Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 714 tematów w tym forum

1. Martin Logan Vista

• 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  2. HARMAN KARDON AVR630

• 2 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 10,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  3. Odtwarzacz CD "z wykopem"

• 2 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,4k wyświetleń
  4. direct i subsonic

• 7 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 20,3k wyświetleń
  5. Pytanie o głośniki

• 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 7,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  6. Jakie kolumny do 300zł ?

• 0 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  7. NAD c326 + jakie kolumny?

• 9 odpowiedzi
    • 7k wyświetleń
  8. Unitra tosca 303...

• 4 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  9. Jakie kolumny do takiego zestawu

• 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,2k wyświetleń
  10. Ciężki wybór taniego stereo

• 7 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 15,1k wyświetleń
  11. problem z powermixerem LDM

• 0 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Oczywiście masz rację. Jednak nikt nie broni Europejczykom wypuścić np. TANICH wzmacniaczy kl. D na Infineonie czy Texas Instruments. Tymczasem nic takiego się nie dzieje. Rynek budżetowego czy wręcz niskobudżetowego audio zdominowali Chińczycy.  Ten sam myk zaszedł w motoryzacji: przenosząc produkcję do Chin Europa oddała im ZA DARMO wszystkie swoje patenty - owoc dekad pracy ogromnych biur projektowych. Chiny dostały to na tacy i za darmo. Dlaczego? Poprzez CHCIWOŚĆ producentów europejskich. Chcieli być cwani - napchać swoje samochody "premium" komponentami z Chin i sprzedawać je za coraz wyższe ceny. Za wszytko i tak płacił głupi europejski konsument. Tymczasem sprytny Chińczyk ogarnął technologię i wypuścił swoje samochody - nie gorsze technicznie, lepiej wyposażone i 40-100% tańsze.  Tak oto Europa zamienia się w technologiczny skansen, gdyż Chińczycy nie spoczywają na laurach, tylko ROZWIJAJĄ przejęte technologie. Porównaj ilość rakiet wystrzelonych w kosmos w 2024 przez Chiny vs. wszystkie kraje europejskie. 
    • @il Dottore Choć w wielu kwestiach się z Tobą nie zgadzam to jeśli chodzi o elektronikę audio myślę zupełnie jak Ty. Mam do tego podstawy bo porównywałem tranzystory takie jak Hegel h80 czy MF M3si z chińskim klonem BRZHifi A1S z Pre BRZHifi JC2 i porównanie to nie było miłe dla audiofilskich marek. Wcześniej porównywałem Yamahy 301 i 501 czy Nady 326 i 356 z Smsl A300 i też góra był Chinczyk. Ze względu na wielkość klocków i brak miejsca do słuchania muzyki a także na pobór prądu przy całodniowych odsłuchach musiałem sprzedać dzielonke BRZHifi i aktualnie mam Smsl AO300. Dźwięk jest inny ale na pewno nie gorszy. Ciekawostka jest taka że jak miałem sabaja A4 to grał jak Yamaha 301 a kosztował mnie z 5lat temu 350zl. Dopiero przy głośnym słuchaniu trochę zniekształcał. Monobloki Fosi biją na głowę wiele nowych wydmuszek za wielokrotność ich ceny. Morał jest taki że warto sprawdzić i poeksperymentować bo może się tak zdarzyć że zaoszczędzi się sporo grosza lub dołoży do lepszych kolumn.
    • OK, zgoda szczególnie co do wkładu materiałowego i relacji jakość / cena końcowego produktu. Ale z tym R&D i projektem to różnie bywa. Czasem ta chińszczyzna jest mocno wzorowana na konstrukcjach zachodnich, których wyższa cena wzięła się po części z kosztów opracowania projektu i utrzymywania zaplecza badawczego. 
    • Jedwabne kopułki,papierowe membrany już są,z dobrym skutkiem 😁 Może nie dla smakoszy,ale w większym gronie jak znalazł 😁
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...