Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 563 tematów w tym forum

1. Jaki odtwarzacz sieciowy? 1 2

• 40 odpowiedzi
    • 12,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  2. Model większy, czy mniejszy.

• 14 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  3. Problem z chord mojo

• 10 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  4. Wzmacniacz do JBL tlx 150

• 5 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 7,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 5,7k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  5. Zestaw glosnikow do 1500 zl

• 10 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
  6. Yamaha R-N602-Gapless Playback

• 3 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  7. Subwoofer - jaki sprzęt dobrać

• 0 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
  8. Nowe stereo

• 13 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  9. Wymiana kolumn

• 4 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 871 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 997 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  10. Kolumny do HK3490

• 6 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Na lewo od 3, w sensie patrząc wprost na zieloną strefę, nie ma nic. Tam była kiedyś ścianka (kuchnia była osobna), dziś jest przejscie prosto z przedpokoju. 
    • Dla jasności dodam, że chodzi oczywiście o asymetrię układu single-ended w stopniu wejściowym. 
    • Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Jakoś czułem w kościach, że z tą "klasą" AD coś jest nie do końca tak, jak piszą internety. Potwierdzam, że brzmienie jest takie jak opisałeś i mi akurat odpowiada, o to chodziło, choć wiem, że nie każdemu, no ale akurat taki sprzęt wpadł w ręce i przypasował, więc został. Czyli opis z RMS jest zasadniczo prawidłowy, tylko ja go jakoś może źle zrozumiałem. Stopień wejściowy w klasie A, stopień mocy w klasie D. Dziękuję.
    • Klasyczna końcówka mocy audio pracująca w klasie AB to zazwyczaj trzy stopnie: wejściowy (zwykle, lub nawet zawsze w klasie A), napięciowy i mocy w układzie Push-Pull. Główną pracę wykonuje oczywiście ostatni z wymienionych sterując przepływem prądu z zasilacza do głośników zgodnie z doprowadzonym sygnałem muzycznym. W tego typu wzmacniaczach stopień końcowy zawsze pracuje w klasie A przy małym sygnale (oba tranzystory pary końcowej są w stanie przewodzenia) i przechodzi do klasy B przy większych sygnałach - przy pewnym poziomie sygnału (zdeterminowanym przez prąd spoczynkowy) jeden z tranzystorów pary końcowej (może być kilka par) przestaje przewodzić. Jest to proces, można by powiedzieć, automatyczny, który wynika z zasady pracy wzmacniacza. Ustawienie wysokiego prądu spoczynkowego spowoduje, że wzmacniacz taki może pracować w klasie A w całym zakresie sygnałów. Oczywiście trzeba wtedy zapewnić odpowiednio wydajne zasilanie i chłodzenie tranzystorów stopnia mocy, które są zmuszane do rozproszenia dużej mocy. Zupełnie inaczej pracuje stopień końcowy w klasie D. Tam tranzystory pracują jak przełączniki - są w stanie zatkania lub nasycenia (otwarcia). Odwzorowanie sygnału następuje natomiast poprzez sterowanie czasem przełączania. Nie można zatem zbudować czego takiego jak wzmacniacz pracujący w klasie AD, przez analogię do klasy AB. To zupełnie inna filozofia wzmacniania sygnału.  Z tego co zrozumiałem z opisu kreatywnych marketingowców, w przypadku podanego przykładu wzmacniacza Nuprime został celowo dodany stopień wejściowy w klasie A, dla wprowadzenia w sposób kontrolowany nieco parzystych zniekształceń harmonicznych, charakterystycznych dla tego typu układów, związanych z ich asymetrią. Zabieg ten ma na celu subiektywną poprawę brzmienia (bo obiektywnie dodawanie zniekształceń jest niekorzystne  ). Stopień mocy pracuje zaś w klasie D. Zawsze.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...