kaczadupa Napisano Niedziela o 15:36 Autor Napisano Niedziela o 15:36 Ja chyba dalej nie powinienem czytać tego wątku. Nie dość, że idę na spacerze jak na skazanie rozmyślając… to jeszcze ten wpis Sławka taki pomocny Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano Niedziela o 15:53 Napisano Niedziela o 15:53 Nie stresuj się . Jeżeli ATC sprawiają Ci frajdę powodują gęsią skórkę a może nawet nadmierne pocenie oczu to olej pomiary, opinie innych i ciesz się muzyką. 2 Odpisz, cytując
Sipo Napisano Niedziela o 15:59 Napisano Niedziela o 15:59 54 minuty temu, pairtick napisał: Ustawiłem raz i jest spoko 😇 Ladne Kensingtony, tylko ta cena... 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 16:12 Napisano Niedziela o 16:12 12 minut temu, Sipo napisał: Ladne Kensingtony, tylko ta cena... Tak, w ostatnich latach, ceny zwariowały. Szczęśliwie, kupiłem wcześniej. Odpisz, cytując
MMarek Napisano Niedziela o 17:26 Napisano Niedziela o 17:26 4 godziny temu, kaczadupa napisał: Niedziela, czas na podsumowanie i pakowanie. Ja wiedziałem, że tak będzie, ja wiedziałem, że tak będzie 😀 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 17:56 Napisano Niedziela o 17:56 @kaczadupa Adam , właśnie wymyśliłem wyjście z impasu i kres Twoich rozterek. Zamienimy się !!! Genialne w swej prostocie ! Przyznasz ? Słuchaj , będzie tak. Nadal będziesz miał ProAc , moje na wysokich są spoko , aż tak wysoko nie idą. Bas , średnica takie jakie pisałeś o D2R. I jak ? A na koniec mogę zacytować kolegę taksówkarza w momencie, gdy liczy mi 50% więcej niż stawka ; " no chyba nie masz krzywdy ? " 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 17:59 Autor Napisano Niedziela o 17:59 Tomasz, ja uważam, że za darmo to dobra cena. To jak ? Myku pyku i sprzedane ? 36 minut temu, MMarek napisał: Ja wiedziałem, że Jeszcze ich nie spakowałem i dzisiaj tego nie zrobię. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 18:15 Napisano Niedziela o 18:15 13 minut temu, kaczadupa napisał: Tomasz, ja uważam, że za darmo to dobra cena. Mądrego to aż miło posłuchać A serio to szczerze zazdroszczę podejścia , analizy , zimnej kalkulacji. Ja tak nie mam. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 18:18 Autor Napisano Niedziela o 18:18 Hehe, umiesz rozbawić. Odpisz, cytując
lpomis Napisano Niedziela o 18:21 Napisano Niedziela o 18:21 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Niedziela, czas na podsumowanie i pakowanie. Dzięki za opis. Nadal trochę nie rozumiem, dlaczego tak bardzo różnie odebraliśmy te kolumny. Totalny rozjazd praktycznie pod każdym względem. Po Twoich początkowych wpisach trochę jednak kibicowałem ProAcom. Szkoda, że nie chcesz odważyć się na sprawdzenie co mogłaby przynieść drobna korekta na wysokich tonach. Zwłaszcza, że się podobają, a problem stanowi jedynie ich ilość. Ale okej, więcej nie namawiam Czy nie jest też tak, że lata z ATC zrobiły swoje i jesteś totalnie zafiksowany na punkcie ich bliskiej średnicy i ogólnego charakteru? Szukasz ich odpowiednika i rozwinięcia, bez utraty tych wyjątkowych, wyróżniających cech. Przyzwyczajenie, ale i najzwyczajniej w świecie polubienie takiej prezentacji. Może w takim przypadku faktycznie warto zostać przy swojej ulubionej marce i sprawdzić SCM20? Wiem, to już trochę krowy, ale kto wie? 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 18:26 Autor Napisano Niedziela o 18:26 Wojtek odpowiem Ci tak samo jak pani doktor na SOR, gdy powiedziała, że trzeba mi dać zastrzyk na tężca. Ja mówię grzecznie, że nie trzeeeba a pani doktor, że trzeba trzeba ProAc to chyba najlepsze rozwinięcie SCM7 dla mnie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano Niedziela o 18:29 Napisano Niedziela o 18:29 (edytowany) Wojtek nie. To inny sposob prezentacji. Do tego trzeba tez zmienic piec. Edytowano Niedziela o 18:30 przez audiowit Odpisz, cytując
majkel74 Napisano Niedziela o 18:40 Napisano Niedziela o 18:40 Zgadza się. Scm 20 ciężko się słucha jak dla mnie. Słuchałem w jednym pomieszczeniu scm 11 i scm 20 i z tych dwóch wolę te pierwsze. Odpisz, cytując
audiowit Napisano Niedziela o 18:53 Napisano Niedziela o 18:53 A ja 20. W dobrze dobranym torze. Moze tylko draznić brak basu. Niskiego oczywiscie. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano Niedziela o 19:10 Napisano Niedziela o 19:10 Jak dla mnie nie tylko niskiego A jak nie ma basu, a zakres wyższej średnicy jest mocny, to jest krzykliwość. