Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 158 tematów w tym forum

• 4 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  1. dobrze brzmiący sprzet ? (filmik) 1 2

• 25 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  2. Jaki wzmacniacz 1 2

• 25 odpowiedzi
    • 6,8k wyświetleń
  3. Dobra rada

• 7 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  4. Duży głośnik przenośny

• 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
  5. Używane stereo do 800zł

• 3 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  6. Kolumny do 400zł

• 12 odpowiedzi
    • 7,9k wyświetleń
  7. Czym się różnią Cantony? 1 2

• 44 odpowiedzi
    • 29,3k wyświetleń
  8. Amplituner i Subwoofer

• 2 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  9. Wada na głośniku

• 5 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  10. Pytanie o typy głośników 1 2

• 26 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
    • 31 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
  11. Które kolumny wybrać

• 3 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  12. Pomóż zrozumieć mój zestaw

• 14 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  13. Pierwszy zestaw - muzyka + film

• 4 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
  14. Amplituner sieciowy YAMAHA RN 602

• 7 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  15. Wieża LG CM 2760 a 4 kolumny

• 4 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
  16. Denon DRA-F109 + DCD-F109 1 2 3 4 5

• 114 odpowiedzi
    • 24k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Dobrze zrealizowany album, wieczorkiem brzmi zajefajnie.
    • Chyba bardziej na ten moment przekonuje mnie Naim. Jest tańszy od Cambridge Evo one, oba stylistycznie podobają się kobicie mojej :D. Ja jestem laikiem i dla mnie grają podobnie, ale Cambridge trochę lepiej. Po prostu cena 3 600 do 5 000 mnie przekonuje, a jakoś dla mnie nie jest odczuwalna :D. Podłączam pod tv i koniec historii zamkniętej w jednym urządzeniu  
    • Nie zaczynam broń Boże trzeciej wojny kablowej, tylko proszę o pomoc w zrozumieniu pewnej konkretnej kwestii. Mam bardzo daleko od pre do końcówki  - kable 7,5 metra. Końcówka ma dwie pary wejść - rca i xlr. Podłączone są dwa preampy: WBA po rca i TEAC UD 507 po xlr. Najczęściej gra to alternatywnie ale jest też połączenie "hybrydowe" - WBA robi jako pre ale łączy się z końcówką mocy za pośrednictwem TEACa (z ktorym łączy się po rca, a ten dalej do końcówki po xlr). Tor wygląda wygląda wtedy tak: DCD-3000NE - rca - WBA Master Pro - rca - TEAC UD 507 (w trybie pass through) - xlr - TEAC AP 701. Właśnie to połączenie daje pewne pole bezpośredniego porównania,  bo pre WBA może zagrać albo wprost do końcówki kablem rca albo za pośrednictwem drugiego preampa w funkcji pass through kablem xlr. Wynik porównania jest z góry do przewidzenia przy tej długości kabli, na korzyść xlr, ale może nie jest to tak oczywiste...😉 U mnie jednak różnica znaczna. Dodam, że zarówno xlr jak rca do końcówki mocy to te same przewody (Mogami Neglex III 2534) robione przez tego samego człowieka, ktory znal cel i układ systemu. Zastanawia mnie, czy różnica jakości wynika z faktu, że za pośrednictwem TEACa idzie na końcówkę sygnał rzeczywiście zbalansowany...? Bo ze źródła sygnału (WBA) taki przecież nie wychodzi. Zapytana sztuczna półinteligencja napisała mi (wyjaśnię, że pisząc "taką funkcję" miała na myśli konwerter sygnału) Z tego jak rozumiem, UD 507 czyni sygnał zbalansowanym niezależnie od źródła z jakiego sygnał pochodzi...? Tyle razy już przyłapałem ai na kłamstwie, że wolę się upewnić. Zatem na stronie producenta czytam: Z tego dla mnie wynika, że zbalansowany jest sygnał z sekcji DACa, a przecież w opisanej przeze mnie sytuacji sygnał idzie ze źródła analogowego (WBA), więc chyba nie przez DAC. Czy rozumiem to dobrze, że sygnał jest symetryzowany i wysłany po xlr do końcówki, czy może dzieje się coś innego? Pozdrawiam.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...