kaczadupa Napisano Czwartek o 19:30 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:30 Dawno, dawno temu w odległej galaktyce (kiedy na Forum nie było jeszcze Imperium i Rebeliantów) mistrz Zakonu Jedi RafałS opowiedział mi historię o głośnikach ProAc D2R… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 21:11 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 21:11 No cudownie https://tidal.com/browse/track/198200?u Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 06:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:48 Adam, zachęcam Cię, żebyś nie ograniczał się do KD. ProaAc D2R (nie mylić z R2D2) całkiem nieźle radzi sobie w stereo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano wczoraj o 07:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:34 Całkiem nieźle to bardzo delikatne określenie 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 10:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:33 @Slawko69 Przecież żartuję. Twoje paczki są na krótkiej liście moich ulubionych monitorów. Gdyby była dostępna wersja D2R-18 (z większym midwooferem), to pewnie nie kupiłbym swoich obecnych Dynaudio. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano wczoraj o 12:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:42 Wziąłem urlop, siedzę jak na szpilkach, czekając na opis monitorów a tu nic 🙄. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano wczoraj o 13:25 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:25 Idź na piwo, nie trać czasu. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 13:26 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 13:26 39 minut temu, KrólKiczu napisał: Wziąłem urlop, siedzę jak na szpilkach, czekając na opis monitorów a tu nic 🙄. Salon audio kazał grać dobry tydzień bo mało rozegrane. Wrażenia zupełnie ale to zupełnie inne jak te z testów u Marka @MMarek i opowieści moich Kolegów. Rafał opisał je najtrafniej (na moje uszy) ale ja uważam je za jeszcze lepsze na dole pasma. Podłączone do Regi Elex mk4 i Qutesta. Spodziewałem się czegoś na kształt Dynaudio (sorry Rafał, Twoich nie znam) zwłaszcza jeżeli chodzi o charakter niskich tonów a tu na basie jest lepiej jak z obudowy zamkniętej no ale może jak się bardziej rozegrają to sflaczeją i zleją się w ciepłą, zawsze miękką i ujednoliconą papkę, do tego bez dynamiki. Na teraz są wzorem naturalności i uniwersalności z delikatnie mocniej zaznaczoną górą pasma ( ale jakie to wysokie tony… Panowie, to jest coś co trzeba w swoim audiofilskim życiu usłyszeć a najlepiej mieć w swojej audio jaskini). Więcej za dobry tydzień, oby bo czasy niespokojne również na forach audio 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano wczoraj o 16:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:13 Nic Ci nie sflaczeje. Mi nie sflaczało 3 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano wczoraj o 17:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:40 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Nic Ci nie sflaczeje. Mi nie sflaczało Z czasem różne rzeczy jednak flaczeją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano wczoraj o 18:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:52 Taaa... Jak mawiajo Góralki: Łożeń sie łożeń!, póki mosz twardy korzeń! 😁 Sorry za offtop. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano wczoraj o 19:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:15 Oj nie tak Panowie nie tak. Ja piszę o basie w ProAc a Wy macie dziwne skojarzenia🙉😄 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 19 godzin temu, kaczadupa napisał: Spodziewałem się czegoś na kształt Dynaudio (sorry Rafał, Twoich nie znam) zwłaszcza jeżeli chodzi o charakter niskich tonów a tu na basie jest lepiej jak z obudowy zamkniętej (...) Na teraz są wzorem naturalności i uniwersalności z delikatnie mocniej zaznaczoną górą pasma ( ale jakie to wysokie tony… Bardzo się cieszę, że Ci się ogólnie podobają, nawet jeżeli (najprawdopodobniej) będzie to tylko krótki epizod. Co do basu z różnych Dynaudio: myślę, że w odpowiednim metrażu S40 mogłyby cię jednak pozytywnie zaskoczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 9 minut temu, Rafał S napisał: Bardzo się cieszę, że Ci się ogólnie podobają, nawet jeżeli (najprawdopodobniej) będzie to tylko krótki epizod. Na jakiej to podstawie uważasz, że to tylko skok w bok i Adam wróci skruszony do ATC? 🙂 Nie musisz odpowiadać ;). Pozdrawiam wszystkich stałych w uczuciach 🤪. