Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
31 minut temu, Kraft napisał:

Myślę, że wystarczałby napisać tylko powyższe.

I teraz pytanie. Co wolimy?

No właśnie?

Swoją drogą przypuszczenie,że Tusk może coś zrobi po wyborze Trzaskowskiego ,bo nie będzie mógł udawać,że nie może ,wystawia bardzo kiepską laurkę jego wyborcom...

Napisano (edytowany)

Powiem Wam, że ja na szczególnie wiele nie liczę. Byleby nie było kontynuacji tego totalnego bezwstydu, hipokryzji i lekceważenia, którą prezentowały rządy PiS-u. Bo to były rządy amoralne. 

Nie chcę powrotu: "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi". A jeszcze bardziej nie chcę poniżania mniejszości w imię zasady: "im oni gorsi, to my lepsi". 

I dlatego zagłosuję na Trzaskowskiego. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
33 minuty temu, Kraft napisał:

I dlatego zagłosuję na Trzaskowskiego. 

Jak większość z nas na tym forum. Co niestety może nie wystarczyć. Bo "gangus" autentycznie chce wygrać, a warszawski paniczyk czeka, żeby mu podano prezydenturę na tacy.

Napisano
22 godziny temu, tomek4446 napisał:

Widzisz tak naprawdę to tych czerwonych w Polsce była garstka mimo 3 mln. członków PZPR. Komunizm w naszym kraju jakoś się nie przyjął , była to raczej fikcja. Ale zobacz , mimo " walki " z komuną , Solidarności , nie było takiej polaryzacji społeczeństwa jak obecnie, gdy mamy demokrację. Czy to nie dziwne ? 

Wiesz, 3 mln z rodzinami, to była jednak kupa uprzywilejowanych.

W pierwszej Solidarności było 10 mln, z czego część, zmieniła tylko legitymacje partyjne.

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Widać czas dziadków z pisu i PO dobiega końca. Może to i dobrze ? Co myślicie ?

Gdyby nie "dziadek Tusk", to w trzeciej kadencji, Kaczyński domknąłby system i po ptokach, mielibyśmy pełny kaczyzm.

21 godzin temu, Adi777 napisał:

Widocznie chcieliby kogoś innego niż POPIS.

Są kraje z systemem dwupartyjnym i jakoś dają radę.

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Tyle , że to bezrobocie to nie wynik rządów SLD, a wcześniejszych Solidarności.

Rząd, który utworzę, nie ponosi odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy. Ma jednak ona wpływ na okoliczności, w których przychodzi nam działać. Przeszłość odkreślamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu załamania.

Tadeusz Mazowiecki, przemówienie w Sejmie, 24 sierpnia 1989

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Na miejscu konfederacji zagłosowałbym na Nawrockiego. Taki ruch spowoduje stagnację w reformach , zablokowanie obietnic Tuska, a co za tym idzie wkurw społeczeństwa. Idealne podłoże pod wygranie przyszłych wyborów parlamentarnych.

Czyli, im gorzej tym lepiej? Jprdl 🤦 

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Załóż taką firmę jak twój szef , zatrudnij tak samo 200 osób i rób kasę , co stoi na przeszkodzie ?

Gdzie znajdę tych 200 pracowników? 😁

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Jak większość z nas na tym forum. Co niestety może nie wystarczyć. Bo "gangus" autentycznie chce wygrać, a warszawski paniczyk czeka, żeby mu podano prezydenturę na tacy.

Pisowski sztab Nawrockiego jedzie na kampanii negatywnej i tego w Polsce nie przeskoczysz. Sam się dałeś na to złapać.

Edytowano przez pairtick
Napisano
Dnia 19.05.2025 o 20:26, tomek4446 napisał:

Tyle , że to bezrobocie to nie wynik rządów SLD, a wcześniejszych Solidarności. Zaczęło się od Balcerowicza i " schłodzenia gospodarki " , a następnie za Bieleckiego i Suchokiej wyprzedania dużych zakładów przemysłowych przez niejakiego Lewandowskiego , ministra przekształceń własnościowych. Większość majątku nas wszystkich poszła za " ile kto da " lub na podstawie listów intencyjnych , czyli za darmoszkę. Takie przejście na gospodarkę rynkową , przy jednoczesnym zablokowaniu przedsiębiorczości, która pięknie się rozwijała / i to bez jakiejkolwiek pomocy państwa / spowodowało gigantyczne bezrobocie. Nie były to lekkie czasy ale obarczanie za ten stan rzeczy Kwaśniewskiego nijak się ma do rzeczywistości.

Podkreślenie pierwsze :

Wiesz kiedy skończyliśmy spłacać długi Gierka?  Więc to bezrobocie to efekt niestety ale nie Solidarności ;) ...

Podkreślenie drugie:

Porcelana wałbrzyska w latach ( bodaj ) 90 została " kupiona" przez magazyniera tejże fabryki porcelany.

Okazało się że ten magazynier to pierwszy sekretarz PZPR na okręg wałbrzyski... Więc nie "za ile kto da" ale tak właśnie komuniści się ustawiali...

:) 

Napisano
3 godziny temu, pairtick napisał:

Pisowski sztab Nawrockiego jedzie na kampanii negatywnej i tego w Polsce nie przeskoczysz. Sam się dałeś na to złapać.

Sztab Nawrockiego złapał mnie na to jeszcze za kampanii Trzaskowski vs. Duda. To wtedy wyrobiłem sobie takie zdanie. ;)

Napisano
2 minuty temu, gienas napisał:

Więc to bezrobocie to efekt niestety ale nie Solidarności

Tyle , że my nie zamknęliśmy dużych państwowych zakładów w których pracowało tysiące osób za długi Gierka. Jestem łodzianinem , naprawdę wiem coś o bezrobociu tamtych lat.  Zlikwidowano cały przemysł włókienniczy ,tylko jeden zakład Uniontex zatrudniał 14 tys. osób. Dlaczego ? Bo odpowiednikiem Łodzi był Liverpool , gdzie mieli cholerną nadprodukcję i groziło widmo upadłości wielu firm. Byłem na spotkaniach i z młodym i starym Kuroniem. Zachód nie dał nam kasy , bo lubił Polaków. Te długi spłaciliśmy zamykaniem potężnych gałęzi naszego przemysłu i tym samym otwarciem rynku na borykające się z kryzysem firmy zachodnie. Tak to się robi w kapitalizmie. Powiem Ci , że ludzie w moim mieście bili się o stanowisko parkingowego , w firmach prywatnych praca była 12/12 7 dni w tygodniu za grosze i jak Ci się nie podobało to na Twoje miejsce było 20 innych. Nie chce mi się o tym gadać . Było , minęło. 

16 minut temu, gienas napisał:

Więc nie "za ile kto da" ale tak właśnie komuniści się ustawiali...

To też racja. Wiem np. do kogo trafiły nowiutkie japońskie maszyny barwiarskie z mojego byłego zakładu / 3 tys . osób/. Zlikwidowanego " na zlecenie" zachodu, mimo , albo dlatego , że mieliśmy długoterminowe kontrakty z USA , Kanadą , Katarem, Arabią Saudyjską, Niemcami , Francją. Robiliśmy dla Lee , Wranglera, Big Stara i ornaty dla Watykanu , zasłonki dla kolei Francuskich i Angielskich . Pamiętam to jak dzisiaj , produkcja szła na trzy zmiany , magazyny pełne tkanin do przerobu i ........... zakład upadł / ???/. A ciekawe , że upadł zaraz po tym ,jak zmieniliśmy cały park maszynowy na najlepsze maszyny jakie były do kupienia na światowym rynku :)  

Napisano

Sławek Mentzen przygotował 8 punktową deklarację dla kandydatów ,która ma być podstawą do ewentualnego poparcia któregoś z nich. Co zrobi jak obaj podpiszą?😁. W sumie, jak to mówią,papier wszystko przyjmie,a Donald Tusk nauczał , że jedno się mówi dla potrzeb kampanii,a drugie robi po przejęciu koryta😁. Słowo "deklaracja " podpowiada mi,że dokument nie jest wiążący... więc 😁

Napisano
12 minut temu, Nowy75 napisał:

Słowo "deklaracja " podpowiada mi,że dokument nie jest wiążący... więc 😁

Coś mi się zdaje , że to taki mały sprawdzian , przed wyborami parlamentarnymi. Konfederacja wie , że trzyma wszystkich za jaja. Poparcie im nie spadnie , bo nie grozi im przez te dwa i pół roku żaden blamaż , nie rządzą. Nabrali wiatru w żagle i jak mądrze to rozegrają to będą rozdawać karty i nikt im nie podskoczy.  

