojej żonie kompletnie się nie podobają w przeciwieństwie do mnie bo pokazywałem jej podobna JBL w sklepie i zdecydowanie powiedziała NIE. muszą to być raczej normalne podłogówki.  Wcześniej też myślałem żeby kupić używany Accuphase e-800 lub nowy E-4000 za około 40tyś. i tanie kolumny. W późniejszym czasie kupić lepsze kolumny ale nie wiem czy to dobry tok rozumowania. Co do wzmacniacza to raczej chciałbym mieć sprawę na długie lata zamkniętą, przynajmniej tak mi się wydaje (dopiero zaczynam przygodę z audio) Kiedyś z żoną słuchaliśmy Winyli, wychowaliśmy się na płytach winylowych i magnetofonach. Z przyjemnością do tego chcemy wrócić.  Obecnie wiele się zmieniło dlatego proszę was o radę bo w sklepach byliśmy na kilku odsłuchach i wciskają wszystko dla kogoś kto się nie zna i nie wie czego chce. W sklepie Denon nawet powiedzieli mi, że  Sopra 1 te podstawkowe wystarczą spokojnie (ja się nie znam ale mimo iż mają je w promocji to wydaje mi się że potrzebna jest duża kolumna) Z Focal Kanta 3 grała ładnie ale trochę za droga. Proszę o pomoc czy warto dać za wzmacniacz większą kasę i kupić tańsze kolumny? Mogę też sobie zrobić akustykę tych ścian gdzie mają stać kolumny.  Denon też miał NAIM NAP-250 i NSC-222 za niecałe 40tyś. ale nie wiem czy to warto za Naim-a dać. Nie chcę nikogo obrazić ale wydaje mi się że Accuphase lepszy w tej cenie.
    • Dobrze że Chińczyki wchodzą z grubej rury. Dzięki temu zachodnie marki średniej i niskiej półki będą musiały zrzucić z krzyża. Płacenie obecnie za Renault captura 130 tys czy za podstawowego Seata 130 tys w jednym kolorze bo za każdy inny dopłaty 3-5 tys  to skurwysyństwo. Nawet za dywaniki czy koło dojazdowe się dopłaca PATOLOGIA. Bardzo dobrze niech kwitnie konkurencyjność.   
    • @Bartpoz słuchałeś już tych amplitunerów które wymieniłeś? Za Pioneer-em i Onkyo (od modeli LX305 i 7100 wzwyż) przemawia w cenie Dirac Live na pokładzie. Dźwiękowo zagrają podobnie, ale są między nimi niewielkie różnice funkcjonalności - np. Onkyo ma crossover osobny dla każdego głośnika Pioneer jeden wspólny, chociaż po kalibracji Dirac-iem to on ustawi odcięcia. Denon będzie miał "ciemniejsze" brzmienie, Dirac dostępny (nie wiem czy w X2800, od X3800 tak) ale trzeba dokupić. Yamaha będzie też po "jasnej" stronie dźwięku jaki prezentuje, ma YPAO, ale Dirac-a do niej dokupisz. Zależy na ile akustycznie dobrze jest w Twoim pomieszczeniu i jaki dźwięk preferujesz. Co prawda Dirac to obecnie najbardziej zaawansowany i elastyczny system korekcji dla domowych użytkowników i wielu uważa go za pozycję obowiązkową - dużo też zależy od akustyki pomieszczenia im lepsza tym mniej potrzebna korekcja. Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby (poza technicznymi aspektami) umówić się w salonie i posłuchać wskazanych amplitunerów w zestawieniu z Oberon 7, wtedy będziesz słyszał co Ci się podoba. Nie wiem czy wycofali, ale jeżeli tak to albo zastąpi go najniższy model serii RZ czyli 30, albo Onkyo jeszcze tam coś na szczycie serii NR umieści. Według tej specyfikacji modele na Europę mają DAB. Na inne kraje mogą nie mieć - specyfikacja USA. Ja w RZ50 DAB mam, ale nie korzystam.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...