pairtick Napisano wczoraj o 16:22 Napisano wczoraj o 16:22 14 minut temu, Nowy75 napisał: Unijne regulacje duszą producentów budżetu To gdzie państwo 'nie dusi', w USA? 15 minut temu, Nowy75 napisał: Mimo ciągłych narzekań pracowników różnych mundurówek/ częściowo uprawnionych/ Uprawnionych, jak ci z mundurowki z sześcioletnim dzieckiem, zajmujący bezprawnie mieszkanie komunalne babci? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 16:52 Napisano wczoraj o 16:52 12 minut temu, pairtick napisał: Uprawnionych, jak ci z mundurowki z sześcioletnim dzieckiem, zajmujący bezprawnie mieszkanie komunalne babci? Nie znam przypadku,mówiłem tylko o tym,że nie jest tak,że służba to tylko słodka muzyka. Ale mam przykład z domu. Dwoje staruszków,on pyknął 15 lat w armii,potem pracował okazjonalnie i bez kwitów, żeby sobie na coś dozbierać. Ona 20 lat w jednym zakładzie produkcyjnym,potem w ciężkich czasach,w kilku innych,zawsze jako producent budżetu. Po 50 jak już nikt nie chciał gadać o pracy z dojrzałą panią,wyjeżdżała do Włoch,nadal płacąc składki w kraju na niby- samozatrudnieniu. No i niech Państwo zgadną,kto pobiera dwukrotnie wyższą emeryturę?😁. Tak właśnie działa nasz kraj,do tego dokłada się puszczanie z dymem unijnych funduszy/ czyli znowu zabranych wytwarzającym budżet/ co każdy może zobaczyć na ulicy. Martwię się słuchając dwóch pozostałych w grze kandydatów,bo słyszę tylko slogany i ogólniki. Nikt nie zamierza ruszyć trudnych tematów,bo to zawsze wywoła czyjeś niezadowolenie Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 17:23 Autor Napisano wczoraj o 17:23 Nic dodać , nic ująć Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 17:31 Napisano wczoraj o 17:31 (edytowany) 43 minuty temu, Nowy75 napisał: Nie znam przypadku I dokładnie taka jest standardowa odpowiedź pisowców. Masz czas, sprawdź. 43 minuty temu, Nowy75 napisał: Ale mam przykład z domu. Dwoje staruszków,on pyknął 15 lat w armii,potem pracował okazjonalnie i bez kwitów, żeby sobie na coś dozbierać 80% wojskowej emerytury za 15 lat, to nie były małe pieniądze. Dlaczego nie przepracował 30 lat? Edytowano wczoraj o 17:35 przez pairtick Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 18:17 Napisano wczoraj o 18:17 https://x.com/Morgenstern616/status/1927339952074875174 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 18:46 Napisano wczoraj o 18:46 54 minuty temu, pairtick napisał: 80% wojskowej emerytury za 15 lat, to nie były małe pieniądze. Dlaczego nie przepracował 30 lat? Właśnie dlatego,a z wyjątkiem początków kariery pracował w kancelarii. System emerytalny w naszym kraju płaci uznaniowo ,a nie wg wkładu pózniejszego emeryta w dochód narodowy ,czy sam system emerytalny. Ja rozumiem,że ktoś musi pracować w budżetówce,ale dlaczego zwykle dostaje znacznie więcej niż ktoś,kto ten budżet wytwarzał? Tak jest od komuny do dzisiaj. Jedyna próba przywrócenia odrobiny sprawiedliwości w tym temacie tj.zmniejszenie emerytur SB- kom okazała się fiaskiem,bo jest niezgodna z prawem. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano wczoraj o 19:36 Napisano wczoraj o 19:36 Tak tylko wtrącę trzy grosze o piwku u Mentzena, bo widzę jakieś takie uwielbienie co do tej sytuacji w KO: Albo Trzaskowski pił piwo z antysemitą, nazistą, człowiekiem Putina, typem, który chce palić Żydów w stolicy, największym zagrożeniem dla demokracji, człowiekiem wspierającym przemoc wobec kobiet Albo władza i jej media kłamały, w ten sposób opisując Mentzena. Czyli hejtowały, degenerowały debatę publiczną, infekowały ją najgorszą, szaloną nienawiścią. Albo…politycy mają wszysto w d…. i liczą się tylko słupki… 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 20:20 Autor Napisano wczoraj o 20:20 @MarcKrawczyk Trafne spostrzeżenia. Od dawna trwa ten teatrzyk dla maluczkich. