Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 919 tematów w tym forum

• 2 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  1. Zestaw na impreze

• 3 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  2. Heco Celan 500

• 1 odpowiedź
    • 3,3k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
  3. wzmacniacz

• 4 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  4. problem thomson 3200

• 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,5k wyświetleń
  5. CD

• 15 odpowiedzi
    • 18,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
  6. Jak to podlaczyc........

• 13 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  7. Głosniki na impreze

• 1 odpowiedź
    • 2,1k wyświetleń
  8. Wybór kolumn

• 2 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
  9. Głosniki Łazienka pomocy

• 8 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  10. Zmiana odtwarzacza Cd

• 22 odpowiedzi
    • 9,5k wyświetleń
  11. JBL es30 - wasze opinie

• 2 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
  12. technics SU_V900

• 1 odpowiedź
    • 2,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń

• Ostatnie posty

• No to już wyżej proponowałem taki zestaw - Magnat Transpuls 800A + Dual CS-329.
    • Ja tam się na subach nie znam, ale jak patrzę na wysokie modele RELi i ich ceny, wielkość przetworników, moc wzmacniacza, to strasznie drogie się wydają. REL No.32 za 12 500€? 
    • Drogi @Mikelas76. Tak gwoli wyjaśnienia. Na żadnej z grup nie było "szydery" z akustyki. Owszem, temu i owemu (w tym mi), zdarzyło się naśmiewać z zamiłowania Jacka do kabli, ale to robiliśmy też na forum.  A wracając do tematu subwoofer. Nie do końca rozumiem dlaczego część osób udzielających się w temacie, zamiast pomocy, stara się jedynie zanegować sens użycia przez innych subwoofera w stereo.  Jeśli ktoś chciał go użyć do zasypania dołków - w czym problem? Jeśli ktoś chciał głębszego zejścia? Czy to też coś złego? Ja np kupiłem subwoofer z czystej ciekawości...i dlatego, że trafił się w dobrej cenie i do tego w moim mieście. Dopiero po jego zakupie zacząłem kombinować w jaki sposób "zszyć" go z monitorami. Bez użycia REWa byłoby to raczej niemożliwe. Czy mi się udało to zrobić zgodnie "ze sztuką" - nie wiem. Wiem natomiast, że po zastosowaniu DSP i wielu próbach z ustawieniem fazy, głośności i odcięcia, efekt MNIE zadowala.  Pozdrawiam 
    • Wystarczy zapytać GPT trenowane przez Bartka Chojnackiego. Z dużym przybliżeniem dokładnie opisze jakie parametry opisują szerokość czy głębie sceny muzycznej oraz jakie wartości można dopisać do szerokiej, wąskiej, przyklejonej do kolumn, głębokiej czy plytkiej.  Niestety nic na temat niskich tonów poniżej 500Hz tam nie ma poza tym o czym już wczesniej wspominałem.  Poprawianie głębi sceny subem jest podobnie jak poprawianie basu przewodami zasilającymi poza obszarem pomiarów i leży gdzieś na granicy subiektywnych wrażeń i percepcyjnych oczekiwań. Dużo się o tym mówi w dyskusjach, ale w badaniach jest niewiele.  Prosiłem o muzyczne przyklady gdzie tej głębi doświadczyłeś testując suba, ale ciężko mi się subiektywnie odnieść skoro nie dostałem informacji zwrotnej.  Spróbuj przy kolejnych testach dostarczyć przykładu. Będzie o czym dyskutować poza analizami badań naukowców zajmujących się problematyką przestrzenności w muzyce. W załączniku co mierzymy i jak interpretujemy. Pozdrawiam. M Scena.docx
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...