Napisano

Spore szanse na dobry wynik były już wcześniej tylko Mentzen właśnie rozpoczął porządki w koalicji usuwając Brauna,Dziambora i Korwina. Teraz twierdzi,że to był dobry ruch ,bo poparcie wzrosło,tylko zapomniał,że zaraz po tych ruchawkach spadło,i to bardzo znacznie. Teraz też jest zagadka ,bo popierając Nawrockiego uderzy w swoich wolnorynkowców a Trzaskowskiego  ideowców. Dla pierwszych PiS równa się gospodarcza komuna,dla drugich PO to tęcza i zielona rewolucja. Chyba ,że tylko delikatnie wskaże nie biorąc za nic politycznej odpowiedzialności. 

Napisano

Swoją drogą kandydaci wreszcie mają luz i mogą pokazać prawdziwą twarz: wczoraj Nawrocki pohukiwał jakby zagrzewał kumpli przed ustawką,a Trzaskowski kraśniał z dumy oklaskiwany przez tłumek zakochanych w nim działaczek i działaczy😁. Jakby nie zagłosować to będzie wybitna prezydentura😁

Napisano

@Chyba Miro 84 kiedyś na łamach Najwyższego Czasu rozważano opcję głosowania nogami czyli przez absencję,było to chyba w kontekście Belgii,gdzie półroczny brak rządu jakoś nie powalił kraju😁. W tym wypadku się to nie sprawdzi,bo bezmyślne elektoraty gwarantują frekwencję. Zgadzam się z Tobą, że nie wskazanie kandydata jest lepszą opcją niż strzał w lewe lub prawe kolano. Z drugiej strony trzeba myśleć bardziej dalekosiężnie, żeby stworzyć podstawy do wywrócenia tego chorego układu. Konfa jako jedyna ma w tej chwili wystarczającą masę,nie żeby pokonać któregoś z rywali,tylko żeby zachwiać jego równowagą

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Zgadzam się z Tobą, że nie wskazanie kandydata jest lepszą opcją niż strzał w lewe lub prawe kolano.

Co Ty tu piszesz... 🙆‍♂️ 

Napisałem tylko że ludzie mają wolny wybór i że poza przejściem w kierunku jednego czy drugiego kandydata, mogą też wybrać że po prostu nie zagłosują na nikogo (bo tak tez moze sie wydarzyć).... I tyle.  

Ps: zrobiłem oczywiscie "screenshot" potwierdzający to.

Pozatym chociażby z wpisu powyżej (juz tylko tego) chyba chcesz mnie "wciągnąć" do obozu (nieważne ktorego/ych) ustalając tym samym mój poglad (tego sie nie dowiesz), a jak dobrze wiesz, jestem "cięty" na takie zagrywki i w innym wątku politycznym już coś na ten temat napisałem. 

Obiecałem sobie ze nie będę zabierał juz w takich wątkach głosu. Gdy napiszę coś zupełnie neutralnie, od razu zaczynają się jakieś "przypisania" i konfabulacje. Usunięcie tamtego "neutralnego" wpisu wydało mi się nawet niewłaściwe, bo wiadomo jak to jest potem przeinaczane, ale nie spodziewałem się że po usunięciu go przezemnie zostanie popełniony taki wpis jak Twój, zmuszający mnie do odpowiedzi tego typu. 

Niesamowite co się tu dzieje.

Napisano

@Chyba Miro 84 spokojnie Kolego😁.Ty napisałeś, że ludziska mają wolny wybór,a ja potwierdziłem,że się z tym zgadzam i , że moim zdaniem Mentzen zrobiłby mądrze ,gdyby też to potwierdził komunikatem.