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 8 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Albo władza i jej media kłamały, w ten sposób opisując Mentzena. Czyli hejtowały, degenerowały debatę publiczną, infekowały ją najgorszą, szaloną nienawiścią. No i później możemy zobaczyć tych wrogów kobiet z Konfederacji,z żonami i gromadką dzieci,a dla kontrapunktu kochającego kobiety i walczącego o ich prawa szefa KOD z zaległymi alimentami do zapłacenia😁. Zwolenniczkom ten fakt wcale nie wadził 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Dla mnie idealnym przykładem jest " kryształowy " Marian. Wyciągali chłopu jakieś konszachty z sutenerami , że niby z kasą kombinuje w zeznaniach podatkowych , że będzie uwłaczał godności szefa NIK-u ..... A jak chłop zaczął naparzać w dawnych swoich ,to nagle jest wzorem wszelkich cnót. Pamiętacie debatę Michnika z Urbanem. ? Jak słuchałem, to normalnie już chciałem wzywać policję i pogotowie , bo myślałem , że za moment się pozabijają. A po debacie chłopcy wsiedli razem do autka i pojechali na wódeczkę Sejm , Senat to ich wszystkich miejsce pracy. Oni wstają i idą po prostu do roboty i tak jak w każdej robocie , można kogoś nie lubić , ale rozmawia się normalnie. To co widzimy i słyszymy na konferencjach to ściema dla mas. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Pamiętacie debatę Michnika z Urbanem. ? Jak słuchałem, to normalnie już chciałem wzywać policję i pogotowie , bo myślałem , że za moment się pozabijają. A po debacie chłopcy wsiedli razem do autka i pojechali na wódeczkę Inne czasy i inni ludzie. Oni się szanowali na gruncie intelektualnym. Podobno jeszcze za czasów SLD / AWS działacze obu ugrupowań chodzili się wspólnie napić do (nieistniejącego już dziś) gdańskiego Cristalu. Wtedy to wciąż była tylko praca. Myślę, że teraz jest jednak inaczej. Od czasu Smoleńska zrobiło się ostrzej, a po personalnych nagonkach w mediach tym bardziej. Takich rzeczy się nie zapomina. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 13 minut temu, Rafał S napisał: Inne czasy i inni ludzie. Oni się szanowali na gruncie intelektualnym. Michnik , Kuroń , Geremek , Mazowiecki, ...... inny poziom intelektualny. I zobacz , że oni mówili dokładnie do tego samego polskiego społeczeństwa. Co się zmieniło ? Dlaczego obecni politycy są akceptowani ? Tamte spory były o ideologię , każdy miał inny pogląd na przyszłość Polski , kierunki rozwoju gospodarczego. To co mamy obecnie to po prostu dno. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 12 minut temu, tomek4446 napisał: Michnik , Kuroń , Geremek , Mazowiecki, ...... inny poziom intelektualny. I zobacz , że oni mówili dokładnie do tego samego polskiego społeczeństwa. Dużo się nie zmieniło. Miejsce dla Tymińskiego i Leppera też było. Nawet całkiem sporo (więcej niż np. dla Mazowieckiego). 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Była kiedyś taka knajpa „Mołdawska” obok sejmu w podziemiach pałacyku kombatantów przy Al.Ujazdowskich, jeszcze przed sławnymi „ośmiorniczkami” gdzie po naparzaniu na sali sejmowej i 5 minutowym spacerze widywało się posłów PO i Pis zgodnie bawiących się nie tylko przy piwie w szampańskich humorach… 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 14 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Albo Trzaskowski pił piwo z antysemitą, nazistą, człowiekiem Putina, typem, który chce palić Żydów w stolicy, największym zagrożeniem dla demokracji, człowiekiem wspierającym przemoc wobec kobiet Nieśmiało zauważę, że to Mentzen przysiadł się do Trzaska, a sam Trzask wielokrotnie deklarował, że będzie prezydentem niwelującym podziały, a nie je pogłębiającym. To tak "chlodnym" okiem 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 16 minut temu, MariuszZ napisał: Trzask wielokrotnie deklarował, że I to jest jeden z narodowych problemów,na gruncie deklaracji polityków jesteśmy mocarstwem😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu @MariuszZ to , że my w ogóle rozmawiamy o tym kto się do kogo przysiadł, w kontekście wyboru prezydenta 37 mln. kraju jest delikatnie mówiąc dziwne. 