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) 33 minuty temu, Rafał S napisał: zaskoczyć Dynaudio to u mnie temat zamknięty, na zawsze. A co do ProAc, zrobimy tak jak zalecił salon audio, pograją jeszcze z 8 dni i się posłucha czy są jakieś słyszalne zmiany. Ogólnie cały czas czuję się z nimi jak w domu (jako fanatyk brzmienia ATC SCM 7), to wstęga robi faktyczną różnicę między ATC a ProAc. Za to same wokale, ich ekspresja na chwilę obecną (tu słyszę dla mnie najistotniejszą różnicę na korzyść ATC) - no, wstrzymam się te 8 dni z ostateczną decyzją i moją opinią. Wstęga w ProAc jest SUPER, to słyszę już teraz i za każdym razem jak przysiądę do słuchania a słucham i za dnia i jak wczoraj - do 3 w nocy. Ogólnie każda moja muzyka wchodzi z ProAc tak łatwo, swobodnie i przyjemnie ale znam na pamięć ekspresję w głosach moich ulubionych wokalistów na ATC scm7, głębię barwy tych głosów, to przejście basu w średnicę, gęstość i namacalność dolnego środka i… cdn. Nic na wariata. @Rafał S i nie zapominaj o dziecku Hegla, Naima i Regi, które wygrzewa się i nabiera sił po porodzie w inkubatorze w Wawie. Geny odziedziczył po Naimie ( ta sama para Sankenów co w SN3). Może on doda ekspresji wokalom. Edytowano 12 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Dnia 9.05.2025 o 14:42, KrólKiczu napisał: Wziąłem urlop, siedzę jak na szpilkach, czekając na opis monitorów a tu nic 🙄. To może w międzyczasie, rozerwij się i poczytaj to 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Nie rozumiem, mialy być aktywne ATC cytuję " najlepsze co czlowiek wymyslił", a są ProAc Myślę, ze słowa Adama najlepiej oddaje Kora... Co znaczą te slowa? One nic nie znaczą... https://m.youtube.com/watch?v=Sdxp1EHJ6Co 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Widziałaś cenę aktywnych ATC ? Gdzie napisałem, że je kupię? Nie wracaj do tematów, które kończyły się gównianą pyskówką z obu stron chyba, że znowu za tym zatęskniłeś … Jak odbierasz brzmienie ProAc D2R ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, MMarek napisał: To może w międzyczasie, rozerwij się i poczytaj to No ciekawie się zapowiada. Pamiętam D2R jako gęste, dociążone, raczej spokojne, bez grama efekciarstwa. Z mocnym naciskiem na dolną średnicę, co służyło w szczególności męskim wokalom. Wysokie łagodne, pokazywały detal w sposób niewymuszony, nigdy nie męczyły. Słuchaliśmy ich wtedy z Markiem w połączeniu z Naimem Atomem. Na forumowym zlocie i podczas wizyty w sopockim TopHifi słuchałem też wersji podłogowych, m.in. D48R. Inne pomieszczenie, inna elektronika, ale charakter podobny, choć tam było jeszcze więcej spokoju, ale i mięcha w niskich rejestrach. Tylko znów... akustyka w Topach jest mocno średnia, ich pomieszczenia są często zbyt przygłuszone jak dla mnie, do tego bas się wzbudza. Wrażenia więc totalnie różne od tych, które ma Adam @kaczadupa. To potwierdza tylko, że nic nie zastąpi odsłuchu u siebie. Edytowano 4 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Nie przypominam sobie zebym pyskował. To raczej Ty rzucales sie na wszystkich. Robisz to tez teraz. Wystarczylo napisać, ze Cie na nie nie stać. Ale, te proac kosztują 19kzł. Za 19kzł mozesz polować na uzywane starsze modele 20. Duzo taniej pasywne. Nie baw sie w połśrodki. Jesli chodzi o proac to nie przepadam za wstegami i kolumnami nadajacych mocno swój wlasny charakter. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) @lpomisFakt, rozmawialiśmy o nich wiele razy. Rozmawiałem też z Kolegą z Poznania, który zna wersję bez wstęgi. Podtrzymuję swoje wrażenia, że to są genialne paczki jak ktoś lubi szybkie, czytelne i bardzo dobrze kontrolowane niskie tony. Tu jestem w pełni usatysfakcjonowany, nic mi nie brakuje i niczego nie jest za dużo. 8 minut temu, audiowit napisał: Wystarczylo napisać, ze Cie na nie nie stać. Po co takie teksty? Może nie chcę wydać tyle na to hobby. Pyskówka była z obu stron. Nie jesteś święty Witek i jak każdy lubisz czasem wkurw…ć. Dobra, wróćmy do ProAc. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie Adam, po prostu przesadzasz jak ogrodnik. A to że nie potrafisz przyjmować krytyki nie sprzetu tylko swojej sklonnosci do przesadzania i fantazjowania to juz chyba nie moj problem. Zapytalem czemu nie ATC aktywne bo nimi mnie "straszyłeś". Cytuję "zatkało kakao?" Adam chodzi o to, ze miedzy tym co mowisz, a robisz jest duzy rozdźwięk. Lubie markę ProAc. Ale wolę bardziej technicznie poprawne brzmienie z nutką przyjemnosci. Proac raczej ksztaltuje swoje brzmienie. W wypadku R2r jest to zbyt lekkie wysokie tony, ktorym moze brakować dociażenia z gestą średnicą z naciskiem na niska i nieco zbyt wolny bas. Myslę, ze kluczowe jest dobranie odpowiedniego wzmacniacza, ale tu pojawia się problem. Bo przydaloby sie dociażyc gorę ale wtedy niskie tony sie rozmywają. Uwazam je za ciekawe monitory ale wymogajace doswiadczenia wlasciciela. Nie uzywalbym sformulowania "dojżale brzmienie" bo stawia one ProAc na straconej pozycji. Czytalem na tym chyba forum o porownaniach ich do BW chyba serii 700. Ja postawilbym je wyzej. Ale nad nimi trzeba popracowac, a 700 robia od razu efekt wow. Dla ProAc trzeba czasu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Prosiłem, żebyś skończył te personalne wycieczki ale nie, wlazłeś tu tylko po to, żeby ciągnąć „tamto gówno” bo tam nie zakończyło się tak jak chciałeś mądralo. Wypożycz ProAc D2R, posłuchaj, napisz swoją opinię. Nawet jak będzie zupełnie inna niż moja to masz mojego lajka bo faktycznie posłuchałeś. A na teraz jeszcze raz proszę - zakończ swoje personalne wycieczki i urojenia. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Urojenia? Chyba nie tylko ja je mam. Moja lista jest dluga i nie ma na niej Dr2. To co slyszalem mi wystarczy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Super. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts