Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 710 tematów w tym forum

1. Budżetowy zestaw stereo

• 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
  2. Gramofon Rega P1

• 7 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  3. Czas kończyć dyskusje

• 3 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  4. Audiostatic DCI

• 3 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  5. Wymiana stereo

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
  6. Czy to dobre połączenie?

• 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  7. CD NAD 514 POMOCY!!!!

• 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  8. Jakie stereo

• 0 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń

• Ostatnie posty

• SACD (DSD) jest formatem archiwizacyjnych, po zapisie w tym formacie nie można już nic zrobić z zapisem w domenie cyfrowej. A Wiim, i każdy inny przetwornik, żeby móc zastosować korekcją cyfrową PEQ musi dostać PCM lub przekonwertować sygnał SACD na PCM. Dlatego takie przetworniki dokonują zamiany formatu SACD, na PCM. Czy gra to lepiej? Moim zdaniem każda zbędna konwersja raczej pogarsza niż polepsza dźwięk. Czy masz odtwarzacz/transport SACD, który wypuszcza sygnał DSD na wyjściach cyfrowych? Nie sądzę.  Bo większość odtwarzaczy, które odtwarzają SACD podaje dźwięk z warstwy SACD wyłącznie na wyjściach analogowych. Gdy wybierzesz odtwarzanie warstwy SACD, wyjścia cyfrowe typowego odtwarzacza milkną. Dlatego słuchając warstwy SACD najlepiej podłączyć odtwarzacz bezpośrednio z wyjść analogowych do wzmacniacza. Z kolei na cyfrowych wyjściach Coax, czy Toslink możesz wydobyć tylko PCM z warstwy CD płyty hybrydowej. Więc jeśli masz zwykły odtwarzacz SACD, to obojętnie czy słuchasz warstwy CD (PCM) z hybrydowej płyty SACD/CD czy plików z Tidala, bo na przetwornik Wiima w obu przypadkach trafia tylko sygnał PCM. Więc możesz nie usłyszeć różnicy. Natomiast jeśli Twój odtwarzacz/transport SACD wypuszcza na zewnątrz cyfrowy sygnał DSD, to jeśli trafi on do przetwornika Wiima, zostanie również przekonwertowany do formatu PCM. Sam oceń czy usłyszysz różnice w brzmieniu, bo jest zbyt dużo zmiennych, żeby wyrokować z góry.      
    • Córce kupiłem automat ale sam jadę na zwykłej ręcznej kolbie Lelit Grace. Po prostu nie potrzebuję automatu ani nawet dwubojlerowca. Ani żona ani ja nie używamy mleka do kawy.  Musi mieć PID, manometr i wyświetlać czas ekstrakcji - i tyle. Wystarczy. Dobrze, jeśli jest preinfuzja (a jest)  ale tu już nacisku nie kładę. Od wielu lat ekspres działa bez zarzutu, zero problemów. Chciałbym jakiś nowy, śliczny, bajerancki, ale odstraszają mnie długie czasy nagrzewania. Tutaj 15 minut to więcej niż potrzeba. Pół godziny na kawę nie chce mi się czekać.  Tak wygląda moja maszyna. To nie jest reklama, bo już jej nie produkują i nie można jej kupić.     Ja od czerwonej zacząłem.   Jak byłem na Teneryfie, to była włoska lodziarnia w pobliżu hotelu i tam dawali Lucaffe właśnie czerwoną. I to z firmowego ekspresu i w firmowych filiżankach. Bardzo nam zasmakowała, ale oczywiście musiałem wypróbować wszystkie, no i wolimy czarną.  Porównywałem chyba ze wszystkim na rynku i z tych kaw masowo produkowanych ta mi najlepiej wchodzi. Pewno że można z jakichś butikowych palarni korzystać ale nam schodzi kawy naprawdę dużo i cenowo byśmy nie wyrobili kupując jakąś egzotykę. Choćby i lepszą.  Nie mówię, że Blue Mountain nie trzymam na specjalne okazje, ale to naprawdę od wielkiego dzwonu. Nawet w Białym Domu nie piją czystej Blue Mountain, tylko mieszają 50/50 z kolumbijską.    Aha! I na Boże Narodzenie zawsze kupuję kilogram Christmas Blend ze Starbunia! Świetna kawa, choć droższa od Murzynka, ale dostępna niestety tylko sezonowo, więc raz w roku na taki luksus sobie pozwalamy.   W mieszance są ziarna z Sumatry, ostre jak nie wiem co i kawa daje taki pieprzowy posmak na języku. Bardzo dobra i zawsze nam się ze Świętami kojarzy.    
    • Szybkie śniadanie i jedziemy.  
    • U nas podobny wybór. Kiedyś bylo czerwone opakowanie a bohater w troche innej pozie. Przerobiliśmy ostatnio kilka czerwonych, czarna i niebieską i chyba zostaniemy przy tej klasycznej czerwonej. Kiedyś z taniego kolbiwca, dzis z automatu Melitty.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...