Daleki jestem od wciągania kogokolwiek w cokolwiek. Najpierw sam musiałbym mieć absolutną pewność,co do jakiegoś kandydata,a tej brak. Moje ogólne poglądy ciągną mnie w stronę Konfederacji,ale mam też bardzo dużo obiekcji i dlatego ani członkiem,ani agitatorem nie jestem . Moje występy w tym wątku to dzielenie się poglądami,nikogo nie próbuję przekonywać czy nakłaniać.

Spokojnego dnia 😁

Napisano

@Nowy75 mam tylko nadzieję, że po wywróceniu tego duopolu, następcy będą zachowają rozsądek.

Żebyśmy potem nie zatęsknili za tym starym układem, patrzącą władzy na ręce, wredną Unią.

Bo bracia Węgrzy, też chcieli zmiany. Po kilkunastu latach wstawania z kolan pod rządami Orbana mają nadal ponad 20% inflacji, stali się statystycznie biedniejsi od wyśmiewanych przez nich latami Rumunów, i nadal biednieją.

Dlatego byłbym ostrożny, zmiana tak, ale bez popadania w skrajności.

Napisano
7 minut temu, Nowy75 napisał:

.Ty napisałeś, że ludziska mają wolny wybór,a ja potwierdziłem,

Napisałeś że którykolwiek z wyborow na kandydata to strzał w kolano, a w zdaniu zabrzmiało że niby podobnie się z tym zgadzasz jak ja, a to nie  moje poglądy. Tyle Kolego 

Napisano
15 minut temu, Nowy75 napisał:

Moje ogólne poglądy ciągną mnie w stronę Konfederacji

A ja już tak Cię polubiłem. ;)  Rozwiniesz, co Cię w nich pociąga (bo co odstrasza, to się domyślam, a przynajmniej mam taką nadzieję)?

Napisano
3 godziny temu, Nowy75 napisał:

Zgadzam się z Tobą, że nie wskazanie kandydata jest lepszą opcją niż strzał w lewe lub prawe kolano.

@Chyba Miro 84 to dokładnie napisałem,kluczowe fragmenty " że nie wskazanie kandydata" i " niż strzał", któryś z nas źle zrozumiał drugiego.

@michaudio nie śpieszę się do popadania w skrajności,wiek stępił mój ekstremizm😁

@Rafał S pamiętam deklarowałeś kiedyś niechęć do rozmów ze zwolennikami Konfederacji😁. A jednak tu na Forum w wielu sprawach się zgadzamy😁. Tak bardzo ogólnie to pociąga mnie rozsądek w sprawach gospodarczych,bez popadania w ekstremalny libertarianizm . Bardzo zniechęca niemalże siłowe mieszanie życia religijnego z polityką. Wielu zwolenników jest całkiem zrównoważonych światopoglądowo,ale niestety, pewien ekstremizm lepiej się sprzedaje. Wolałbym, żeby u ludzi decydował rozsądek,bo wtedy można się dogadać,ale z praktyki wychodzi,że lepiej straszyć imigrantami lub zakazem aborcji, niż usiąść razem i coś wymyślić 

Aha @Rafał S mnie to by można zdefiniować jako sympatyka😁. Członkiem nie jestem,jeszcze nie są gotowi😁

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Wielu zwolenników jest całkiem zrównoważonych światopoglądowo,ale niestety, pewien ekstremizm lepiej się sprzedaje.

Dzięki za cały wpis, zresztą to poniekąd wynikało z Twoich wcześniejszych wypowiedzi.

Osobiście uważam, że wykorzystywanie najniższych ludzkich niskich instynktów i budowanie na tym kapitału politycznego to coś więcej niż chwyt marketingowy. Przy pewnym natężeniu zjawiska staje się to już dla mnie czynnikiem definiującym. Dla mnie Konfederacja jest zwyczajnie za blisko faszyzmu. Jestem świadom, że ww. ruch zlikwidował bezrobocie i kilka innych problemów społecznych, ale jednak zbyt wysokim kosztem. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano

@Rafał S faszyzm to może za dużo powiedziane,ale to o czym piszesz jest problemem również dla mnie. Z drugiej strony, żyjemy w czasach gdzie ludzie, którzy kilkadziesiąt lat temu musieliby podać się do dymisji,którym nikt nie podałby ręki,albo zostaliby wsadzeni do więzienia funkcjonują jak gdyby nigdy nic w życiu politycznym wspierani przez liczne elektoraty. Jak w takich okolicznościach zaistnieć politycznie będąc kulturalnym? Ale zgadzam się z Tobą,że wykorzystywanie niskich instynktów ludzi nie jest właściwe i to właśnie sprawia ,że stoję z boku