3 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, tomek4446 napisał: to , że my w ogóle rozmawiamy o tym kto się do kogo przysiadł, w kontekście wyboru prezydenta 37 mln. kraju jest delikatnie mówiąc dziwne. Trwa wojna polsko-polska, a wybory prezydenckie to nie tylko wybory personalne, ale również im towarzyszące. Ideologiczne, moralne, a przede wszystkim wybory dotyczące naszej przyszłości. Rafał oferuje symboliczne wspólne piwo i zasypywanie podziałów. Karol z tego co zapamiętałem po jego wystąpieniu na marszu. że niewiele oferuje poza podpisanymi postulatami w Toruniu, 13, 14 emeryturą, zachowaniem 800 +, nie wysłaniem wojsk na UKR, polityką podniesionej głowy itd. Z bogoojczyźnianymi hasłami na ustach i cytatami z Biblii jak ten o kroczącym ciemną doliną jest natchnieniem dla wielu milionów Polaków. Ich wybór, ale powinni wiedzieć, że po jego wyborze podziały w społeczeństwie się pogłębią. Prezes wystawił kontrowersyjnego kandydata z mroczną przeszłością (kibolski chuligan, bramkarz aspirujący do roli alfonsa, opiekun Jurka i jego mieszkania, nadużywający władzy w IPNie szef szastający publiczną kasą) i jedyne co osiągnie gdy on wygra to jest całkowite zdeprecjonowanie urzędu Prezydenta bo jego przeszłość wylezie z pełną mocą, to zablokowanie rządu w kluczowych sprawach takich jak np. przywracanie połamanej praworządności, której efekty zaczynamy obserwować (wzruszanie wyroków). Nie wyobrażam sobie współpracy Nawrockiego z Tuskiem. Będzie klincz. Możliwe, że wcześniejsze wybory i chyba to główny cel Prezesa jest. Najgorsze, że o ważności wyborów będzie orzekała izba SN, która nie jest sądem i dopiero się zacznie po wyborach cyrk. Widzę przez mgłę niedaleką przyszłość i jest tam Marszałek Sejmu jako pełniący obowiązki Prezydenta po Dudzie i niejasne działania mające na celu naprawienie SN by wybory były niepodważalne i ważne. Ciekawe czasy mamy i zapewne je zapamiętamy jako historyczne rozdroże, które prowadzi ścieżką na gaszenie podziałów, umacnianie pozycji w EU lub pogłębianie podziałów i odchodzenie od EU w skrócie. Pomijam sprawy ideologiczne bo osobiście dla mnie nie o tym są te wybory. Nacjonalizm, Kościół, LGBT, prawa kobiet będą jeszcze długo nieuregulowane bo koalicja się nie dogaduje, a skrajna prawica rośnie w siłę. Cyrk będzie trwał. Wolę jednak wierzyć, że symboliczne piwo dwóch zwaśnionych stron było jakimś dobrym znakiem poza tym, że było świetnym kampanijnym trikiem Pozdrawiam. M 3 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 5 minut temu, MariuszZ napisał: Widzę przez mgłę niedaleką przyszłość i jest tam Marszałek Sejmu jako pełniący obowiązki Prezydenta po Dudzie Śmiała przepowiednia. Chyba jednak do tego nie dojdzie. A skoro o Dudzie mowa: jak tylko pomyślę o potencjalnym zwycięstwie Nawrockiego, to od razu tęsknię za urzędującym prezydentem z tą jego mentalnością i uśmieszkiem wiejskiego proboszcza. Przez te prawie 2 kadencje człowiek nie sądził, że może być dużo gorzej... 5 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Rafał S daleko mi do polubienia Trzaska jako polityka,bo gdybym miał chłopa określić jednym słowem byłby to pozer. Ale mając wybór, który mam, postawię iksa przy jego nazwisku. I oby nie doszło do tego czym pisze @MariuszZ . Aby być bardziej precyzyjnym,wlaśnie dlatego postawię tego iksa, żeby nie doszło 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts