Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
31 minut temu, Kraft napisał:

Myślę, że wystarczałby napisać tylko powyższe.

I teraz pytanie. Co wolimy?

No właśnie?

Swoją drogą przypuszczenie,że Tusk może coś zrobi po wyborze Trzaskowskiego ,bo nie będzie mógł udawać,że nie może ,wystawia bardzo kiepską laurkę jego wyborcom...

Napisano (edytowany)

Powiem Wam, że ja na szczególnie wiele nie liczę. Byleby nie było kontynuacji tego totalnego bezwstydu, hipokryzji i lekceważenia, którą prezentowały rządy PiS-u. Bo to były rządy amoralne. 

Nie chcę powrotu: "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi". A jeszcze bardziej nie chcę poniżania mniejszości w imię zasady: "im oni gorsi, to my lepsi". 

I dlatego zagłosuję na Trzaskowskiego. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
33 minuty temu, Kraft napisał:

I dlatego zagłosuję na Trzaskowskiego. 

Jak większość z nas na tym forum. Co niestety może nie wystarczyć. Bo "gangus" autentycznie chce wygrać, a warszawski paniczyk czeka, żeby mu podano prezydenturę na tacy.

Napisano
22 godziny temu, tomek4446 napisał:

Widzisz tak naprawdę to tych czerwonych w Polsce była garstka mimo 3 mln. członków PZPR. Komunizm w naszym kraju jakoś się nie przyjął , była to raczej fikcja. Ale zobacz , mimo " walki " z komuną , Solidarności , nie było takiej polaryzacji społeczeństwa jak obecnie, gdy mamy demokrację. Czy to nie dziwne ? 

Wiesz, 3 mln z rodzinami, to była jednak kupa uprzywilejowanych.

W pierwszej Solidarności było 10 mln, z czego część, zmieniła tylko legitymacje partyjne.

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Widać czas dziadków z pisu i PO dobiega końca. Może to i dobrze ? Co myślicie ?

Gdyby nie "dziadek Tusk", to w trzeciej kadencji, Kaczyński domknąłby system i po ptokach, mielibyśmy pełny kaczyzm.

21 godzin temu, Adi777 napisał:

Widocznie chcieliby kogoś innego niż POPIS.

Są kraje z systemem dwupartyjnym i jakoś dają radę.

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Tyle , że to bezrobocie to nie wynik rządów SLD, a wcześniejszych Solidarności.

Rząd, który utworzę, nie ponosi odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy. Ma jednak ona wpływ na okoliczności, w których przychodzi nam działać. Przeszłość odkreślamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu załamania.

Tadeusz Mazowiecki, przemówienie w Sejmie, 24 sierpnia 1989

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Na miejscu konfederacji zagłosowałbym na Nawrockiego. Taki ruch spowoduje stagnację w reformach , zablokowanie obietnic Tuska, a co za tym idzie wkurw społeczeństwa. Idealne podłoże pod wygranie przyszłych wyborów parlamentarnych.

Czyli, im gorzej tym lepiej? Jprdl 🤦 

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Załóż taką firmę jak twój szef , zatrudnij tak samo 200 osób i rób kasę , co stoi na przeszkodzie ?

Gdzie znajdę tych 200 pracowników? 😁

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Jak większość z nas na tym forum. Co niestety może nie wystarczyć. Bo "gangus" autentycznie chce wygrać, a warszawski paniczyk czeka, żeby mu podano prezydenturę na tacy.

Pisowski sztab Nawrockiego jedzie na kampanii negatywnej i tego w Polsce nie przeskoczysz. Sam się dałeś na to złapać.

Edytowano przez pairtick
Napisano
Dnia 19.05.2025 o 20:26, tomek4446 napisał:

Tyle , że to bezrobocie to nie wynik rządów SLD, a wcześniejszych Solidarności. Zaczęło się od Balcerowicza i " schłodzenia gospodarki " , a następnie za Bieleckiego i Suchokiej wyprzedania dużych zakładów przemysłowych przez niejakiego Lewandowskiego , ministra przekształceń własnościowych. Większość majątku nas wszystkich poszła za " ile kto da " lub na podstawie listów intencyjnych , czyli za darmoszkę. Takie przejście na gospodarkę rynkową , przy jednoczesnym zablokowaniu przedsiębiorczości, która pięknie się rozwijała / i to bez jakiejkolwiek pomocy państwa / spowodowało gigantyczne bezrobocie. Nie były to lekkie czasy ale obarczanie za ten stan rzeczy Kwaśniewskiego nijak się ma do rzeczywistości.

Podkreślenie pierwsze :

Wiesz kiedy skończyliśmy spłacać długi Gierka?  Więc to bezrobocie to efekt niestety ale nie Solidarności ;) ...

Podkreślenie drugie:

Porcelana wałbrzyska w latach ( bodaj ) 90 została " kupiona" przez magazyniera tejże fabryki porcelany.

Okazało się że ten magazynier to pierwszy sekretarz PZPR na okręg wałbrzyski... Więc nie "za ile kto da" ale tak właśnie komuniści się ustawiali...

:) 

Napisano
3 godziny temu, pairtick napisał:

Pisowski sztab Nawrockiego jedzie na kampanii negatywnej i tego w Polsce nie przeskoczysz. Sam się dałeś na to złapać.

Sztab Nawrockiego złapał mnie na to jeszcze za kampanii Trzaskowski vs. Duda. To wtedy wyrobiłem sobie takie zdanie. ;)

Napisano
2 minuty temu, gienas napisał:

Więc to bezrobocie to efekt niestety ale nie Solidarności

Tyle , że my nie zamknęliśmy dużych państwowych zakładów w których pracowało tysiące osób za długi Gierka. Jestem łodzianinem , naprawdę wiem coś o bezrobociu tamtych lat.  Zlikwidowano cały przemysł włókienniczy ,tylko jeden zakład Uniontex zatrudniał 14 tys. osób. Dlaczego ? Bo odpowiednikiem Łodzi był Liverpool , gdzie mieli cholerną nadprodukcję i groziło widmo upadłości wielu firm. Byłem na spotkaniach i z młodym i starym Kuroniem. Zachód nie dał nam kasy , bo lubił Polaków. Te długi spłaciliśmy zamykaniem potężnych gałęzi naszego przemysłu i tym samym otwarciem rynku na borykające się z kryzysem firmy zachodnie. Tak to się robi w kapitalizmie. Powiem Ci , że ludzie w moim mieście bili się o stanowisko parkingowego , w firmach prywatnych praca była 12/12 7 dni w tygodniu za grosze i jak Ci się nie podobało to na Twoje miejsce było 20 innych. Nie chce mi się o tym gadać . Było , minęło. 

16 minut temu, gienas napisał:

Więc nie "za ile kto da" ale tak właśnie komuniści się ustawiali...

To też racja. Wiem np. do kogo trafiły nowiutkie japońskie maszyny barwiarskie z mojego byłego zakładu / 3 tys . osób/. Zlikwidowanego " na zlecenie" zachodu, mimo , albo dlatego , że mieliśmy długoterminowe kontrakty z USA , Kanadą , Katarem, Arabią Saudyjską, Niemcami , Francją. Robiliśmy dla Lee , Wranglera, Big Stara i ornaty dla Watykanu , zasłonki dla kolei Francuskich i Angielskich . Pamiętam to jak dzisiaj , produkcja szła na trzy zmiany , magazyny pełne tkanin do przerobu i ........... zakład upadł / ???/. A ciekawe , że upadł zaraz po tym ,jak zmieniliśmy cały park maszynowy na najlepsze maszyny jakie były do kupienia na światowym rynku :)  

Napisano

Sławek Mentzen przygotował 8 punktową deklarację dla kandydatów ,która ma być podstawą do ewentualnego poparcia któregoś z nich. Co zrobi jak obaj podpiszą?😁. W sumie, jak to mówią,papier wszystko przyjmie,a Donald Tusk nauczał , że jedno się mówi dla potrzeb kampanii,a drugie robi po przejęciu koryta😁. Słowo "deklaracja " podpowiada mi,że dokument nie jest wiążący... więc 😁

Napisano
12 minut temu, Nowy75 napisał:

Słowo "deklaracja " podpowiada mi,że dokument nie jest wiążący... więc 😁

Coś mi się zdaje , że to taki mały sprawdzian , przed wyborami parlamentarnymi. Konfederacja wie , że trzyma wszystkich za jaja. Poparcie im nie spadnie , bo nie grozi im przez te dwa i pół roku żaden blamaż , nie rządzą. Nabrali wiatru w żagle i jak mądrze to rozegrają to będą rozdawać karty i nikt im nie podskoczy.