Napisano (edytowany)
21 godzin temu, Rafał S napisał:

Sztab Nawrockiego złapał mnie na to jeszcze za kampanii Trzaskowski vs. Duda. To wtedy wyrobiłem sobie takie zdanie. ;)

Mogło być i tak 😉 

Tak samo jak PiS skleił Trzaskowskiego z "Czajką", mimo że pękła rura im. Lecha Kaczyńskiego - bo to on był prezydentem Warszawy w 2005, gdy odrzucono projekt budowy nowej oczyszczalni na lewym brzegu Wisły.

Edytowano przez pairtick
Napisano
Dnia 20.05.2025 o 14:44, Nowy75 napisał:

Swoją drogą przypuszczenie,że Tusk może coś zrobi po wyborze Trzaskowskiego ,bo nie będzie mógł udawać,że nie może ,wystawia bardzo kiepską laurkę jego wyborcom...

Co ma piernik do wiatraka? O jakiej laurce dla jego wyborców tu piszesz? 

Jak Tusk dostanie szansę to zobaczymy jak z niej skorzysta. Niezależnie czy będzie pracował bo faktycznie chce, czy dlatego że nie będzie mógł udawać, ważne będą efekty jego pracy. Na razie jego elektorat wierzy, że facet chce bo wcale nie musiał tu wracać tylko mógł sobie spokojnie zbijać kasę w europarlamencie.

Elektorat go rozliczy przy następnych wyborach i wtedy będziesz mógł przydzielać laurki elektoratowi. 

Napisano
21 godzin temu, tomek4446 napisał:

To też racja. Wiem np. do kogo trafiły nowiutkie japońskie maszyny barwiarskie z mojego byłego zakładu / 3 tys . osób/. Zlikwidowanego " na zlecenie" zachodu, mimo , albo dlatego , że mieliśmy długoterminowe kontrakty z USA , Kanadą , Katarem, Arabią Saudyjską, Niemcami , Francją. Robiliśmy dla Lee , Wranglera, Big Stara i ornaty dla Watykanu , zasłonki dla kolei Francuskich i Angielskich . Pamiętam to jak dzisiaj , produkcja szła na trzy zmiany , magazyny pełne tkanin do przerobu i ........... zakład upadł / ???/. A ciekawe , że upadł zaraz po tym ,jak zmieniliśmy cały park maszynowy na najlepsze maszyny jakie były do kupienia na światowym rynku :)  

Ja znam firmę w której, od razu, szyto z metką 'Сделано в СССР' i też padła zaraz po zakupie nowych maszyn, które za grosze kupił syn byłego dyrektora tej firmy. No, taki przypadek.

20 godzin temu, Nowy75 napisał:

Mentzen przygotował 8 punktową deklarację dla kandydatów ,która ma być podstawą do ewentualnego poparcia któregoś z nich.

Dla Mentzena, poparcie Nawrockiego nie jest dobre, bo wtedy PiS wróci do władzy i go zje. A jak Nawrocki przegra, to PiS się posypie.

Screenshot_20250521-003909~2.jpg

20 godzin temu, Nowy75 napisał:

W sumie, jak to mówią,papier wszystko przyjmie,a Donald Tusk nauczał , że jedno się mówi dla potrzeb kampanii,a drugie robi po przejęciu koryta😁. Słowo "deklaracja " podpowiada mi,że dokument nie jest wiążący... więc 😁

To jest podstawa kuchni politycznej, nie Tusk to wymyślił 😁

12 godzin temu, Nowy75 napisał:

Spore szanse na dobry wynik były już wcześniej tylko Mentzen właśnie rozpoczął porządki w koalicji usuwając Brauna,Dziambora i Korwina. Teraz twierdzi,że to był dobry ruch ,bo poparcie wzrosło,tylko zapomniał,że zaraz po tych ruchawkach spadło,i to bardzo znacznie.

Efekt końcowy uzyskał bardzo dobry, a Braun i tak swoje zgarnął.