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 10:21 Napisano wczoraj o 10:21 (edytowany) Dnia 18.05.2025 o 12:10, Rafał S napisał: Na deser podpięliśmy do D2R Pathosa Logosa MkII (@Slawko69 - wspominam o tym pod Twoim kątem). Znów spora różnica. Zarówno źródła pozorne, jak i scena urosły (scena bardziej w głąb niż wszerz). Przy czym instrumenty i wokale powiększyły się bardziej od samej sceny i w rezultacie zbliżyły się do siebie. Ich kontur lekko się rozmył, ale w przyjemny sposób. Dotyczyło to również kontrabasu, który był teraz rysowany grubszą, choć mniej precyzyjną kreską. Z kolei soprany zostały zdominowane przez podgrzany środek pasma. W tej konfiguracji średnica naprawdę czarowała, ale też trochę rozpychała się łokciami. W kameralnym jazzie wciąż było dość powietrza i separacji, natomiast na płycie z big bandem zrobiło się już dusznawo, choć dźwięk pozostawał uzależniający. Aż się nie chciało wychodzić, ale jednocześnie w tyle głowy paliła mi się ostrzegawcza lampka, że w gęstszym i szybszym rocku mogłoby już nie być tak komfortowo i że ogólnie za mocno skręciliśmy od neutralności w stronę brzmienia przyciemnionego i zagęszczonego. Jednak nie starczyło mi już czasu na przyłapanie tego systemu na jakiejś ewidentnej wpadce, zresztą nie miałem motywacji, by to robić – nie rozważałem przecież zakupu Logosa, więc po cóż doszukiwać się w nim wad, skoro można się delektować jazzem. 😊 ERRATA Mea culpa. Wczoraj nad morzem przypomniałem sobie o czymś. Otóż podczas odsłuchów obu par monitorów z Normą, słuchaliśmy też z moim dakiem który połączonym był koaksjalem z lampowym cedekiem (z Topa) pracującym wtedy jako źródło cyfrowe. Natomiast pod koniec – przy słuchaniu Pathosa Logosa MKII z Proakami D2R – grał już w całości tor z Top HiFi, tzn. ten cedek połączony był z Pathosem przez analogowe RCA. Czyli zamiast mojego Gustarda korzystaliśmy już z lampowego daka na pokładzie odtwarzacza CD. Podsumowując: różnice w brzmieniu, które przypisywałem samej zmianie wzmacniacza, w rzeczywistości rozkładały się na piec i daka (oraz kable, ale to dyplomatycznie przemilczę). Tłumaczy to do pewnego stopnia tak inne brzmienie toru z Pathosem. Oficjalnie przepraszam wzmacniacz Pathos Logos MKII, któremu nie oddałem sprawiedliwości i forumowiczów, których wprowadziłem w błąd. 😊 16 godzin temu, kaczadupa napisał: ProAc to chyba najlepsze rozwinięcie SCM7 dla mnie. Adam, a nie masz wrażenia, że D2R charakteryzują się świetną mikrodynamiką (objawiającą się w oddawaniu niuansów wokali "w ruchu")? Bo na mnie chyba to zrobiło największe wrażenie. Edytowano wczoraj o 10:25 przez Rafał S Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 11:01 Autor Napisano wczoraj o 11:01 35 minut temu, Rafał S napisał: wrażenie Rafał, mam wrażenie, że bardzo lubię D2R i to dla mnie najważniejsze. Klasa monitor pod każdym względem. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 11:56 Napisano wczoraj o 11:56 Przy okazji mam pytanie do @Top Hi-Fi & Video Design. Macie trochę doświadczenia z Proakami D2R. Co z Waszej oferty wzmacniaczy najbardziej Wam się podobało z tymi monitorami? Jakiś Luxman, Copland, czy może jednak Pathos? 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 17.05.2025 o 17:05, MariuszZ napisał: OMG 🤦♂️ łupie mnie w kościach po tym. Daje 48-50 Hz non stop. Zapodaj Queen Mary do porównań na basie. Jest tam jedna nuta na 32 Hz i nie wali 100bps tylko co jakiś czas. Ładnie widać na spektogramie i do porównań wg mnie idealnie, nawet lepiej niż oklepany James B. się nada. Ojoj… piękny ten niski bas w „tych” momentach 👍 Mowa o Queen Mary. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 19.05.2025 o 13:56, Rafał S napisał: Przy okazji mam pytanie do @Top Hi-Fi & Video Design. Macie trochę doświadczenia z Proakami D2R. Co z Waszej oferty wzmacniaczy najbardziej Wam się podobało z tymi monitorami? Jakiś Luxman, Copland, czy może jednak Pathos? Dla mnie, osobiście najlepsze połączenie było od zawsze z Coplandem. Koledzy z innych salonów tez faworyzują ten mix. Jak zwykle to zależy od tego, jaką charakterystykę chcemy uzyskać. Ktoś powie, ze z Luxmanem jest szlachetniej, inny ze Copland daje tą ciepłotę itd. :):) 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 56 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dla mnie, osobiście najlepsze połączenie było od zawsze z Coplandem. Jakiś konkretny model, w cenie zbliżonej do D2R lub przynajmniej nie nieprzekraczającej dwukrotności tej kwoty? CSA100 z jedną lampką, CSA150 z dwiema, czy może czysto lampowy CTA407? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 6 minut temu, Rafał S napisał: Jakiś konkretny model, w cenie zbliżonej do D2R lub przynajmniej nie nieprzekraczającej dwukrotności tej kwoty? CSA100 z jedną lampką, CSA150 z dwiema, czy może czysto lampowy CTA407? Do D2R zdecydowanie od modelu CSA150. Tam potrzeba włożyć trochę energii. Oczywiście im więcej podłączymy tym więcej zyskamy. CTA407. Oczywiście! Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu A z piecykiem Regi i Qutestem monitory D2R na tej piosence błyszczały, bajka. https://tidal.com/browse/track/104159074?u Odpisz, cytując
Recommended Posts